חזון אחרית החופים: רשמים מסיור בחוף פלמחים המחודש
לא עוד חוף פלמחים, מעתה אמרו גן לאומי פלמחים. רשות הטבע והגנים חנכה בשבוע שעבר את החוף המרהיב והמשודרג, וגילינו שכבר לא צריך למשכן את הבית בשביל חנייה וארטיק, שאפשר להתקלח בלי כפכפים ושלא ניקבר בחול (שהפך למצוחצח) על ידי ג'יפים דוהרים

לאחרונה עברו החוף וסביבתו מהפך. אחרי שנים ארוכות של מאבק משפטי מייגע, נטלה רשות הטבע והגנים את הבעלות על האזור, שיהפוך מעתה לגן לאומי, על כל המשתמע מכך. אבל עוד לפני כן, קבלו פלאשבק.
בשנת 2000 אושרה תוכנית להקמת כפר נופש בחוף פלמחים. את התוכנית יזמה המועצה המקומית גן רווה, שבשטחה ממוקם החוף. היזמים שזכו במכרז תכננו כי כפר הנופש ימוקם במרחק 30 מטר מקו החוף ונדמה היה כי נחרץ גורלה של אחת מרצועות החוף הטבעיות האחרונות שנותרו לפליטה במרכז המדינה.
את המפנה חוללה חבורת צעירים שבשנת 2008 הקימה במקום מאהל מחאה ומנעה בגופה את עבודתם של כלי העבודה הכבדים, שכבר החלו לבצע בחוף את זממם. המחאה תפסה תאוצה, סחפה אנשים רבים ומבקר המדינה אף הורה לעצור זמנית את הבנייה.
הניצחון הבא היה בבית המשפט המחוזי בתל אביב, שהורה כי כפר הנופש יורחק מאה מטרים מקו המים ולא 30 מטרים כפי שביקשו היזמים. השופטים לא חסכו שבטם מתוכנית הבנייה ופסקו כי "חוף הים שייך לציבור וכי יש להעדיף תכלית זו על פני תכליות פרטיות אחריות". את המסמר האחרון בארונה של תוכנית הבנייה נעצה ביולי 2010 ממשלת ישראל, שהחליטה להמליץ לועדות התכנון והבנייה לבטל את בניית כפר הנופש, והוועדה אכן ביטלה את הקמת הכפר.
ההישג של הגופים הירוקים היה למעשה הניצחון המשמעותי הראשון במאבק סביבתי בישראל והוכיח כי כוחם של יזמים, בבואם להשתלט על משאבי הטבע המוגבלים, אינו בלתי מוגבל. באביב האחרון עבר ניהול החוף לידי רשות הטבע והגנים, והחוף, שקיבל מעמד של גן לאומי, יצא לדרך חדשה ומבטיחה.
את השינויים בשטח ירגישו המבקרים כבר בתקופה הקרובה, ואלו יימשכו לפי התכנון עוד שנים ארוכות, עד להשגת המטרה הסופית של הרשות – הפיכת המקום למוקד משיכה לחובבי ים, טבע וארכיאולוגיה מכל הארץ, ושבו ייהנו המבקרים מרמת שירותים גבוהה.
עד כה הושקע במקום כמיליון וחצי שקלים. אבל עד שאנשים ייקחו אוטובוס מצפת כדי להשתכשך במים הקרירים של פלמחים, בואו נראה מה צפוי למבקרים כבר היום. כשמבקשים מאנשים שמבקרים בחוף לעיתים קרובות להצביע על הבעיות שבמקום, המילה "חנייה" עולה כמעט מכל אחד.
עד לא מזמן, נאלצו המבקרים לשלם סכומים מופרזים שנעו סביב 30 שקלים על הזכות להחנות את רכבם. על מנת למנוע מצב שבו אנשים מחנים מחוץ לחניון המגודר
אבל לא שני קילומטר ישברו את העם היושב בציון, וכך, בעיקר בסופי השבוע, נוצרה תמונה משעשעת של עשרות אנשים צועדים לאורך מרחק רב עם תיקים וצידניות, במחזה שהיה נראה כלקוח מספר התנ"ך שעה שבני ישראל צעדו במדבר. האסרטיביים יותר היו מבקשים טרמפ עד לכניסה, אבל לא עוד. הכניסה לחניון תוצב מעתה כ~300 מטרים בלבד מקו החוף, ומי שיבחר לא לשלם, יוכל לעשות כך, בתנאי שלא יפריע לתנועה. החניון הוגדל ויכול להכיל קרוב ל~2,000 רכבים.
ובכל זאת, שני עניינים הפריעו לנו: ראשית, רק שמונה מקומות נשמרו לחניית נכים, מעט מדי עבור חוף מוכרז המושך בין 2,000 ל~4,000 רכבים בסופי השבוע. בנוסף, כדאי מאוד שתוודאו שיש לכם גלגל רזרבי וערכה להחלפת תקר, כי הכורכר של החניון זרוע באבנים קטנות שעלולות לחורר צמיג בקלות.
אחד מעקבי האכילס הגדולים של חוף פלמחים מודל 2010 ואחורה היה נושא השירותים והמקלחות. במקום הוצבו תאים בודדים שהיו מטונפים ברוב שעות היום. על מקלחות סבירות אפשר היה רק לחלום. לפיכך, מי הים הצלולים הפכו, בעל כורחם, לשירותים ציבוריים מאולתרים.
סיור במקום מגלה שהמציאות החדשה נקייה ומטופחת. ברשות מבטיחים ניקיון חדרי השירותים והמקלחת בכל שעתיים, והמבנים נראים חדשים ונקיים. אולי אפילו לא נצטרך לנעול כפכפים במקלחת. לצד המבנים נמצא חדר עזרה ראשונה המאויש מדי יום בחובש משעות הבוקר ועד לשעה 18.00.
במקום גם הוסדרו שירותי הצלה הכוללים סירת הצלה, אופנוע ים וסוכת מציל המאוישת מדי יום מהשעה 8.00 בבוקר (בימי שלישי מ~6.30) ועד 45 דקות לפני השקיעה.
אבל השיפור המרכזי אמור להתרחש בחוף עצמו. "עידן המערב הפרוע נגמר", אומרים ברשות. מספר על כך יגאל בן ארי, מנהל מחוז מרכז של רשות הטבע והגנים: "כשנכנסנו לכאן רשמית בראשון במאי, מצאנו שטח מחורץ ופגוע מנסיעת טרקטורונים וג'יפים.

"המטרה הראשונה שהצבנו לעצמנו היא לשים לזה סוף. הצבנו סלעים ענקיים, ולאלו שינסו לפרוץ אותם בדרך כלשהי ולרדת לחוף, מחכים פקחים שרושמים דוחות כספיים כבדים ורשאים גם להחרים רכבים. כך נגרום לצמחייה הפגועה להשתקם בתוך שנה וחצי עד שנתיים".
מה לגבי משחקי המטקות והכדור שמפריעים למשתזפים?
"הצבנו אזור מוגדר למשחקים, וגם כאן שם המשחק הוא אכיפה. כשפקחים יסתובבו לשחקני הכדור בין הרגליים וירשמו דוחות, התופעה תיפסק".
קיים בחוף מתחם אוהלים? מתחם מנגלים?
"בוודאי. כרגע מתחם האוהלים נמצא בחלקו הדרומי של החוף, ובעתיד הקרוב ייפתח מתחם נוסף, גדול יותר, בחלק הצפוני של החוף. לגבי המנגלים, הרעיון הוא להפוך את העניין למסודר כדי למנוע מצב שמישהו מגיע לים ודורך על גחל שלא כובה מליל אמש.
"גידרנו שטח מיוחד למנגל ואנחנו נותנים חצי חבית נפט לכל מי שמעוניין, המתחם מלא פחי אשפה ואנחנו מבקשים ומוודאים שהאש כובתה בסוף. בכל אופן, אנחנו מאפשרים 75 מטר מכל כיוון של סוכת המציל של חוף ים ללא מנגלים, ללא משחקי כדור וללא אוהלים".
מה באמת לגבי ניקיון החוף?
"הצבנו פח אשפה בכל חמישה מטרים. מניסיון, כשהפחים ריקים, הציבור לא מלכלכך וזורק לפח. הבעיה מתחילה כשהפח עמוס, ולכן מדי שעה~שעה וחצי יעברו במקום עובדי החברה וירוקנו את הפחים. בנוסף, פעמיים~שלוש בשבוע מתבצע ניקוי חוף יסודי".
חוף פלמחים הפך לשם נרדף למסיבות לילה, רעש לתושבי הקיבוץ, סמים ואלכוהול. איך שמים לזה סוף?
"ברגע שאנחנו מציבים שומר 24 שעות ביממה, אין שום סיכוי שהתופעה המגונה הזאת תימשך. ציפינו למלחמה לא פשוטה, אבל מהר מאוד הבינו הצעירים שכללי המשחק השתנו והלכו לחפש לעצמם מקומות אחרים לעשות את מה שהם עושים".

יש תוכניות מיוחדות לעתיד?
"בגדול, אנחנו עובדים כל הזמן כדי להמשיך לשפר את השירות ולטפח את החוף וסביבתו. בעתיד נרצה לפתח ספורט ימי, כולל גלשני רוח, תחרויות מים פתוחים, סיורים מודרכים באזור על קיאקים ועוד, אבל הדבר תלוי בתקציב ולכן אי אפשר להתחייב על לוחות זמנים".
לפני שנסיים, נציין עוד שלוש בוננזות המצפות לבאי החוף. הראשונה, במקום פועל קיוסק מסודר המופעל על ידי הרשות עצמה ולא על ידי זכיינים שיכולים לקבוע מחירים על פי ראות עיניהם. כך שכיום, אפשר לקנות מגבת במחיר שבשנה שעברה קנינו ארטיק קרח. מחירו הנוכחי של ארטיק קרח, אגב, מסתכם ב~3.5 שקלים בלבד.
השנייה, אזור חוף פלמחים התברך במינים רבים של חיות ים ויבשה שהעירוני המצוי לא נחשף אליהן כדבר שבשגרה. אי לכך, בכל יום שישי בחודשי יולי~אוגוסט ייצאו סיורים מודרכים בשעות 16.30 ו~18.00 מסוכת המציל וללא תשלום, ויתמקדו בערכי הטבע של פלמחים.
הבוננזה השלישית תקרום עור וגידים רק בעוד מספר שנים, אבל שווה לחכות. באזור החוף ישנן עדויות להתיישבות עתיקה עוד מהתקופה הכלקוליתית (6,000 לפנה"ס). ברשות העתיקות מבטיחים להשקיע במקום משאבים רבים על מנת לחשוף את שלל הממצאים הארכיאולוגיים הטמונים בבטן האדמה. בעתיד הבינוני חובבי הארכיאולוגיה יוכלו לנהור למקום ולהתרשם מהגתות, הפסיפסים הבארות ושלל שכיות החמדה העתיקות שבוודאי תימצאנה שם.
לסיכום, את הסיור בחוף ניתן לסכם כ"מבטיח". למרות שרק לפני שלושה שבועות קיבלו בעלות באופן רשמי, נדמה שברשות הטבע והגנים הכינו את הקרקע מצוין עוד הרבה לפני כן. לנו נותר רק לקוות, שהמתרחץ הישראלי לא יצליח להרוס את מה שברשות הטבע בנו.