משולש המוות: מי יעצור את מעשי הרצח בטירה וטייבה?

תושבי טירה וטייבה מפחדים לצאת מהבתים. בארבעת החודשים האחרונים נורו למוות בערי המשולש 13 בני אדם. "הילדים לא יוצאים לשחק", הם מספרים, "חוששים להיפגע מירי". גם במשטרה מודים: "לא בטוח שנצליח למנוע את הרצח הבא"

אבי אשכנזי | 14/6/2011 13:09 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
הרחובות בטייבה ובטירה היו אתמול (ב') בצהריים ריקים מאדם. אפילו הכיסאות במסעדות נותרו על השולחנות. ברחובה הראשי של טירה, שהומה בדרך כלל במבקרים רבים, היה קל למצוא חנייה.
יושבים בבתי קפה בטייבה
יושבים בבתי קפה בטייבה צילום: ראובן קסטרו


מאז חידוש גל מעשי הרצח בערי המשולש, הלקוחות היהודים מערי השרון והמרכז מעדיפים לחפש מקומות אחרים לערוך בהם קניות. אך לא רק הם מדירים את רגליהם מערי המשולש: גם הערבים המתגוררים בטייבה, טירה וקלקיליה מעדיפים להישאר בזמנם הפנוי בבית.

"אפילו לחתונות אנחנו כבר לא הולכים. לך תדע מה יקרה. מי יירה על מי ובמי יפגעו", אמר אתמול סעיד מסראווי (42) המתגורר בטייבה. 13 בני אדם נרצחו בארבעת החודשים האחרונים בערי המשולש. בממוצע, בכל עשרה ימים נרצח אדם.

חלק ממעשי הרצח בוצעו לאור היום, במרחק של מטרים ספורים מתחנות המשטרה המוצבות במרכזי הערים. "מאז חג השבועות אפילו המשטרה לא פה. כנראה שיש להם דברים חשובים יותר מאשר להיות כאן במשולש", אמר פארס ג'ברייה שמתגורר אף הוא בטייבה.

אך לא רק התושבים מדירים את רגליהם ממרכזי הערים, גם המשטרה עושה זאת. בשעות הצהריים אתמול לא נראו בערי המשולש ניידות משטרה, לא בסמטאות ולא ברחובות הראשיים. אנשי משמר הגבול לא הציבו אפילו מחסום דרכים אחד כדי לבדוק את הנכנסים והיוצאים. והתושבים, הם כבר מזמן מרגישים את חוסר הביטחון.

"אני לא נותן לילדים שלי לצאת מהבית. מקסימום הם יורדים מתחת לבית, אבל לא מתרחקים", אמר אתמול אחמד מסראי מטייבה. "הכל מפחיד כאן. זה לא נותן לאף אחד כאן תקווה. המצב הזה פוגע בעסקים, בחינוך. כל אחד מפחד על הילדים שלנו, שבטעות לא יפגע בהם איזה כדור.
רחובות טייבה
רחובות טייבה  צילום: ראובן קסטרו

"אם תגיע לטייבה בשעות הערב והלילה אתה תראה שהרחובות נטושים. פעם, בקיץ, האנשים היו יושבים ברחובות עד 2:00 בלילה , אבל היום מפחדים לצאת. אפילו את החלונות בבית סוגרים, כבר היו פה מקרים שבן אדם הציץ בחלון ופשוט ירו בו".

מסראי הוסיף: "המשטרה באה לפה רק כדי לבדוק כלי רכב, רושמת דוחות על חגורות בטיחות, על פנסים, אבל לא עושה את העבודה באמת. יש פה עבריינים, אבל בהם המשטרה לא נוגעת. כשהיא רואה רכב עם חלונות כהים היא לא עוצרת אותו לבדיקה, אבל אם אתה בטעות שוכח לחגור את הילד מאחור, השוטר כבר ישגע לך את הראש, ככה לא מחזירים את הביטחון לתושבים".
אנשים לא באים

במסעדת "הכיכר" במרכז טייבה ישבו אתמול הבעלים והמלצרים רגל על רגל. ב-13:00 בצהריים , שעה שבה המסעדות בדרך כלל הומות בסועדים, לא נצפה אף לא לקוח פוטנציאלי אחד. "אנשים מפחדים להגיע", סיפרו במסעדה.

"פעם הגיעו היהודים, הסתובבו בעיר, עשו קניות, אכלו חומוס-פול, אבל מאז מעשי הרצח אנשים לא באים. מי יבוא למקום מסוכן? אנשים מפחדים, הרי יש כאלה שלא התערבבו ולא התערבו, אבל נפגעו. אז למה לצאת לאכול בחוץ? כשמסוכן עדיף לאכול בבית".

המקרה האחרון שזעזע את האזור, אירע ביום שישי שעבר. האחים סולטאן ופורסאן סביחאת נורו למוות בצומת היציאה מג'לג'וליה. הם שבו מביקור בבית קרובי משפחה שנישאו שבוע קודם לכן. האחים נכנסו לרכב עם נשותיהם וילדיהם, ישבו זה לצד זה, והחלו לנסוע לעבר היציאה מג'לג'וליה.

כבר בצומת היציאה מהיישוב נעצר ליד רכבם מתנקש שעקב אחריהם. הוא ירה בהם מספר כדורים, ביצע וידוא הריגה,

אך ניסה לא לפגוע בנשים ובילדים. החיסול המזעזע בוצע באחד הצירים המרכזיים בשרון, לאור יום, ולעיני העוברים והשבים.

כוחות המשטרה שהגיעו מאוחר יותר מצאו במקום את שתי הגופות, את תרמילי האקדח, וכן את בני המשפחה ההמומים. בטייבה ובטירה כבר הפסיקו מזמן לספור את הגופות. האמת היא שאף אחד לא יודע כמה אנשים כבר נרצחו בקרבות הדמים במשולש. יש כאלה שאומרים שנרצחו 150 איש, אחרים מעריכים כי מספר גבוה יותר של קורבנות קיפח את חייו.

"מה זה משנה כמה נרצחו? אפילו במלחמה לא מתים כל כך הרבה", הוסיף פארס ג'ברייה. ג'ברייה מספר כיצד לדעתו הגיע האזור למצב הזה. "הכל התחיל ב-91', במריבה בין שני נהגים על עברת תנועה", אמר . "אף אחד לא האמין שזה יגיע למצב כזה של כל כך הרבה הרוגים ומעשי רצח. לא כל הנרצחים קשורים לסכסוך. הרבה מאוד הם קורבנות של ירי לא מבוקר של קליעים שפגעו בעוברי אורח תמימים".

ההרתעה תנצח

בטייבה ובטירה לא מפנים אצבע מאשימה רק כלפי המשטרה, אלא מותחים ביקורת על הרשויות ומשרדי הממשלה השונים. "לא רק המשטרה לא מטפלת כמו שצריך במה שקורה כאן", אמר אחד התושבים. "כולם מזניחים את האזור הזה. אף אחד לא רוצה להיכנס כדי לטפל ולעשות משהו. אני לא יודע אם זה מתוך פחד או כי פשוט נוח להם להשאיר את המצב כמו שהוא.

"תראה מה זה, אין בכל טייבה אפילו רמזור אחד. אפילו תמרור 'עצור' או 'תן זכות קדימה', אז איך אפשר להשליט שלטון חוק אם אין חוק, אם אין תמרור? בכל טייבה לא תמצא אפילו טלפון ציבורי אחד של בזק, שלא לדבר אם פורצת שריפה אז אין מי שיכבה אותה כי אין פה מכבי אש.

"צריכים לחכות שהכבאים יגיעו מכפר סבא. כדי לחכות לאוטובוס אתה צריך לעמוד באמצע הכביש כי אין תחנות אוטובוס ברחובות. כשאין לאנשים את השירותים המינימליים, אי אפשר לבקש מהם לשמור על החוק".

גם במשטרה מודים כי מדובר בבעיה קשה. קצינים בכירים מספרים כי גם הנוכחות המסיבית של כוחות משמר הגבול באזור לא תמנע את מעשי הרצח הבאים. "ההרתעה נוצרת אך ורק על ידי כך שנפענח את מעשי הרצח שבוצעו", אמר גורם בכיר במחוז המרכז.

הכניסה לג'לג'וליה
הכניסה לג'לג'וליה  צילום: ראובן קסטרו

"ברגע שאנשים יבינו שעל מעשי רצח יושבים בכלא, הם יחשבו טוב אם כדאי להם לבצע פשע". במשטרת מרחב השרון התייחסו אתמול לטענות של התושבים על פיהן השוטרים אינם נראים ברחובות. "אנחנו מרכזים הרבה מאוד כוחות בערים, ומרבית פעילותנו היא בשעות הערב. המסה העיקרית של הכוחות מגיעה בשעות הערב, אבל גם בבוקר אנחנו עושים מבצעי חיפוש בבתים", סיפרו במשטרה.

למרות ניסיונות המשטרה למגר את האלימות, תושבי המשולש עדיין חיים בפחד. "העובדה שאפילו לאולמות החתונה אנשים לא יוצאים, מצביעה עד כמה האנשים חיים בחשש. במגזר נהוג להשתתף בשמחות, אבל אולמות השמחה כאן הם ביציאה מהעיר ואנשים פשוט מפחדים בשעות הערב לנסוע בכביש הראשי לכיוון היציאה", אמר סעיד מסראווי, תושב טייבה.

"בימים האחרונים אפילו האולמות של החתונות ריקים. עד שהמצב לא ישתנה אף אחד לא יסכן את החיים שלו". מסראווי הוסיף: "אני מקווה שיום אחד ייפסקו היריות בטירה ובטייבה והעסקים ישובו לפרוח, כפי שהיה בעבר. כמו פעם, כשערי המשולש היו מקום בטוח לקניית תותים ב-20 שקלים לקילו בדוכנים שהוצבו על אי התנועה, מול סניף בנק הפועלים במרכז הכפר".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/local/hasharon/ -->