הרצליה: התושבים שוב מנסים לסגור את שדה התעופה

המאבק הממושך של תושבי השרון בשדה התעופה הרצליה מגיע לנקודת שיא. קבוצת המתנגדים הגישה עתירה לבג"ץ נגד שימוש בקרקע חקלאית ללא היתר והמשך פעילותו של מתחם הטיס בשטח המגורים. שלומי אילתי, מוביל המאבק: "לא ניתן לאנשי שדה התעופה להרוויח על גבנו"

ארז כהן | 23/8/2011 7:39 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
שדה התעופה בהרצליה לא יורד מהכותרות. אחרי שניסו להביא לסגירתו בשל מטרדי רעש ובשל חשש לתאונות אוויריות, מגבשים עתה תושבי האזור עתירה נגד השדה, ששוכן בין שכונת גן רש"ל בהרצליה לבין כפר שמריהו, בגין שימוש ללא היתר בקרקע חקלאית.
מטוס ממריא
מטוס ממריא צילום: אריק סולטן


לפני כמה שבועות נשלחה לכל תושבי השכונות הסמוכות לשדה התעופה עצומה ובה הם עודכנו על הכוונה לפנות ליועץ המשפטי לממשלה בדרישה להגיש כתב אישום נגד השדה, שפועל לטענת ראשי המתנגדים ללא היתרים.

"אנחנו מתארגנים לשם הגשת עתירה לבית המשפט העליון נגד רשות שדות התעופה והמשתמשים בשדה התעופה בהרצליה", נכתב במסמך שחובר על ידי תושב העיר, שלומי אילתי. "מטרת העתירה היא לחייב את היועץ המשפטי לממשלה להגיש כתבי אישום נגד שדה התעופה על שימוש בקרקע חקלאית בניגוד לייעוד שלה".

עד כה חתמו על העצומה כ-700 תושבים, אולם אילתי מעריך כי אל הרשימה יצטרפו עוד תושבים רבים. "לא ייתכן מצב שבו אני כאזרח המדינה סוגר מרפסת בלי רישיון והעירייה תרד לחיי, אבל באותה עת שדה תעופה בנוי בצורה לא חוקית על קרקע חקלאית, ואף אחד לא נותן דין וחשבון. אנחנו לא ניתן להם להרוויח על גבנו", אומר אילתי.
8 שנות קיפאון

שדה התעופה בהרצליה הוקם כמה חודשים לאחר קום המדינה. הטיסה הראשונה שיצאה מהשדה הייתה ב-2 ביוני 1948, ומאז נרשמו בשדה הקטן, ששימש גם כשמשכנה של טייסת הקרב הראשונה של חיל האוויר הישראלי, עשרות אלפי המראות.

בשנת 2000 הגישו עיריות הרצליה, רעננה וכפר שמריהו עתירה לבג"ץ (בג"ץ 5598/00 עיריית הרצלייה נגד רשות שדות התעופה בישראל) ובה תקפו את הכללת שדה התעופה הרצליה במסגרת תמ"א 15 ודרשו להורות לרשויות המוסמכות להפסיק את פעילותו.

"בג"ץ הנכבד דחה את העתירה בטענה שתהליכי התכנון קודמו במהלך בירור העתירה ולכן יש לתת לשדה התעופה להמשיך בבנייתו על פי תוכנית מפורטת", אומר אילתי. "עד היום, במשך 8 שנים, לא אישרה רשות שדות התעופה באופן סופי תוכנית בניין עיר מפורטת לשדה.

"הרשות מנהלת בעצלתיים את ההליכים מפני שהמצב הקיים נוח לה וגם לגופי מדינה שונים, בהם משרד האוצר שלא מעוניין לשאת בנטל תשלום פיצויים לתושבי האזור. אני שואל מדוע המדינה

לא התערבה עד היום ותושבי האזור נאלצים לסבול במשך שנים מהמטרדים של השדה ולא לקבל את הפיצוי החוקי שמגיע להם?".

בין העותרים לבג"ץ הייתה גם חברת מועצת עיריית רעננה, סימה פרי, שלא מבינה מדוע לא נעשה דבר מאז שנת 2000. "בעתירה שהייתי שותפה לה טענו העותרים כי המשך פעילות טיס בשדה התעופה במיקומו הנוכחי חושפת את תושבי הסביבה לסכנות בטיחותיות חמורות כמו תאונות אוויריות", אומרת פרי. "באותה עתירה השיבה המדינה כי הוצעו ארבע חלופות להעתקת שדה התעופה, אולם מאז חלפו 8 שנים ועולם כמנהגו נוהג".

באוקטובר 2008 קיפחו את חייהם ארבעה בני אדם בהתרסקות מטוס קל שהמריא משדה התעופה בהרצליה. בעקבות האסון דרשה פרי מראש עיריית רעננה נחום חופרי לסגור את שדה התעופה הנמצא, כאמור, בלב שכונת מגורים. "לפני שיהיה מאוחר מדי ולפני שיהיה צורך להקים ועדת חקירה, אנו דורשים את התערבותך המיידית להפסקת פעילותו של שדה התעופה ולפינויו לאלתר", כתבה פרי לחופרי.

להפסיק את האפליה

בשנת 2008 הכינה ועדה ציבורית בראשות הרצל בודינגר, לשעבר מפקד חיל האוויר, תוכנית מתאר לשדות התעופה בישראל. בתוכנית המליצה הוועדה להעתיק את שדה התעופה למנחת עין שמר‏‏, אולם באוקטובר 2009 קבעה המועצה הארצית לתכנון ולבנייה כי השדה בהרצליה ימשיך לפעול חמש שנים נוספות ובסיומן יידון המשך פעילותו מחדש. בתקופה זו, כך נאמר, השדה ימשיך להיות מסומן כשדה זמני בתוכנית המתאר המחוזית תל-אביב‏‏.

ראש עיריית הרצליה יעל גרמן
ראש עיריית הרצליה יעל גרמן צילום: אלי דסה

במארס 2010 עתרה רשות שדות התעופה לבג"ץ נגד החלטת המועצה הארצית. בעתירה דרשה רשות שדות התעופה להוציא צו מניעה נגד אלה שאחראים להחלטה המגדירה את שדה התעופה כזמני בתוכנית המתאר המחוזית תמ"מ 5, וזאת בשל טענות לאי-חוקיות ההחלטה.

עתה מקווים תושבי האזור הסמוך לשדה התעופה כי העתירה העתידית שלהם תשים סוף לפעילות מתחם הטיס. הטיעון המרכזי בעתירה שמגבש עו"ד יוסי עזגד הוא כי אין לשדה תוכנית מסודרת וחוקית. "מטרת העתירה היא להפסיק את האפליה בין רשות שדות התעופה לאלפי אזרחים תמימים".

עזגד מתקומם נגד הניסיונות שנעשו בשנתיים האחרונות לאשר את שדה התעופה בהרצליה ובאותה הזדמנות להרחיב את השדה לכיוון השטח החקלאי. "איך זה ייתכן שבהרצליה פועל שדה הכולל מבנים רבים ופעילות מסחרית ענפה על עשרות דונמים של קרקע חקלאית", אומר עזגד.
ראש עיריית רעננה נחום חופרי.
ראש עיריית רעננה נחום חופרי. צילום: זמן השרון

"על פי החוק, ברגע שישונה ייעוד הקרקע מייעוד חקלאי לייעוד שדה תעופה, יהיו כל התושבים ובעלי הקרקעות הסמוכים לשדה זכאים לפיצויים מהוועדה המקומית בגין הפגיעה בשטחיהם. מי שיפצה אותם תהיה רשות שדות התעופה".

מרשות שדות התעופה נמסר: "אנחנו לא מבקשים להרחיב את השדה על חשבון שטחים כלשהם, אלא מבקשים לקבוע בשטחים הקיימים תוכנית מתאר. פיצוי כספי מגיע רק במקרים של ירידת ערך, אבל התוכנית המדוברת אינה פוגעת בערך המקרקעין".

מעיריית רעננה נמסר: "ראש העירייה נחום חופרי יחד עם ראשי הרשויות של הרצליה וכפר שמריהו מנהלים זה שנים אחדות מאבק ציבורי ומשפטי בדרישה להעתיק את שדה התעופה מהרצליה. השדה מהווה מטרד ופוגע באיכות החיים של תושבי רעננה, הרצליה וכפר שמריהו".


כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/local/hasharon/ -->