בוליווד זה כאן: הקולנוע ההודי מגיע להרצליה
פסטיבל הקולנוע ההודי, שייערך בעוד שבועיים בסינמטק הרצליה, הוא הזדמנות טובה להיחשף לתעשיית הבידור המצליחה מהמזרח שכבשה גם את המערב

הוסיפו לכך גם העובדה שאחד היעדים הפופולאריים ביותר על ישראלים אחרי הצבא הוא תת-היבשת ההודית ותבינו מדוע הבחירה של סינמטק הרצליה לקיים פסטיבל קולנוע הודי כמעט מתבקשת מאליה.
החדירה של בוליווד לישראל החלה לפני שבע שנים כשעלו בלוויין ערוצים הודיים, ששידרו סרטים בוליוודיים עם כתוביות בעברית, דרמות, טלנובלות, תוכניות לייף-סטייל, ריאליטי, תוכניות אירוח, ספורט ואפילו המקבילה ההודית לגיא פינס. בקיצור, הכול.
הבחירה בישראל כיעד למתקפה של בוליווד אינה מקרית. הוותיקים שבכם בוודאי זוכרים בערגה את בתי הקולנוע המיתולוגיים דוד ותפארת בהרצליה או את קולנוע הדר נטול הגג שפעל מסוף שנות החמישים בכפר סבא, והקרינו סרטים הודיים עם תלבושות ססגוניות וריקודים שמחים.

שי שמשון, דור שני למפיצי סרטים הודיים ובעליהם של ארבעת הערוצים ההודיים המשודרים בארץ (HOT Bollywood, HOT Bombay, Bollywood HD ו-yes Bollywood), הוא בר-סמכא בכל מה שקשור לבוליווד ולהפצת הקולנוע ההודי בישראל. אביו הציג בשנות השבעים והשמונים סרטים הודיים בכל רחבי הארץ.
"בקולנוע עדן בתל אביב הוצג סרטו של ראג' קאפור, 'הנודד', במשך 47 שבועות באולם שהכיל 1,300 מקומות והיה מלא מפה לפה", נזכר שמשון.
"הייתי ממלא אולמות מראש ל'לב משתגע' ומוכר את כל הכרטיסים שבוע מראש. כל ההצגות היו מלאות בקהל של תרמילאים שחזרו מהודו ומאנשים שכבר 20 שנה לא יצאו לראות סרטים, אנשים מבוגרים שהם מעריצי הז'אנר. הם נזכרו בהוריהם ובילדותם כשהלכו לסרט קראטה ולסרט הודי, שניים בכרטיס אחד", מוסיף שמשון.
המפיצים החרוצים היו מגיעים עד רמאללה ומזרח ירושלים להשביע את תאבונם של הצופים למעט ראג' קאפור (וצאצאיו) או אמיטאב באצ'ן, לשזוף את העיניים בסיפור אהבה כנגד כל הסיכויים, לשירים וריקודים בצבעים עזים ולדמעות של שמחה על איחוד משפחות או אוהבים.
הצלחתו העצומה של הסרט "נער החידות ממובאי", שזכה ב-2008 ב-8 אוסקרים (בהם הסרט הטוב ביותר) נתנה את האות להסתערות ההודית על המערב. לדברי שמשון, כ-3.6 מיליארד איש צופים מדי שנה באלף הסרטים שמופקים בבוליווד, מתוכם מגיעים לארץ כ-200 סרטים בלבד.
"מתוך כ-70 אלף בתי אב שיש להם מינוי לערוצים ההודיים, רק כ-30-25 אחוז הם הודים, השאר הם יוצאי חבר העמים לשעבר, צרפתים, יוצאי המזרח ולא מעט תרמילאים בוגרי הטיול להודו", מציין שמשון.
לא מעט נכתב בארץ על הזיקה המיוחדת של המגזר הרוסי ויוצאי מדינות חבר העמים לשעבר לקולנוע ההודי ולבוליווד בפרט. כרזות של כוכבים הודיים קישטו את הכיכר האדומה ואת רחובות מוסקבה בשנות החמישים והשישים, ושיר הנושא מתוך "היחפן", “Awara” (סרטו
הפסטיבל של הקולנוע ההודי בהרצליה, שייערך בשיתוף שגרירות הודו בישראל, הוא הזדמנות טובה לחזור במנהרת הזמן אל התקופה שבה בילוי בקולנוע היה חגיגה אמיתית של שחור-לבן וצבע, של צחוק ודמע והרבה שירים, חוויה שנמשכה שעות.
הפסטיבל, שיכלול סרטים מכל התקופות והרצאות, ייפתח בהקרנות בכורה של הקומדיה שוברת הקופות "3 אידיוטים" והדרמה הפולקלוריסטית "פאהלי". כמו כן, תתקיים מחווה מיוחדת לבמאי ולשחקן המנוח ראג' קאפור, מבכירי בוליווד ששיחק ב-67 סרטים, ביים 10 והפיק 17 סרטים, כולל "הנודד" (עם השיר הנודע שזכה לכינוי "איצ'יקידנה").
בפסטיבל יתארח הבמאי בני תורתי, שגדל על סרטיו של קאפור והשתמש בסרטו המצליח ביותר, "סאנגם", כעוגן לעלילת סרטו זוכה פרס אופיר "כיכר החלומות". תורתי יהיה נוכח בהקרנה מיוחדת לסרטו ויענה על שאלות הקהל. ברוח סרטיו של קאפור, שכונה "צ'פלין ההודי" בשל אימוץ גינוני היחפן הצ'פליני המקורי, יוקרן בפסטיבל גם סרטו של צ'רלי צ'פלין, "הנער".
אינפו: פסטיבל קולנוע הודי בסינמטק הרצליה, 26-23 בנובמבר