התקציב הופסק: בי"ס 'חברותא' קרס ונסגר
משרד החינוך נאבק בביה"ס היוקרתי בעמק חפר וחדל לתקצב אותו בגלל היותו פרטי ויוקרתי, דבר שהביא לסגירתו בשבוע שעבר
עוד בחדשות:
- החיסון נגד פוליו יוצא לדרך: כל השאלות והתשובות
- הרב לאו לפני בחירתו: אפעל לפי מדיניות הגיור של החרדים
- בליץ' דירות: קרקעות לכ-41 אלף דירות בתוך שלושה חודשים

הקריסה הכלכלית הגיעה לאחר שכל הניסיונות שנעשו בחודשים האחרונים לגייס משאבים חיצוניים להמשך הפעלת בית הספר כשלו. את האצבע המאשימה מפנים המייסדים כלפי משרד החינוך. לטענתם, "המשרד התעמר במוסד וסימן אותו כמטרה".
"כבר מראשית הדרך משרד החינוך לא אהב את הרעיון", מאשים אלוני. "אני חושב שגדעון סער, שר חינוך הקודם, עשה מעשים טובים, אך בעניין הזה הוא עשה מעשה רע. הוא סימן מטרה במקום הלא נכון כדי לקדם אינטרסים פוליטיים".
בית הספר "חברותא" היה שונה ממוסדות לימוד אחרים. הוא התהדר בכיתות לימוד קטנות, צוות הוראה מתואר שני ומעלה ואווירה מיוחדת. שכר הלימוד שנגבה מתלמידיו היה בהתאם: 35 אלף שקל בשנה.
בשנים האחרונות הוא עמד במוקד פולמוס ציבורי סביב השאלה אם על המדינה לתקצב מוסדות מסוגו. משרד החינוך, ומי שעמד אז בראשו, השר גדעון סער, סברו כי העברת תקציבים למוסד כזה תפגע בחינוך הציבורי ולכן התנגדו למימונו. מנגד דרשו מייסדי בית הספר לקבל מעמד של "מוסד מוכר שאינו רשמי" וכך לזכות לתקצוב בגובה 75 אחוז מהתקציב לו זוכים מוסדות רשמיים. המאבק ניטש בערכאות משפטיות שונות ובשתי ועדות ערר של משרד החינוך עצמו. בכולן ניצח בית הספר, בכולן נדחתה עמדת המשרד.
"הלשכה המשפטית של משרד החינוך העדיפה לקיים את דברי השר סער ולא את דברי בית המשפט העליון", מטיח אלוני. "למרות ששר החינוך הנוכחי, שי פירון, הביא איתו רוח חדשה וחיובית, הלשכה המשפטית של המשרד המשיכה להתעלל בבית הספר".
רענן אביטל, מייסד שותף ומנכ"ל בית הספר, טוען שמשרד החינוך נואש מההליך המשפטי והעביר את המאבק אל המישור המנהלי. "אחרי שמשרד החינוך הבין שאין לו קייס משפטי הוא התחיל להתיש אותנו בבירוקרטיה", אומר אביטל. "חשבנו שאחרי שבית המשפט העליון אמר את דברו לפני כשנה ייפתח דף חדש מול משרד החינוך, אבל טעינו. לא הסכימו לחדש לנו את הרישיון, ובמשך שנה שלמה משכו וגלגלו אותנו מגורם אחד לשני".
בין ההשלכות של אי חידוש הרישיון היו הפסקת התקצוב וחוסר היכולת של תלמידים לעמוד לבחינות בגרות אקסטרניות בתוך המוסד. עקב כך חלה ירידה במספר הנרשמים והתורמים החלו לסגור את הארנקים. אמיתי רותם, חבר בעמותת ההורים אשר בנו עודד אמור היה לעלות לכיתה י"א, מספר כי לאחרונה העביר משרד החינוך את מרבית התקציב אך זה נעשה מאוחר מדי.
"זה היה מעין כדור שלג ואת הנזק שנגרם יהיה קשה לתקן", אומר רותם. "יש לי שלושה ילדים, שני הבוגרים יותר התחנכו במערכת הציבורית ורק הצעיר ב'חברותא'. אין מה להשוות. הוא קיבל ערך מוסף אדיר שצריך להיות מודל לחיקוי בבתי ספר במערכת הציבורית. אנחנו לא אנשים עשירים. מימון לימודים בבית ספר כזה, שעולה כמו מעון יום, הוא עניין של סדר עדיפויות".
עודד, בנו, מודאג משנה הבאה. "כשלמדתי במערכת החינוך הציבורית הייתי לומד בכיתה של 40 תלמידים", הוא אומר. "ב'חברותא' התלמידים רוצים ללמוד והמורים רוצים ללמד. עכשיו אני בלחץ כי אני מאוד אוהב את בית הספר ולא רואה את עצמי חוזר למסגרת רגילה".
ההורים עדיין מקווים שיימצא פתרון, אבל בבית הספר כבר לא מחכים למושיע. בימים האחרונים פנתה ההנהלה למנכ"לית משרד החינוך, דלית שטאובר, ולמוסדות חינוך אחרים באזור בניסיון לסייע לתלמידים הרשומים ב"חברותא" למצוא בית ספר חלופי לשנת הלימודים הקרובה.
מיועצת התקשורת של גדעון סער, המכהן כיום כשר הפנים, נמסר: "בתפקידו כשר החינוך פעל השר בנחישות לחיזוק החינוך הציבורי, ועמד על מדיניותו זו גם מול לחצים של חזקים ומקושרים שביקשו לקדם חינוך פרטי באמצעות כספי ציבור".
ממשרד החינוך נמסר: "הליך הפירוק שבו נמצאת החברה אינו קשור למשרד החינוך, אלא להיקלעותה לקשיים פיננסיים. משרד החינוך עשה ככל יכולתו לסייע ל"חברותא" ופעל רבות כדי שבית הספר ימשיך את פעילותו. מנכ"לית משרד החינוך נענתה ללא דיחוי לבקשתו של רוכש פוטנציאלי להיפגש עמו, והבטיחה לו את סיוע המשרד בכל ההיבטים של התהליך, אך הרוכש נסוג מהיוזמה. מנכ"לית המשרד הנחתה את מנהלת מחוז מרכז לפעול לשיבוץ התלמידים במסגרות חינוכיות חלופיות".
