נווה צדק: בית הכנסת המפואר הפך למבנה מוזנח ומתפורר

ת"א: המבנה המוזנח שבמזרח שכונת נווה צדק היה פעם בית כנסת מפואר של קהילה יהודית מאיראן שאולצה להתאסלם

אילן שחורי | 17/8/2011 8:01 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בקצה המזרחי של נווה צדק ברחוב עין גנים בתל אביב עומדת שורה של בתים נטושים, חלקם מתפוררים, בתים שהוקמו ברובם בסוף המאה ה-19 וממתינים לשיקומם.
המבנה המוזנח שהיה פעם בית כנסת מפואר
המבנה המוזנח שהיה פעם בית כנסת מפואר צילום: אילן שחורי


מאחורי בית מספר 4 ברחוב זה, שהיה עד לפני כמה עשרות שנים בית כנסת מפואר, מסתתר אחד הסיפורים המרתקים שידעה הקהילה היהודית שהגיעה לאזור תל אביב בשנות המנדט.

מדובר בבית הכנסת של אנוסי משהד, קהילה יהודית פרסית, שחבריה היו אנוסים לחיות כמוסלמים במשך 120 שנה אך שמרו על יהדותם בסתר.

המראה החיצוני של בית הכנסת הנטוש מוזנח, וגם מראהו הפנימי דורש שיקום מידי. אין מתקיימים בו תפילות, ומדי פעם מגיעים למקום צאצאי הקהילה להיזכר בימים שעברו, וראשי קהילת אנוסי משהד חולמים להקים במקום מוזאון ומרכז מורשת ליהדות משהד.

עד המאה ה-17 לא הורשו יהודים להתגורר בעיר משהד שבצפון מזרח איראן. בעיר שיעית זו היה קברו של אחד האימאמים השיעים הקדושים עלי א-רידא, ואלו שלא היו שיעים, ובעיקר יהודים, נחשבו טמאים בעיר זו.

רק ב-1747 נפתחו דלתות העיר להתיישבות יהודית לאחר ששליט פרס באותה תקופה, נאדר שאה, חזר ממסע כיבושים בהודו, הביא עמו אוצרות רבים, קבע את משהד כבירתו, וביקש מכמה משפחות יהודיות לנהל עבורו את אוצרותיו החדשים.

זמן מה לאחר מכן נרצח השליט הפרסי, והיהודים נותרו מחוסרי הגנה. בסוף מרס 1839 פקד אסון גדול את בני הקהילה היהודית במשהד, ורבים מהם נרצחו על ידי השיעים הקנאים בעקבות עלילת דם שהפיצו עליהם המוסלמים.

הכשירו את המזון בסתר

למחרת הטבח הצטוו היהודים לקבל עליהם את דת האסלאם או למות. יהודי משהד קיבלו על עצמם את האסלאם ונודעו כ"ג'דיד אל איסלאם" (המוסלמים החדשים). אולם התברר כי בני הקהילה התאסלמו רק למראית עין, ובמשך עשרות שנים ניהלו חיים יהודיים במחתרת.

הגברים בקהילה קיבלו שני שמות, ערכו ברית מילה והכשירו את המזון בסתר. נשות הקהילה שימשו בתפקידי דת כמו בלדריות לתשמישי קדושה ומארגנות תפילות. אנשי הקהילה בנו מקוואות במרתפים, סיפרו סיפורים שונים לשכניהם המוסלמים כדי שלא להוות חלק יום-יומי מקהילתם ונמנעו מלחתן

את בנותיהם עם המוסלמים על ידי ניקוב אוזני הבנות עם לידתן - הם ענדו להן עגילים והכריזו כי הן מאורסות.

העולים הראשונים מבני קהילת משהד הגיעו לארץ ישראל עוד לפני מלחמת העולם הראשונה. רבים מהם התגוררו בחצרות משותפות בירושלים, וחלקם הגיעו לתל אביב ולבני ברק.

בשיא תקופת המאורעות, ועוד לפני פרוץ מלחמת עולם השנייה, חנכו בני הקהילה את בית הכנסת המרכזי שלהם בארץ ברחוב עין גנים בנווה צדק בהשתתפות מכובדים רבים. מבית כנסת מפואר זה נותרו כיום רק זיכרונות ותקווה גדולה לחדש את ימיו כקדם.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/local/center/ -->