דווקא לפני פסח: אצות רעילות מציפות את הכנרת

האגם הלאומי סובל מהתפשטות אצות כחוליות שעלולות לגרום לתגובות אלרגיות. אין חשש לזיהום מי השתייה, אך ההמלצה היא לא להתרחץ. מומחה: "התופעה מוכרת, אך השנה היא יותר אינטנסיבית"

עדי חשמונאי | 13/3/2013 11:49 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
מזג האוויר השרבי הוציא אתמול (ג') את תושבי הצפון אל חופי הכנרת, שהגיעו לקו החוף וגילו מים ירוקים עמוסי אצות רעילות.

>> היוזמה של הקיבוצניקים הצילה את חוף גינוסר
>> הכנרת שוברת שיא של 20 שנה

הכנרת, המצפה למאות אלפי מטיילים בחג הפסח, סובלת בימים אלה ממכת אצות כחוליות ( מיקרוציסטיס) המכילות רעלנים. "מופע כזה מתרחש בין ינואר למרס כמעט כל שנה בשנים האחרונות, אבל השנה הוא יותר אינטנסיבי והוא נמשך קצת יותר זמן מהרגיל בשל תנאי מזג האוויר.

השילוב בין החום החריג של חודש פברואר יחד עם רוחות מתונות סייעו לאוכלוסיית האצות להתפתח", הסביר אתמול ד"ר אסף סוקניק מהמעבדה לחקר הכנרת. "כשיש תופעה בהיקף כזה או בהיקף חמור יותר בגופי מים במדינות אחרות, ממליצים בדרך כלל למתרחצים שלא להיכנס למים. חשיפה לאצות הרעילות דרך העור או בנשימת רסס של מים עלולה לייצר תגובות אלרגיות".
צילום: ג'סט קליקס
האצות שמכסות את הכנרת. הפריחה השנה מוגברת צילום: ג'סט קליקס

פרופסור משה גופן, מומחה לאגמים החוקר את הכנרת מזה 40 שנה מסביר כי הפריחה המוגברת של האצות השנה נובעת באופן פרדוקסלי גם מגשמי הברכה שמילאו אותה מאז תחילת החורף. "כשיש שיטפון נוצר סחף שמביא איתו כמויות גדולות של חנקן בבת אחת אל תוך הכנרת. כמויות החנקן הגדולות, יחד עם מזג אוויר שקט וחם, מגביר את פריחת האצות הכחוליות", מסביר פרופ' גופן.



"יש הרבה מאוד דיווחים מהעולם על הרעלות שמקורן באצות האלה. המקרה הכי מפורסם שידוע בספרות המקצועית התרחש בברזיל, בבית חולים לחולי דיאליזה. הם השתמשו במים מתוך מאגר שהיה בו אצות כחוליות וגרמו למותם של יותר מארבעים בני אדם. ידועים גם הרבה מאוד מקרים, בעיקר מאפריקה, על בעלי חיים שמתו אחרי ששתו ממאגרי מים שהכילו מיקרוציסטיס".

לא לבלוע את המים

ד"ר רם פורת, הביולוג הראשי של חברת מקורות, מבהיר כי האצות הכחוליות אינן פוגעות באיכות המים המגיעים לברז הביתי. "מקורות מנטרת באופן קבוע את נקודות השאיבה בכנרת ואת כל מערכות הטיפול ואספקת המים. המערכות שלנו יודעות לטפל במים בצורה כזאת שהאצות הכחוליות לא משפיעות על איכות המים שמגיעים לברז שלנו", מבהיר ד"ר פורת. "יחד עם זאת, לא מומלץ למטיילים ולשחיינים לבלוע את מי הכנרת, אבל אין סכנה מיידית. עם זאת, לפעמים מתעוררים אצל שחיינים גירויים בעור כתוצאה מהאצות האלה".

בשנים האחרונות התקבלו במנהלת הכנרת פניות של גולשים שהתלוננו על צריבות וגירויים בעור ובעיניים. עקב החשד כי התופעות נגרמו כתוצאה מחשיפה לאצות הכחוליות, פנתה המנהלת לפני קצת יותר משנה למשרד הבריאות. "מבדיקה שנעשתה בשטח במסגרתה רואיינו נופשים וגולשים, לא נמצא מידע המהווה בסיס ומקור למחקר רחב. לא עלו ממצאים המעידים על אלרגיות הנובעות מחשיפה לכחוליות בכנרת", אמרו אתמול במשרד הבריאות.

מרשות המים, הממונה על הטיפול בגוף המים של אגם הכנרת, נמסר בתגובה: "מדובר בפריחת אצה כחולית המופיעה בכל חורף החל משנות ה-70. הפריחה השנה אינה חריגה בעוצמתה אבל נמשכת זמן רב יותר כתוצאה מעצירת הגשמים בפברואר ובמרס. מדובר באצה חורפית הנעלמת בכל אביב כאשר המים בכנרת מתחממים כך שלא תהיה בעיה בעונת הרחצה".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של מעריב בואו להמשיך לדבר על זה בפורום חיפה והקריות-
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
קבלו עיתון מעריב למשך שבועיים מתנה

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים