תופעה: הטבחים בורחים מהמסעדות המובילות בירושלים

אלפי תל אביבים עולים לאכול במוסדות הקולינריים של ירושלים, אבל דווקא הטבחים בורחים מהעיר. "אנחנו בדרך לקניבליזם", מזהיר בעל מסעדה שחושש ממלחמה על העובדים שנשארו

מאיה הורודניצ'אנו | 2/11/2012 7:02 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
מחסור במקומות עבודה הוא אחת הסיבות המרכזיות לעזיבת צעירים בפרט ותושבים בכלל את ירושלים, אך כשמדובר בתחום הקולינריה, נראה כי בעלי המסעדות בעיר משוועים לעובדים צעירים, ואף מוכנים לשלם יותר בשל המחסור בטבחים.
 
מסעדת
מסעדת "מחניודה". תנועה בכיוון ההפוך  צילום: שימי נכטיילר

התכנית "מאסטר שף" אמנם העלתה את קרנו של המקצוע בעיני אלה שקודם לכן לא ידעו לטגן אפילו חביתה, אך פה בעיר מצוקת הטבחים רק הולכת ומחמירה, בין היתר עקב סגירת בית הספר הקולינארי במכללת הדסה לפני כשלוש שנים.

"נפתחו המון מקומות, ויש מחסור גדול בטבחים", אומר שחר לוי בעלי מסעדת "רסטו-בר", ונוקב בשם המתחרה הקשה של בעלי עסקים רבים בעיר: "תל אביב, העיר. במסעדות בתל אביב השכר גבוה יותר והחיים קורצים יותר לחבר'ה הצעירים שמשתחררים מהצבא. בעבר הם היו חוזרים מטיול, נשארים בירושלים ומעבירים בה עוד שנתיים-שלוש. היום הרבה בוחרים לעזוב, ובירושלים נשארים הפירורים. כולם רבים על כוח אדם נדיר יחסית".

לדבריו, כבר היום יש מלחמה על עובדים בשל מיעוט העוסקים בתחום. "זה עוד לא הגיע לקניבליזם, כלומר לגנוב זה מזה עובדים, אבל אנחנו בדרך לשם". לכן דבריו של לוי שלפיהם גם חסרי ניסיון מתקבלים לעבוד במטבח אינם מפתיעים:

"יש כאלה שמגיעים להיות מלצרים, ואז  נכנסים לעבוד במטבח. כתוצאה מכך יורדת איכות כוח האדם ושפים שנאלצים לעבוד קשה יותר". מאידך, השכר עולה בשל הביקוש לעובדים, ולדברי לוי טבחים בעיר יכולים להרוויח כ-30 אחוז יותר מאשר בתל אביב. 
העירייה חייבת להתערב

במסעדתו של אבי רוזנבוים, "אל ג'אוצ'ו", המחסור בעובדים לא ניכר, אך הוא צופה מחסור גדול בעתיד. "אנחנו מרגישים את זה רק מעט. תחלופת העובדים אצלנו נמוכה, ולכן אני לא ממש מרגיש את זה. הרגשנו את זה לפני כמה חודשים כשרצינו להחליף את אחד מעובדי הצוות, ולקח לנו זמן רב מהרגיל למצוא לו מחליף", אומר רוזנבוים ומונה סיבות אפשריות למחסור: "כמעט אין היום מוסדות בירושלים שמלמדים בישול, וגם הקורסים כאן חלקיים מאוד. נוסף לכך,  רוב המטבחים, בוודאי בירושלים, הם מקצועיים יותר, אני יכול להגיד זאת ממרומי חמש-שש שנות קיומנו".

לדבריו,  "יש צורך בעוד מקומות שיכשירו אנשים חדשים, כי תחום הקולינריה הולך וגדל, ויותר אנשים רוצים להיכנס אליו. אם פעם עובדים יהודים לא רצו להיכנס למטבח, היום כמובן המצב שונה מאוד. בירושלים אין להם מקומות לעבור בהם הכשרה, לכן אני מניח שרבים לומדים בתל אביב וטבעי שהם יישארו בה בתום ההכשרה".

רוזנבוים

מצביע גם על תופעה של מעבר בין מקומות עבודה: "היום אנשים ממהרים לעבור בין מקומות עבודה בתחומים רבים וגם בתחום הזה, לכן מטבע הדברים צריך להיות קאדר, אך אני לא רואה שהוא מתקיים בירושלים כרגע". לדבריו, אחד הפתרונות הוא שיתוף פעולה עירוני. "הרבה גופים יכולים להירתם למען המטרה הזאת, כולל בתי ספר תיכון ומסגרות לנוער בסיכון, מכיוון שעבודה במטבח נהפכה לעבודה  שכבר לא בושה לעסוק בה, אלא להפך".

חברת המועצה ויו"ר פורום בעלי עסקים בעירייה מירב כהן (התעוררות) אומרת כי "חשוב שקיים הפורום, ובאמצעותו בעלי עסקים ונציגים עירוניים יכולים לפתור בעיות שלא נפתרות בשוק החופשי.

"במצב היום לא רווחי מספיק לפתוח בית ספר לטבחים, וכדי לתקן את העיוות הזה, העירייה חייבת להתערב ולסייע. גם העיר תרוויח עוד מקומות עבודה וגם בעלי העסקים ירוויחו עובדים "זו דוגמה לדרך שבה שיתוף פעולה בין בעלי עסקים לעירייה יכול לסייע", מסכמת כהן.

בואו להמשיך לדבר על זה בפורום ירושלים-
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים