תל אביב: ועדת המעקב לשימור היכל התרבות מתפוררת

ועדת המעקב לשימור היכל התרבות בתהליך התפוררות: אחרי האדריכל אמנון בר אור, גם חברת המועצה תמי זנדברג מתפטרת מהוועדה לאחר שהוחלט, בניגוד לדעתה, להחליף את 3,000 הכיסאות שבהיכל

חגי מטר | 22/8/2011 12:04 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
"בחודשים האחרונים נוכחתי כי הוועדה הפכה חותמת גומי ליחס של זלזול עמוק מצד הנוגעים בדבר. . . ולצערי לא אוכל עוד לקחת חלק בוועדה שהפכה למכשיר לזריית חול בעיני הציבור".
היכל התרבות
היכל התרבות צילום: רובי קסטרו


במילים אלה בישרה בשבוע שעבר חברת מועצת עיריית תל אביב תמי זנדברג (מרצ) במכתב ליו"ר הוועדה המקומית לתכנון ובנייה, סגן ראש העיר דורון ספיר (ת"א1), על התפטרותה מוועדת המעקב לשימור היכל התרבות.

זאת לאחר שהוועדה החליטה, בניגוד לדעתה ושלא בנוכחותה, להחליף את 3,000 הכיסאות הייחודיים שבהיכל.

לדברי זנדברג, התנהלות הוועדה ומספר החלטות שהתקבלו בה לאחרונה מהווים עלבון לעקרונות השימור וחוטאים למטרת הקמת הוועדה. לדבריה מצטרף היו"ר לשעבר של הוועדה, סגן ראש העירייה פאר ויסנר (ירוקים), שפרש ממנה עם השעייתו בעקבות הגשת כתב אישום נגדו בינואר השנה.

בנוסף לזנדברג, יועץ השימור של הפרויקט, האדריכל אמנון בר אור, הודיע על התפטרותו לפני כחודש.
שאלה של שימור

ועדת המעקב הוקמה בספטמבר 2009, לאחר מאבק בן שנים על גורל היכל התרבות, שבסופו הוחלט בוועדה המקומית לשפץ את ההיכל ולשנות את המבנה האקוסטי שלו, אך גם להקים ועדה שתפקח על תכניות השיפוץ כדי לוודא שאלה לא יפעלו נגד הוראות השימור של המבנה.

בתחילה הורכבה הוועדה מוויסנר, זנדברג, מהנדס העיר חזי ברקוביץ' ומנהל מחלקת השימור בעירייה ירמי הופמן. "ויסנר, זנדברג והאדריכל בר אור היו הגורמים שניסו להגן על המקום בצורתו האותנטית", אומר איתן ברטל, מרצה בכיר ועד לאחרונה ראש המחלקה לתקשורת חזותית במכון הטכנולוגי חולון, שליווה את עבודת הוועדה בתחילת דרכה.

עם פרישתו של ויסנר, הפך ברקוביץ' ליו"ר הוועדה, וחבר המועצה שמוליק מזרחי (ת"א1) הצטרף גם הוא. לדברי ויסנר וזנדברג, זה היה השלב שבו דברים התחילו להשתנות.

"מתחילת הדרך הנהלת ההיכל והנהלת הפילהרמונית הלכו כל הזמן לחולדאי מעל הראש של הוועדה וניסו לסכל מה שעשינו", אומרת זנדברג. "הם רוצים להראות לתורמים שלהם שהם עושים שינוי משמעותי באולם, שיהיה חדש ונוצץ, ולא מעניין אותם שימור. כך כל פעם שקיבלנו החלטה וסגרנו להם דלת, הם נכנסו מהחלון ושוב העלו את העניין לדיון. מבחינתי, קו פרשת המים היה הכיסאות".

כאמור, קצת פחות מ-3,000 כיסאות ייחודיים

ממלאים את היכל התרבות, והם נוצרו במיוחד בבית חרושת בארצות הברית בשנות ה-50. לאחר שהתברר שלא מייצרים יותר כיסאות מסוג זה, החליטה הוועדה להשאיר את הכיסאות ורק להחליף את הריפוד, והחלטה זו אושררה מספר פעמים.

"יש אולמות בלונדון שבהם משמרים כיסאות מהמאה ה-18, אם לא לפני, כי מבינים שחלק מהתרבות הוא שימור האיכויות של המבנה המקורי, וכאן עוד מדובר בכיסאות נוחים מסוג טוב במיוחד", מבהיר ברטל. אלא שבישיבת הוועדה האחרונה, שזנדברג נעדרה ממנה, הנושא שוב עלה להצבעה - והפעם הוחלט להחליף את הכיסאות.

"אחרי הישיבה האחרונה באופן מפתיע לא יצא סיכום, בניגוד לכל הישיבות הקודמות, ורק לפני כמה ימים התברר לי שניצלו את היעדרי כדי להעביר את נושא הכיסאות", אומרת זנדברג בזעם. "אני מראש התנגדתי לשינוי במבנה האקוסטי, אבל זה כבר עבר בוועדה המקומית, ולכן נכנסתי לוועדה כדי לדאוג לשימור של מה שנשאר. שימור הוא אמנות של הדברים הקטנים - פה מנורה, שם חלון.

"כיסאות זה אחד הדברים הגדולים ביותר, זה מה שאתה רואה כשאתה מסתכל על האולם, ואלה כיסאות מיוחדים שאין להם תחליף. ההחלטה לבטל את כל ההחלטות הקודמות הייתה הקש ששבר את גב הגמל מבחינתי, והיא גם סמל לכל ההתנהלות של הכרסום המכוון בסמכות הוועדה".

ליפול מהכיסא

לדברי זנדברג, הוועדה קיבלה עוד מספר החלטות בעייתיות בחודשים האחרונים, ואף לא מחתה על כך שבחודש האחרון נמשכות העבודות בהיכל ללא השגחה של אדריכל שימור. בר אור, שהתפטר כאמור לפני כחודש, אמר השבוע כי הוא מנוע מלפרט את הסיבות להתפטרותו, אבל חברים בוועדה העריכו שגם הוא לא שבע רצון ממידת המחויבות של אנשי הפרויקט לשימור.

תמר זנדברג
תמר זנדברג  צילום: יוסי אלוני

בריאיון ל"הארץ" מתחילת השנה אמר בר אור שהוא מתנגד נחרצות להחלפת הכיסאות באולם. גם ויסנר מחה השבוע על החלטת הוועדה האחרונה ועל המשך השיפוצים ללא השגחת מומחה לשימור.

"יש דברים שאסור לשנות", אמר ויסנר, "אפילו אם הנהלת הפילהרמונית ורון חולדאי רוצים לשנות החלטות שכבר התקבלו כשהייתי בוועדה, ולשחק שם בכיסאות מוזיקליים".

מעיריית תל אביב נמסר בתגובה: "חבל שזנדברג לא מצאה לנכון להודיע לגורמי העירייה הרלוונטיים על התפטרותה בטרם שמענו על כך דרך התקשורת. לטעמנו, מי שמתפטר בכל פעם שההחלטה שמתקבלת לא מוצאת חן בעיניו, אין לו עקרונות ואל לו להלין אלא על עצמו. דיוני הוועדה נערכו באופן שקוף, וההחלטה לגבי החלפת הכיסאות התקבלה ברוב קולות לאחר שהתברר כי ניתן להחליפם ללא פגיעה בשימור. ראש העיר לא עוסק בהחלטות מסוג זה, ולשם כך הסמיך את הגופים המקצועיים.

"גם כשאולם האופרה 'לה סקאלה' באיטליה עבר הליך שימור, הוחלפו הכיסאות ואף אחד לא נפל מהכיסא. ערך השימור עומד לנגד עיני העירייה, והעבודות ילוו על ידי אדריכל שיהיה אחראי בין היתר על נושאי השימור. בנוסף, בוחנת העירייה מספר חלופות אפשריות לאור התפטרות יועץ השימור".

מהנהלת הפילהרמונית נמסר בתגובה: "למרות שהתזמורת שותפה בעלויות השיפוץ והיא מממנת 50 אחוז ממנו, היא אינה חלק מוועדת המעקב לשימור היכל התרבות. ביחס לכיסאות, הנושא נבדק על ידי אנשי מקצוע. מדובר בכיסאות סטנדרטיים שעלות שיפוצם גבוהה מעלות כיסא חדש ואורך חיי כיסא משופץ הוא עשר שנים, ולפיכך הוחלט על רכישת כיסאות חדשים".

מנכ"ל היכל התרבות אהרון סופר סירב להגיב לידיעה.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/local/center/ -->