הורי המעון בפארק מת"ם זועמים: זורקים את ילדינו
במשך שנים נהנו ילדיהם ונכדיהם של עובדי פארק מת"ם בחיפה מגני נעמ"ת במתחם, במסגרתם שמרו על רצף חינוכי עד כיתה א'. כעת נודע להורים לתדהמתם כי זו השנה האחרונה לסידור. ההורים זועמים: נילחם מלחמת חורמה בהחלטה

מדובר בקבוצת הורים, שילדיהם יכלו עד כה ליהנות ממעון של עובדי פארק התעסוקה מת"מ שבכניסה לחיפה, כיוון שהסבים או הסבתות שלהם עובדים באחד המפעלים במתחם, כמו בחברות "אלביט" ו"אינטל". בעוד ההורים מנסים לברר מה גרם להנהלת הפארק להודיע על החלטתם באופן חד צדדי, מהנהלת מת"מ נמסר להם כי מדובר בהחלטה של נעמ"ת המפעילה את המעון. בנעמ"ת, לעומת זאת, מעבירים את האחריות להנהלת מת"מ.
עד ששני הגופים יחליטו מי מהם אחראי להחלטה, נמצאת קבוצה של יותר מעשר משפחות בחוסר ודאות, כאשר הם מופנים מגורם אחד לשני. בינתיים, במוקד המאבק נמצאים הפעוטות, שכבר התרגלו למעון, מצאו בו חברים וחלקם בעוד שנה או שנתיים כבר אמורים לעלות לכיתה א'. כעת החליטו ההורים לפנות לייעוץ משפטי, וטוענים: "נילחם מלחמת חורמה".
>>> אפל מתכננת להקים בפארק מת"ם את מרכז המו"פ הראשון שלה מחוץ לארה"ב
"אחרי ארבע שנים שהבן הגדול שלי הולך לגן הזה, כשבנוסף רק לפני שבועיים רשמתי את הבן הצעיר שלי לגן, וכבר אמור היה להתחיל את הפעוטון - הם נזכרו להודיע לי", סיפר דרור פאר ששני בניו רשומים למעון נעמ"ת במת"מ. "אין לנו ברירה, אלא לשכור עורך דין ולשלם כסף על מנת שאולי בבית המשפט ידעו לתת את ההסברים המגיעים לנו כהורים ששילמו למעון הזה במשך שנים, היו מרוצים משירותיו מאוד וממתינים להכניס את הבן הצעיר לגן הזה גם כן".
בנה של אם נוספת נמצא במעון מגיל 3 חודשים. למרבה הצער גם היא וגם בעלה היו עובדי מת"מ שנאלצו לעזוב כיוון שהמפעל בו עבד הבעל נסגר והוא פוטר. היא קובלת על כך שהמצב שלה שונה. "אמנם אין לנו סבא או סבתא עובדי מת"מ, אך אנחנו לא אשמים שהמפעל שבעלי עבד בו נסגר והוא פוטר", היא טוענת. "הבטיחו לי לפני שנה כשהמפעל נסגר שלא יוציאו את הבן שלנו מהמעון על מנת שלא לשבור לו את הרצף החינוכי. עכשיו במקום לגלות הבנה, הם הודיעו לנו בקור רוח שהוא לא יוכל להמשיך בגן וזה לאחר שרק לפני שבועיים רשמתי אותו לשנת הלימודים הבאה".

מי כאן כשל לדעתך?
"לא מדובר בכשל, אלא בעובדה שיש עומס של ילדים שהם קיבלו לפני שנה, ועבור חלק מהם פתחו כיתת גן נוספת. במקום לפתוח כיתת גן נוספת גם עבור הקבוצה הזו, הם מעדיפים להוציא את הילדים החוצה, אחרי שהתרגלו למקום ואמורים לעזוב בעוד שנה-שנתיים. מדובר ב-13 ילדים שרגילים לגן הזה מגיל 3 חודשים, וכעת נותרנו חסרי אונים".
עבור משפחתו של הילד האחרון נוצרה בעיה נוספת עם ההודעה על כך שלא יוכל להמשיך בשנה הבאה במעון. "אם לא יימצא פיתרון לבן שלנו", אומרת אמו, "ניאלץ למכור את הדירה שלנו בשכונת קריית אליעזר ולעבור דירה. לא אסכים שבני ילך לגן בשכונה הזו. זה לא כל כך מתאים לנו כעת אך אם לא יותירו לנו כל ברירה, זה מה שניאלץ לעשות.
"כיוון שידעתי שהילד שלי מסודר במעון טוב מאוד שהיינו מאוד שבעי רצון ממנו, לא התעסקנו עם מקום המגורים שלנו, שאינו מציע מוסדות חינוך טובים לילדים. כעת אם ניאלץ להוציא את הילד מהמעון, זה יאלץ אותנו גם לעבור דירה, מה שלא תכננו לעשות בשנה הקרובה".
גם ד' נדהמה כשהודיעו לה, לטענתה בדרך אגב ובעל פה, כי עליה למצוא פיתרון חלופי לילד שלה. "זה נחת עליי בבום גדול. רק לפני שבועיים רשמתי את הילד למעון אבל אף אחד לא אמר לי דבר וחצי דבר על כך שאנחנו מועמדים לסילוק מהמעון. עכשיו אני בבעיה קשה עם הילד, שייאלץ לעבור משבר נוסף, ניתוק מחבריו שאיתם הוא נמצא באותה קבוצה יותר מארבע שנים. אגב, לא משנה לאיזה גן הוא יעבור - המשבר יהיה כפול ומכופל עבורו.
"דבר נוסף שאינו ברור הוא, כיצד הם מרשים לעצמם להודיע לנו כך סתם בעל פה על זה שאנחנו עוזבים. האם אחרי ארבע שנים, לא היה מן הראוי שישלחו מכתב מתנצל, בו ירשמו לפחות כמה משפטי צער על כך שהם נאלצים להיפרד מהילדים?".
כאמור, ההורים גם זועמים על כך שאיש לא עדכן אותם באופן רשמי אודות ההחלטה, וכן על כך שלא קיבלו מכתב מנומק על הסיבות שהביאו להחלטה זו. "הם פשוט החליטו לזרוק אותנו וזהו", אומר פאר, "בלי שום סנטימנטים, ובעיקר ללא כל הקדמה".
לדברי פאר, שאביו עובד ב"אלביט" כבר יותר מ-30 שנה, כשפנה לברר את הנושא, נענה על ידי האחראי על המעון במת"מ כי מודבר בהחלטה משותפת שלו ושל האחראית על מעונות היום בנעמ"ת.
"מעבר לזה הוא לא הסכים לנדב פרטים, וכל ניסיון שלי להגיע לאחראית על המעונות של נעמ"ת בחיפה עלו בתוהו. אם החליטו לזרוק אותנו מהמעון, לא מובן לי מדוע רשמו את בני הצעיר לפני כשבועיים לגן? מדוע הסכימו לקבלו באמצע שנה אם תכננו לסלק אותנו או להקשיח את התנאים?".

במכתב ששיגרו ההורים לנעמ"ת ולהנהלת מת"מ, טענו כי בשל העובדה שמדובר בסך הכל ב-10 ילדים בשני המעונות, ובשל העובדה שבשנה שעברה אישרו לפתוח בגן הדרומי כיתה נוספת של פעוטות, הם מבקשים כי הנהלת מת"מ ונעמ"ת ישקלו את האפשרות לפתוח גן נוסף, על מנת שניתן יהיה להשאיר את הילדים בגן אליו הם רגילים, וזאת על מנת שימשיכו להיות קרובים לחבריהם למעון.
אל מאבקם של ההורים שנדרשו לעזוב בסיום שנת הלימודים, הצטרפו גם הורים העובדים במפעלי מת"מ וילדיהם חברים של הילדים שנדרשו לעזוב, ומבקשים להביע בהם תמיכה.
מפארק מת"ם נמסר בתגובה: "בפארק מת"ם פועלים מעונות יום, וכן ארבע כיתות גן הכוללות כ-140 ילדים. המעונות מיועדים לילדי העובדים בפארק. הגוף המקצועי המפעיל את המעונות הינו 'נעמ"ת'. מבירור שערכה חברת מת"ם עם 'נעמ"ת' עולה, כי לשנת הלימודים תשע"ד נרשם עודף ביקוש לכיתות הגן, וכי 'נעמ"ת' נאלצה להשיב את פניהם של חלק מן הנרשמים ריקם".
דוברת "נעמ"ת", כרמל איתן, מסרה בתגובה: "יש להפנות את התלונות להנהלת מת"ם, שחושבת שבסדר העדיפויות שלה נמצאים ילדי עובדים, ולא נכדים של סבים וסבתות העובדים במת"ם".
