"חולבים אותנו": הסוחרים בגבעתיים נגד אגרת השילוט
בעלי עסקים בגבעתיים זועמים: בעקבות ניסיון הסדרת שילוט העסקים בעיר, הם נדרשים לשלם אגרת שילוט גבוהה מהרגיל. העירייה: "לרובם העסקים לא נרשם כל שינוי במחיר השילוט"

אגרת שילוט היא אגרה שגובה כל רשות מקומית מבעלי העסקים בתמורה להצבת שלטענתם, הסכומים גבוהים משמעותית משנים קודמות ונובעים מהעובדה שהם מתבקשים לשלם גם עבור שלטים שבעבר לא התבקשו לשלם עליהם כגון שלטים שנמצאים בתוך החנות אך נראים מבעד לחלונות הראווה שלה ושלטים המוצבים על המדרכה.
"מה הם רוצים מאתנו?" שואל חיים רובין (85), בעליה של חנות הצילום הוותיקה "פרוגרס", שפועלת ברחוב כבר 42 שנה. "אני אדם זקן שכל מה שהוא רוצה זה לאכול משהו. מה, אנחנו מסחטה של כסף עבור ראש העיר?
"אנחנו עובדים כמו חמורים ובשביל מה? בשביל שיחלבו אותנו? הם רוצים עוד כסף ועוד כסף. לא די בארנונה הגבוהה שאני משלם? החלטתי שאני לא משלם את זה ואני מוכן ללכת למשפט. לא יכול להיות שאני צריך לשלם על שלט שאולי מופיע בחזית החנות אבל תלוי בתוך החנות שלי".
גורם בעירייה הסביר השבוע שמדובר במהלך של הסדרת תחום השילוט, שהיה פרוץ עד כה. לשם כך הזמינה העירייה מחברת הגבייה "מילגם" סקירה של שלטי העסקים בעיר ולפי בדיקה זו, נשלחו דרישות התשלום המעודכנות.
כך, בעלי עסקים רבים חויבו לראשונה על שלטים המוצבים בבתי העסק שלהם ואשר עד כה לא הצהירו עליהם. "אם מישהו במודע לא הצהיר על השלטים שלו לפי החוק ולכן לא שילם, אז לשמוע אותו מתלונן עכשיו כי העירייה פועלת לפי החוק זו פשוט חוצפה ממדרגה ראשונה", אומר אותו גורם.
"מה שהכי מתסכל זה שבכלל לא אמרו לנו שהולכים לעשות משהו כזה, אלא נפלו עלינו כרעם ביום בהיר", אומרת סמדר הקסטר מבית הקפה "הקסטר",
בעלי העסקים מתרעמים בעיקר על דרישת התשלום עבור שלטים, שלדעתם, אין שום סיבה לחייב עבורם. הקיוסק "המקום של שלומי", למשל, חויב ב-953 שקלים עבור שלושה שלטים, כאשר שניים מהם הם שלטים עומדים נמוכים הנשענים על הקיר.
על כל אחד מהם התבקש בעלי הקיוסק לשלם 289 שקלים. ל"נעלי ארז" נשלח חיוב עבור שלט שהונח בצד הוויטרינה של החנות בכדי להגן על הנעליים מפני קרני השמש. "מה יהיה הסוף?" שואלת בעלת החנות לילי מאנסור. "אולי יתחילו עכשיו לגבות ממני כסף על המותגים שמצוירים על הנעליים עצמם שמופיעות בוויטרינה?"
עוד טוענים בעלי העסקים כי פניותיהם לחברת הגבייה "מילגם" על מנת לערער על גובה התשלום נתקלו בתגובות תוקפניות. "יש לי שלט זעום על הוויטרינה ופתאום קיבלתי אגרה של 800 שקלים", מספרת ארזה וייסר, בעלת משרד תיווך ברחוב.
"זה נראה לי סכום מאוד גבוה ולכן שלחתי לחברת הגבייה פקס עוד ביום שישי. ביום ראשון האחרון התקשרתי לחברה בכדי לוודא שהם קיבלו אותו, אבל הפקידה שם אמרה לי שלא. החלטתי לקפוץ לשם ולמסור לה את המכתב באופן אישי, אך כשהגעתי היא סירבה לקבל אותו.

"התפתחו דין ודברים במהלכם היא השתוללה ועשתה לי אצבע משולשת וגם איימה שתזעיק משטרה. אני לא מבינה את החישובים שלהם. עכשיו כל נייר פשוט שבו אני מפרסמת דירה להשכרה על הוויטרינה נהיה שלט.
"אני החלטתי שעד שלא יסבירו לי מה זה שלט, שייתנו לי להבין בצורה מדויקת, אני לא משלמת לעירייה דבר. ואם משלמים אותו דבר על שלט בגודל של מטר ולשלט שהוא עד גודל של מטר אני אעשה שלטים בגודל של מטר. ראש העיר צריך להבין שהחברה הזו 'מילגם' עושה לו נזקים".
"מה שאותי הכי מרתיח זו הדרך", אומר יו"ר מפלגת גבעתיים הירוקה, חבר המועצה רן קוניק. "רק בליל שישי קיבלתי חמישה טלפונים של בעלי עסקים זועמים. מדוע לא להכין את התושבים מראש ולהסביר להם? יש דרך לעשות דברים, אבל אמרתי ואני חוזר שוב: בן שחר אינו מתאים ואינו ראוי לעמוד בראש העירייה".
מעיריית גבעתיים נמסר בתגובה: "בכדי להסדיר את כל תחום בדיקת השילוט בעיר, התקשרה העירייה עם חברה המתמחה בכך והחברה ערכה סקר שילוט שהקיף כ-3,000 שלטים וכ-2,000 בתי עסק. לראשונה כל השלטים צולמו ותועדו, כאשר בחלק מהמקרים נתגלו גם עסקים שהוסיפו שלטים ולא עדכנו את העירייה על כך ולפיכך נשלחו להם דרישות תשלום מעודכנות.
"מבדיקה שנערכה עולה כי מתוך 2,000 העסקים שנסקרו, 45 ערערו על הסקר, כאשר חלק מהערעורים הללו נמצאו מוצדקים ומקורם בטעות חישוב של החברה אשר בטעות החשיבה שילוט צדדי כשילוט כפול והעירייה תתקן את החיוב. חלק נוסף הוא של עסקים אשר מדביקים שלטים בחלון הראווה והופכים בכך את כולו לשלט ועל נושא זה תיערך בדיקה פרטנית. לרובם המכריע של העסקים לא נרשם כל שינוי במחיר השילוט".
מחברת "מילגם" נמסר בתגובה: "חברת 'מילגם' פועלת על פי חוק ולכן, בהתאם לחוק העזר העירוני, החיוב בגין אגרת השילוט הינו שנתי ועל פי התעריפים שנקבעו כאמור בחוק העזר העירוני. במסגרת שובר אגרת השילוט מובאים בין היתר נתונים בדבר גודל השלט, לרבות צילום השלט.
"ככלל, 'מילגם' חורטת על דגלה את שיפור השירות אותו היא מעניקה ללקוחות השונים הפונים לחברה ופועלת על פי נהלים ובתיאום עם הרשות. בשולי דברינו, ברצוננו לציין כי מבירור שערכנו, אכן נוצר באחת מהפניות קשר עם המשטרה אולם הסיבה לכך הינה אלימות מילולית וכמעט פיזית שהופנתה כלפי אחת מעובדות 'מילגם', ולא כפי שנטען".