נכנע לכוחות הטבע: חלק ממבצר אפולוניה קרס אל הים
הקיר המערבי של המבצר הצלבני התפורר בשל עוצמת הגלים שהיכו בו. מנהל האתר: "האדמה הייתה ספוגה במים ולא עמדה בעומס"
"הקיר המערבי של המבצר הצלבני קרס. בשנים האחרונות לא היה לנו ספק שזה יקרה, השאלה הייתה רק מתי", אמר אתמול (א') חגי יוחנן, מנהל הגן הלאומי אפולוניה. בדומה למצוקים נוספים שקורסים לאורך רצועת החוף בישראל, גם המצוק עליו יושב הגן הלאומי אפולוניה שבהרצליה הלך ונשחק על ידי גלי הים שהיכו בקירו יחד עם הגשם הרב שחלחל אליו.

בשנת 2010 הקימה רשות הטבע והגנים מיגון למצוק באמצעות הצבת סלעי ענק שכיסו את קו החוף שלמרגלות המצוק במטרה שאלו יספגו את עוצמת הגלים המכים, במקום המצוק שהלך והתערער. הצבת המיגון עוררה את זעמו של דרור עזרא, חבר מועצת העיר מטעם מפלגת הירוקים, שהוביל מאבק סביבתי נגד מה שהגדיר "החרבת אחד החופים היפים ביותר בארץ".
אתמול טען עזרא כי קריסת המצוק הוכיחה כי המיגון לא היה יעיל, אבל ברשות הטבע והגנים הודפים את הטענות ואומרים כי הנזק נגרם כתוצאה מהמערכת החורפית האחרונה שפקדה את האזור. "מאז שהקמנו את המיגון הוא ספג כבר 6 סערות חורף רציניות והגן על המצוק. הקריסה שהייתה בימים האחרונים אירעה מאחר שהאדמה הייתה כבר ספוגה במים, היא הייתה כבדה וכבר לא הצליחה לעמוד בעומס", מסביר חגי יוחנן.
"גם המתכנן של המיגון אמר שהוא יפתור רק 50% מהבעיה. אנחנו צריכים להגיע לפתרונות של ניקוז מי הגשמים. אבל מאחר שמדובר באתר ארכיאולוגי שכפוף גם לאמנות בינלאומיות הצעדים שנצטרך לנקוט בהם יהיו קצת יותר מורכבים".

כך או כך, בימים האחרונים הוסיף המבצר הצלבני באפולוניה פרק חדש להיסטוריה שלו. הוא נבנה בשנת 1241, ו-29 שנים מאוחר יותר כבר התמודד עם המלחמה הראשונה כשבייברס הסולטן הממלוכי כבש אותו. זמן קצר אחרי כיבושו של המבצר הוציא בייברס צו סולטני שמחייב את הצלבנים שנפלו בשבי להרוס את המבצר בו התבצרו.
על פי עדויות של עולי רגל צליינים, גם במאה ה-18 המבצר נהרס בחלקו. "על זה אפשר להוסיף מאות שנים שבמהלכן היו מפולות סלעים מהרכס ונפלו חלקים מהקירות", מסכם יוחנן.
