מי תנצח בקרב הגדול על נתניה: "קיקה" או "איקאה"?
רשת ריהוט שבדית ותיקה ובינלאומית מול רשת אוסטרית קטנה וצעירה. מוצרים סטנדרטיים מול מוצרים בהתאמה אישית. השקתו של סניף קיקה בנתניה הציתה מלחמה מול איקאה. מנכ"ל קיקה: "אצלנו יש מבחר רב יותר". הנציג של איקאה: "אנחנו אימפריה". מה אתם מעדיפים?

השקתו של הסניף החדש של רשת הריהוט האוסטרית "קיקה" באזור התעשייה של נתניה הפכה את העיר לבירה הרשמית של חנויות הריהוט בישראל. כשבעה חודשים לאחר שסניפה של רשת איקאה השבדית נשרף עד היסוד, התמלא החלל שנוצר בחנות ענק חדשה ומפוארת המשתרעת על שטח של 18 אלף מ"ר.
וכיאה לכניסתה של רשת בינלאומית כזאת, טקס החנוכה של החנות החדשה היה נוצץ ומשך אליו עשרות אורחים: אילי הון, סלבריטאים ואנשי ציבור רבים. האורח המיוחד בהשקה היה שלומי גבאי, מנכ"ל הרשת המתחרה איקאה, שאיחל הצלחה לעמיתו מקיקה, צביקה גולדברג. את המתח בין שתי הרשתות הם הצליחו להסתיר מאחורי החיוכים.
בשורה התחתונה, החנות שנחנכה השבוע נתפשת כתואמת - אם לא כתאומה - של רשת איקאה. אותה חנות ענקית, אותו סוג של ריהוט ואותו ניחוח גלובלי. אפילו שמות הרשתות, אם מקשיבים בתשומת לב, מצלצלים דומה.
אבל כאן מתחיל ונגמר הדמיון. רשת איקאה, שנוסדה לפני 70 שנה וחנכה את סניפה הראשון בנתניה לפני עשר שנים, מפעילה 250 חנויות ב-34 מדינות ברחבי העולם ומחזורה הכספי השנתי מוערך בכ-23 מיליארד יורו. קיקה, שנוסדה לפני 40 שנה על בסיס רשת רהיטים משפחתית, מפעילה 72 חנויות ב-10 מדינות ברחבי העולם, ומחזורה הכספי הוא 1.3 מיליארד יורו.
בנוסף לכך, רשת איקאה מוכרת את כל מוצריה תחת המותג "איקאה". קיקה, לעומתה, מוכרת גם מוצרים של יצרנים אחרים.
מנכ"ל קיקה ישראל, צביקה גולדברג, אינו נושא עיניים לאחות הגדולה משבדיה. מבחינתו, הרשת שהוא עומד בראשה אינה נופלת מאיקאה. "רשת קיקה מביאה קונספט אחר לגמרי", הוא אומר.
"אנחנו חברה שבה הלקוח יכול לעצב 70 אחוז מהפריטים לפי טעמו האישי. אצלנו אפשר
ועדיין, קשה להתעלם מהדמיון ביניכם לבין איקאה.
"הדמיון הוא בגודל. השוני הוא בטווח הסגנונות, טווח העיצובים וטווח המחירים. כלומר, כל אדם יכול להיכנס ולמצוא את סגנונו האישי ואת המחיר המתאים לו. אנחנו אומרים ללקוחות: בואו עם ארבעה קירות, אנחנו נדאג לכל השאר".
מדוע בחרתם להקים את סניפכם בנתניה? האם כי רשת איקאה הייתה שם קודם?
"נתניה היא מרכז עסקים שעדיין לא קיבל פורמלית את התואר בירת הרהיטים של ישראל, אבל היא בהחלט מרכז הרהיטים של המדינה. הגישה אליה נוחה ויש ערים רבות בסביבה. היא נגישה לציבור מהמרכז ועד חיפה. בעוד שלושה חודשים נתחיל לבנות בחוצות המפרץ בחיפה את הסניף השני שלנו".
למרות ההבדלים שאתה מצביע עליהם, קשה להתעלם מהעובדה שאתם מנסים להיכנס לאותה נישה של איקאה.
"הרשת שלהם הרבה יותר ותיקה, פרוסה בהרבה יותר מקומות, וזה משפיע על היקף המכירות. בכל מקרה, רשת קיקה קיימת כבר 100 שנים, והציבור משתוקק לפתיחת החנות שלה. האסטרטגיה שלנו היא לפנות לכולם עם אינסוף אפשרויות. יש לנו הכול לבית: 70 חדרי שינה שונים, 70 סלונים, 70 מטבחים.

"את כל המוצרים האלה אפשר לשנות בהתאם לצרכים. אנחנו פונים לטווח רחב של לקוחות: מאוכלוסייה שמחפשת פתרון למטבח ב-660 שקל ועד זוגות מבוגרים שיכולים לעצב בתים בעשרות אלפי שקלים. 30 אחוז מהמוצרים נמצאים אצלנו במחסן, ואפשר לקנות ולאסוף במקום. מי שעושה התאמה אישית, יצטרך להמתין עד שמונה שבועות כי אנחנו מייצרים עבורו את המוצרים ושולחים לביתו. הלקוח מחליט מה טוב לו".
היתרון של איקאה הוא בשיטת "קנה וסע". אתה קונה את מה שאתה רואה. אצלכם צריך להמתין.
"אם אתה רוצה סלון מיוחד שבונים עבורך, אז צריך להמתין. זה מקובל בשוק. באירופה, 60 אחוז מהלקוחות בוחרים לקנות מוצרים המיוצרים במיוחד עבורם. נכנסנו לישראל ערב ראש השנה, ולכן רכשנו כמויות גדולות של מוצרים. גם סוכות זה חג הריהוט. אחרי החגים אני מאמין שהרגלי הקנייה של הציבור הישראלי יהיו דומים לאלה שבאירופה".
אי אפשר להתעלם מהמכה שספגה איקאה בשרפה שכילתה את הסניף שלה. עד כמה זה עוזר לכם?
"אני בעד תחרות. צר לי שדברים כאלה קורים. בסופו של דבר, כשמגיע שחקן חדש זה יוצר באזז, מחדד את התחרות וכל השוק צומח".
באופן לא מובן, מנכ"ל איקאה גבאי סירב להתייחס לפתיחתה של הרשת המתחרה. לביקורו בחנוכת הסניף של קיקה הוא דווקא הסכים להתייחס. "צריך לדעת לעשות הפרדה", הוא אומר. "צריך לבוא לתחרות ממקום בריא, ואז אתה צומח".
גם ברשת איקאה עצמה סירבו להתייחס לחניכת סניף קיקה. המתכנן תמיר בן-שחר, הבעלים והמנהל של חברת הייעוץ והתכנון צ'מנסקי-בן-שחר. שייעץ לרשת איקאה, אומר כי מדובר בתחרות בין שני שחקנים שונים לחלוטין. "איקאה היא קונגלומרט עולמי, ואילו קיקה היא רשת קטנה. זאת אימפריה מול רשת בתחילת דרכה".
למה שתי הרשתות התמקמו דווקא בנתניה?
"המוקד המשמעותי של ריהוט ואביזרים לבית הוא דווקא בסביבה של קניון איילון. אני ליוויתי את ההיסטוריה של איקאה, והחנות הראשונה שלה לא הייתה אמורה להיות בנתניה. הם רצו להיות יותר קרובים לצפון תל-אביב אך לא מצאו שטח מתאים.
"נתניה, מבחינתם, היא סקנד בסט. מהרגע שנפתחה החנות של איקאה, נוצרה לנתניה תדמית של עיר ריהוט. זאת הסיבה שהוקמו בה הרבה חנויות ריהוט. איקאה הקרינה על הסביבה שלה והביאה לפתיחתן של עשרות חנויות".
אפשר להגיד שקיקה מנצלת את המכה שספגה איקאה כדי לזנב בה?
"זה לא היה מתוכנן. נכון שזה נותן לקיקה הזדמנות להיכנס לשוק עם מתחרה אחת פחות, אבל זה לא היה באסטרטגיה שלה".
איזו רשת יותר איכותית?
"אלה שני קונספטים שונים מאוד. קיקה דומה יותר לחנויות ריהוט רגילות. 70 אחוז מהפריטים בה אי אפשר לקחת במקום, אלא צריך להמתין עד שהריהוט יגיע הביתה. באיקאה אתה קונה את מה שיש במחסן".
מי שמגיע לחנות כזאת רוצה לקחת הביתה מוצרים באופן מיידי.
"לכן מעניין לראות איך קיקה תסתגל ללקוחות. תאר לך שאתה קונה משהו והוא לא טוב, או שיש פגם במוצר, תחכה חודשיים? הם יצטרכו ליצור מצב שאיכות המוצר ובדיקת ההזמנות תהיה מאוד איכותית".
כשרשת איקאה רצתה להקים את הסניף החדש שלה בראשון-לציון, הוגשה עתירה לבית המשפט ונטען כי השקתה של החנות תפגע במסחר במרכז העיר. זה לא יקרה בנתניה?
"לא, כי במרכז העיר אין חנויות רהיטים. חנות כזאת לא מתחרה במסחר של מרכז העיר. האמירות של המתנגדים לסניף איקאה לא היו נכונות. אנחנו לא קונים רהיטים במרכז העיר. למרכז העיר יש תכלית אחרת, של הסעדה, בתי קפה וחנויות בוטיק. זאת חוויה שאין באזורי תעשייה".
עד כמה, אם בכלל, שוק הריהוט בישראל יושפע מכניסתה של קיקה?
"זה יוצר שוק תחרותי ומשוכלל יותר. אנו כצרכנים רק מרוויחים. השוק הצטמק מעט בשנים האחרונות, אבל מאז שאיקאה נכנסה אנו כצרכנים הרשינו לעצמנו לקנות יותר כי הרשת גרמה לירידת מחירים".
מה אתם מעדיפים?
בחר