רכבת העמק שוב כאן: התחנה בצמח חוזרת לחיים
63 שנים לאחר שננטשה חוזרים החיים לתחנה האחרונה בשטח ישראל של רכבת העמק המיתולוגית. בעוד חודש יתחילו עבודות השיחזור, שבסופן תשמש התחנה כקמפוס לתלמידי מכללת כינרת
"היום יש במקום מבנה דו-קומתי וכמה מבנים ששימשו כמחסנים וכמבנה למכלי המים ששיני הזמן כרסמו בהם", מסביר עמרי שלמון, מנכ"ל המועצה לשימור אתרים.
"אבל הבנייה הייתה כל כך איכותית, עד שלמרות שפירקו את הגגות ועברו יותר מ-60 שנה , המבנים עדיין עומדים על תלם ומחכים להחייאה".

במסגרת הפרויקט המשותף עם רכבת ישראל, המועצה האזורית עמק הירדן ומכללת כינרת, ישוחזר ו חמישה מבנים וגם הקרוסלה המיתולוגית שבה השתמשו לאחר שהקו לדמשק הופסק, ואשר עליה היו עובדי הרכבת מעמיסים את הקטר ומסובבים אותו עם הפנים חזרה מערבה לכיוון חיפה".
בשבוע שעבר נערך במקום סיור לקבלנים המתמודדים במכרז על עבודות השיחזור. במבני התחנה שישוחזרו יחליפו סטודנטים מהמכללה את נוסעי התחנה ההיסטורית, ובמבנה הדו-קומתי תפעל הקתדרה ללימודי ארץ ישראל של המכללה.
רכבת
בפועל נתנה הרכבת תנופת פיתוח אדירה להתיישבות הציונית בעמק יזרעאל, עמק בית שאן ועמק הירדן, באמצעות מוצרי הבנייה והתוצרת החקלאית שהובילה, ובהם כדי חלב מיישובי העמק למפעל תנובה בחיפה. שמונה תחנות היו לרכבת בתחום ישראל, זו שבצמח הייתה בין החשובות שבהן.
בספרו "בחזרה לרכבת העמק" כותב מרדכי נאור כי אף שהייתה תחנה נוספת באל חמה, שוטרי הגבול ופקידי המכס בדקו את הנוסעים והחתימו את הדרכונים כבר בתחנה בצמח, לפני שהרכבת המשיכה לדמשק. התחנה הפכה את העיירה הערבית סמח מיישוב נידח לעיירה פעילה ולמרכז אזורי.
סמוך לתחנה הוקם מזח מיוחד לנוסעים, מעין "תחנת מוניות ימית" שהובילה אותם בספינת ממונעת לטבריה. ב-1946 הופסק הקו לדמשק בעקבות "ליל הגשרים", שבו פוצץ אחד מגשרי הירמוך שממזרח לתחנה על ידי הפלמ"ח במסגרת המאבק בשלטון המנדט הבריטי.
עד 1948 המשיכה רכבת העמק לעבוד רק בקו חיפהצמח. "הרכבת הזו נחשבת לפלא טכנולוגי, ועד היום תחנת הרכבת בגשר היא הנמוכה ביותר בעולם )247 מטר מתחת לפני הים( ", מסביר עמרי שלמון מהמועצה לשימור אתרים. "מהגובה הזה היא טיפסה בשיפוע של 1.5 מעלות עד לרום של 500 מטר, דרך מנהרות, ביצות והרים ".
