כל הפרטים על הפשרה הסודית בין יורם לוי ל"עובדה"
הראיון של נצ"מ בדימוס יורם לוי בתכנית התחקירים "עובדה", נערך כחלק מהסכם פשרה בין הצדדים. כך שקצין המשטרה לשעבר, שתבע מיליון שקלים פיצויים מאילנה דיין בגין התחקיר ששודר נגדו, הצליח להשיג לעצמו אייטם מתקן, שניקה אותו מכל ההאשמות. "בגלל אגו עיתונאי, היא לא הסכימה להגיד 'אני מתנצלת'", הוא אומר

בסיום הביקור בחוף, התלוו דיין וצוות הצילום שלה אל לוי כשהוא חוזר לביתו. שם הם ישבו, ולוי דיבר בניחותא למצלמה של דיין. בנאומו הציג לוי מניפסט פרי פיו, שכולו הסבר מדוע הוא הקדוש המעונה של "פרשת פריניאן" הגדולה שנחשפה בתכנית עובדה לפני כשש שנים.
דיין לא שאלה שאלות נוקבות, לא הקשתה, לא ניסתה לעמת אותו עם נתונים הקשורים לנושא שעליו דיבר. היא בעיקר הקשיבה. לפני מספר שבועות, שודרו דבריו של לוי בתכנית, בפריים טיים בערוץ 2, והוא שב לחייך, לאחר שש השנים הקשות בחייו.
את נצ"מ (בדימוס) לוי, דיין ואתם מכירים בעיקר בזכות תפקידו הקודם, כמפקד היחידה המרכזית במחוז דרום. לפני שש שנים לוי הוצג בתחקיר שערכה "עובדה" כמי שניהל קשרים לא נאותים עם משפחת הפשע הדרומית פריניאן ואף קיבל מהם שוחד במסווה של פעילות מודיעינית.
במסגרת התחקיר ששודר, אמר אחד המרואיינים כי לוי קיבל מעטפות של כסף מזומן – לא פחות – מהאחים פריניאן. השוחד, נטען בעובדה, ניתן ללוי בתמורה לכך שיגונן על העסקים הבלתי חוקיים של המשפחה. איך יעשה זאת? פשוט מאוד: בכל פעם שיובא לידיעתו על פשיטה משטרתית מתוכננת, יזהיר מראש את משפחת הפשע.
בעקבות ממצאי התחקיר, שהוצג בתכנית שנחשבת לרצינית ביותר בטלוויזיה, נפתחה חקירה במח"ש נגד לוי. הוא יצא זכאי, מחוסר אשמה, מכל החשדות החמורים נגדו, אך נקבע כי הוא חרג מנהלים מסוימים, כגון בכך שלא נפגש עם העבריינים במקום נייטרלי אלא בביתו-שלו. בעקבות זאת,
אך יותר מכל, נפגע שמו הטוב של לוי, שהצטייר בתחקיר עובדה כשוטר מושחת. אפילו בתכנית הסאטירה של אלי יצפאן, ששודרה יומיים לאחר עובדה, הפך "ניצב אלי אפללו" לשוטר מושחת.
לוי החליט שלא לוותר. הוא יצא למאבק על שמו הטוב, במטרה להבהיר כי תחקיר עובדה בעניינו היה מורכב ברובו המכריע מעובדות שגויות ושקריות. שנתיים לאחר שידור התחקיר על אודותיו, הוא הגיש תביעת דיבה באמצעות עו"ד בועז בן צור נגד דיין ונגד מערכת התכנית שלה, על סך מיליון שקלים.
בתביעה נטען כי הפרסומים אודות לוי הינם בגדר הזיה ועלילת דם. עוד נטען בתביעה בין היתר: "הפרסומים הפכו את שמו של התובע כמשל וכשנינה לשוטר מושחת שבמושחתים, הנוטל שלמונים מכנופיית עבריינים. פרסומים פוגעניים אלה הביאו לפגיעה אנושה גם ביכולתו של התובע לשוב ולהתפרנס בשל אות הקלון הציבורי שהטילו עליו".
מערכת התכנית "עובדה" קנתה לה שם מקצועי מכובד במהלך שנות שידורה, וצברה לא מעט קשרים במקומות הנכונים במדינה. דיין הפכה לאחת הכוכבות הגדולות של ערוץ 2 ועיתונאים רבים נותנים לה יחס הגובל בהערצה של ממש. היא מקושרת לבכירי העיתונאים ולגורמי המפתח בתעשייה ומהווה בעיני רבים סמל לעיתונות חוקרת והגונה.
בתכנית שחשפה וחושפת עוולות רבות במדינה, מוצגת דיין כסמל של מקצועיות אמינות ויושרה, אך נראה שכאשר היא צריכה לחזור בה, ולהגיד את המילה "טעיתי", הדברים אינם כה פשוטים.
התביעה של לוי הוגשה לבית משפט השלום בירושלים, והצדדים נשלחו להליך גישור אותו ניהל המגשר עו"ד עמוס גבריאלי. במשך כמעט ארבע שנים ניהלו הצדדים דיונים רבים, במהלכם הבינו דיין וצוותה כי אין להם יכולת להוכיח את הטענות החמורות שהועלו כנגד לוי, בוודאי לא לאחר זיכויו המוחלט.
עם זאת, דיין לא הייתה מוכנה בשום פנים ואופן להתנצל על הדברים החמורים ששודרו בתחקיר ופגעו בשמו של לוי פגיעה אנושה. היא גם לא הייתה מוכנה להודות בפומבי כי עבודת התחקיר שנעשתה – שבה השתתפה דיין באופן אישי, יחד עם כמה מהתחקירנים הנוספים שלה – לא הייתה מקצועית מספיק כדי לבדוק לאשורם את ההאשמות, לפני השידור.

במהלך הליך הגישור, עשתה דיין כל מאמץ אפשרי על מנת להימנע מהסדר שיאשר כי המידע שפורסם על לוי היה שקרי. גורמים מתחום התקשורת מתחו על כך ביקורת וציינו כי בכך מטעה דיין את ציבור הצופים וחוטאת לנורמות העיתונאיות הגבוהות שאותן היא מתיימרת לייצג.
לאחר כמעט ארבע שנים של לא מעט דיונים ופגישות בין הצדדים, הושגה לאחרונה פשרה. מה בדיוק כתוב בהסכם הפשרה? את זה, משום מה, מישהו העדיף שלא לחשוף. שני הצדדים, לוי ודיין, חתמו על הסכם סודיות, המונע מהם לפרסם את פרטי הפשרה. הצדדים התחייבו לשמור על סודיות בכל הקשור להסכם ולא לשוחח עליו עם צד שלישי כלשהו.
עם זאת, למערכת זמן הדרום נודעו עיקרי הסכם הפשרה. החלק המשמעותי ביותר שלו היה אותו ראיון שקיבל לוי בתכנית לפני מספר שבועות: אייטם באורך מלא, של למעלה מ-12 דקות, כאשר המראיינת היא אילנה דיין עצמה, הוקדש ללוי בתכנית. סוכם מראש כי במהלך זמן המסך שיקבל הקצין לשעבר, הוא יוכל לנקות את עצמו מהאשמה שיוחסה לו, ואילו דיין לא תודה במילים ברורות ששידרה בפני הצופים מידע שגוי.
בתכנית ששודרה לפני כחודש וחצי, הציגה דיין את האייטם על לוי כיוזמה של מערכת עובדה, ולא גילתה שכך סוכם בפשרה שהושגה. כך אמרה בפתיחת דבריה, בטקסט שחלקו הוכתב על ידי המגשר: "יורם לוי חלק על חלק מממצאי התחקיר ששידרנו בזמנו. הוא גם הגיש תביעה, ובמסגרת הליכי הגישור, חשבנו שנכון לתת לו את הבמה הזאת.
"בהקשר זה אנחנו מבהירים כי לאחר חקירת מח"ש ובדיקות ממושכות שנעשו, נמצא כי לוי לא נטל כספים לכיסו או כי היה מעורב באופן כלשהו בקבלת שוחד. הואיל והשתמע אחרת בכתבה ששודרה בעניין הזה, ראוי שהדברים יובהרו, כפי שנעשה היום. יחד עם זאת, בכל הקשור לפרטים האחרים שאינם נוגעים לניצב-משנה לוי בעניין זה – אנחנו עומדים מאחורי התחקיר שפרסמנו כאן".
בראיון עצמו, לוי היה, כאמור, הדובר העיקרי. דיין כמעט ולא הפריעה, וכאשר כן השחילה שאלות, הן היו כאלה שהקלו על המרואיין להציג את גרסתו טוב יותר.

כך, לדוגמה, לאחר שהסביר באריכות כיצד חריגה קטנה שלו מהנהלים צמחה בלא פרופורציות לאישום בשחיתות, הרימה דיין להנחתה של לוי: "אז אתה אומר שמצאו כשלים ברמה של סדר וניקיון, ועשו ממך סיציליה?". לוי ענה בקצרה: "חד וחלק", ולא הזכיר את חלקה המשמעותי של עובדה בניפוח העובדות.
גם אסתי לוי, אשתו של נצ"מ בדימוס לוי, השתתפה בראיון שדיין קיימה עם בעלה. מעט לאחר מועד שידור התחקיר המקורי נגד לוי, לפני שש שנים, עלתה אשתו לשידור בגלי צה"ל, ותקפה את דיין במילים חריפות ביותר על "רצח האופי" שעשתה לבעלה. הפעם, כאשר דיין הגיעה אליה הביתה עם עלה של זית ודגל לבן, אסתי כבשה את ייצרה, כמעט לחלוטין.
למרות שהסיכום היה שלא להאשים את מערכת עובדה בשידור עובדות לא נכונות, שחררה אשת הקצין אמירה כללית נגד התקשורת: "אני חוזרת ואומרת לך: גם העיתונות, גם התקשורת, לא הרפתה. אני הייתי קול, ואני מקווה שהצלחתי לעשות משהו בקול שלי, אבל הם היו חזקים". מי שהיה צריך להבין את המסר – הבין.
כאמור, במהלך הגישור בין הצדדים, באי כוחה של דיין דרשו להימנע מכל הסדר שיאשר כי אכן פורסמה כתבה עם עובדות לא נכונות. דרך האמצע הייתה הראיון הזה, שהוענק ללוי, בו יוכל לטעון, ללא כל התנגדויות: לא עוויתי, לא פשעתי.
אך מדוע הוסף גם סעיף הסודיות לאותה פשרה? דיין לא רצתה להצטייר בציבור כמי שעשתה עבודה לא מקצועית ונתנה במה לתחקיר המבוסס, לפחות בחלקו, על שקרים.
האינטרס של דיין, אם כן, ברור. אך למה לוי הסכים לאפשר למערכת "עובדה" שלא לחזור בה באופן ברור מהתחקיר הקשה נגדו? "מה שקרה זה שהלכנו לגישור, בהסכמת שני הצדדים", הסביר לוי השבוע. "אני בהתחלה התנגדתי לזה, ואחר כך השתכנעתי, כדי לא למרוח את הזמן.
"בשלבים האלה, מרוב שנמאס לי כבר מכל התהליך, לא התעקשתי על הדקויות האלו של האם יגידו את המילה 'התנצלות' או 'הבהרה'. אתה פחות מעורב בזה. אתה גם באיזה שהוא שלב רוצה לגמור את הסיפור ואתה אומר שהקהל ישפוט האם היא התנצלה או לא. היא אולי לא אמרה 'אני מתנצלת', אבל זה הגיע מקטע של אגו, כעיתונאית. מבחינת המסרים, הקהל היה אמור לשפוט או להחליט או להבין אם זו התנצלות או לא".
ולדעתך הוא הבין?
"כן. הצופים עשו את הקישור והבינו כולם, ברמה של כמעט מאה אחוז. לפי מה שאמרתי, מבינים שסגרתי את המעגל ושאילנה דיין חזרה בה מכל מה שהיא אמרה עליי. הציבור שאני נתקל בו אומר את זה. עכשיו אומרים לי 'לך תתבע אותה ואל תוותר'. אני אומר שכל מה שנעשה, נעשה בהסכם. אין מקום לעוד תביעה".
ההסכם הסודי שעליו חתמו שני הצדדים מעורר עניין רב, בעיקר בשל העובדה שדיין למעשה התקפלה, אירוע שלא קרה מאז שעלתה התכנית הפופולארית שלה לאוויר.
היא לא חזרה בה גם במקרה של התחקיר בעניינו של סרן ר', נגדו נטען כי ביצע וידוא הריגה בילדה פלסטינית שנורתה מאש צה"ל. אגב, התחקירים נגד סרן ר' ונגד יורם לוי שודרו בהפרש של מספר שבועות בלבד זה מזה, בשנת 2005. הקצין הצבאי לא הסכים לשום פשרה, תבע וזכה ב-300 אלף שקלים בבית המשפט המחוזי. גם לאחר הפסיקה סירבה דיין לחזור בה, וערערה לבית המשפט העליון.
גורם המקורב לסרן ר', סיפר השבוע כי הופעלו עליו לחצים אדירים על מנת שיסיר את התביעה: "המערכת של עובדה היא מאוד עוצמתית, ואי אפשר להבין מבחוץ עד כמה היא עוצמתית. זו מערכת שקנתה לעצמה שם טוב, ובגלל זה נורא קשה להיאבק בה כשהיא עושה טעות. זו מערכת שיש לה את התקציבים להעמיד את עורכי הדין הטובים במשק. אם הם יצאו עם יורם בפשרה, אז כנראה שבאמת היה פה ליורם קייס מאוד רציני".
לוי, שתבע סכום גבוה יחסית, לא אמור לקבל פיצויים באופן רשמי, אך גורמים המעורים בסוד הפרשה ידעו לספר כי יקבל סכום כסף נכבד, שמיועד לכיסוי הוצאות הליך הגישור ועבור הוצאות המשפט. מאחר ואצל דיין כל הגדרה חשובה וקובעת, ייתכן כי גם במקרה הזה לוי יוותר על ההגדרה "פיצוי", על מנת לקבל סכום כסף שיספק אותו.
בסביבתו של לוי אמרו השבוע: "היה הליך ארוך, ובסופו דיין חזרה בה מהטענה שהיה שוחד, וזה מה שהיה חשוב בעצם. שהשם ינוקה. הועלתה נגד יורם טענה מאוד קשה שפגעה בו ובמשפחה שלו. במשך חמש שנים נגרם לו עוול ממש בלי סיבה קצין מצוין ומוערך מאוד זו ממש הייתה עלילה. הם הודו שלא
היו דברים כאלו וזה מה שחשוב לנו. פחות הדקויות של איך זה נאמר".
לוי עצמו יקבל סכום כסף מהתוכנית במסגרת ההסדר?
"אני לא יכול לענות על השאלה הזאת. אנחנו מנועים מלדבר על ההסכם. חתמנו על סודיות ואנחנו מתכוונים לכבד את זה".
מאז שידור התחקיר ההוא, עבר לוי ימים לא קלים. קולגות במשטרה הפנו לו עורף, היו שהתייחסו אליו כמצורע. גם עתידו הכלכלי לא היה ברור, כאשר עננה שחורה ריחפה מעל ראשו כל העת. לאשתו אסתי, לילדיו ולחבריו הקרובים, אמר לוי כל העת כי הוא זכאי וכי האמת תצא לאור בסופו של דבר. הוא הוסיף כי כל מי שפגע בשמו הטוב ישלם על כך.
לפני כשנה וחצי החל לעבוד בעיריית אשדוד, כשהעובדים משתדלים לשדר לו שהפרשה הרחק בעבר וכי הם מאמינים בו. אחד העובדים באגף החופים אמר השבוע: "אני תמיד האמנתי שיורם יצא מזה, והרגע הזה סוף סוף הגיע. אם אתה שואל אותי, ההתנצלות הפורמאלית פחות חשובה כי בסופו של דבר אנשים מבינים שהתוכנית עשתה טעות ועכשיו הוא יוצא לדרך חדשה. לראות אותו עם חיוך על הפנים עושה לנו טוב אחרי כל הסבל שהוא עבר".
לוי עצמו אמר כי הוא לא יכול להתייחס להסכם הפשרה, אבל דיבר על היתר: "אני מרגיש הרבה יותר טוב עכשיו שכל הסיפור הזה מאחוריי. אני יכול להגיד שהיה הליך של גישור שנגמר באופן ראוי. בסך הכל אנחנו מרוצים. המגשר די מהר הבהיר את עצמו ואמר לצוות של דיין 'אין פה הרבה קייס. למדתי את החומר, ואתם מה שנקרא – לכלכתם.

"אם הייתם בארצות הברית הייתם משלמים מיליונים, אבל פה, בישראל, אני לא מתכוון לתת לכם לנצל את זה'. הוא הבהיר להם את זה במפגשים. הוא אמר שהתפקיד שלו זה להוביל למצב שבו שני הצדדים יסכימו. צריך למצוא את שביל הזהב, שגם הזאב יהיה שבע וגם הכבשה תישאר שלמה".
מה דעתך על העובדה שדיין סירבה בתוקף להתנצל?
"תשמע, יש לי חברים מצפון תל אביב, ובקרב הרבה מאוד קבוצות מהאזור הזה היא נחשבת לסגן של אלוהים, אם לא הוא הסגן שלה. כל מה שהיא אומרת – אנשים אפילו לא מפקפקים. אחרי השידור של הכתבה האחרונה זה ברור להם שמה שאני אומר זה נכון ומוחלט. קיבלתי די הרבה פידבקים מהגזרה ההיא מחברים אמרו שכל התחקיר עליי היה קשקוש והם הלכו בגאווה אחרי הכתבה".
סגרת מעגל גם עם המשטרה עכשיו?
"בחלק האמיתי והמעשי, המעגל לא נסגר, ובמשטרת ישראל עדיין יושבים קצינים שאחראים לשניים מתוך שלושה מקרי רצח. אני רואה בהם אחראים, מבחינת זה שהם לא עשו כלום. בגלל צורת העבודה שלהם, נרצח עוד בחור בגזרת אשקלון. אני די שמח שאני לא במערכת הזאת, שהאנשים האלו עדיין עובדים בה. רוצחים נמצאים חופשיים בגללם והם החביאו את החומרים שלא יוכלו לבחון אותם".
ממערכת עובדה נמסר: "מערכת עובדה אחראית למאות כתבות עיתונאיות, חשיפות ותחקירים, אשר נפרשו על פני 17 עונות. תיקונים והבהרות הם חלק בלתי נפרד מהעשייה העיתונאית.
"אין בהם גנאי, מום, או פסול – ההפך: הם תעודת כבוד לכל מערכת רצינית. גם העיתון המבקש את התגובה, יש להניח, פרסם במהלך השנים תיקונים, הבהרות – אולי אפילו גם כמה התנצלויות – ואין בכך, לכשלעצמו, כדי להעיד דבר. מערכת עובדה עמדה ועומדת מאחורי התחקיר שפרסמה על משטרת ישראל ואשר הוליד את הדוח החמור של ועדת זיילר.
"בנקודה אחת, הנוגעת ליורם לוי, היה נכון מצד התכנית לספק הבהרה לצופים – וכך נעשה. יורם לוי, מצדו, שהגיש תביעת דיבה נגד עובדה – מחק אותה תוך שברור לו שהמערכת תמשיך לעמוד מאחורי שאר הממצאים המופיעים בכתבה. במסגרת ההליכים המשפטיים הציעה המערכת ליורם לוי את אשר מוצע לכל מושא כתבה בעובדה: לקבל במה עיתונאית הוגנת – להישאל שאלות, גם אם קשות, ולתת תשובות.
"לשמחתנו, על רקע הדיאלוג בין הצדדים, יורם לוי נענה לאתגר, נתן את אמונו בתכנית ובמגישתה ובא לראיון, אשר עומד כמובן בכל סטנדרט עיתונאי. הראיון שודר לפני זמן מה, כמו גם ההבהרה והידיעה על קיומו של הליך הגישור. לא ברור מדוע צץ העניין כעת, מה חדש בו, ובעיקר – מה פסול בו.
"באשר לשרבוב סוגיית סרן ר' לנושא: מלבד העובדה שגם בעקבות כתבה זו הוגשה תביעת דיבה, אין שום קשר בין המקרים. בימים אלה נדון תיק התביעה של סרן ר' בבית המשפט העליון ולכן אנו מנועים מלהתייחס אליו, כמו גם אל טענות אנונימיות של גורמים כאלה ואחרים".