חיפה: עשרות תלמידים ביקשו לעזוב את תיכון עירוני ג'
עשרות תלמידים פנו לעיריית חיפה וביקשו לעזוב את תיכון עירוני ג'. גורם בעירייה: "ההנהלה כשלה. לתיכון אין דרך". בעיריית חיפה דוחים את הטענות: "בית הספר נמצא במגמת עלייה"

"השנה זה היה שיא חסר תקדים מה שקורה בעירוני ג'. מידי שנה מבקשים הורים להעביר את ילדיהם מבית ספר אחד לשני ומאזור אחד לאחר. אלא שהשנה התגברה המגמה הזאת בעירוני ג', שהחלה למעשה כבר לפני שלוש-ארבע שנים. התופעה רק הולכת ומתרחבת", חושף גורם בכיר בעיריית חיפה.
לדברי אותו גורם, השנה כמות המבקשים העברה הייתה כה גדולה, שלא יכלו לאשר אפילו לא לעשירית מהמבקשים לעבור. "אילו היינו מתחשבים רק בחלק מהפונים, היינו מוצאים את עצמנו בעוד שנה-שנתיים בלי תיכון עירוני ג'", חשף אותו גורם.
מדובר בתיכון שהיה אחד מבתי הספר המובילים בעיר, אם לא המוביל ביניהם - הן בתחום ההישגים הלימודיים והן מבחינה חברתית. בעשור האחרון הצטרפו לבית הספר תלמידים יוצאי חבר העמים ואתיופיה, דבר שגרם לשינוי במרקם החברתי בבית הספר.
"ילדי העולים אינה הבעיה", מסביר גורם חינוך בכיר. "מה שלמעשה דרדר את בית הספר - שהיה בימי הזוהר אחד הגדולים
"נתוני הבגרויות בסימן ירידה מתמיד, בניין חטיבת הביניים 'מצדה' בחציו ריק מתלמידים. זה כאב לב, כיוון שבימיו הטובים הוא היה צר מלהכיל את כמות התלמידים שנלחמה להתקבל אליו. אין רעננות, אין חדשנות, שום כיוון שום חזון, אין דרך", אמר אותו גורם.
מי כאן האשם?
"ההנהלה היא זו שקברה את בית הספר. הספינה טובעת ואם משהו בעירייה או במשרד החינוך לא יבין שזו השעה לשינוי, בעוד כמה שנים יהיה בניין ריק מתלמידים. תלמידים רבים מעדיפים לעבור לבתי ספר אקסטרניים".
אז הכל שחור?
"לא הכל, כיוון שעם קבוצת המצטיינים באמת אפשר להתגאות, אך הרוב המכריע הוא בינוני ומטה - גם בשל הקשיים האובייקטיבים וגם כי הילדים לא זכו לסיוע ולהכוונה נכונה. להורים, כמו גם לתלמידים החדשים, אין כתובת".
ההורים, מצידם, חוששים מרמת האלימות ההולכת ומתרחבת בין כותלי בית הספר. "זה נכון שאלימות יש בכל מקום, רק בעירוני ג' הבעיה היא שלא יודעים להתמודד אתה, כמו גם עם הרבה בעיות אחרות. רק התלמידים המצטיינים זוכים לחיבוק אוהב ותומך. דווקא התלמידים החלשים הזקוקים לליווי ייעוץ והכוונה, אינם זוכים לתמיכה ולעידוד מצד ההנהלה", סיפרה אחת האמהות.

אם לא די בכך, הרי שגם הורים לתלמידים יוצאי אתיופיה, מבקשים להעביר את ילדיהם לתיכון עירוני ה' או עירוני א' המרוחקים למעלה משעת נסיעה מביתם, ובלבד שלא יעברו לעירוני ג'.
"כשהילדים הבוגרים שלנו עברו לחטיבת הביניים עירוני ג', חשבנו שיהיה להם בית חם ותומך. לצערי הרב, קרה דווקא ההפך. ההנהלה ולא התלמידים, הייתה זו שהתנכלה לילד שלנו. היא לא ידעה לתמוך כשהיה צריך, ורק הענישה והענישה במקום לטפל לעומק בבעיות האלימות וגם הלימודיות", סיפר אחד ההורים, עולה מאתיופיה, שהוא וחבריו החליטו לשלוח את ילדיהם לתיכון עירוני ה'.
עכשיו, כאמור, החליטו ההורים שילדיהם לא קיבלו העברה לבתי ספר אחרים, להתארגן ולפנות לעירייה ולמשרד החינוך, על מנת לנסות לעבור לבתי הספר האחרים .
לדברי גורם בעירייה "לצערי הרב, כיתות היסוד זוכות להמון תמיכה, כיוון שיש שם מנהלות נהדרות. בכל 6 בתי הספר היסודיים, המזינים את תיכון עירוני ג', יש צוות נפלא ומסור, וכשהתלמידים מגיעים לתיכון הם נתקלים בקשיים ואינם זוכים למענה או פתרון.
"אני רואה בעיקר בהנהלת בית הספר, את מוקד הבעיה לדברים. עד אשר לא יתעוררו בעירייה או במשרד החינוך, לא יקרה שום שינוי. אני לא מבין כיצד העירייה אינה שואלת עצמה, כיצד קורה שכל כך הרבה תלמידים בכמויות חסרות תקדים, מבקשים לעבור לתיכון אחר".
מעיריית חיפה נמסר בתגובה: "העובדות מלמדות כי מספר תלמידי בית ספר עירוני ג' נמצא בעלייה. בעוד שבשנת תשע"ב למדו בבית הספר 950 תלמידים הרי שבשנה הקרובה ילמדו בבית הספר 975 תלמידים. ברישום לחטיבת הביניים חלה עלייה מ – 188 תלמידים ל – 198 תלמידים שילמדו בכיתות ז' בשנת הלימודים הקרובה.
"הבעת האמון בבית הספר באה לידי ביטוי גם במספר התלמידים המבקשים להתקבל לכיתות העל אזוריות. 163 תלמידים נרשמו לכיתות אלו בהם קיים מקום ל – 70 תלמידים בלבד. מעל לכל בולטת העבודה כי מספר התלמידים שביקשו לעזוב את בית הספר במעבר לחטיבה העליונה בטל בשישים".
