איך אומרים "ארנונה" בשפת הסימנים?

למעלה מ-200 פקידים בעיריית תל אביב עברו קורס במטרה להגביר את הנגישות לאוכלוסיית החירשים וכבדי השמיעה בעיר. השאיפה: היוזמה תתרחב ותגיע לרשויות מקומיות נוספות

יובל גורן | 18/3/2012 11:57 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
ציבור החירשים וכבדי השמיעה נתקל לא פעם בקשיים כשהוא נדרש לקבל שירות. במכון לקידום החירש זיהו את הבעייתיות הכרוכה בהגעה לרשויות המקומיות, לבנקים ולחברות הסלולר עבור מי שמתמודד עם לקות שמיעה, והחליטו שהגיע הזמן לשינוי.
קורס ללימוד שפת הסימנים לנציגי העירייה
קורס ללימוד שפת הסימנים לנציגי העירייה צילום: רענן כהן
במטרה להגביר את הנגישות לאוכלוסיית החירשים וכבדי השמיעה, הוחלט בעיריית תל אביב-יפו להעביר את הפקידים ואת נותני השירות קורס שבמסגרתו ילמדו מושגים בסיסיים בשפת הסימנים. בימים האחרונים הסתיימה הרצה ראשונה של הקורס, ובמכון לקידום החירש מקווים להרחיב את הפיילוט לרשויות מקומיות נוספות ולגופים נוספים המספקים שירות לציבור.

"חלק מהמטרה שלנו היא לנפץ מיתוסים על עולמם של החירשים", סיפרה יעל קקון, מנהלת המכון לקידום החירש. "אנשים לא יודעים שלא כולם אילמים, שלא צריך לצעוק כשמדברים אליהם או שצריך להיישיר אליהם מבט כשמדברים איתם, וחשוב שכולנו נעשה יותר מאמץ כדי לקבל את השונים מאיתנו ולסייע להם".

שגית קטן, נציגת שירות בקבלת הקהל של אגף החניה בעירייה, סיפרה כי כבר במהלך הקורס החלה להשתמש בשפת הסימנים כאשר הגיעה לשולחנה אישה חירשת. "עם המעט שכבר הספקתי ללמוד הצלחתי לתקשר איתה", סיפרה. "מיד ראיתי את ההתרגשות על הפנים שלה כשהיא הבינה שאני מדברת בשפת הסימנים. זו הייתה חוויה מדהימה, ונחשפנו לעולם שעד היום לא הכרנו".

לדבריה, עד הקורס, בכל פעם כשהיו מגיעים חירשים, הצדדים היו נתקלים בקשיים. "גם אם ניסית להבין אותם, זה היה קשה והרגשת את המצוקה שלהם, כמו גם את המצוקה שלך כמי שלא יכול לעזור להם כי אינו מבין אותם".
מרימים את הכפפה

המרצה בקורס ובסדנאות השונות הייתה חירשת בעצמה, שהעבירה בין היתר סדנה חווייתית שבה למדו אנשי העירייה על התרבות, השפה והקהילה של החירשים וכבדי השמיעה בארץ. בקורס ובסדנאות השתתפו למעלה מ-200 נציגים מאגפי העירייה השונים, בהם ארנונה, חניה, מים, חינוך, פניות הציבור, בנייה, הנדסה, רישום לגני הילדים ורישוי עסקים.

במהלך הקורס השתתפו נציגי העירייה השונים בסדנאות שבהן כל אחד מהם קיבל את הדגשים המתאימים והרלוונטיים לנושאים שבהם הוא מטפל. "מהניסיון האישי שלי כבת לחירשים, הציבור אינו מודע לעובדה שיושב מולו אדם שנראה רגיל לחלוטין,

אבל הוא לא שומע מילה ממה שמדברים אליו, ומה המשמעות של הסיטואציה הזו", אמרה קקון.

"גם נותני השירות נוהגים במקרים רבים לדבר מהר או עם הגב למקבל השירות, ומצד שני לא יודעים שלא בהכרח צריך לצעוק כי במקרים מסוימים זה לא יעזור. לעתים הם גם לא יודעים כי חירשים אינם כבדי שמיעה ויש הבדל עצום ביניהם".

עיריית תל אביב הייתה הראשונה להרים את הכפפה, אך כעת המכון לקידום החירש כבר מצוי בקשר עם גופים נוספים, בהם חברת "אינטל" שמעוניינת לקלוט עובדים חירשים. "אני מקווה שעיריות נוספות יתעניינו בפרויקט הזה", ציינה קקון.

מחר (ב') ייערך יום ההתרמה השנתי לטובת 700 אלף חירשים ולקויי שמיעה. לתרומת עשרה שקלים ניתן לשלוח את הספרה 10 למספר 2255.

מה למדו הפקידים בעיריית תל אביב?
בואו להמשיך לדבר על זה בפורום תל אביב-
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים