כבר תרמתם? בבנק הזרע בחיפה מתחננים לתרומות

סטודנט יקר. אם אתה רווק, צעיר ובא לך להכניס קצת כסף מהצד שיעזור לך לצלוח את התואר, ועל הדרך לעשות מעשה הומאני - גש לבנק הזרע בבית החולים כרמל בחיפה, הם זקוקים לך שם. מנהל הבנק, ד"ר דוד ישי, מודה כי חלה הידרדרות בהיענות לתרומות, וכי אם יימשך המצב - בעוד מספר חודשים יאזל המלאי

אורנה נירנפלד | 6/4/2011 14:20 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בתקופה האחרונה הופצו מודעות ברחבי הקמפוסים של הטכניון ואוניברסיטת חיפה, ובהן בקשה מעט יוצאת דופן - זרע. מאחורי המודעה עומד מנהל המחלקה להפריה חוץ גופית, ומנהל בנק הזרע במרכז הרפואי כרמל, ד"ר דוד ישי, המזהיר כי מלאי הזרע במוסד שבראשו הוא עומד הולך ואוזל.
 
הפריית מבחנה
הפריית מבחנה צילום: אלי דסה

אם לא תחול בתקופה הקרובה עלייה במספר תורמי הזרע בבית החולים כרמל, עלולות למצוא עצמן נשים המבקשות להרות באמצעות תרומת זרע, ללא פיתרון מקומי. במצב זה הן ייאלצו לייבא זרע מחו"ל, מה שעלול להגדיל את ההוצאה הכספית שלהן במאות אחוזים.

עבור כל תרומת זרע, טוען ד"ר ישי, מקבל התורם 300 שקלים, כך שבמשך שנת לימודים אחת יכול סטודנט לתרום עשרות פעמים, וכך לממן את לימודיו האקדמיים.
החשש מחשיפה

בנק זרע הוא מחסן של תרומות זרע, המוקפאות בטמפרטורה של מינוס 195 מעלות צלזיוס. מנת זרע תקינה יכולה להישמר בטמפרטורה זו עשרות שנים.

מלבד תרומות זרע לנשים המעוניינות בכך, בנק הזרע משמש גם להקפאת זרע לשימוש עתידי עבור גברים שחפצים בכך, או שיש חשש שבעתיד יאבדו פריונם בעקבות מחלה או חלילה מוות.

בישראל פועלים שבעה בנקי זרע, כשהגדול ביניהם באזור הצפון נמצא במרכז הרפואי כרמל. גם בבית החולים אלישע בחיפה פועל בנק זרע.

אישה המגיעה לקבל תרומת זרע זכאית אומנם לקבל מאפיינים מסוימים של התורם, כגון גובה, משקל, צבע שיער, צבע עיניים, מוצא, מקצוע ואם ישנה היסטוריה רפואית רלוונטית, אולם פרטיו האישיים של התורם נשארים חסויים.

אחת הסיבות לירידה בכמות הזרע בבנק, לדברי ד"ר ישי, היא הרצון לחשוף את זהות התורמים.

"אף בחור צעיר אינו רוצה לחשוף את זהותו, על מנת שלא יוכלו בעוד כמה שנים נשים וילדיהם לבקש להכירו", הוא מסביר, "לכן התנאי שלנו מתורמי זרע, הוא שיהיו גברים צעירים בגילאי 20-30, שאינם נשואים ובריאים. אני משוכנע שאם הסטודנטים הצעירים ידעו, ויקבלו הבטחה שזהותם אינה נחשפת, ופרטיהם נשמרים רק אצל מנהל בנק הזרע ועובדי המעבדה הביולוגית שעסוקים בחלוקות מנות הזרע, ייתכן שהיו חוששים פחות".

גורם נוסף לדברי ד"ר ישי, שאחראי לירידה בתרומות, הוא האוכלוסייה הדתית, ובעיקר מנהיגי המגזר: "יותר מדי בוחשים בזה", הוא טוען. "ככל שנכנסים הגורמים הדתיים, אשר משיקולים שלהם דורשים לקבל פרטים על התורמים, וככל שמדברים על זה בציבור - כך יורדת ההיענות של תורמי הזרע. וככל שהתורם יתרום יותר מכמה עשרות פעמים, גדל הסיכוי לחשיפתו.

15 ילדים לתורם

במדינות באירופה הוחלט לאפשר לילדים שנולדו מתרומת זרע, ליצור קשר עם התורמים. "לצד היתרונות, יש בכך גם מגרעות", מסביר ד"ר ישי. "התורמים אצלנו בארץ צעירים, הזרע שלהם משובח, ואילו התורמים ברחבי העולם מבוגרים, חולים ומה לא. נקווה שכאן בארץ נצליח לשמר את המצב של תורמי הזרע: צעירים ואנונימיים מול מקבלי הזרע".
 

ד''ר דוד ישי
ד''ר דוד ישי צילום: אלי דדון

כמה אתם משלמים עבור כל תרומה, יחסית לבנקי הזרע הפרטיים?
"בכל פעם שתורם בא אלינו אנחנו משלמים לו 300 שקלים, כשבמקומות הפרטיים משלמים 400 ואף יותר".

כמה פעמים באמת יכול אדם צעיר לתרום?
"אם אנחנו רוצים שיהיו לנו יותר ממאה מנות קבועות במאגר, כל צעיר יכול לתרום עשרות פעמים בכל שנה. צריך לקחת בחשבון שמגברים שיש להם זרע באיכות טובה עם ריכוז גבוהה של זרע, אפשר להכין כמה מנות מכל פעם שהוא נותן.

"אנחנו דואגים תמיד שתהיה לנו רזרבה מאותו תורם. אנחנו אף פעם לא יודעים כמה נצטרך להשתמש בזרע, וכמה מהר נגיע למכסה שאנחנו קובעים. הסיבה היא שאנחנו רוצים שיישארו לנו מנות עודפות לנשים, שהשתמשו בזרע מסוים, ובעוד זמן מסוים יבקשו שוב להשתמש בזרע של אותו תורם".

מה מספר הילדים המקובל, שיוכלו להיוולד מזרע של אותו תורם?
"מה שמקובל זה 10-15 ילדים מאותו תורם. כיוון שאם יאפשרו יותר - ייווצר מצב שבכל מיני מקומות יהיו ילדים לאותו תורם, לעיתים בני אותו גיל".

פגם הלכתי

א' נמצאת בטיפולי הפריה זה כשלוש שנים. עבורה ועבור חברותיה, שחלקן ניסו להרות כבר במסגרת מרפאות שונות ברחבי העולם, המצב אליו נקלע בנק הזרע מהווה איום גדול על הסיכוי ללדת.
 

טיפולי הפריה
טיפולי הפריה צילום: אלי דסה

"אני מאוד מקווה שיחזרו לתרום זרע. אם לא יהיה לי מאיפה לקחת זרע - זה אומר שאני צריכה לחזור לטפל בחו"ל, ונגמרו לי כל הכספים. אני לא חיה, לא מבלה, כל אגורה שיש לי אני חוסכת בשביל הטיפולים היקרים האלה. רובנו נמצאות בשעת השין, ואין לנו עוד הרבה שנים לנסות. בגיל 48 כל ניסיון מלווה בהרבה מאוד קשיים, וכשיש ברקע גם את הדאגה לזרע, זה לא מוסיף למצב הנפשי".

בבנק הזרע טוענים שהם מעדיפים לקבל תרומות מסטודנטים צעירים.
"אני מבינה למה זה צריך להיות רווק וצעיר, אבל מה אכפת לי אם הוא סטודנט או נגר? גם אלה שאינם לומדים במוסדות אקדמיים יכולים להיות אנשים טובים, טובי מראה ואפילו בריאים, במיוחד בנפשם. מי ערב לנו שסטודנטים הם תמיד הבחירה המוצלחת? יכול להיות סטודנט שעושה רושם טוב, וסובל ממיליון ואחת בעיות, כולל נפשיות".

איזה מסר תרצי להעביר לאותם גברים פוטנציאליים שיכולים לתרום זרע?
"אני קוראת לכל הבחורים הצעירים והרווקים בחיפה ובאזור הצפון, לבוא ולתרום זרע. מעבר לעניין הכספי, שיש בו לא מעט פיתוי, אני מקווה שאולי כחברה אנושית, גם עצם הסיוע לאדם לקבל חיים באמצעות לידה של תינוק, שהיא זכות בסיסית של כל אישה שחפצה בכך, הוא גם מניע מספיק טוב".

ד"ר ישי מבהיר כי תורמי זרע אינם אנשים רגילים, וכי לרוב מדובר בזן מיוחד: "אם ישאלו 100 גברים צעירים, אם הם מוכנים לתרום זרע - יימצא מביניהם רק אחד, וגם זה לא בטוח. אני חוזר שוב: להערכתי, החשש הגדול של התורמים, ושל אנשים אחרים בתחום שאני מדבר איתם, הוא מחשיפה. ככל שיש נגיעה בעניין החיסיון של המידע המזהה - ככה הם נרתעים יותר".

אתה חושב שאנחנו מדינת הלכה?
"אני מבין את הצורך של הדתיים להימנע מנישואין עם פסולי חיתון, אבל אם נישאר במצב של חוסר תורמים - אנחנו יורים לעצמנו ברגל".

אנשים דתיים גם נעזרים בבנק הזרע?
"הם נעזרים, אבל רוצים זרע של גוי. מבחינת הדתיים זרע של לא יהודי הוא פחות בעייתי, ולו רק שמא התורם היהודי הוא פסול חיתון. הם דורשים לדעת זאת לפני התרומה".

ואתם מעבירים להם?
"כרגע לא, אין להם שום אפשרות לדעת את זה. יש על זה דיבורים כל הזמן, אבל המידע נשאר רק בבית החולים. אין כרגע לאף אחד אפשרות לגשת ולקבל מידע על התורם".

אתה מדבר על מצוקה קשה. בשורה התחתונה - כמה מנות נותרו בבנק הזרע כעת?
"אני עמדתי לאורך השנה על מספר שנע בין שמונה לעשרה תורמים פעילים. היום אני עומד על פחות. אם המגמה הזו תימשך - תוך מספר חודשים נעמוד במצב שלא נוכל לתת זרעים לשימוש".

חשוב שייראה טוב

על פי אחד המיתוסים הנפוצים לגבי סטודנטים לרפואה, רבים מהם נוהגים לממן את לימודיהם מתרומת זרע. ד"ר ישי מנפץ את התיאוריה, ומגדיר אותה כאמונה טפלה. "זו אמונה שלדעתי אף פעם לא הייתה אמיתית, אם כי זה אכן יותר שכיח בין סטודנטים. הם בגיל המתאים, ורווקים בדרך כלל. כשאני מקבל תורם פוטנציאלי, אני מתייחס קצת אחרת למי שהוא סטודנט, על פני אחד שלא עושה כלום עם עצמו. למרות שאני אומר לאנשים ולעצמי, שזו לא בדיוק האינדיקציה. בכל אופן עדיף סטודנטים".
 

בית חולים כרמל
בית חולים כרמל אלכס רוזקובסקי

למה דווקא סטודנטים?
"מכיוון שזה חתך הגיל המתאים, וגם בגלל שכשנשים צריכות לבחור ואומרים להן סטודנט - הן יעדיפו את הזרע שלו".

אתה טוען שיש מצוקה קשה בארץ, אז איזה אופציה נותרת פתוחה עבור אותן נשים?
"יש אפשרות לייבא זרעים מחו"ל, ויש לכך כמה יתרונות. אם בוחרים מתוך בנקים גדולים בחו"ל - הסיכוי של מפגש ילדים שנולדו מאותו זרע קטן הרבה יותר. זה כמובן גם טוב יותר לדתיים. הדבר טוב גם לאלה שחשוב להן ליצור קשר בעתיד עם התורם. העניין הוא שזה כרוך בעלויות הרבה יותר גבוהות".

כמה יעלה זרע מיובא ביחס לזרע כחול לבן?
"אם אישה בארץ משלמת 300 שקלים עבור כל מנת זרע, עבור מנת זרע מיובא היא תשלם בערך פי חמישה, בסביבות 1,500 שקלים. צריך לזכור שנשים צריכות לפעמים עשרות מנות של זרע כדי להיכנס להריון".

איך אתה בוחר מי מתאים לתרום?
"מכיוון שאני לא מעביר אותם בדיקות פסיכיאטריות, חשוב לי להתרשם מהם באופן אישי. אני מנהל איתם שיחה קצרה, ומתרשם באופן אישי מכל אחד שמגיע. וכן, חשוב לי גם המראה החיצוני, שיהיה סביר".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/local/north/ -->