רעננה: פרויקט בנייה בכפר בתיה הצית מלחמת דת בעיר

סערה ברעננה בעקבות הכוונה להקים שכונת מגורים במתחם כפר בתיה. גורמים במרצ: "מי שעומד מאחורי התוכנית הם גורמים דתיים קיצוניים שרוצים להפוך את רעננה לבני ברק". אריה פרידמן מ"הרשימה הדתית המאוחדת": "במרצ יש פוליטיקאים קטנים שמהלכים אימים על הציבור"

תומר קרן | 9/8/2011 7:46 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
תגיות: רעננה
המלחמה בין דתיים לחילונים ברעננה, שעמדה במוקד הבחירות האחרונות, עלולה להתחדש בעקבות פרויקט נדל"ן שמתוכנן לקום בכפר בתיה.
כפר בתיה
כפר בתיה צילום: זמן השרון


הפרויקט, שנמצא בימים אלה ברמת התכנון בלבד ועדיין לא הופקד בוועדה המחוזית, כולל בנייה של 1,300 יחידות דיור, מתוכן 250 דירות יוקצו לבני העיר ואילו 50 דירות יוקצו על ידי המינהל לזוגות צעירים מכל הארץ.

הבניינים יהיו של 7 ו-8 קומות ובסביבתם יוקמו בית כנסת, בית ספר וגן ילדים. מכיוון שהקרקע של כפר בתיה שייכת לרשת החינוך הדתית נש"י אמי"ת, בתנועת מרצ מעריכים כי מי שעומד מאחורי התוכנית הם גורמים דתיים קיצוניים שבכוונתם לשנות את הסטטוס-קוו בעיר.

"כיום מעמדם של החילונים בעיר מעורער ואנו חוששים כי תוספת של אלפי דתיים לעיר תגרום לכך שהעיר תתחרד ותהפוך לבני ברק", אומר גורם במרצ.

המגן החילוני האחרון

חברת המועצה ברעננה, עדית דיאמנט (מרצ), אומרת כי היא מתנגדת לפרויקט מאחר שהעיר לא ערוכה מבחינת תשתיות לתוספת של מאות יחידות דיור. לדבריה, קרבתה של השכונה לפארק תביא לביטול מופעים רבים באמפי.

"כבר כיום מתלוננים הדיירים בלב הפארק על המופעים, והם מרוחקים מאות מטרים מהאמפי", אומרת דיאמנט. "מה יקרה כאשר הבתים יישבו על הפארק ממש? מעבר לכך, יש כמובן חשש שבגלל האופי של היזמים והבעלים של הקרקע יגיעו לשכונה הזאת דתיים לא סובלניים שירצו לכפות את רצונם על הרוב החילוני".

לדברי דיאמנט,

תנועת מרצ מודאגת מהתגברות כוחם של הדתיים בעיר, שגורמת לשיתוק של העיר בשבת. "ביום שישי האחרון הזמנתי פיצה מדומינוס", מספרת חברת המועצה. "לקח להם שעתיים להגיע עם הפיצה מפני ששאר המקומות סגורים, ולכן יש עומס רב על אחד העסקים היחידים שמספק שירות משלוחים בליל שבת.

"אנחנו חשים בשנה האחרונה בהשפעה רעה מצד גורמים דתיים על העיר החילונית שלנו. מתפללים שגורמים לרעש בשכונה, ניסיון לסגור את הקפטריה בבריכה בשבת, איומים לסגור רחובות בשבת במזרח העיר. אני מודאגת מהמגמה הזאת".

יכול להיות שאתם משלמים עכשיו את המחיר של הישיבה בקואליציה עם הדתיים?
"שמע, זה לא פשוט לשבת עם הדתיים בקואליציה, אבל זה היה יכול להיות הרבה יותר גרוע אם היינו מפקירים את השטח לדתיים. אנחנו המגן החילוני האחרון של רעננה".

תצביעו נגד התוכנית?
"אני לא יכולה לדבר בשם הסיעה. אני יכולה להגיד לך שהעמדה העקרונית שלנו היא נגד התוכנית ונשמח אם היא תבוטל, אבל כרגע זה לא רלוונטי. כשהתוכנית תתקדם לשלב המכריע - נדבר".

ראש עיריית רעננה נחום חופרי.
ראש עיריית רעננה נחום חופרי. צילום: זמן השרון

גם חברת המועצה מלי פולישוק מודאגת בגלל הפרויקט, שנמצא עדיין בחיתוליו."לפי כל הסימנים השכונה הזאת עלולה להתפתח לשכונה דתית, ואני אומרת בכנות: זה לא מוצא חן בעיניי".

לדברי פולישוק, פרויקט הדיור הוא חלק ממס השפתיים שמשלם חופרי לשותפיו הדתיים לקואליציה. "לעיריית רעננה יש עדיפות ברורה בהקצאת משאבים לאוכלוסייה הדתית בעיר", היא אומרת.

"אתה רואה את זה בהקמת בתי כנסת בשכונת 2005, שהיא שכונה חילונית מובהקת, וגם בחוגים להעשרה תורנית שהעירייה מבזבזת עליהם אלפי שקלים אף שבפועל מגיעים לחוגים האלה מעט מאוד מתושבי העיר. בזמן שחופרי מחלק לדתיים בנדיבות סכומי כסף, הוא לא משקיע בפתיחת מקומות בילוי לנוער או במתנ"סים, והקרקעות היחידות שהוא מקצה הן לבתי כנסת".

פולישוק מביעה תמיהה על המדיניות של העירייה, שהחלה לדבריה בתקופת כהונתו של זאב בילסקי. "כשבילסקי נבחר הוא מינה את צבי קניג לעמוד בראש אגף החינוך. אמרתי לו: 'זאביק, שים אותו איפה שאתה רוצה, אבל למה בחינוך?'. הוא אמר לי: 'מלי, אין לי ברירה. אני צריך להקים קואליציה'. מילא זאביק, אבל חופרי לא צריך את הדתיים כדי להקים קואליציה, והוא עדיין נכנע לכל הדרישות שלהם. למה? לחופרי הפתרונים".

חברתה של פולישוק לאופוזיציה, סימה פרי, נשמעת הרבה פחות נחרצת. "תוכנית כפר בתיה שתוצג בשבוע הבא במליאת הוועדה לתכנון ובנייה אינה נהירה מספיק, וכל התייחסות שלי כרגע תהיה לא רצינית ולא אחראית", אומרת פרי. "לאחר שאלמד את הנושא לעומקו ואבין את המשמעויות של התוכנית כולה - אגיב. לכאורה, הנושא של דיור בר השגה מעניין".

מי עושה תעמולה זולה?

בציבור הדתי לא מתרגשים מההתנגדות של אנשי מרצ ומגדירים אותה "הרבה מהומה על לא מאומה". סגן ראש העירייה, יואל עזרזר ("הרשימה הדתית המאוחדת"), אומר כי הקרקע שעליה מתוכננת השכונה החדשה שייכת למדינה וכל אדם זכאי לגור שם. "אני לא מבין על מה ולמה נזעקו במרצ, וחבל לי שהם מנסים לעורר שנאת חינם סמוך לתשעה באב. כנראה שריח הבחירות באפם והוא מעביר אותם על דעתם".

לדברי עזרזר, אין כל פסול בהקמת שכונות דתיות בעיר ובתי כנסת בלב שכונה חילונית. "העיר רעננה שייכת לכל תושביה - החילונים והדתיים. אם במרצ מלינים על הקמת בית כנסת בשכונה חילונית, אני יכול לשאול איך מראש לא חשבו להקים שם בית כנסת? האם ניסו למגר את הדתיים משכונת 2005? האם זה פלורליזם? זו הפתיחות והליברליות שמרצ מתהדרת בהן?".

במרץ אומרים שהם דואגים לאינטרסים של ציבור הבוחרים שלהם.
"אני לא יכול להבין מדוע במרצ דאגו שיקום בשכונת 2005 בית כנסת רפורמי, אבל לא דאגו שיקום בית כנסת אורתודוקסי, וגרמו עוול לעשרות מתפללים שצריכים להתפלל על כיסאות פלסטיק בלובי של אולם ספורט. לא רק דתיים רוצים להתפלל. גם חילונים מגיעים מדי פעם לבית הכנסת. למה לא להתחשב בהם?".

חברו של עזרזר לסיעה, אריה פרידמן, נשמע ביקורתי הרבה יותר. "במרצ יש פוליטיקאים קטנים ופתטיים שמהלכים אימים על הציבור. הם עושים תעמולה זולה. לפני שנה הם טענו שהדתיים רוצים לחסום את רחוב ששת הימים בשבת והתברר שבכלל מדובר בחבורה של נערים שעשתה רעש בגן אריאל והשכנים התלוננו על הרעש. אף אחד לא רצה לחסום כבישים, ואין לנו בכלל כוונה כזאת".

מבנה עיריית רעננה
מבנה עיריית רעננה צילום: זמן השרון

גם באשר לבריכה העירונית יש לפרידמן טענות קשות כלפי אנשי מרצ. "הדרישה לסגור את הקפטריה בשבת באה מצד הזכיין, שטען כי הוא מפסיד כסף. העירייה הציעה להפעיל שם קיוסק חיצוני, ומרצ התנגדו מפני שהם עסוקים בכפייה חילונית ולא בדיאלוג אמיתי".

יו"ר הוועדה לתכנון ובנייה, איתן גינזבורג, סירב להתייחס למהות הדברים. "מדובר בתוכנית שנמצאת בשלב הרעיון בלבד, וכל פרסום בנושא הוא עברה על החוק".

ראש העירייה, נחום חופרי, מסר בתגובה: "עצוב מאוד שדווקא בימים אלה, שבהם התושבים במדינת ישראל קוראים לצדק חברתי ולאחדות, יש גורמים שמנסים לזרוע פירוד תוך שימוש בסיסמאות ריקות. התוכנית היא חלק ממאמץ כולל של העירייה בראשותי לפתח את רעננה ולהשאיר בה את בני הדור הצעיר. אין לי ספק שתושבי העיר יידעו להקיא מתוכם גורמים פלגניים, המנסים להלך אימים מתוך מטרות פוליטיות זולות".

בתגובה לטענות על ההפרדה בבריכה העירונית, נמסר מהעירייה: "הבריכה פועלת שבעה ימים בשבוע בהצלחה רבה. רחצה נפרדת מתקיימת בבריכה בימי ראשון. שלוש שעות מוקצות לרחצה עבור הגברים, ושלוש שעות לרחצה עבור הנשים".

בנוגע לטענות על התשתית, נמסר מהעירייה: "במקביל להקמת הפרויקטים החדשים יושקעו משאבים רבים בתכנון סביבתי, שיביאו לשיפור באיכות החיים בעיר".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/local/hasharon/ -->