תופעה בעיר העתיקה: חרדים יורקים על נוצרים וארמנים

אנשי הפטריארכיות הארמנית והיוונית בעיר העתיקה בירושלים סובלים כבר כמה שנים מחרדים שיורקים עליהם כשהם עוברים באזור, המקודש לשלוש הדתות. "האנשים האלה חרגו בצורה קיצונית מגבולות ההתנהגות הנורמלית", אומר ראש הפטריארכיה הארמנית

גוני נוי | 19/12/2011 16:01 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בגיל 94 הארכיבישוף טורקום מאנוגיאן, ראש הפטריארכיה הארמנית בירושלים, מתקשה לדבר ומצבו הפיזי קשה. אבל אף שכל מילה מצריכה ממנו מאמץ רב, הוא מתעקש לומר את דעתו ולהביע את תחושותיו באשר לתופעה קרובה ללבו: היחס המשפיל שסופגים אנשי דת נוצרים מצד חרדים בעיר העתיקה.

"אני מצטער שמצבי הפיזי לא מאפשר לי לדבר בצורה שוטפת וברורה יותר, אבל לסוגיה הזו אני חייב להתייחס", פותח ארכיבישוף מאנוגיאן בדיבור קטוע. "אני מכבד את זכותו של כל אחד ואחד להביע את דעתו, ואני מבין שלאנשים שונים יש דרכים שונות להביע את מה שהם חושבים, אבל האנשים האלה שיורקים על אחרים ברחוב חרגו בצורה קיצונית מגבולות ההתנהגות הנורמלית. קשה לי לבטא את רגשותיהם של מי שספגו יריקות כאלה, אבל אני יכול לומר שהיורקים פשוט לא מבינים איך אנשים צריכים להתייחס אחד לשני. זה מעביר מסר בעייתי מאוד, ולא מסר של הבנה וקבלה - כפי שהיינו רוצים פה, בתוך העיר העתיקה".
צילום: תומר זמורה
הארכיבישוף אריס שירוואניאן צילום: תומר זמורה

התופעה הבעייתית שהארכיבישוף מאנוגיאן מדבר עליה היא ביטויי האלימות והשנאה מצד קבוצות חרדים, בעיקר תלמידי ישיבה צעירים, כלפי כמרים ארמנים ויוונים בירושלים. אותם צעירים משליטים טרור בגבולות העיר העתיקה.

בתגובה למגמה המתמשכת, לפני כשבוע ביקרו חברי סיעת מרצ במועצת העירייה - פפה אללו, מאיר מרגלית ולורה ורטון - בפטריארכיה הארמנית, כדי להביע את תמיכתם באנשי הכמורה. "אנחנו מגיעים לכאן לפחות פעמיים בשנה, ותמיד נמצאים פה ביום הזיכרון לשואה הארמנית", מסביר חבר מועצת העירייה אללו את הקשר עם הפטריארכיה. "העם הארמני הוא עם שסבל ועבר שואה, ואנחנו רואים חשיבות בכך שיכירו בהם כקרבנות שואה.

במרצ מקדמים את המטרה הזו ברמה הארצית, והיום כבר יש הסכמה בקרב חברי כנסת מכל הקשת הפוליטית שצריך לפעול לקידום הנושא".

עם זאת, נראה כי תופעת היריקות המטרידה את הנוכחים בוערת היום לא פחות מהסוגיות ההיסטוריות הרגישות. לדברי אללו, אף כי יש חשיבות מרובה לעבר, צריך לטפל גם בהווה ובעתיד – שאינם נראים מבטיחים. "התופעה הזו שמתרחשת כיום, שבמסגרתה פוגעים בארמנים וביוונים בעיר העתיקה, זה משהו שאנחנו לא יכולים לעבור עליו בשתיקה", הוא קובע. "בעיר העתיקה צריך להיות מקום לשלוש הדתות המונותיאיסטיות הגדולות.מפה חייב לצאת לעולם מסר של תקווה, הרמוניה וקיום משותף – ואפשר להשיג את זה רק יחד".

קטטות בסמטאות

תופעת היריקות אינה שיטת פעולה חדשה; היא מלווה את חייהם של אנשי הכנסייה הארמנית והכנסייה היוונית בעיר העתיקה זה כמעט עשור. כבר בשנת 2004 קטטת רחוב שהתפתחה בסמטאות העיר במהלך תהלוכת חג מסורתית של הארמנים עוררה הדים.

באותו אירוע חלף צעיר כבן 21 ליד התהלוכה הדתית לא רחוק מכנסיית הקבר וירק לעבר הצלב שנשאו הכמרים – דבר שהוביל לקטטה בין הצדדים, שגם סגן הארכיבישוף השתתף בה. לאורך השנים הצטברו עדויות של אנשי דת נוצרים על תקיפה פיזית, כתובות גרפיטי פוגעניות ועלבונות מילוליים כלפי מי שלבשו בגדי דת או ענדו שרשראות צלב ברחבי העיר.

אף שבשנים האחרונות נמצאת תופעת היריקות במגמת ירידה – גם בזכות פעילות המניעה שיזמה המשטרה – האירועים שעדיין מתרחשים אינם מניחים לראשי הפטריארכיה בירושלים, ומטרידים את בכירי הכנסייה.

"התופעה הזו כואבת לנו מאוד. אנחנו נמצאים כאן בירושלים כבר 1,700 שנה, ורוצים לראות אהבה וסובלנות בין הקהילות השונות", אומר הארכיבישוף אריס שירוואניאן, ראש צוות הפרוטוקול של הכנסייה, המופקד על היחסים עם כנסיות אחרות וקשרי החוץ. "אין לנו שום בעיה עם תושבי העיר העתיקה, הם רגילים לחיות לצדנו. הבעיה היא עם היורקים, שמגיעים בדרך כלל מבחוץ", הוא מדגיש. "היריקות מובילות לתקריות אלימות שהאנשים שלנו מעורבים בהן, אף שברוב המקרים אנחנו לא מגיבים ופשוט ממשיכים ללכת. יש כמרים שאפילו שינו את הרחובות שהם הולכים בהם כדי להימנע ממפגש עם היורקים".

עם זאת, כמה תקריות נחתמו בתגובה אלימה מצד הארמנים. "אף שהצד שלנו לא יוזם את האירועים האלה, לפעמים הצעירים שלנו לא יכולים לספוג את העלבון הזה יותר ומגיבים בצורה אלימה", מודה הארכיבישוף שירוואניאן. אחת הפעמים שהוא מדבר עליהן אף הובילה לפני כשנתיים לגירושם של שני חברים צעירים בכנסייה מהארץ מצד משרד הפנים, לאחר שהגיבו באלימות כלפי צעיר דתי שירק עליהם.

"זה היה מעשה כואב וחסר תקדים, שבו חברים בכנסייה מסולקים בגלל שמישהו אחר התחיל את הקטטה בכך שירק עליהם. זה היה מאוד לא הוגן, וניסינו להילחם בגזירה מול משרד הפנים, אך ללא הצלחה", הוא מתאר בצער.

צולאג מומג'יאן, קונסול הכבוד של הרפובליקה הארמנית בירושלים, מספר כי התופעה ידועה לכנסייה הארמנית ברחבי העולם, ומטרידה מאוד את הדרגים הגבוהים ביותר. "התגובה להתנהגות הזו הייתה אכזבה", הוא אומר, "בכל העולם מודעים לכך שזה קורה, וזה בולט במיוחד על רקע העובדה שזה לא קורה לאנשי דת ארמנים בשום מקום אחר בעולם, וגם לא קרה פה בתקופת הירדנים".

צילום: תומר זמוורה
הארכיבישוף אריס שירוואניאן צילום: תומר זמוורה
מתנצלים ומגנים

שלל גורמים רשמיים בישראל בכלל ובירושלים בפרט התנצלו בפני הפטריארכיה על התופעה בשם העם היהודי, אך כאמור המעשים עדיין נמשכים. בין רשימת המגנים את התופעה נמצאים הרבנים הראשיים לישראל וראש העירייה ניר ברקת.

לדברי הארכיבישוף שירוואניאן, "אנחנו מבקשים שהגורמים יעשו את מה שביכולתם כדי להעביר את המסר שלנו – להתייחס לנוצרים בכבוד". עוד הוא מוסיף כי "המנהיגים של העיר הזאת, ומנהיגי מדינת ישראל בכלל, צריכים לפעול כדי למגר את התופעה. אנחנו מעריכים את הפעילות הקיימת, ומוקירים את חברי סיעת מרצ שבאו להביע את תמיכתם בנו, אבל זה לא מספיק. מדובר במעשים פוגעניים שאנחנו נתקלים בהם מצד תלמידי ישיבה, או חרדים שאינם תלמידי ישיבה.

"אני משוכנע בכך שזה עניין של חינוך, ושם גם נמצא המפתח לעצירת המעשים האלה. צריך לחנך את האנשים שמתנהגים בצורה כזו, והמשימה הזו מוטלת על המנהיגים, שנדרשים להעביר את המסר שצריך לנהוג בנו בכבוד, בדיוק כפי שאנו נוהגים בכם. אנחנו אנשים דתיים שמאמינים בחיי שלום, ומבקשים שינהגו בנו באותה צורה".

מומג'יאן מחזק את דבריו של הארכיבישוף, ואומר כי המשטרה אינה עושה מספיק כדי להתמודד עם התופעה, במיוחד בהתחשב במספר אנשי החוק הרבים שמסתובבים בעיר העתיקה ובכך שכמעט כל סמטה באזור נמצאת במעקב מצלמות וידיאו 24 שעות ביממה. "היום יש תקרית כזו כל כמה שבועות והמשטרה לא מטפלת בזה בריש גלי, כי הם לא רוצים שזה יהפוך לסקנדל", אומר מומג'יאן. "למשטרה יש צילומים של התקריות האלה, אבל לא פותחים לתוקפים תיקים. גם ראש העירייה וכל מי שיצא נגד התופעה הסתפק בלגנות את המעשים, ולא עשה משהו בפועל נגדם".

על התוקפים עצמם אומר מומג'יאן כי "מדובר במיעוט קיצוני, הם לא חלק מתושבי העיר העתיקה. בדרך כלל אלה קיצונים מחו"ל, שמגיעים לכאן ולא מסוגלים לראות עם אחר מתגורר בעיר העתיקה".

באוקטובר האחרון קיבלו הפטריארכיה, ודבריו של מומג'יאן, חיזוק גם מערכאה משפטית, כששופט בית משפט השלום בירושלים ביטל כתב אישום שהוגש נגד כומר מהכנסייה היוונית לאחר שהכה צעיר חרדי שירק לעברו. בדבריו יצא השופט דב פולוק נגד תופעת היריקות של תלמידי ישיבה קיצוניים לעבר אנשי כמורה בעיר העתיקה, והוסיף כי "אין לסבול שאיש דת נוצרי יבוזה בשל דתו, בדיוק כפי שבלתי נסבל שיהודי מבוזה בשל היותו יהודי".

השופט פולוק מתח ביקורת גם על התנהלות המשטרה בקשר לתופעה, ואמר כי "שמעתי שרשויות האכיפה אינן מצליחות לעקור את התופעה, היורקים אינם נתפסים ואינם נענשים על מעשיהם. לא מדובר בתופעה חדשה, אלא במשהו שקיים כבר שנים. היורקים לא רק עוברים על החוק ולא רק פוגעים בקרבנותיהם - הם פוגעים בכולנו".

צילום ארכיון: שימי נכטיילר
הרובע הארמני צילום ארכיון: שימי נכטיילר

עוד נכתב בפסיקה כי "לעם היהודי היסטוריה ארוכה של אנטישמיות נוצרית, שהביאה לסבל רב ליהדות וליהודים. אולם בהתגשמות חזרתו של העם היהודי לריבונות ועצמאות, שאפה המדינה להבטיח חופש דת ופולחן לכל דת, מדינה שבה כל אדם שווה בפני החוק ללא הבדל גזע או דת. הדברים האלה הם אבן היסוד של מגילת העצמאות ושל מדינת ישראל כמדינה יהודית, ציונית ודמוקרטית".

בעקבות פסק הדין שנתן השופט פולוק התארגנה קבוצת חרדים ל"יריקה קבוצתית" לעבר כמרים בעיר העתיקה, כמחאה על הפסיקה. היוזמה, שסחפה עשרות חרדים בתחילת חודש נובמבר האחרון, נמנעה בזכות פעולת המשטרה. היא הציבה במקום מספר רב של שוטרים, והם מנעו את מימוש ההתארגנות.

"אנחנו מתביישים במה שחוליגנים שקוראים לעצמם יהודים עושים לכמרים ברחובות העיר העתיקה", אמר חבר מועצת העירייה מאיר מרגלית. "אנחנו אחים, כולנו אוהבים את כל מי שבוחר לגור כאן בעיר העתיקה, ומי שפוגע בארמנים – פוגע בנו. מי שתוקף אותם – תוקף אותנו. אנחנו מתנצלים בפניהם בשם העיר, ונעשה כל מה שאפשר כדי לעצור את התקריות האלה. רק ביחד נצליח להתגבר על זה".

אף שהחיים בעיר העתיקה הצפופה מערימים על הפטריארכיה הארמנית קשיים לא מעטים, הפטריארך הראשי טורקום, שמאייש את התפקיד כבר 21 שנה, נותר אופטימי. "הבעיות שהחיים כאן מציבים בפנינו קשות מאוד, והחלום שלי הוא שישראל תהיה מדינה של שלום ושל אחוות אחים, ושייפסקו התופעות האלה. שנצליח לחיות פה חיי שמחה, יצירתיות ואחווה. זה לא פשוט, אבל הרצון והנכונות נמצאים, לכן זה אפשרי", הוא מסכם.

מהעירייה נמסר בתגובה: "ראש העירייה גינה את התופעה המכוערת וביקש לטפל בה, ואכן העירייה פועלת בנושא באופן שוטף, תוך שיתוף פעולה עם משטרת ישראל. התופעה אף גונתה לפני כמה חודשים בישיבה שנערכה בעירייה בראשות ראש העירייה, נציגי עדות נוצריות - ובהם הארמנים - ונציגי העדות היהודיות".

ממשטרת ירושלים נמסר בתגובה: "כוחות המשטרה ומשמר הגבול המסיירים בעיר העתיקה הונחו לטפל בנחישות בכל מקרה של התנכלויות על רקע דתי. מעבר לסיורים הרגליים מסתייעים השוטרים במצלמות המוצבות במרחב דוד, אשר סורקות במהלך כל שעות היממה את כל סמטאות העיר העתיקה והפריפריה לאיתור אירועים חריגים".

במשטרה מציינים עוד כי מזה זמן רב לא התקבלה כל תלונה בגין התנכלות על רקע דתי, ואם תתקבל אחת כזו היא תטופל במלוא החומרה.

צילום: שימי נכטיילר
הרובע הארמני צילום: שימי נכטיילר
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים