חיפה: לתושבי קריית אליעזר נמאס להרגיש סוג ב'

גביית תשלום עבור שימוש במתקנים עירוניים, מסיבת ט"ו בשבט שהתקיימה רק בשבוע שעבר ומסיבת פורים שכלל לא נראית באופק. לתושבי שכ' קריית אליעזר בחיפה נמאס מהיחס של העירייה. עכשיו הם שוקלים להשבית את הלימודים בשכונה. בעירייה לא מתרגשים

אורנה נירנפלד | 18/2/2013 10:02 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
תושבי שכונת קריית אליעזר החליטו לצאת למחאה נגד עיריית חיפה, אשר גובה מהם תשלום עבור שימוש במתקנים עירוניים בשכונה. כך למשל נדרשים מנהלי בתי הספר לשלם עבור שימוש באולם מופעים ובמרכזי הספורט מכיוון שאין אולם ספורט בבית הספר. הסכומים, למידה ותהיתם, מגיעים לעיתים לאלפי שקלים בכל פעם.
 
שכונת קריית אליעזר בחיפה.
שכונת קריית אליעזר בחיפה. "שכונה המורכבת מאוכלוסייה חלשה" צילום: מקס ילינסון


אחת התוצאות המיידיות של אותן עלויות גבוהות היא למשל מסיבת הפורים לילדי שכונת קריית אליעזר, שפשוט לא תתקיים השנה. "זה מאוד עצוב, שאת החג הכי שמח בשנה ילדי קרית אליעזר לא יחגגו", אומר אחד ההורים. "אין לילדים האלה מרכז קהילתי בשכונה, אין להם מקום לחוגים, בקיצור - אין להם כלום ביחס לשאר ילדי השכונות בעיר. אז עכשיו איש לא חשב שצריך לארגן עבורם מסיבת פורים ".

"בעבר כשאני הייתי ילד ולמדתי בבתי הספר השכונתיים אבל העירייה מעולם לא גבתה כסף מבתי הספר העירוניים עבור השימוש באולמות הספורט ועבור מתקנים עירוניים בשכונה", מספר שאול סורני, חבר וועד השכונה. "אם המצב הגיע לכך שבתי ספר עירוניים שאין להם אולמות ספורט נאלצים לשלם לעירייה אלפי שקלים - לא נאפשר זאת. נתארגן עם וועדי ההורים בבתי הספר בשכונה, ונסייע להם בפיתרון הבעיה".

איך תפעלו?
"נלך עם זה עד הסוף. הורים משלמים כספים לבית הספר, ואני בטוח שהם אינם מעלים בדעתם שהם מממנים בתוך התשלומים את השכרתו של אולם ספורט עירוני. העירייה עושה קופה על גב ההורים ולא נרפה עד שנפתור את הבעיה, גם אם זה אומר השבתת הלימודים בבתי הספר בשכונה".
יש אצטדיון, אין ספורט

בשכונת קריית אליעזר קיימים מספר מרכזי ספורט, ביניהם גם אצטדיון הכדורגל המפורסם שמארח מזה עשרות שנים משחקים בליגת העל. למרות הקושי שכרוך בחיים בקרבת מגרש כדורגל, תושבי השכונה קיבלו זאת במשך השנים באהבה, ואף התגאו בעצם היותם גרים סמוך לאצטדיון.

עם השנים נבנו בשכונה, לצד האצטדיון, אולמות ספורט נוספים ביניהם אולם סייף, אך ילדי השכונה אינם נהנים ממגרשי הספורט האלה. האולמות מושכרים לתחרויות ואירועים שונים של וועדי עובדים, ארגונים ואומנים. ילדי השכונה? נותרו ללא אולמות מתאימים בבית ספרם וללא אפשרות להשתמש באולמות החדשים שהוקמו.

עופר דואק.
עופר דואק. "נוהג שצריך לעקור מן השורש" צילום: מהאלבום הפרטי


"העירייה משכירה את האולמות האלה בכסף טוב. לעובדים זרים, לעמותות וארגונים, ורק ילדי השכונה שאמורים להיות הנשכרים העיקריים מאותם אולמות - אינם נכללים בתכנית השימוש בהם", אומר אחד מתושבי השכונה שילדיו מתחנכים במוסדות החינוך העירוניים בשכונה. "אפילו ימי ספורט הם כמעט ולא מקיימים מכיוון שאין להם איפה לעשות זאת. כשהם בכל זאת מחליטים לקיים אותו, אז הם משלמים אלפי שקלים עבור השכרת מרכז הספורט. העירייה צריכה לשלם לתושבי השכונה דמי שכירות על שימושה במתקנים שנועדו לרווחת תושבי השכונה, אך בפועל היא משכירה אותם לגופים חיצוניים ועושה על חשבוננו קופה".

סגן יו"ר וועד השכונה, עופר דואק, מציין כי: "לא ייתכן שבתי הספר בשכונה מחויבים לשלם לעירייה, על כל הופעה שהם עושים שימוש באולם של בית ספר 'רעות', סכומים הנעים בין 800-1500 שקלים. בנוסף, מכיוון שאין אולם ספורט בבית הספר, הוא לעיתים הוא נאלץ לקיים תחרויות ספורט וימי ספורט במרכז הספורט בשכונה, ולמרות שמדובר במתקן עירוני הם דורשים מבית הספר לשלם אלפי שקלים לכמה שעות.


"זהו נוהג שצריך לעקור מן השורש כי הדבר הזה לא קיים בשום מקום בארץ. בכל מקום עיריית חיפה כותבת ומציינת שמרכז הפיס פתוח לילדי השכונה. איך בדיוק פתוח לילדי השכונה אם יש שם רשימה של 90 חוגים שונים במהלך השבוע. איזה הורה שילדיו מתחנכים בשכונה יכול לעמוד בעלויות האלה? זה מחירון שבנוי להכנסות של הורים על הכרמל משכבות סוציו-אקונומיות גבוהות, לא להורים המתגוררים בקריית אליעזר".

אין מופע ואין סיום

כבר לפני למעלה משבוע נדרשו הורים לתלמידים מבתי הספר היסודיים "יבניאלי" ו"דרור" שבשכונה, לשלם עבור שימוש באולם בית הספר "רעות" הממוקם גם הוא בשכונה. כן, גם הוא עירוני. בבית הספר לאמנויות "רעות" יש אולם מופעים גדול, שם מתקיימים מופעים של תלמידי המסלולים לאמנויות הבמה. בנוסף, באולם עושים שימוש מדי שנה גם שני בתי הספר היסודיים בשכונה, "יבניאלי"  ו"דרור", לרגל מופע הסיום של כיתות ו'.

אולם ספורט בבית ספר (אילוסטרציה). מבנה מבוקש
אולם ספורט בבית ספר (אילוסטרציה). מבנה מבוקש צילום: פלאש 90

"זו ציניות לשמה", אומר אחד ההורים שבנו לומד ב"דרור", הסמוך ל"רעות". "מכיוון שהשכונה מורכבת בעיקר מאוכלוסייה חלשה, התלמידים המזינים את שני בתי הספר 'דרור' ו'יבניאלי' מגיעים ממשפחות חלשות מבחינה סוציו אקונומית. חלקם הגדול הם ילדים של עולים חדשים שמתקשים לממן את מסיבת הסיום של כיתה ו'. אנחנו משתדלים לעשות הכל בצנעה, לא קונים מעבר למה שהיה מקובל לפני עשרות שנים ולא משתוללים כמו שאר בתי הספר על הכרמל. במקום שהעירייה תקל מהצד שלה, היא דווקא זו שמקשה עלינו".

ההורים טוענים, כי מכיוון שמדובר בבית ספר עירוני, לא ברור להם מדוע עליהם לשלם עבור שימוש פעם בשנה באולם בית ספר עירוני אחר בשכונה. "מדובר בתוספת של עשרות רבות של שקלים לכל תלמיד, סכום שקשה לנו מאוד לגייס. אנחנו בחרנו להשתמש באולם של 'רעות' בכדי שלא נצטרך להוציא הרבה כסף, ולבסוף מה שמגדיל לנו את ההוצאה זה שכירת האולם בתשלום. אם העירייה לא תיתן לנו את האולם בחינם אז נחפש אולם חלופי אחר, ואולי נשלם שם פחות ממה שאנחנו משלמים".

"בניגוד למסיבות הסיום הראוותניות שמקיימים ההורים בשאר בתי הספר ברחבי העיר לסיום כיתות ו', בבתי הספר בשכונת קרית אליעזר הכל נעשה בצנעה גדולה", מוסיף הורה אחר. "אנחנו לא מפיקים ספרים וקלטות, לא קונים מזכרות מעבר לתמונת מחזור ובמקרה הטוב מפיקים חוברת צנועה בעצמנו. אז אם אנחנו מחפשים לחסוך בכדי לא להעמיס על ההורים, אין סיבה שהעירייה היא זו שתכביד עלינו. העירייה מסרבת להבין שיש בחיפה כמו בכל עיר, כמה סוגי אוכלוסיות. לא כולם גרים על הכרמל, באחוזה או בנווה שאנן. ישנם ילדים שמגיעים ללא כריך לבית הספר, אז בוודאי שעליהם לא ניתן להעמיס גם דמי שכירת אולם".

אז למה לא עוברים לאולם אחר מחוץ לשכונה, וזהו?
"למרבית ההורים בשכונה אין רכבים פרטיים, וקיום טקס הסיום של ילדיהם עלול להוות מכשול עבורם, מכיוון שלא יוכלו להגיע למופע של ילדיהם", מסבירה אחת האמהות, שבתה לומדת ב"יבניאלי". "יש כאן לא מעט משפחות חד הוריות, שבני המשפחה גרים אצל הסבים והסבתות שאינם נוהגים, ולא יהיה מי שיביא אותם לטקס. גם על זה כבר חשבנו למרבה הצער".

בימים אלה נערכים ההורים לחיפוש אחר תורם שיממן להם שכירת אולם, גם אם הוא מחוץ לשכונה. "החלטנו שאם העירייה לא תוותר לנו על התשלום עבור האולם של 'רעות', נבקש מאחד מבעלי האולמות באזור חיפה שיתרום לנו את האולם שלו. כנראה שלא יקרה כלום אם הילדים של קרית אליעזר יחגגו את מסיבת הסיום שלהם שבוע אחרי שאר בתי הספר בעיר", אומרים נציגי ההורים.

פורים בביה''ס רעות (תמונת ארכיון). שאר בתי הספר יחגגו במועד אחר
פורים בביה''ס רעות (תמונת ארכיון). שאר בתי הספר יחגגו במועד אחר צילום: מקס ילינסון

השבוע גילה וועד השכונה כי אם לא די בכך שהעירייה גובה תשלום מבתי הספר עבור שימוש באולם בית הספר "רעות", הרי שבמקום לאפשר לילדי השכונה ליהנות ממנו, העירייה משכירה אותו לבית הספר לנהיגה, המקיים בו השתלמויות. "הם רק רוצים לעשות כסף על חשבון מתקני השכונה", מוסיף דואק, "לא מעניין אותם מה ילדי קרית אליעזר מקבלים ומה לא".

עוד מציין דואק, כי איש בעירייה לא חשב שיש לערוך בשכונה מסיבת פורים, כפי שנהוג בכל השכונות. "ילדי השכונה תמיד נדחקים לקצה, אפילו את ט"ו בשבט חגגו בשכונה בשבוע שעבר, שלושה שבועות אחרי התאריך המקורי. אני משוכנע שבמקומות אחרים כבר תכננו ועבדו על מסיבות פורים. כאן אני מבין שמנהל המחלקה לתרבות נמצא בחו"ל בחופשה, ואיש במקומו לא העלה על הדעת שמגיע גם לילדי השכונה מסיבת פורים".

תגובות

כבר לפני שבועיים פנה "זמן חיפה" לעירייה בבקשת תגובה לנושא בתי הספר "דרור" ו"יבניאלי", ונענה כי: "אולם הפיס 'רעות' הועמד על פי הנחיית מנהל בית הספר לרשות בתי הספר 'יבניאלי' ו'דרור' - לצורך קיום מסיבות הסיום חינם".

למרות זאת הורי התלמידים מתעקשים כי העירייה דורשת תשלום עבור השכרת האולם. עוד ציינה העירייה בתגובתה כי: "ככלל, אשכול פיס 'רעות' מארח עשרות רבות של אירועים לאורך השנה, וגובה מיזמי אירועים אלה את הוצאות העלות הכרוכה בהפעלת האולם". מבית הספר "רעות" נמסר בתגובה כי: "היות ומדובר במסיבות סיום של תלמידי השכונה, הודיע מנהל בית ספר 'רעות' כי ישמח לארח את תלמידי בתי הספר האחרים, ואין כוונה לגבות עבור השימוש באולם תשלום".

ושוב, תגובה לחוד ומעשים לחוד, כשגם הפעם נדרשו ההורים לשלם עבור קיום אירועים באולם זה, כולל מסיבת פורים. השורה התחתונה פשוטה: אין השנה מסיבת פורים בקריית אליעזר.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של מעריב בואו להמשיך לדבר על זה בפורום חיפה והקריות-
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
קבלו עיתון מעריב למשך שבועיים מתנה

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים