אוי לבושה: סניף "יד שרה" בחדרה בסכנת סגירה
אחרי 20 שנה, סניף "יד שרה" בחדרה עומד להיסגר בגלל ריב ביורוקרטי. התוצאה: אלפי קשישים, חולים ונזקקים יצטרכו לנדוד עד חיפה כדי לקבל עזרה

אולי בגלל זה, המצב הנוכחי של הסניף מוזר ואף מקומם. בשנה הקרובה, עתיד קניון "גני הדרים" בבית אליעזר, מקום מושבו של הסניף כיום, לעבור שיפוץ נרחב. חברי העמותה למודי הבעיות, כבר הספיקו להכיר את הריטואל שחזר על עצמו בשנים האחרונות: להרים את כל הציוד ולעבור איתו למקום חלופי.
אלא שהפעם נראה כי המצב לא יהיה כשהיה, זאת מאחר ועיריית חדרה מסרבת להקצות מקום חדש לעמותה, בטענה כי זו משרתת את כל ישובי הסביבה, אך אלה לא נושאים בשום עלות תפעולית.
פגישות בין נציגי העמותה לאנשי העירייה בחודשים האחרונים לא הועילו, ואם לא יתרחש מפנה דרמטי בשבועות הקרובים, ייסגר הסניף החדרתי ומאות הקשישים הנעזרים בו מידי שנה, יאלצו לנדוד לסניפים מרוחקים כמו נתניה או חיפה.
סניף עמותת "יד שרה" בחדרה החל לפעול לפני כ-20 שנה, והוא משרת את הערים חדרה ואור עקיבא, כל יישובי הסביבה, הקיבוצים באזור וכפרים ערביים, מעין כרמל בצפון ועד נתניה בדרום. את הציוד בסניף מספקת "יד שרה" הארצית, והוא מוערך בסכום של כשישה מיליון שקלים.
"בתחילת הדרך התמקמה העמותה ברחוב ביאליק, שם הכל התחיל", מספרת מלכה קובץ, מנהלת סניף "יד שרה" בחדרה, על התלאות שעברה העמותה בעיר עד היום. "ב-1999 התרחשה רעידת האדמה הקטלנית בטורקיה ועקב כך העבירו אותנו מהמבנה בו שהינו, מהחשש שהבניין הישן בו היו סדקים רציניים יקרוס עלינו במידה ותהיה רעידת אדמה גם בישראל.
"משם עברנו לתקופה של שנה במבנה זמני ברחוב הגיבורים ובשנת 2000 סידרו לנו סניף בצומת האלופים, זה היה מרתף שאותו סידרנו מאוד יפה. הבעיה הייתה שהמתחם כולו לא היה מתוחזק והיו לנו המון בעיות שם. מה שזכור במיוחד היה שבמשך שנתיים שלמות היו נזילות מהקירות וישבנו בתוך שלוליות מים גדולות.
לדברי קובץ "מהנזילות היומיומיות פיתחתי דלקת פרקים, הלחות הייתה גבוהה, עשינו שטות שהסכמנו להישאר שם. עוד אז הבטיחו
ב-2004 עברה העמותה לקניון "גני הדרים" בבית אליעזר, בו היא משתכנת עד עצם היום הזה. קובץ מספרת כי גם בתוך הקניון עצמו, לא מצאה העמותה שקט ואולצה לעבור למקום אחר בתחומו. "היו לנו משרדים יפיפיים בתחילת הדרך כאן ב'גני הדרים' ואפילו הייתה לנו לשכה משפטית שעזרה לקשישים", היא אומרת וממשיכה:
"היה בא לכאן עורך דין פעמיים בשבוע לקבל קהל ללא תשלום והיה עוזר בצוואות ובבעיות שונות שהיו צצים לאנשים בני הגיל השלישי. גם לי היה משרד עם חדר ציוד גדול ומרווח והיה לנו גם אולם קבלה גדול. ביום בהיר אחד באו אלינו ואמרו לנו ששירותי הרווחה עוברים לכאן ולכן הם נאלצים להזיז אותנו. הוציאו אותנו מהיום למחר, ממש צ'יק צ'ק והעבירו אותנו לחלק אחר בקומה השנייה, איפה שאנחנו ממוקמים בשנתיים האחרונות. המקום הזה היה חורבה, אבל בעזרת המתנדבים סידרנו אותו והשמשנו אותו, זה הרע במיעוטו".
בתקופה הקרובה, יחלו השיפוצים בקניון לאחר שנרכש על ידי בעלים חדשים. במסגרת השיפוץ תוקם בקניון קומה חדשה ויהיו בה סופרמרקט, חדר כושר ובריכת שחיה. הדבר יאלץ את העמותה לארוז את חפציה ולעבור למקום אחר בכדי להמשיך את פעילותה, אולם עד היום לא הוקצה לה מקום חלופי ובמצב כזה- היא תיסגר בחודש מרץ הקרוב.
לדברי מנהלת הסניף מלכה קובץ: "הרבה אנשים מגיעים אלינו, כאלה שחלו או שזקוקים לעזרה כדי לקבל ציוד רפואי. באים לכאן כל הזמן אנשים ולא רק זה, אלא שמבין התושבים הערבים שבאים לכאן, יש את התורמים הכי גדולים של העמותה. בנוסף לזה, יש לנו גם דברים שמחים כמו עריסות לתינוקות, משאבות חלב למניקות, משקל לתינוק ודברים נוספים לגיל הרך".

היא מציינת ומוסיפה: "העירייה אמורה לתת לנו מקום אחר, אבל אין תזוזה בנושא הזה. הייתה פגישה בין מינהלת העמותה למנכ"ל העירייה, אבל הוא לא ממש התייחס לדברים שהצגנו בפניו. זה היה נראה כאילו זה לא כל כך מעניין את העירייה.
"אני פשוט נעלבת מהיחס הזה. יש כאן 35 איש שמתנדבים פה שנים ארוכות והם נותנים פה את כל הלב. פעם, אנשים חשבו שאם הם מתנדבים זה לבוא וללכת מתי שבא לי. זה השתנה כיום וכל אחד רואה בזה מחויבות גדולה. יש כאלה שבאים לכאן ליום אחד וכאלה ליומיים ויש התחייבות מראש.
"אפילו אני, שהייתי משקיעה שעות על גבי שעות, גם במשרד וממשיכה לעבוד גם בבית, צמצמתי פעילות ומינונים. למה אני צריכה להשקיע מעל ומעבר כשנותנים לנו יחס כזה? הרי לא מדובר פה בכסף. ברור שגם כיום אני מתייחסת לעבודה מאוד ברצינות, אבל כל החוסר ההתייחסות הזאת מעליבה. אנשים שומעים שאנחנו סוגרים, אז למה להם לבוא ולהשקיע? אין כאן שום פידבק".
מה יקרה עכשיו? לאן תלכו?
"לא נלך לשום מקום. קיבלתנו ארכה להיות פה עד מרץ ואחר כך נסגור, אם לא יימצא פתרון אחר".
מהעמותה החדרתית ידעו לספר השבוע כי בתקופה האחרונה נשמעו קולות אשר טענו, כי העמותה תעבור למתחם הלובי של בית החולים "הלל יפה", בעזרתם של יזמים, אך הדבר לא צפוי לקרות השנה אלא לקחת זמן.
"במצב כזה, כל המתנדבים שנמצאים כאן כיום ילכו הביתה", אומרים גורמים בעמותה, "זה אומר לקטוע את כל העשייה רבת השנים שלנו ולמצוא בבוא הזמן, מתנדבים אחרים. וזה מבלי לדבר על הנזק שייגרם לאוכלוסיית הקשישים והחלשים בכל האזור הזה".
"אנחנו מודים לעירייה על מה שהם עשו למעננו עד היום, כי זה בסך הכל מקום התנדבותי, אבל עד עכשיו, העירייה לא הציעה לנו מקום חלופי ולפי מה שבדקנו, אין כל כך עם מי לדבר שם כדי להבטיח את המשך פעילות 'יד שרה' בחדרה", אומר אריק חן, אחראי פיתוח סניפים ארצי בעמותת "יד שרה".
"אם המצב יימשך ככה הסניף הזה יצטרך להיסגר, כי אין לנו דרך להמשיך להפעיל אותו", מוסיף חן ואומר: "כמעט בכל עיר בארץ יש סניף 'יד שרה'. ממש השבוע ביקרתי בסניף שלנו בשהם, ומועצת שהם ביוזמתה הקצתה לסניף קרוואן במקום החדר הקטן שהיה לפניו.
"בניגוד לסיפור הזה, בעיר אחרת בארץ ממש לאחרונה, סגרה עירייה את סניף 'יד שרה', והתושבים התנפלו על ראש העיר ושאלו אותו 'לאן נלך עכשיו?'. מהלחץ הזה, העירייה הקצתה לבסוף את המקום המתבקש לעמותה. לנו היו התכתבויות במשך שנים עם עיריית חדרה על מציאת מקום אחד קבוע ומסודר, זה לא משהו חדש שהעירייה בחדרה לא לוקחת על עצמה את הנושא.
"גם כיום, הקניון שמאכלס אותנו נתן לנו את זה כתרומה מצידו. אחרי שהוא תרם כמה שנים טובות הוא צריך את זה לעסקים, ואי אפשר לבוא אל היזם בטענות אלא להיפך – רק להגיד לו תודה. חבל שהעירייה לא חושבת שעיר כמו חדרה צריכה לתת מקום לארגון חשוב כמו 'יד שרה', זה מאוד כואב אבל אנחנו לא יכולים להכריח אף אחד לשתף איתנו פעולה. הסניף ייסגר ואנשים יצטרכו ללכת לסניפים אחרים אם זה בחיפה או בנתניה, כי אין סניף אחר באזור".
מלשכת מנכ"ל העירייה נמסר בתגובה: "סניף 'יד שרה' פועל בחדרה ונתמך כולו על ידי העירייה, אך מספק שירותים לתושבים עד חיפה בצפון, עפולה במזרח, נתניה בדרום, כולל כל היישובים הסמוכים. זאת ללא כל השתתפות מצד הרשויות המקבלות מאיתנו שירות, למרום פניותינו לרשויות אלה.
"גם בישיבה עם הנהלת 'יד שרה' הודגש שהנטל כיום הוא כולו על עיריית חדרה, וביקשנו את עזרתם בקשר עם הרשויות להשתתפות בתקציב. בקשה זו נענתה בשלילה ובחוסר מוכנות לסייע. למרות כל זאת, ולמרות שתושבי חדרה אינם צריכים לסבסד את כלל היישובים מסביב, אנו בוחנים סוגיה זו ברגישות, בעדינות ובכובד ראש".
