דירוג בתי הספר בירושלים נחשף

עץ המדדים של בתי הספר בירושלים נחשף לציבור, ולצד פתיחת אזורי הרישום, יקל על ההורים בבחירת בית הספר לילדיהם. ראש העירייה ברקת: " זהו כלי ניהולי שיוצר שפה משותפת לכל המנהלים, ומאפשר לעירייה לאתר מצוינות ולשכפל אותה"

יטיב טל | 18/2/2013 9:27 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
החל מסוף השבוע האחרון, עץ הערכים, המכונה גם עץ המדדים, המודד ומשווה בין בתי הספר התיכוניים בירושלים, פתוח לעיון ההורים.
ניר ברקת.
ניר ברקת. "כל הנתונים מפורסמים בשקיפות מלאה" צילום: פלאש 90


עץ הערכים הוא מדד כוללני המכיל נתונים רבים בנוגע לכל בתי הספר התיכוניים בעיר. בין הנתונים ניתן למצוא מדדים ישנים ומוכרים שפורסמו בעבר, כמו אחוז המתגייסים לצה"ל.

אך בנוסף לנתונים אלו, ניתן למצוא עוד כ-16 מדדים נוספים. את הרפורמה הזו הכניס ראש העירייה ניר ברקת למערכת החינוך בעיר, והיום זוהי הפעם הראשונה שבה מתפרסמות התוצאות, לאחר שמנהלי בתי הספר בעיר קיבלו כל אחד את עץ המדדים של המוסד שלו, לפני כמה שבועות.

בעבר, הכלי היחיד של מערכת החינוך לדירוג בתי הספר היה מדד הזכאות לבגרות. מעתה, עץ הערכים יספק תמונה מקיפה הרבה יותר על פעילות בית הספר.

כל זאת תוך התמקדות בשלושה תחומים עיקריים: התחום החברתי-ערכי, הסביבה הפדגוגית וההישגים הלימודיים. בין המדדים ניתן למצוא פרמטרים שונים כגון: אחוז ההשתתפות בתנועות נוער בבית הספר, סקר הורים ותלמידים על האווירה הבית ספרית, אחוז השתתפות במחויבות אישית, אחוז ההצלחה בבגרויות ועוד.

אותו מדד יהיה נגיש מעתה לכלל הציבור. כלומר כל הורה אשר ירצה לבחון את טיב בית הספר שילדיו לומדים בו, או לבחור בית ספר עבור ילדיו, יוכל לבחון את בית הספר בשקיפות מלאה.

רמזור

המדד החדש אף מחלק את בתי הספר בעיר לשלוש רמות שונות בהתאם לדירוג מדד הטיפוח של בית הספר. מדד הטיפוח הוא פרי מערך הדירוג של משרד החינוך.

מדד זה מורכב מארבעה פרמטרים שונים: השכלת ההורה המשכיל ביותר (ארבעים אחוז), רמת ההכנסה לנפש במשפחה (עשרים אחוז), פריפריאליות בית הספר (עשרים אחוז) וארץ המוצא של התלמיד, אם היגר לארץ (עשרים אחוז). מתוכו, מסיקים במשרד החינוך על הציון הסוציו-אקונומי של כל בית ספר ובית ספר.

בעירייה חילקו את בתי הספר, לפי מדד הטיפוח, לשלוש רמות של מעמד חברתי; רמה נמוכה, רמה בינונית ורמה גבוהה. כך כל בית ספר יקבל ציון ביחס לדירוגו הסוציו-אקונומי, ולא ביחס לכלל בתי הספר.



בתוך אותו מדרג של שלוש רמות סוציו-אקונומיות, יחולקו בתי הספר לשלוש רמות בהתאם להישגי בית הספר. המדד, המופיע באתר האינטרנט של העירייה, מכיל מידע קונקרטי על הציון הממוצע של כל בית ספר בכל תחום, אך גם ידרג על פי מדד צבעים את בית הספר.

צבע אדום משמעו שציון בית הספר באותו תחום הוא טעון שיפור, צבע צהוב מצביע על כך שרמת בית הספר ביחס לאלו הקרובים אליו סוציו-אקונומית הוא בינוני, וצבע ירוק משמעו שבית הספר ממוקם מעל שאר בתי הספר שברמתו החברתית-כלכלית.

"שוכחים מטרות"

בין המדדים הבולטים אפשר למצוא את בתי הספר בויאר וליד"ה, שבהם מאה אחוז ממסיימי התיכון עומדים בדרישות הסף לקבלה לאוניברסיטה. בתחום הסביבה הפדגוגית, אף שציוני התלמידים שבה נמוכים יחסית, הגימנסיה קיבלה מדדים גבוהים משמעותית בפרמטרים של שביעות הרצון של הורים ושל היחס בין התלמידים למורים.

תיכון לידה. 99 אחוז זכאות לבגרות
תיכון לידה. 99 אחוז זכאות לבגרות  צילום: שימי נכטיילר

בין בתי הספר החלשים יותר, אפשר למצוא את בית הספר קדמה, שאחוז המצטיינים שבו, מבין אלו שהשיגו בגרות, עומד על 0% בלבד. עם זאת, בנתוני יחס המורים לתלמידים ושביעות הרצון של המורים, הציג בית הספר נתונים טובים משמעותית משל אלו שברמתו הסוציו-אקונומית.

בצד השני של המפה, נמצא בית הספר רנה קסין, שבו אחוז הזכאים לבגרות  הוא גבוה יחסית, 81%, אך מדדי יחס המורים לתלמידים ושביעות רצון המורים מבית הספר שניהם "אדומים", ומציבים אותו בדירוג נמוך יחסית לרמתו החברתית-כלכלית. מנגד ניתן לראות את בית הספר זיו, שנמצא במקום טוב באמצע. לבית הספר אין מדד אחד "אדום", כלומר כל ציוני בית הספר נמצאים  ברמה הממוצעת או מעל לממוצע.

נתון מעניין נוסף הוא של בית הספר דנמרק, שבו אחוז הזכאים לבגרות עומד על 15 בתשע"א. מדובר בירידה דרסטית משנת תש"ע, שבה עמד אחוז הזכאים על 37, אחוז נמוך כשלעצמו.

"בשיח החינוכי נוטים להתייחס רק לציונים ושוכחים פרמטרים כגון חינוך לערכים, מעורבות בקהילה, גיוס לצה"ל, השתתפות בתנועות נוער, עמדות ההורים והתלמידים והאקלים הלימודי בבית הספר" אמר ברקת.

לדבריו, "יצרנו בעירייה מודל ראשון מסוגו בארץ שמייצר לכל בית ספר בעיר עץ ערכים עם קרוב ל~30 מדדים חברתיים, ערכיים וחינוכיים שלצד הציונים נותנים גם למנהל וגם לעירייה תמונת מצב על בית הספר ביחס לעצמו, לדומים לו ולכל בתי הספר בעיר.

"זהו כלי ניהולי שיוצר שפה משותפת לכל המנהלים, ומאפשר לעירייה לאתר מצוינות ולשכפל אותה וגם לראות נקודות כשל ואתגרים שאותם יש לשפר בכל בית ספר. מעתה כל הנתונים מפורסמים בשקיפות מלאה ופתוחים עבור כלל הציבור – הורים, מורים ותלמידים".

בתי הספר בירושלים במספרים

תנאים פיזיים על פי סקר הורים
1. קשת 91.6
2. מדעים ואומניות 89.4
3. מרכז הנוער 85.2
4. האקדמיה למוסיקה 85.1
5. קדמה 83.5
6. דנמרק 82
7. ליידי דייויס 81
8. הגימנסיה 79.7
9. סליגסברג 76.9
10. מקיף גילה 76

אקלים חברתי על פי מבחני המיצ"ב
1. ליד"ה 70.2
2. ארוט רמות 69.8
3. הגימנסיה 67.5
4. זיו 63.3
5. תל"י בית חינוך 62.6
6. קדמה 60.1
7. קשת 58.7
8. המסורתי 56.6
9. סליגסברג 56.1
10. מקיף גילה 55.1

שביעות רצון ההורים בממ"דים
1. פלך 89.1
2. צביה יצירתית 88.2
3. אולפנה ע"ש ויינגרטן 88.1
4. הרטמן 87.9
5. מרכז נוער דתי 86.9
6. אוולינה דה רוטשילד 85.9
7. הימלפרב 84.7
8. חורב 84.7
9. אור תורה בנות 83.9
10. ישיבת י-ם לצעירים 83.8

אחוז הזכאים לבגרות תשע"א
1. המדעים ואומניות 100
2. ליד"ה 99
3. גימנסיה 93
4. בויאר 91
5. זיו 83
6. רנה קסין 81
7. המסורתי 78
8. קשת 78
9. רעות 77
10. הניסויי 74

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של מעריב בואו להמשיך לדבר על זה בפורום ירושלים-
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
קבלו עיתון מעריב למשך שבועיים מתנה

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים