סעו לאט: מצלמות מהירות חדשניות הוצבו בכביש 4
"בשורה" לנהגי כביש 4: מצלמות מהירות חדשניות הפועלות בכביש מהשבוע צפויות להעלות את כמות הדוחות במאות אחוזים. עתירה לבג"ץ נגד הצבתן נדחתה על הסף

מדובר במצלמות ראשונות המותקנות כחלק מפרויקט "א-3" של המשרד לביטחון פנים, שבמסגרתו יותקנו לאורך כבישי הארץ 400 מצלמות דיגיטליות, מתוכן 100 מצלמות אור אדום ו-300 מצלמות מהירות. עלות הפרויקט מוערכת בכחצי מיליארד שקלים.
כיום פועלות לאורך כבישי ישראל 15 מצלמות מכ"מ מיושנות מסוג "מולטנובה", המופעלות על ידי סרט צילום כימי. אופן פעולתן מסורבל וגורם לכך שרק לאחר חודשים אחדים מגיע דוח המהירות אל הנהגים העבריינים. לעומתן, המצלמות החדישות שיותקנו, תוצרת חברת "גאטסו" ההולנדית, מסוגלות לצלם ארבעה פריימים בשנייה ולעבוד גם בכבישים המכילים עד ארבעה נתיבים לכל כיוון.
עלותה של כל מצלמה שכזו היא כ-70 אלף אירו. המצלמות יותקנו על גבי עמודי מתכת בגובה 4 מטרים המעוגנים לבסיס בטון, בתוך גופים חסיני ירי וחסיני אש. מחוץ לגוף המצלמה יותקנו מצלמות וידאו במעגל סגור, שיעדכנו בכל ניסיון ונדליזם.
המצלמות מצוידות בטכנולוגיה שבעזרתה הן מזהות ומפענחות את מספרי הרישוי של הרכבים והאופנועים המצולמים בזמן אמת, וכך דוח המהירות יגיע אל תיבת הדואר של הנהגים ימים ספורים בלבד לאחר שביצעו את העברה.
אך הפרט המשמעותי ביותר, אשר צפוי להגדיל את מכסת הדוחות במאות אחוזים ולפגוע בכיסיהם של אלפי נהגים, הוא צמצום טווח הטעות של המצלמה. בעוד שבמצלמות המיושנות, היה על הנהג העבריין לעבור את המהירות המותרת בכ-40 קמ"ש על מנת שהעברה תוכר בבית המשפט, טווח הטעות של מצלמת גאטסו עומד על 10 קמ"ש בלבד. המשמעות גם נסיעה במהירות 100 קמ"ש בכביש שבו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש עלולה לעלות לכם בדוח מהירות.
בשלב הראשון של התוכנית, שעליו עובדים בימים אלה, יותקנו כ-21 מצלמות מתוכן 11 מצלמות רמזור ו-10 מצלמות מהירות. מהמשרד לביטחון פנים נמסר כי כחודש לאחר חג הפסח כבר יעבדו כל 21 המצלמות באופן מלא.
עד סוף השנה, יסתיים חלקו הראשון של הפרויקט שיכלול כ-60 מצלמות חדשות, 40 מצלמות מהירות ו-20 מצלמות רמזור. המצלמות שכבר פועלות מהשבוע באזורנו נצפו בכביש 4 באזור חדרה ובאזור בנימינה לנוסעים דרומה. בהמשך יותקנו שתי מצלמות בכביש החוף באזור מחלף אולגה.
אף שהמצלמות החדשות צפויות להוריד את מהירות הנסיעה הממוצעת בכבישים ולהכאיב לכיסיהם של הנהגים העבריינים, לא כולם מתלהבים מהיוזמה. בספטמבר הגישו עיתונאי הרכב רוני אהרונוביץ' וארנון פלקוב עתירה לבג"ץ נגד פריסתן של מצלמות המהירות החדשות.
"המהירות המותרת היא מיתוס שקרי המשמש
פלקוב מסביר: "לפי נתוני המשטרה, סך כל התאונות שנגרמות עקב מהירות מופרזת מסתכם בכחצי אחוז מהכמות השנתית ובכבישים מהירים עוד פחות. אז מדוע מותקנות שם המצלמות? כי שם אנשים נוסעים מהר יותר ממה שמצוין בחוק, ולכן זהו מנגנון מיסוי".
הרכב של שלושה שופטים דחה את העתירה על הסף: "העתירה אינה מגלה עילה משפטית להתערבותנו. ההחלטה בדבר הקמת הפרויקט התקבלה בסמכות הממשלה. התערבותו של בית המשפט בהחלטות מסוג זה נעשית במשורה".