הקרב על רמת שרת: אבנים יודו לעבר רכב שנסע בשבת
אחרי שתקעו יתד בקריית היובל, תושביה החרדים של בית וגן זולגים לרמת שרת הסמוכה. למרות ההתנגדויות, הקרקע הציבורית האחרונה בשכונה תוקצה למוסדות חינוך חרדיים. 33 אחוז מילדי השכונה הם חרדים. החילונים, שכבר מדווחים על כך שאבנים יודו לעבר מכונית שנסעה בשבת בשכונה, מבטיחים להשיב מלחמה שערה
>> רמת שרת מתחרדת? רק חרדים נענו למכהמאבק בין המגזר החרדי למגזר הכללי, שאפיין עד כה בעיקר את השכונות קריית היובל ורמות, מראה את אותותיו כעת גם בשכונת רמת שרת. השכונה שוכנת אמנם בסמוך לשכונה החרדית בית וגן, אך עד כה הגבולות בין השכונות היו ברורים, ובאזור דרום-מערב העיר הייתה רק שכונת קריית היובל מוקד וסמל למאבק בין המגזרים. כעת, נראה כי המצב עומד להשתנות.
>> רמת שרת מתחרדת? רק חרדים נענו למכרז למבני ציבור
>> ירושלים גרסת 2011: חרדית יותר, ערבית יותר, חילונית פחות
>> למרות הבטחות ברקת: קריית היובל מתחרדת
כפי שפרסמנו כאן בשבוע שעבר, תושבי רמת שרת נוכחו לא

ביום שני שעבר דנה בבקשות ועדת ההקצאות הפוליטית, המורכבת מחברי המועצה. היא אישרה הקצאת קרקע לשני מוסדות חרדיים, ושלחה את הבקשה השלישית להקצאה עבור ישיבת משכן חיים לוועדת חריגים, מאחר שמספר התלמידים במוסד נמוך מהנדרש בכדי לקבל הקצאת קרקע.
ההתנגדויות של תושבי השכונה לא התקבלו. "מי שדחה את ההתנגדויות", מסביר גורם פוליטי בוועדה, "היא הוועדה המקצועית, שבה יושבים בין השאר גזבר העירייה, מנכ"ל העירייה והיועץ המשפטי. הם החליטו שמגיע לחביום שני שעבר דנה בבקשות ועדת ההקצאות הפוליטית, המורכבת מחברי המועצה. היא אישרה הקצאת קרקע לשני מוסדות חרדיים, ושלחה את הבקשה השלישית להקצאה עבור ישיבת משכן חיים לוועדת חריגים, מאחר שמספר התלמידים במוסד נמוך מהנדרש בכדי לקבל הקצאת קרקע.
ההתנגדויות של תושבי השכונה לא התקבלו. "מי שדחה את ההתנגדויות", מסביר גורם פוליטי בוועדה, "היא הוועדה המקצועית, שבה יושבים בין השאר גזבר העירייה, מנכ"ל העירייה והיועץ המשפטי. הם החליטו שמגיע לחרדים לקבל את המגרשים".
אחד הנימוקים בהחלטת הוועדה הייתה שהכניסה למתחם תהיה מרחוב מוצפי בבית וגן, אך "אגף איכות הסביבה בעירייה טוען שזה אינו אפשרי בשל מצוק, ושהכניסה חייבת להיות מרחוב דוד מרץ ברמת שרת", טוענת חברת המועצה רחל עזריה (ירושלמים). לדבריה, "קריית החינוך החרדית ברמת שרת, שאושרה בידי חברי הקואליציה של ברקת, הוצגה באמצעות טיעונים מטעים ושגויים. במשך יותר משנה מנסים העסקנים החרדים להציג את הפרויקט כאילו הוא בבית וגן, למרות שהוא בכלל בלב רמת שרת. רק לאחרונה הם הסכימו לומר שהוא ב'רמת שרת/ בית וגן'".
יש לציין כי כך הוצגה התכנית בוועדה, ולדברי עזריה "זהו טשטוש גבולות שנועד להסתיר את בניית הישיבות בשכונה פלורליסטית. אני קוראת לראש העירייה לא להיכנע לעסקנים החרדים ולבטל את בניית הישיבות ברמת שרת, וכך לדאוג שהשכונה תפרח ותשמור על אופייה ולא תהיה היעד הבא להתחרדות".
"זוהי החלטה לא טובה לשכונה", אומר מנהל מינהל קהילתי יובלים מיכאל בן אבי. "מדובר בקרקעות האחרונות בשכונה, ומקצים אותן לא לצורכי השכונה. ברמת שרת יש מחסור חמור במוסדות ציבורי כגון גני ילדים, מתנ"סים ומרכז לקשישים, וחבל שהעירייה מקצה את הקרקע למוסדות חרדיים שלא משרתים את השכונה". תושבי השכונה הודיעו בימים האחרונים כי לא יוותרו, ויפנו לערכאות משפטיות. "אנחנו נגיש עתירה בעניין, ואני מאמין שנזכה, בגלל החוק שאומר שהקרקעות האחרונות יוקצו קודם לצורכי השכונה, ורק אחר כך לצרכים על-שכונתיים. אם ההחלטה הזאת אכן תצא אל הפועל, יהיו לכך השלכות קשות על הצביון הפלורליסטי בשכונה ובירושלים בכלל". לדברי בן אבי, "הדרך לשכונה חרדית תהיה קצרה, ואוכלוסיות חרדיות ישטפו אותה - כך מראה גם ההיסטוריה".
עופר ברקוביץ', יו"ר תנועת "התעוררות" ויליד רמת שרת, אומר כי "אין כמעט מבני ציבור בשכונה. את שירותי התרבות והחינוך הבלתי פורמאלי לא מפתחים במידה הראויה, חרף העובדה שזאת שכונה פלורליסטית חילונית מובהקת. אני ייצגתי הורים צעירים שעובדים ולא יכולים לבוא לוועדות, אך בהחלט היו רוצים לראות גם ילדים בשכונה הזאת".
ברקוביץ' מבקש לציין כי הוא אינו מזלזל בצורכי החרדים בשכונה, אבל "אי אפשר להתעלם מזה, כי זה אחד על חשבון השני. נוסף לכך, חוץ מזה שברמה המקצועית צריך לתת שירותים לקהילה, ברור שיש פה גם עניין פוליטי". כמו כן מבהיר ברקוביץ' כי עצם ההתנגדות של המינהל הקהילתי מוכיחה את הצורך בדבר. "העמדה של יובלים היא בעיניי עמדה מכרעת. היו לפני חודשיים בחירות למינהלים הקהילתיים, זאת ההנהלה שנבחרה, ואם זה מה שההנהלה אומרת, כך צריך להיות".
שכונת רמת שרת נחשבת לשכונה מבוקשת יחסית, וליוקרתית יותר ביחס לקריית היובל. "השכונה נמצאת במיקום טוב, קרוב לבית וגן ולקניון, והיא מבוקשת מאוד", אומר פנחס צימוקי, מנכ"ל סוכנות התיווך "צימוקי נכסים". לדבריו, הוא נתקל בעיקר בגידול בהתעניינות של אוכלוסיית הכיפות הסרוגות ברכישת דירות בשכונה, והוא מחדד: "בעיקר בדירות שיש להן מרפסת סוכה".
לדבריו, "הבנייה ברמת שרת ברובה ישנה וללא מרפסות, אבל בבנייה החדשה יש מרפסות סוכה, ובקרוב אמורים להיבנות בשכונה פרויקט אחד או שניים חדשים, אבל לא ידוע מתי". לפי צימוקי, מחיר דירת שלושה חדרים בשכונה עומד על כמיליון ו-250 אלף שקלים, דירת ארבעה חדרים עולה כמיליון ו-800 אלף שקלים, ודירת חמישה חדרים בסביבות שני מיליון ו-500 אלף שקלים. אמנם המחירים לא זולים במיוחד, אך צימוקי מסביר כי בבית וגן הסמוכה המחירים גבוהים משמעותית, דבר אשר מפנה רוכשים לרמת שרת.

אלית מזא"ה, תושבת השכונה ורכזת השכונה מטעם "התנועה הירושלמית", מתגוררת בשכונה עשר שנים. לדבריה, חל גידול באוכלוסייה החרדית בשכונה בחמש השנים האחרונות. "בחמש השנים האחרונות אחוז הילדים החרדים בגילי גן ובית ספר ברמת שרת הכפיל את עצמו. לפי נתוני העירייה, הם מהווים שליש מאחוז הילדים בגילים האלה", אומרת מזא"ה.
ואכן, "זמן ירושלים" חשף לפני כשנה כי ברמת שרת וברמת דניה הסמוכה שיעור ילדי הגן הלומדים במסגרות חינוך חרדיות עומד על 33 אחוז. לדברי מזא"ה, "מאז שהגענו לשכונה, הצביון הפלורליסטי השתנה בצורה משמעותית. רחוב דוד מרץ, שבו נמצאים המגרשים המיועדים להקצאה, עבר בשנתיים-שלוש האחרונות התחרדות מהירה מאוד, ועכשיו היא כוללת גם התנכלויות לתושבים החילונים. בשבת לפני שבועיים נזרקו אבנים לעבר מכונית נוסעת בשכונה. לתושבים החילונים נהיה פה קשה מאוד, והם פשוט עוברים לשכונות אחרות".
מזא"ה מתארת את המחסור החמור במוסדות ציבור וחינוך חילוניים בשכונה, דבר שגרם למשפחות חילוניות לרשום את ילדיהם בגן חב"ד. "נפתח בשכונה גן חב"ד, ובגלל מחסור במסגרות לגיל הרך, חילונים רשמו בהמוניהם את הילדים שלהם לגן הזה, כי לא הייתה אופציה אחרת של מסגרת קיימת בשכונה. לכן אנחנו מבקשים שיוקצו שטחים לשימוש של האוכלוסייה החילונית-מסורתית, להקמת מסגרות לגיל הרך, במקום שהם יוקצו למסגרות חרדיות", היא אומרת. "אין לנו שטחים נוספים להקצאה עבור מבני ציבור, ואנחנו צריכים מוסדות תרבות ופנאי, כי זה תחום שלוקה מאוד בחסר ברמת שרת. אך בראש ובראשונה, יש צורך במסגרות לגיל הרך".
לדבריה של מזא"ה, המאבק עבר לרמת שרת מפני שבקריית היובל הייתה התנגדות נחרצת מצד המגזר הכללי לחדירה של גורמים חרדיים. "לאחר שבקריית היובל היה מאבק רציני של התושבים, נראה שהניסיון להקים מסגרות חרדיות בשכונה עבר לרמת שרת, בגלל הקרבה שלה לבית וגן", היא מסבירה.
בשכונה לא מתכוונים לוותר בקלות, ומוכנים לצאת לקרב. "אנחנו נעמוד על רגלינו האחוריות ונילחם. אין בכוונתו לאפשר למהלך הזה לצאת מן הכוח אל הפועל", אומר תושב השכונה. אותו תושב מזכיר גם את שכונת הולילנד, שאותה הוא רואה כצלקת שנותרה פעורה בשכונה, ולטענתו נלקחו לטובתה שטחים רבים מהשכונה.
מהעירייה נמסר בתגובה: "ועדת ההקצאות דנה בבקשות הקשורות במגרש בשולי שכונת בית וגן, לאחר שפורסמו בעיתונות. הדיון בבקשות אלה טרם הסתיים. יש לציין כי במהלך הדיון שמעו חברי הוועדה את עמדות המבקשים והמתנגדים, ובכללם אנשי המינהל הקהילתי, וכן קיבלו סקירה נרחבת באשר למגרשים הפנויים בשכונות רמת שרת והולילינד הסמוכות, ונתונים לגבי תכניות בינוי לגני ילדים, מעונות יום ומתנ"ס בשכונה".
