הפגה שנולדה במשקל 750 גרם חוגגת בת מצווה
אורחת מיוחדת השבוע בבית החולים וולפסון: נערה צעירה בשם נגה, שנולדה שם לפני 12 שנים במשקל 750 גרם בלבד וניצחה בקרב על חייה נגד כל הסיכויים
לאחר כשבועיים לקו הפגים בזיהום, והתינוק נפטר. התינוקת הצליחה לשרוד את הזיהום, יצאה מכלל סכנה, ושוחררה כעבור שלושה חודשים מהפגייה. השבוע, לאחר 12 שנים, הגיעה "התינוקת" - נגה מנא, מלווה בהוריה - רויטל ומנשה, נרגשים, לביקור חוזר בפגייה בוולפסון כדי להצטלם שם לסרט שיוקרן במסיבת בת המצווה של נגה.
◄ בואו להיות חברים של זמן מעריב גם בפייסבוק

סיפורינו מתחיל לפני שנים רבות. האם רויטל הרתה לאחר חמש שנים של טיפולי פוריות. "היו בעיות מהתחלה, כי הריון עם תאומים זה לא פשוט", נזכרה רויטל השבוע, "טופלתי בזמנו אצל פרופ' דוד לברן, מנהל היחידה להפריה חוץ גופית בוולפסון. מהחודש השלישי הייתי במעקב בשל בעיה בצוואר הרחם. בחודש רביעי בוצע תפר צווארי שלא הצליח ובחודש חמישי אושפזתי לסירוגין עד שנאלצתי להישאר בבית החולים עם עירוי להפסקת צירים".
בשלב מסוים, כשהתרופה למניעת הצירים לא השפיעה והצירים הופיעו, הורידו את רויטל לחדר לידה. הצירים אמנם נעצרו, אך כעבור יומיים התפתחה לידה. "הטיסו אותי, כמו בסרטים, במיטה לחדר ניתוח", היא מספרת, "כשהמטרה להגדיל את סיכויי החיות של העוברים מאחר שלידה רגילה היא טראומתית והם אינם בשלים לצאת.
"אני זוכרת שהייתה היסטריה, אנשי צוות מכל הכיוונים, שלושה רופאי ילדים, מנהל חדר לידה, שני רופאים מיילדים וצוות הנשמה",
רויטל ילדה כאמור בן במשקל 890 גרם ובת במשקל 750 גרם, "ואני זוכרת שלאחר שאמי ביקרה את התינוקות, היא חלתה עם חום גבוה משך ארבעה ימים בשל המראה. היא אמרה שזה לא נראה יצור שיכול לחיות, זה כמו תמונת אולטרסאונד מבחוץ", מתארת רויטל, "אני הייתי באופוריה, שסוף סוף יכולתי לרדת מהמיטה וללכת אחרי שמירת הריון קפדנית, אבל אז התחילו הבעיות האמיתיות. אחרי שבועיים ויומיים לקו התאומים בזיהום בדם בשל חיידקים אלימים".
בנה התינוק לא שרד את הזיהום ונפטר. "רופאי הפגייה ניסו להחיותו כשעתיים וחצי, אך ללא הועיל. 'הגוף הזה סירב לחיות'", נזכרת רויטל במילותיו של הרופא. "נגה נלחמה במשך חודש שלם בחיידקים. כל בוקר הגעתי בחשש, האם האינקובטור שלה יהיה מלא או ריק. נגה הייתה אפורה ונפוחה, זה היה מראה מפחיד".
לדברי ד"ר דוד קהלת, מנהל הפגייה, פגים רגישים יותר לזיהומים מאחר שהמערכת החיסונית שלהם אינה בשלה, וסביבתם מעודדת התפתחות זיהומים. הזנה דרך ורידים, לקיחת דם קבועה – כל אלה מגדילים סיכון ללקות בזיהומים.
"אני רואה בילדים האלו ילדים שלי, אני מבלה איתם יותר מאשר ביליתי עם ילדיי כשהיו קטנים", אומר ד"ר קהלת, "לראות ילדים שהתפתחו יפה זה סיפוק שקשה לתאר. זה אחד הדברים ששומרים אותי במקצוע שנים רבות". לדבריו, סיכויי ההישרדות של תאומים קטן יותר בלידה מוקדמת, והנקבות חזקות יותר. "הטבע זקוק יותר לנקבות מאשר לזכרים", מסביר הרופא.
בגיל שלושה חודשים השתחררה נגה מבית החולים במשקל שני ק"ג, בדיוק כשבוע לפני תאריך הלידה המשוער... האם רויטל מתארת שנה שלמה בה שמרה על נגה מחשש שתיחשף לזיהום. "בפגישות עם משפחה היא שהתה בחדר צדדי עם אוורור שלא תיחשף לזיהומים, אנשים ראו אותה בחטף. רק לאחר שנה ערכנו מסיבת הודיה. חבר ציין שהשם נגה זה ראשי תיבות של 'נס גדול היה', ואז פתאום הבנו את המשמעות האמיתית של השם שהענקנו לה".

והנה הילדה גדלה והיא כבר בת 12. לכבוד בת מצווה היה חשוב למשפחה לציין את העבר ולהכיר תודה לבית החולים. רויטל: "אמנם שמרנו על קשר עם בית החולים וגם חגגנו לה במחלקה ימי הולדת בגיל שנה ושנתיים, אך היה לי קשה להיכנס לשם ובכיתי. נגה מבינה את המשמעות של הנס שקרה לה".
במכתב תודה לצוות כתבה נגה: "כשבאתי לבקר, נכנסתי לפגייה. היו שם פגים יותר גדולים ממני. ראיתי פג אחד עם ראש קטן מאוד. הזדעזעתי מהראש הקטן! והוא יותר גדול ממני (כשנולדתי). תחשבו ילדים והורים, אם יש לכם אח/תינוק פג, תשתדלו לא לדאוג יותר מדי. תראו אותי. שרדתי!!!".
"אני לא מחליפה את צוות חדר הלידה ומחלקת היולדות בוולפסון, לטיפול המסור באם ובתינוק אין מחיר. לידה זה נשמע טבעי, אך מבחינתי כל לידה היא נס וציון דרך בחיים. אני מכירה תודה עמוקה לבורא עולם, לבעלי, ולצוות המדהים שלא יישכח מליבנו לעולם!", אומרת רויטל.
"אני זוכר את הקושי שהיה כרוך בלהשיג את ההיריון ואת האשפוז בשל התכווצויות המוקדמות של הרחם", אמר השבוע פרופ' לברן בהתרגשות, "אבל לפגוש ילדה בת 12, שהתפתחה כך לאחר שנולדה במשקל נמוך ועברה כל כך הרבה לאחר הלידה, זה מרגש בצורה בלתי רגילה".