קב"ט עיריית רעננה לשעבר: "חופרי ערער את הביטחון"
גל הפריצות בשכונת רסקו ברעננה הוציא את אבי גבע מאדישותו. קצין הביטחון לשעבר של העירייה תוקף את נחום חופרי בעקבות החלטתו לקצץ בתקציב הביטחון. "התרעתי בפני חופרי שאם ימשיך בכך הוא יביא עלינו מכת פריצות. לצערי, הוא לא הקשיב לי"

גבע שלח כבר בחודש ינואר מכתב נוקב לראש העירייה נחום חופרי, וטען כי העירייה מגלה אוזלת יד בנושא הביטחון של התושבים. "לא מכבר התבשרנו על צמצום משמעותי של סיירות הביטחון מארבעה צוותים ניידים לשניים בלבד", כתב גבע לחופרי.
"צריך לזכור שכל זה קורה בזמן שהמשטרה קיבלה החלטה לצמצם את היקף השוטרים ברעננה ב-50 אחוז (מ-24 תקנים ל-12 בלבד). כפי שהתרעתי הצמצומים מורגשים בשטח. גורמים פליליים חשים ברפיון ומחדשים את 'טיפולם באזורנו'.
עוד כתב כי "אני ממליץ לגורמים המוסמכים בנושא לבחון שנית את המשמעויות הנובעות מההחלטה ולחזור בהם מההחלטות שעלולות לסכן את הביטחון האישי של התושבים".
סיירת הביטחון, שעליה פיקד גבע, נוסדה לפני כ-20 שנה ביוזמת ראש העירייה דאז, זאב בילסקי, וזאת כדי לצמצם את נגע עברות הרכוש ועברות המין בקרב בני הנוער. "בתחילת שנות התשעים היו ברעננה כ-2,500 פריצות בשנה", אומר גבע. "אחד מכל עשרה תושבים ברעננה דיווח על פריצה לעסק, לבית או לרכב".
המודל הייחודי שפיתח גבע הפחית את אחוזי הפשיעה ברעננה והיה אבן היסוד לפרויקטים "שיטור קהילתי" ו"עיר ללא אלימות" בכל רחבי הארץ.
"חופרי והמשטרה החליטו שלא שווה להם להשקיע כסף במערך הביטחון והקטינו את מערך הביטחון בחצי", מאשים גבע. "אמרתי להם: 'חבר'ה, אתם לא נורמלים'. כתבתי לחופרי מכתבים והתרעתי שאם הוא ימשיך לקצץ בביטחון הוא יביא עלינו גל של פריצות. לצערי, הוא לא הקשיב לי וזאת התוצאה".
גבע טוען כי חופרי בחר לצמצם בצורה משמעותית את כמות המצלמות בעיר, דבר שפגע ביכולת לתת מענה מיידי. "אחד הויכוחים המרים שהיו לי עם
"דרשתי להציב מצלמות בשכונות מבודדות כמו רסקו, אבל דעתי לא נשמעה. דרשתי לרכוש מצלמות משוכללות, אבל העירייה רכשה מצלמות פשוטות שלא נותנות מענה אמיתי לבעיה. זה הכול עניין של שיקולי תקציב. חופרי מעדיף להשקיע את התקציב בבריכה במקום בביטחון. אני מוכן לחתום לך שאין אף תושב שמעדיף לשחות בזול ביום ושיפרצו לו בלילה".
לדברי גבע, כתוצאה מצמצום הכוח של הסיירת אין יותר סיורים קבועים במעטפת החיצונית של העיר, ששימשו גורם הרתעה מפני פריצות בשכונות הקיצוניות, בהן רסקו.
בתגובה לגל הפריצות ברסקו הקימו תושבי השכונה סיירת ביטחון עצמאית. "ברגע שקיצצו בכוחות הביטחון החלה מכת פריצות בשכונה", מתאר גילי חלפי, יו"ר ועד שכונת רסקו ואחד ממייסדי הסיירת.

"זה היה מצב בלתי נסבל. האזרחים חיו בפחד והתלוננו בלי הרף, אבל זה לא עזר. הגענו למסקנה שחיי התושבים מונחים על הכף, ולכן אנחנו חייבים לעשות משהו בנדון. גייסנו כמה אזרחים והקמנו את סיירת הביטחון של השכונה במטרה להחזיר את השקט והביטחון לתושבים".
מה היתרון שלכם על פני סיירת מקצועית של העירייה?
"קודם כול, אתה אומר שזו סיירת מקצועית. אני לא יודע כמה הם מקצועיים. בלי לזלזל, הם לא שוטרים ואין להם סמכויות של שוטרים. אנחנו מכירים את השכונה ודואגים לבית שלנו יותר מכל אחד שמקבל שכר מינימום.
"אנחנו מכירים את כל האנשים פה, וכשרואים מישהו זר ישר נדלקת אצלנו נורה אדומה. מישהו מהסיירת שלנו יידע לזהות מי שייך לשכונה ומי לא. אותי לימדו לא להתווכח עם עובדות. מהרגע שהקמנו את הסיירת ירדה כמות הפריצות באופן משמעותי".
לצד ההישגים שבהם מתגאים התושבים בשכונת רסקו, הם מדווחים על עייפות החומר שעלולה לפגוע באיכות הביצועים של הסיירת. "האנשים כאן עייפים", אומר ב', תושב השכונה שמתנדב בסיירת.
"כבר חודשיים אני לא מתפקד בעבודה אחרי סיורי הלילה. וגם בלילה שאני לא שומר אני לא ישן טוב כי אני מפחד שבכל רגע יכולים לפרוץ אליי הביתה. מה אני אגיד לך, השגנו את התוצאות הרצויות, אבל זה לא הפתרון. העירייה צריכה לעשות את העבודה ולא אנחנו. זה לא עסק שאנחנו משלמים אגרת שמירה וגם דואגים לשמירה בעצמנו".
בימים אלה מתארגנים תושבי רסקו להגיש תביעה נגד העירייה בטענה כי לא קיבלו תמורה לאגרת השמירה. "אנחנו דורשים לקבל בחזרה את אגרת השמירה ששילמנו לשווא או לקבל תקציב שכונתי שבעזרתו נממן את הסיורים בשכונה", אומר חלפי. "לא נעבור על כך לסדר היום. אם אצלנו לא שקט - נדאג שגם בעירייה לא יהיה שקט".

ביום שני השבוע התקבל במוקד העירוני דיווח על שרפה שמשתוללת בצפון שכונת רסקו. האש איימה לכלות את מועדונית הנוער בשכונה, שהייתה למרבה המזל ריקה מאדם באותה שעה. מיד עם קבלת הדיווח, יצאו לשטח שני צוותים של סיירות הביטחון העירוניות, בראשות הקב"ט העירוני. בתום מאמצים לא מבוטלים הצליחו הצוותים להתגבר על האש.
"אז אנשי הסיור כיבו שרפה, יופי", חלפי מסרב להתרגש. "מה אתה רוצה שאעשה? שאצדיע להם? זה התפקיד של העירייה. בשביל זה משלמים מסים, ולא מעט. אם אני הייתי מקבל תקציב לניידת כיבוי אש, הייתי מכבה את האש במהירות וביעילות רבות יותר".
דובר מרחב שרון מסר בתגובה: "מדובר בשינוי ארגוני שבוצע לפני כשנה וחצי לצורך ייעול השירות שניתן לאזרח. השינוי לא פגע בשירותים שתחנת המשטרה מעניקה לתושבי העיר רעננה".
מעיריית רעננה נמסר: "הצוותים מסיירים 24 שעות ביממה. נוסף לכך, איש ביטחון רכוב על קטנוע מסייר בשעות היום והלילה ויש גם ניידת שיטור. ברסקו נעשית פעילות רבה, גלויה וסמויה, של המשטרה ומחלקת הביטחון בעיר בניסיון ללכוד את החוליה המבצעת פעילות פלילית בשכונה.
"משמר השכונה נועד להשלים, אך הוא אינו תחליף לכוח שיטור או לסיור העירוני, העושים לילות כימים על מנת למנוע פעילות פלילית".
השתתף בהכנת הכתבה: ארז כהן