אילת מציגה: כך הפכה העיר למעצמה בתחום האנרגיה המתחדשת

שלל המתקנים הסולאריים באילת ובערבה, שמאפשרים ייצור חשמל בעזרת השמש, הפכו את יישובי האזור למובילי האנרגיה הירוקה. בתוך חודשיים מחצית מצריכת החשמל של התושבים תופק מהאנרגיה החלופית. אך בעוד הדרום פורח, בשאר הארץ התחום בקיפאון

אביב לביא | 25/8/2013 8:48 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
אם יש דבר שלא חסר באילת, כידוע,  זה שמש. במשך שנים דיברו על הצורך להפיק מהשמש הזו תועלת - חוץ משיזוף לתיירים-ועכשיו סוף-סוף הדיבורים הופכים למעשים: אחרי החגים העיר הדרומית ויישובי הערבה הסמוכים לה ייצרו מהשמש כמעט מחצית מהחשמל שהם צורכים.

על אף שפע השמש שיש בארץ, ולמרות הצהרות רבות שנשמעו במהלך השנים על חשיבות האנרגיה הירוקה, תחום האנרגיה הסולארית מתקדם בעצלתיים.

על פי החלטת הממשלה, ב-2014 האנרגיות המתחדשות אמורות להוות חמישה אחוזים מכלל צריכת החשמל במשק. 2014 כבר בפתח, אבל האנרגיה הסולארית מהווה רק כ-1.2 אחוזים מכלל החשמל במשק. על רקע הדשדוש הכללי, מתברר שבאילת ובערבה העניינים מתקדמים בקצב אחר לגמרי.

השורשים נעוצים בהחלטה משותפת של עיריית אילת והמועצה האזורית חבל אילות להקים מנהלת לאנרגיות מתחדשות, מתוך החלטה אסטרטגית לנצל את הנתונים הטבעיים של האזור ולהפוך אותו ל"עמק השמש".

התוצאה : באילת וביישובי הערבה הדרומית מוצבים כיום שלל מתקנים סולאריים: שדות קרקעיים (כמו זה של חברת "ערבה פאואר" בקטורה, וכן שדות בקיבוצים סמר, אליפז, נאות סמדר וגרופית) ופאנלים פוטו וולטאיים על גגות בתים פרטיים, גגות של רפתות (יטבתה) וגגות של בתי ספר וקניונים באילת.

"בסך הכל", אומרת דורית בנט, מנכ"לית מנהלת האנרגיות המתחדשות, "מנובמבר נפיק כ-55 מגהוואט מאנרגיות מתחדשות, שהם כמעט מחצית מהצריכה של האזור, שעומדת על 130-120 מגהוואט ".

בתוך שנתיים, מוסיפה בנט, אמורים לקום באזור שני שדות סולאריים גדולים שייצרו יחד כ-120 מגהוואט , וכשאלה יחוברו לרשת החשמל - האזור ייצר בעצמו את מכסת האנרגיה שהוא צורך בשעות היום.

"אחרי שנשלים את זה", אומרת בנט, "האתגר הגדול שלנו יהיה הלילה. באילת צריכת החשמל בלילה כמעט זהה ליום בגלל המלונות והתיירים".

גוררים רגליים

כדי להתמודד עם הבעיה הזו מתוכנן פרויקט ניסיוני של הפקת אנרגיה מפסולת של מטעי התמרים באזור. בנוסף, התחילה התקנת טורבינות רוח שפועלות גם בלילה.

מדובר בטורבינות בגודל בינוני, והארבע הראשונות כבר הוצבו בקיבוץ אליפז וחוברו לרשת החשמל. כמות החשמל שהטורבינות מייצרות קטנה למדי (15 קילוואט בשעה), אבל הן כאמור עובדות גם בלילה ומגוונות את תמהיל החשמל שמיוצר באזור.

"מעבר לשמש כמובן, יש בדרום שפע שטחי בור שצמודים ליישובים קיימים ואין להם שימוש חקלאי, כך שאפשר לנצל אותם למתקנים סולאריים", מסביר עו"ד איתן פרנס, מנכ"ל איגוד האנרגיות המתחדשות.

ואכן, בעוד אילת והמועצה האזורית חבל אילות משתרעות על 13 אחוז משטחה של מדינת ישראל, מתגוררת בהן רק כ-0.85 אחוז מהאוכלוסייה. זה משאיר הרבה מקום להפקת חשמל.

הפריחה של התחום באילת ובמועצה האזורית אילות בולטת במיוחד על רקע גרירת הרגליים בכלל המשק. לפני כמה חודשים התקבלה ברשות החשמל ובאוצר החלטה להפסיק לסבסד את ייצור האנרגיה הסולארית.

"באיגוד שלנו היו 80 חברות", אומר פרנס, "אך נשארו 20. הרגו את היזמות בתחום. אני מאמין שעד סוף 2014 נגיע ל-3.5-3 אחו זים של אנרגיה סולארית במשק-רחוק מהיעדים שהציבה הממשלה".

למרות זאת, פרנס אופטימי: בימים אלה הודיע שר האנרגיה סילבן שלום כי בכוונתו לחדש את פעילותה של ועדת השרים לאנרגיות מתחדשות, שהוקפאה מאז הבחירות.
 

טורבינות רוח אליפז
טורבינות רוח אליפז  צילום: מינהלת משותפת אילת-אילות לאנרגיה מתחדשת

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים