הסטארט אפ של הבר התל-אביבי: בליינים רוכשים מניות
היזמים של "בר קיימא" החדש בפלורנטין מספרים על הרעיון החדשני שמאחוריו: בר שכל אחד מוזמן לקנות בו מניה ולהשפיע על ההחלטות המתקבלות בו
◄בואו להיות חברים של "זמן מעריב" גם בפייסבוק
לדברי היזמים, נדרשים לפחות 100 איש שיסכימו להשקיע כל אחד 1,000 שקלים , מחירה של מניה אחת, על מנת להגיע לסכום ההתחלתי הדרוש לשיפוץ ולפתיחת המקום. בתמורה יירשמו המשקיעים כחברים בקואופרטיב ויקבלו כרטיס חברות שיאפשר להם לאכול ולשתות במקום במחירים הכי זולים בתל אביב.

עד כה הודיעו 30 איש על כוונתם להשקיע במיזם. "ההערכה שלנו היא שאם תשתה בירה אחת בשבוע פה במקום בפאב אחר, בתוך שנה תכסה את הסכום ההתחלתי", אומר אופיר אביגד (25) מתל אביב, שנמנה עם הגרעין המייסד, "אבל המקום הזה יהיה הרבה יותר מחסכוני לכיס".
ומה יהיה תפקיד היזמים?
"אנחנו לא מנהלי בר מקצועיים ולא מסעדנים, ואנחנו לא ננהל את המקום. אנחנו חלק מהגרעין המייסד. מי שינהל ויקבע בשטח יהיה מנהל מקצועי עם ותק בתחום. את הדרך הכללית והפרטים החשובים-מה עושים ואיך - יתווה מי שיקנה
"זה תלוי בכם - רוצים להחליט אילו תערוכות והופעות יהיו? אתם מוזמנים להקים את צוות התרבות ולהעלות הצעות לאספה. אנחנו הבאנו את זה עד כאן, ומעכשיו זה של כל מי שיקנה מניה".

אבל השוני בין "בר קיימא" לכל בר אחר בעיר אינו רק במספר השותפים, אלא בעיקר בהתנהלותו ובאג'נדה שלו, ששואבת את עקרונותיה מהמחאה החברתית. לכן לא מפתיע לגלות בגרעין המייסד פעילים חברתיים מימי המחאה. ""בר קיימא' קם ויתנהל כקואופרטיב", אומר אביגד.
"העובדים, לדוגמה, יהיו כולם חברי קואופרטיב ויועסקו באופן ישיר והוגן. הם גם יוכלו לקחת חלק בהחלטות על אופי המקום וכמובן ליהנות מהשירותים במחיר עלות, כמו כל חבר אחר בקואופרטיב. שוטף הכלים שלנו הולך להיות בעלים של המקום בדיוק כמוני".
ניהול קומפלקס מהסוג הזה הוא עניין מורכב. למה שחבורה אקראית של אנשים תצליח בכך?
"אין שום אקראיות. יש צוות מקצועי עם ניסיון והמלצות שבנה תוכנית עסקית. מדובר באנשים מהתחום. השירות יינתן כמו בכל עסק פרטי, והעובדים יהיו קבועים ומקצועיים".
מי יוכל להגיע לשתות בירה ב"בר קיימא"? רק חברי קואופרטיב?
"ממש לא. הם ייהנו ממחירים נמוכים, ומי שלא ירכוש מניה ישלם על האוכל והשתייה כמו בכל מקום אחר. אנחנו מקווים שגם לאורחים המחירים יהיו נוחים".
איך 100 איש מנהלים מקום אחד? נשמע מתכון לאין-ספור דיונים מתישים.
"יוקמו גם מוסדות ניהול, ומרגע הקמתם ההחלטות החשובות יהיו בידיהם".
על פי התוכנית, אספה של כל בעלי המניות תתכנס אחת לתקופה. כמו כן תיבחר הנהלה בת 15 עד 20 איש ומזכירות בת ארבעה חברים. לתוכנית העסקית של המקום אחראים ערן חג'ג' (32), צביקה שוורץ (30) ורון יבורסקי (33), והם גם יהיו המנהלים בפועל של המקום.
חג'ג', שותף בהווה ובעבר בברים בתל אביב, ובהם "המגדלור 15" ,"דקות" ? ו"יודה", מגיע מתחום התוכנה והפיננסים, והדיי ג'וב שלו הוא מנכ"ל חברת "אלגו טריידינג" (מסחר אוטומטי בבורסה).
"'בר קיימא' מרתק אותי כי הוא מאפשר לעשות דברים בצורה קצת אחרת", הוא אומר. "זה מתחיל בחוזה הלא שגרתי, ממשיך בכך שזו חברה ללא מטרות רווח שפועלת בסטנדרטים עסקיים מחמירים ונגמר בשקיפות. אם הכול ילך כשורה זה גם יהיה מקום שיאפשר חשיבה וחוויה מסוג חדש".
"אנחנו לא הולכים להרוויח מזה כסף בשום צורה ולא עושים את זה בשביל זה", מוסיף אביגד. "אני אמשיך לנהל את הקהילה כמו שעשיתי עד עכשיו בהתנדבות. אם אראה שניהול דף הפייסבוק והתקשורת ייקחו ממני כמות זמן כזאת שאהיה חייב לוותר על עבודה, אז אבקש לקחת כסף, נגיד 1,000 שקל לחודש". לדבריו , המקום יפעל בשקיפות מלאה וכל החברים יקבלו מידע על החלטות שיתקבלו על ידי חברי ההנהלה ויעודכנו בנתונים פיננסיים.

במהלך הכנס הראשון של "בר קיימא", שהתקיים ביום ראשון האחרון, הציגו היזמים את הרציונל שמאחוריו וניסו לגייס משקיעים. אחת מהנוכחות בכנס הייתה נירית שרון, אמנית ופעילה חברתית, תושבת גבעתיים, שבסוף הערב הצטרפה ליוזמה. "כל מה שבא לדלג מעל המצב הקיים נראה לי נכון", היא אומרת. "מטבעי אני יותר נמשכת למכולות, לדברים הקטנים, האישיים, ושונאת מקומות גדולים וקניונים".
"המקרה הכי גרוע הוא שהמקום ייסגר ואז מי ששילם יפסיד 1,000 שקל", אומר חבר נוסף בגרעין המייסד, הפעיל החברתי ג'וליאן פדר (30). "לא יכול להיות יותר גרוע כי מראש זוהי ישות משפטית כלכלית עם חוקים מוגדרים. אין לנו בכלל אפשרות להיכנס לחובות.
"תמיד נעבוד עם כסף קיים ולא על סמך הכנסות עתידיות. סיכון של 1,000 שקל לאדם הוא קטן לעומת הסיכוי שהמקום יפרח ויהיה מלא אנשים ורעיונות ויהווה מוקד משיכה לאנשים מכל הארץ ואופציה לבילוי זול בתל אביב".
ואם יהיו רווחים בסוף השנה?
"קודם כול אין כמעט דבר כזה כי המחירים לחברים תמיד יהיו הכי נמוכים שאפשר. אם בכל זאת יהיו, לא יחולקו דיווידנדים, אלא נשתמש בהם להקמת קרן שתעזור למקומות נוספים לקום".
אביגד : "אני מאמין שבסוף השנה יהיו 365 חברים, גסט האוס פעיל, מסעדה מעולה שארוחה בה עולה 19 שקלים, כולל שתייה, עם שני אירועים בעלי ערך ומשמעות לקהילה בכל ערב, ובעיקר אנשים מכל הארץ שבמקום לראות טלוויזיה באים לפגוש אחד את השני ולדבר על הצרכים שלהם ועל איך לספק אותם כקהילה".
הקומפלקס צפוי להיפתח ברחוב המשביר בצפון פלורנטין, לא מאוד רחוק משדרות רוטשילד. אפשר להמר ש"בר קיימא" יהפוך למקום מפגש של פעילי המחאה, אם זו תתעורר שוב בקיץ. "לדעתי בקיץ הקרוב שוב יהיו הפגנות ענק, אבל הדגש יעבור מ'איפה רע לנו' ל'מה צריך לשנות ואיך'?", אומר אביגד.
"המנהיגות והבכורה יינתנו למי שיציע פתרונות. דפני צעקה שהמלך עירום, אנחנו תופרים את בגדי המלך החדשים".
