קבלו את סגן ראש העירייה הכי אלמוני בירושלים
מיהו שלמה ברסקה, איש ש"ס, שמונה לפני שבועיים לסגן ראש עיריית ירושלים אחרי 13 שנה שכיהן כחבר מועצה וכמעט לא פצה פיו? פרופיל
"עדין", "מנומס", "נעים הליכות", "נוח לבריות" ו"צנוע" - אלו התיאורים שחזרו ונשנו כאשר ניסו חברי המועצה לתאר את סגן ראש עיריית ירושלים החדש מטעם תנועת ש"ס, שלמה ברסקה. לחברי המועצה לא הייתה אף מילה רעה להגיד בעת אישור המינוי בישיבת המועצה, שהתקיימה לפני כשבועיים.

אמנם נראה כי ברסקה הוא אכן כמו שמאפיינים אותו חבריו, אולם סיבה נוספת לחוסר הביקורת יכולה להיות העובדה כי אף שברסקה מכהן כחבר מועצה במשך שלוש קדנציות - הוא כמעט ואינו נוכח בעירייה.
לפיכך, אין זה מפתיע שאחת הבדיחות שנשמעות לעתים במסדרונות העירייה היא על חבר מועצה בשם רובי שמש (עוזרו של ברסקה), שלו עוזר בשם שלמה ברסקה. גם פעיל בש"ס הודה השבוע כי שמש הוא האיש שעושה בשביל ברסקה את העבודה השחורה: "רובי זה ברסקה, הוא הרוח החיה מאחוריו".
כזכור, מינוי ברסקה הגיע בעקבות החלטת היועץ המשפטי לעירייה אמנון מרחב, שקראה לאלי שמחיוף להתפטר בעקבות כתב האישום שהוגש נגדו באשמת קבלת שוחד בפרשת "הולילנד". שמחיוף, שסירב להתפטר בתחילה, החליט לבסוף להיענות לדרישה ובשבוע שעבר הוחלט למנות במקומו את ברסקה לסגן ולהעביר לידיו גם את תיק הרווחה, שהיה בידי שמחיוף.
תפקיד הסגן טומן בחובו משכורת של למעלה מ-30 אלף שקל, לצד לשכה נאה בבניין הראשי של העירייה. עם זאת, נראה כי שמחיוף וברסקה הגיעו לסיכום, לפיו פרט למשכורת כל התנאים יישארו כפי שהיו: כל אחד מהם יישאר במשרדו עם עוזריו שלו. במקביל נאלץ ברסקה לוותר על תפקידו כמנהל תלמוד התורה תורה ברמה בשל מינויו לסגן, ונקבע כי שמחיוף יקבל את ניהול המוסד לידיו.
ברסקה אינו חבר בוועדות העירייה השונות, ועד לשבוע שעבר תפקידו היחיד היה יו"ר ועדת המכרזים. אמנם מדובר בוועדה חשובה, אך פעמים רבות נאלץ עו"ד אלישע פלג (ליכוד), ממלא מקומו של ברסקה, לנהלה, משום שזה לא הגיע.
פלג אומר כי החליף את ברסקה בתפקידו כ-15 פעמים, ומדגיש כי הדבר נעשה "בשמחה". "אני מצטרף לכולם. מדובר בבחור עדין ומנומס מאוד. הוא לא מרים את הקול, נוח לבריות, ולא ידוע לי על עימות שהיה לו עם מי מחברי המועצה או עובדי העירייה. אני מכיר גם את אבא שלו, הוא היה אחראי על הדברת מזיקים בעירייה במסגרת אגף התברואה", הוא מספר.
גם חבר הוועדה ויו"ר האופוזיציה בעירייה מאיר תורג'מן (למען ירושלים) חוזר על הדברים, ואומר כי "הוא נחמד מאוד, מנומס ואנושי. הוא מנסה לרצות את כולם, לא רב ולא מתווכח. אי אפשר להגיד עליו מילים
כאמור, מינויו של ברסקה לא עורר התנגדויות - לבד אולי משני חברי ש"ס האחרים, שמואל יצחקי ואשר מישאלי, שחשקו גם הם בתפקיד הנכסף והתאכזבו. עם זאת, המינוי מעורר סימני שאלה, בעיקר משום שבמשך השנים נראה היה שתפקידיו כמחנך וכמנהל מוסד קדמו להיותו חבר מועצה. ובכל זאת, סימני שאלה אלה לא עוררו הדים רבים, ככל הנראה בגלל אופיו הנוח של ברסקה, שאינו מאיים על אף אחד - לא על חבריו לסיעה וגם לא על ראש העירייה ניר ברקת.
ברסקה החל בפעילות ציבורית כשעבר להתגורר בשכונת רמת שלמה, בעקבות טענות בקרב הציבור הספרדי בשכונה על ייצוג מצומצם במינהל הקהילתי. לדבריו, הוא נשלח לייצג את תושבי השכונה הספרדיים ואף קיבל תעודת הוקרה על פעילותו הציבורית בשכונה.
הוא גם לא נחשב למקורב מועדף בביתו של הרב עובדיה יוסף: "אם זה היה עניין של מקורבים לרב ברסקה לא היה נבחר. יש מקורבים ממנו, כמו אשר משאלי", אמר בן משפחתו של הרב עובדיה. ברסקה נחשב לפעיל ש"ס שקט והוא איש שטח של התנועה. נראה כי שמחיוף בחר בו כמחליף בגלל שאינו מאיים על מעמדו בש"ס, נוסף לכך, בגלל חילופי התפקידים שמחיוף קיבל לידיו את ניהול המוסדות שברסקה ניהל עד השבוע.
שמואל יצחקי, שראה את עצמו כמועמד להחלפת שמחיוף, נראה השבוע מאוכזב. בריאיון שהעניק השבוע למהדורת החדשות המקומית בכבלים הסביר מדוע, לדעתו, הוא לא נבחר כמחליף: "לא ליקקתי לאף אחד", טען יצחקי בתסכול.

כבר בישיבת המועצה האחרונה, שמינויו לסגן אושר בה, הצביע ברסקה נגד החלטת הקואליציה בנושא הקצאת מבנים. העירייה ביקשה להקצות מבנים רק למוסדות שכיתות הלימוד בהם כוללות למעלה מ-35 תלמידים, מתוך תקווה שהדבר יבלום את השתלטות החרדים על מבנים בשכונות חילוניות.
"אבריימי קרויזר, היועץ של ברקת, ניגש אליי ואמר 'אני רואה שאתה הולך מהר מאוד ליד תורגמן באופוזיציה'", סיפר ברסקה. עם זאת, הוא הסביר כי הצביע נגד רצונו של ברקת "בגלל שהקצאות מסוג כזה הן פסולות. ככה הוא מנציח את המצב הקיים, ובתי הספר ותלמודי התורה יישארו קטנים ולא יתפתחו". כדוגמה מביא ברסקה את תלמוד התורה יקירי ישראל, שממוקם כיום ברחוב ירמיהו.
לדבריו, בית הספר זז ממקום למקום ולפעמים הוא אף שכן במבנים יבילים. ברסקה טוען כי "לא משנה מה המוניטין של תלמוד התורה, אם הוא נמצא במבנים לא ראויים הוא לא יכול לקבל תלמידים". נוסף לכך מציג ברסקה את הצלחותיו בתחום, שכוללות קידום תכנית לבניית מבני קבע לבתי ספר חרדיים ברחבי העיר.
בשיחה עם "זמן ירושלים" מצהיר ברסקה כי הוא מתנהל בדרכי נועם מול החילונים בעיר, וטוען כי "לא פעלתי, ולא אפעל לעולם, בשתדלנות בשביל משפחתי". בכך הוא מתייחס לפעילותה של משפחתו בעמותות צדקה המקבלות תקציבים מרשויות הרווחה, וכן הוא רומז לאישום של אלי שמחיוף בגין קבלת שוחד.

בנושא מלחמות השבת, המתקיימות בעיר בשנים האחרונות, ברסקה חושב שהקו שש"ס נקטה בו עד היום יימשך. לדבריו, "הרב עובדיה לא תומך בהפגנות ולכן לא הלכנו להפגין". ברסקה מבקש להוסיף כי המאבקים והמלחמות רק מחריפים את הבעיה:
"שני אחים קטנים רבים ביניהם על התפוז האחרון על המדף אצל הירקן. אחד צריך את הקליפה והשני את הפרי, אבל כל אחד רוצה לקנות אותו ומעלה את המחיר. בינתיים המוכר עומד בצד ומחייך, כי המחיר עולה", מציג הסגן משל. הנמשל, לדעתו, הוא ש"הויכוחים והחיכוכים על השבת רק מעלים את המחיר והקיטוב. החרדים והחילונים נוסעים בשני כבישים ולא מתקשרים ביניהם".
ככלל, ברסקה הוא איש שקט ורגוע, שאינו מתלהם ובוחר להגיע להסדרים והבנות בדרכו שלו. "אנחנו בסך הכול עם אחד. אנחנו סוג של פאזל, וזה מה שיפה בפאזל - שכל חלק שונה מהאחר". בעניין קווי המהדרין והדרת הנשים בעיר ברסקה קורא ל"הרגעת הצדדים". "אני מבין שבמרכז העיר וברכבת הקלה צריך לתת לכולם לחיות את חייהם ולא לעשות דווקא ולהיות אנטי", הוא אומר.
כשנשאל ברסקה על חשיפת "זמן ירושלים" ו-nrg מקומי, שפורסמה לפני כארבעה חודשים ועסקה ביוזמה של סופרמרקט חרדי בשכונת רמת שלמה להפריד את שעות הקנייה בחנות לגברים ונשים - אף שהחנות משמשת גם את הציבור הדתי~לאומי, הוא ענה כי "גם בציבור הדתי~לאומי יש גוונים. גם שם יש מחמירים יותר, ולא הייתה כפייה בנושא שעות ההפרדה". לטענתו, "זו דוגמה מצוינת לכך שצריך רק לדבר, להבין האחד את השני ולנסות לגשר על הפערים".
ברסקה ומשפחתו מנהלים את העמותה "כתר שלמה ושרה ברסקה", שמחלקת סלי מזון למשפחות נזקקות. ברסקה, שחושש מהטענות שהועלו בעבר כלפי שמחיוף, מבהיר כי מעולם לא עסק בסיוע ובקבלת תקציבים לעמותה מהרשויות.
"הדוד שלי מנהל את העמותה, והוא הלין בפני המשפחה הרבה פעמים על כך שאני לא עוזר לו. הוא אומר לי: 'אני מביא את הבקשות ליצחקי או לאחרים מש"ס והם עוזרים יותר ממה שאתה עוזר, למרות שמדובר בעזרה לנזקקים על שם סבא שלך'". לטענתו של ברסקה, הדבר מוביל לכך שתקציבי העמותה מרשויות הרווחה הם נמוכים ביחס לפעילותם הענפה. ככלל, הוא מצהיר כי "אין תפקידי לעשות לביתי".
לסיום, מבקש ברסקה להדגיש כי הוא יהיה "סגן ראש עירייה שידאג לכולם". כהוכחה מגייס ברסקה את חברי מר"צ: "לורה העידה בישיבת המועצה שאני ראוי לתפקיד. היא סיפרה שאנשים בעלי מוגבלויות ביקשו את עזרתי בקידום מכרז להנגשת מקומות לימודים ועבודה, ושעזרתי להם מאוד. פעם גם הזמנתי את מאיר מרגלית לקמחא דפסחא, ולפני שהוא הגיע הוא אמר לי:
'אני יודע שהחרדים עוזרים לעצמם'. כשהוא הגיע למקום לא היו בו חרדים, אלא עולים חדשים ונשים עם מכנסיים, והוא התפעל ממה שראה. זה מה שקיבלתי מסבא שלי – הוא חינך אותי לעזור לכל יהודי - וכך אנהג".
