סטודנט, רוצה הנחה בארנונה? צפה לחקירה צולבת
סטודנטים החיים בירושלים נאלצים לעבור מסכת ייסורים כדי לקבל הנחה בארנונה. תצפית על הבית, בדיקת הדרכון ואפילו שאלות כמה מרוויחים ההורים הם רק חלק מהקשיים הביורוקרטיים שהעירייה מערימה. "1984", גרסת כיכר ספרא

הגעתו הבלתי צפויה של החוקר לביתו - תופעה שחוזרת על עצמה בתקופה האחרונה, לפי עדויות של כמה סטודנטים שהגיעו לידי "זמן ירושלים" - היא רק חלק קטן משורה של אירועים תמוהים שבוקסבאום התמודד עמם בחודשים האחרונים, אחרי שפנה לעירייה בבקשה לקבל הנחה בתשלום הארנונה. מסכת הבדיקות, שבמסגרתה מצא עצמו בוקסבאום נדרש להוכיח את טוהר כוונותיו מול נציגי העירייה ללא כל צידוק, עודנה נמשכת – וחושפת התנהלות מדאיגה של מחלקת הגבייה בעירייה, כמו גם יחס חשדני כלפי סטודנטים וצעירים שבחרו להתגורר בעיר.
"בחודש אוקטובר הגשתי בקשה לקבלת הנחה בתשלום הארנונה לשנת 2011 מטעמי הכנסה, עבור דירה שנכנסתי לגור בה בתחילת אוקטובר 2011", גולל בוקסבאום לפני ימים ספורים את השתלשלות הטיפול בערעור שהגיש לאחרונה לעירייה על ההחלטה הסופית לא לאשר לו הנחה בתשלום הארנונה.
"על פי הקריטריונים שקבע משרד הפנים, שהעירייה פועלת לפיהם, כדי לקבל הנחה לשנת 2011 היה עליי להגיש טפסים המעידים על הכנסתי בשלושת החודשים האחרונים של שנת 2010 – וכך עשיתי". במהלך החודשים האלה היה בוקסבאום סטודנט שמימן את עצמו ממלגת מחייה בגובה 2,000 שקל בחודש, בזמן ששכר הלימוד שלו שולם בידי אותה הקרן שהעניקה לו את המלגה. את יתר ההוצאות, כפי שפירט בתצהיר שהגיש לעירייה, מימן מחסכונותיו.
"נוסף לכל הטפסים", הסביר בוקסבאום, "הגשתי לעירייה תצהיר חתום בידי עורך דין שמצהיר על כך שכל הפרטים שמסרתי לעירייה אמיתיים, ושהיא רשאית לתבוע אותי על פי הדין הפלילי אם יתגלה כי מסרתי דיווח שקרי".
לדברי בוקסבאום, בעת מסירת הבקשה לפקיד ההנחות בארנונה בעירייה נאמר לו שהתיק צריך לעבור בדיקה. כמה שבועות לאחר מכן יצרה עמו קשר פקידה ממשרד חוקרים פרטיים, ומסרה לו תאריך ושעה שבהם הוא מתבקש להיות בבית כדי לעבור "תחקיר יכולת". "הסברתי לה שעל פי החוק אני לא מחויב לעבור תהליך שכזה, והיא סיימה את השיחה בינינו", הוא ממשיך. "כמה דקות לאחר מכן התקשר אליי החוקר הפרטי עצמו והודה בפניי שאכן אינני חייב על פי החוק לשתף איתו פעולה, אך כדאי לי לעשות כן משום שזה ישפר את סיכויי לקבל תשובה חיובית לבקשת ההנחה שהגשתי".
החוקר, שהחליט כנראה לא להמתין לתשובתו של בוקסבאום, הגיע לביתו במפתיע עוד באותו הערב. "הוא מסר לידיי רשימה של מסמכים נוספים שעליי להכין, מעבר לאלה שמסרתי לעירייה, ובקשה להתייצב בביתי ביום ובשעה מסוימים כדי לעבור 'תחקיר יכולת'".
בוקסבאום הנדהם החליט למסור לידי החוקר את כלל המסמכים, בליווי הסברים חתומים על ידו, אך סירב להיפגש עם החוקר לחקירה בביתו. "הייתי צריך ללכת לרשות המקרקעין בגבעת שאול כדי להוציא תצהיר שמצביע על כך שאין לי נכסים נוספים, שמניבים לי הכנסות שלא מופיעות בדוחות של ביטוח לאומי; הייתי צריך להציג היסטוריה של תדפיסי בנק, שזה משהו שעולה כסף להוציא אותו, וכל מיני רישיונות רכב, לצד הדרכון שלי", הוא מתאר את מה שדרש ממנו החוקר.

"השגתי את הכול, אבל החלטתי לא להקדיש זמן נוסף מעבר לכך לאדם שהתייחס אלי כעבריין, ושאינני חייב לו דבר על פי חוק". לאחר שבוקסבאום יצר קשר עם החוקר במטרה לעדכן אותו כי הטפסים בידיו, הודיע לו האחרון כי הטיפול בתיק הסתיים מבחינתו והוחזר לעירייה. "יצרתי מיד קשר עם מחלקת השומה והגבייה, ונדהמתי לשמוע כי בקשתי נדחתה מפני שסירבתי לשתף פעולה עם החוקר", הוא משחזר. "נציגת השירות ששוחחתי איתה סירבה לשלוח לי בכתב את תשובת העירייה, והציעה לי פשוט להגיע שוב לעירייה".
שימוש של עיריות בחוקרים פרטיים אינו דבר חדש, והוא נהוג בעיריות רבות ברחבי הארץ. כך למשל רק בחודש שעבר הודתה עיריית הרצליה כי היא מפעילה חוקרים פרטיים בחקירות כלכליות של ועדת ההנחות של העירייה. "מדובר בנוהל שקיים כבר שנים ופועל לשביעות רצון העירייה", ציינו בעיריית הרצליה בעקבות שאילתא שהגיש בנושא חבר מועצת העיר, שהתפלא לגלות שהעירייה חוקרת את תושביה בעזרת חוקרים פרטיים.
עיריית בני ברק גם היא נאלצה להתמודד
בעיריית ירושלים, עיר שחיים בה יותר מ-10,000 זכאים להנחות בארנונה, החליטו לאמץ את דרך הפעולה הזו ביתר שאת, אחרי שדוח של העירייה מסוף 2009 מצא פער משמעותי הולך וגדל בין הכנסות העירייה בפועל ובין ההכנסות שאמורות היו להתקבל מגביית מסים.
עם גילוי הנתונים גיבשו בעירייה תכנית שנועדה להגדיל את ההכנסות ממסים: נוסף לאכיפת תשלום דוחות חנייה, אחת ממסקנותיה של התכנית הייתה שיש לתגבר את מחלקת השומה והגבייה, כדי לטפל בתושבים שאינם משלמים ארנונה וקנסות וכן בתושבים המדווחים מידע כוזב לעירייה כדי להתחמק מתשלום מלא או חלקי. במסגרת התכנית הוצע שהעירייה תתקשר עם חוקרים פרטיים, והם יבחנו עבורה האם תושבים מדווחים נאמנה על שטח דירתם לצורך חישוב הארנונה והאם התושבים הזכאים להנחה אכן זכאים לה.
יסמין כהן-טריקה (23), סטודנטית שנה ב' באוניברסיטה העברית, חוותה גם היא אינטראקציה לא מתוכננת עם חוקר פרטי מטעם העירייה. "לקראת סוף חודש ינואר, לפני שנה, הגשתי בקשה לקבל הנחה בתשלום הארנונה מטעמי הכנסה", היא מספרת, "הבאתי את כל הטפסים שהעירייה דורשת, כולל תלושי משכורת וחוזה שכירות שבו צוין כי אני מתגוררת בדירה ששייכת למשפחתי ואינני משלמת דמי שכירות".

כהן-טריקה, שקיבלה בעבר הנחה בתשלום הארנונה עבור מגורים בעיר, הופתעה כשהפקידה הודיעה לה כי לא תקבל תשובה באותו היום, ושלחה אותה לביתה.
"אחרי חודש עדיין לא שמעתי מהעירייה ולא ידעתי איפה הדברים עומדים", היא ממשיכה. "בסופו של דבר התקשרתי למוקד הארנונה, ושם הודיעו לי שהתיק שלי נמצא בחקירה. לא הבנתי מה זה אומר, למה אני נמצאת תחת חקירה ומתי אני אמורה לקבל תשובה. במוקד לא ידעו לענות על אף אחת מהשאלות שלי, ורק אמרו שייצרו איתי קשר".
חודשיים לאחר מכן, בחודש אפריל, התקשר חוקר לביתה של כהן-טריקה והודיע לה כי בכוונתו להגיע אליה בהמשך היום. "הוא שאל אותי אם הכנתי את כל המסמכים שברשימה", מספרת כהן-טריקה. "לא הבנתי במה מדובר ובאילו מסמכים. הוא אמר שיבדוק את העניין, חזר אליי והסביר לי שהם שלחו לי מכתב, אבל הדואר לא הגיע והוחזר אליהם".
כהן-טריקה, שלא הספיקה כמובן לאסוף את שלל הטפסים שהופיעו ברשימה שלא הייתה בידה, קבעה עם החוקר ליום למחרת והצליחה להמציא בתוך 24 שעות פירוט של חשבון הבנק שלה ודוח פירוט הוצאות אשראי. "החוקר ביקש ממני גם מסמכים מביטוח לאומי, אבל לא יכולתי להביא אותם תוך יום", היא מסבירה.
המפגש עם החוקר, אף שהיה לדבריה אדם נחמד ונעים, גרם לה להרגיש כמו פושעת החשודה בעבירה שלא ביצעה. "זו הייתה סיטואציה הזויה. החוקר נכנס והתחיל לבדוק לי את הבית – כמה מכשירי חשמל יש לי, האם אני מסתירה מישהו בדירה. הוא שאל כל מיני שאלות - מתי טסתי לאחרונה לחו"ל, מי מימן לי את הנסיעה, מי משלם את שכר הלימוד שלי, ואפילו נכנס לפרטים כמו כמה ההורים שלי מרוויחים ושאלות נוספות שהרגישו מאוד לא במקום.
בסופו של דבר התבקשתי לשלוח בפקס את הטופס מביטוח לאומי, לכשיגיע, למשרד החקירות, והחוקר אמר שמשום שאני דוברת אמת הוא לא צופה שתהיה בעיה עם החקירה". בסופו של דבר אושרה זכאותה של כהן-טריקה להנחה בחודש יולי – חצי שנה אחרי שפנתה לעירייה לראשונה.
עמיר, סטודנט שנה ב' באוניברסיטה העברית, זכה גם הוא לביקור של חוקר פרטי בדירתו ומתאר תהליך דומה. "בעירייה חשדו שאני גר בדירה גדולה מדיי, ולכן לא הסכימו לתת לי הנחה במקום כשהגעתי עם הטפסים", הוא מספר. "הם אמרו שהם צריכים לעשות בדיקה מעמיקה יותר ושייצרו איתי קשר. בהמשך קיבלתי רשימה של טפסים ממשרד חוקרים פרטיים: הם ביקשו ממני לארגן את המסמכים, שאת חלקם כבר השגתי והגשתי לעירייה, ועכשיו נדרשתי לאסוף אותם שוב.
"החוקר שהגיע אליי היה דווקא מאוד בסדר, שאל כל מיני שאלות על המצב הכלכלי שלי ובדק את הדרכון כדי לראות אם אני טס לחו"ל. היה ברור מהדברים שלו שהוא גם תצפת על הדירה במשך כמה ימים וראה מי נכנס ומי יוצא, ושאל אותי על המבקרים".

אף שבמקרים של עמיר וכהן-טריקה ההנחה אושרה לבסוף, בוקסבאום עודנו ממתין להחלטה בעניינו. עקשנותו של בוקסבאום, אשר עלה לארץ לבדו מצרפת לפני עשר שנים, החזירה אותו לעירייה, שם שוחח עם מנהלת מחלקה באגף הגבייה.
"היא אמרה שבעת הגשת הבקשה חתמתי על טופס שלפיו 'לעירייה יש זכות לבדוק את נכונות הפרטים שמסרתי בבקשתי זו בכל האמצעים העומדים לרשותה בחוק'", הוא אומר. "מנהלת המחלקה התבססה על המשפט הזה כדי לנמק את סירוב המחלקה להעניק לי הנחה, ואני הסברתי לה שמתוך הניסוח המשפטי לא עולה כל חובה מצד המבקש לשיתוף פעולה מלא או חלקי עם חוקר פרטי מטעם העירייה".
החוק שהפקידה התייחסה אליו הוא פקודת העיריות, אשר מקנה לנציג העירייה את הזכות לבצע בדיקה או חקירה וכן קובעת ענישה למי שמסרב למסור ידיעות לנציג העירייה או שמסר ידיעות מסולפות.
עם זאת, בצעד מפתיע הציעה מנהלת המחלקה כי תבוא לקראתו של בוקסבאום, כדבריה, והציעה לאשר לו הנחה על 33 אחוז משטח הדירה. "באותו הרגע נאלצתי לצבוט את עצמי כדי לבדוק אם אני מדבר עם מנהלת מחלקה בעירייה או מתמקח עם מוכר בשוק", מתאר בוקסבאום.
משסירב לקבל את ההנחה החלקית סיימה נציגת העירייה את השיחה בין השניים, ומאז בוקסבאום ממתין להתייחסות כלשהי מצד העירייה. על הערעור שהגיש בסוף חודש דצמבר, ובו גולל את סיפורו, טרם קיבל תשובה.
"הקריטריונים שקבע משרד הפנים מגוחכים", קובל בוקסבאום. "אתה מקבל הנחה בשנה הנוכחית לפי מה שהרווחת בסוף השנה שעברה. בעירייה טוענים שאני 'גר לבד בדירה מרווחת ויקרה', וכאילו אומרים 'איך אתה מעז לגור בדירה כזו, אם בסוף השנה שעברה לא הייתה לך משכורת וחיית על מלגת מחייה'.
"הסברתי להם שלפני שנה, כשגרתי בדירה בגבעה הצרפתית, זה היה המצב, והיום זה שונה. אבל המשכורת הנוכחית שלי לא רלוונטית בגלל הקריטריונים שהם עצמם קבעו ופועלים לפיהם – ומכאן נובעת כל החשדנות".
מעדויות הסטודנטים עולה תמונה מעניינת באשר לסוג הנחקרים שהעירייה מפנה אליהם את החוקרים הפרטיים שלה. "החוקר שביקר אצלי אמר שבדרך כלל הם עושים חקירות במגזר החרדי, אבל בעירייה מבינים שהרבה סטודנטים עובדים במלצרות ולא מדווחים על כל ההכנסות שלהם, ולכן הם רוצים לתפוס כמה מקרים למען יראו וייראו", אומרת טריקה-כהן. חוקר אחר ציין בפני סטודנט בזמן שביקר אצלו כי "ראש העירייה ברקת דווקא רוצה לעזור לסטודנטים, אבל זה לא מעניין את הפקידים שלו בעירייה, שרוצים רק לגבות כמה שיותר ארנונה".

טריקה-כהן מסכמת: "זו סיטואציה מלחיצה מאוד, להתקשר לעירייה ולגלות שאת תחת חקירה. אף אחד לא מודיע לך כלום, את לא יודעת מה קורה, וזה אחרי שדיווחתי לעירייה את כל האמת והכול היה מפורט בחוזה ובמסמכים שלי, כך שבאמת לא הייתה סיבה לכל הסיפור הזה".
בוקסבאום מוסיף כי "אם בעירייה חושבים שמסרתי דיווח שקרי ויש להם ראיות שתומכות בכך, אז אני מזמין אותם לתבוע אותי; אבל אם אני עומד בקריטריונים הקבועים בחוק, שימלאו הם עצמם את החוק ויאשרו לי את ההנחה".
נקודה נוספת שמתסכלת אותו היא מסכת ההתעללות הביורוקרטית שנאלץ לדבריו לעבור. הוא מציין בייחוד את גסות הרוח של נציגי העירייה אשר טיפלו בבקשתו, וגישתו המאיימת, לדבריו, של החוקר הפרטי שמינו בעירייה כדי לטפל בבקשה שלו. הוא מתוסכל מהתהליך כולו, ומסכם: "צר לי לראות את האופן שהעירייה מתייחסת בו לצעירים שבתום לימודיהם האקדמיים בחרו להישאר בעיר למרות כל בעיותיה, ולא ברחו על נפשם".
מהעירייה נמסר בתגובה: "הניסיון לקשר בין מאמצי העירייה להשאיר צעירים בעיר ובין חובת העירייה לבדוק אם תושב אכן זכאי להנחה אינו במקומו. העירייה מעניקה הנחות בארנונה על פי תקנות משרד הפנים לפי מבחן הכנסה לאלפי סטודנטים, קשישים, נכים וזכאים נוספים, וכל מי שזכאי להנחה זוכה לה.
"העירייה מבצעת בדיקות לכל סוגי הבקשות להנחה ולא רק לבקשות של סטודנטים, וחובתה החוקית של העירייה לוודא שהמוצהר בכל בקשות ההנחה תואם את המציאות. לצורך הבדיקות העירייה מעסיקה חברות חקירה שעברו מכרזים כחוק, ואם מתקבלות תלונות על התנהלות החוקרים יש לפנות לעירייה והן יטופלו".
באשר למקרה של יוני בוקסבאום נמסר מהעירייה בתגובה כי "מר בוקסבאום שכר דירה שלפי הצהרתו הוא מתגורר בה לבד ומשלם עליה שכר דירה גבוה בהרבה מהכנסתו החודשית. לפיכך נשלח אליו בודק מטעם העירייה, במטרה לוודא כי יש התאמה בין המוצהר על ידו בבקשת ההנחה ובין המציאות בפועל.
"לצערנו מר בוקסבאום מסרב בתוקף להציג את כלל מקורות ההכנסה שדבריו מהם הוא משלם את שכר הדירה, דבר הנוגד את התצהיר שחתם עליו. העירייה שלחה מכתב למר בוקסבאום ב-15 בדצמבר, וצוין בו בפירוש כי הוא מסרב לשתף פעולה ולכן קיים קושי לקדם את בקשתו להנחה.
"הדבר אף הוסבר לו באופן אישי ב-18 בדצמבר. אם מר בוקסבאום יציג את המסמכים הנדרשים לקבלת הנחה, בקשתו תטופל כמו כל בקשה המוגשת לקבלת הנחה בארנונה על פי נהלי משרד הפנים".