גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


"לחלוט ולא לחלות"

דובי זכאי מוצא מזור לנפש ולגוף בבית לחם הגלילית, עם תבלינים, ספא וארוחה בגלריה קסומה. ביקור באחד המקומות היפים בישראל, שעוזר להרגיע ולשכוח את צרות היומיום

דובי זכאי | 24/8/2006 16:32 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
יש משהו מענג מאוד בהליכה בין תבלינים. אפשר לסלול לעצמך מסלול מיוחד ואישי בין הריחות, הצבעים והטעמים, ולקוות שמשהו מבין כל השפע הזה יתאים גם לך - להקלה על מכאובי הגוף או הלב.

אני אוהב ללכת בדרכי התבלינים הריחניות בחלקות התבלינים שהקימה לפני עשרות שנים משפחת ציטרשפילר, בבית לחם הגלילית. עסק התבלינים הזה מוצלח כל כך, עד ששמו כבר יצא את גבולות ישראל, והוא מוכר גם בעולם הרחב. הרבה בזכות חנות התבלינים המיוחדת שהקים לפני ארבע שנים אבי ציטרשפילר, על חלקת אדמה של המשפחה, בשולי בית לחם הגלילית.

אל החנות מוליכה דרך כורכר ארוכה העוקפת את היישוב, ושוליה מעוטרים בעצי אלון עתיקי יומין, בחורש צפוף ובשדות היפים של העמק. כבר בכניסה לחנות חש המגיע ממרחקים במערבולת הריחות, בצבעים הבוהקים, והעיניים והאף אינם יודעים שובע.

אבי התמכר לעיסוק בתבלינים. את תורתם למד באופן מסודר, אבל גם מתוך ניסיון אישי ארוך שנים. הוא יצא למסעות בעולם כדי להכיר תבלינים מיוחדים ולייבא אותם לחנות משווקים נידחים בתאילנד, בטורקיה ואפילו מאיראן, שממנה חזר עם צימוק פרסי ירוק ומוארך ובעל טעם נפלא.

מאיראן וגם מקנדה הביא אבי את "החמוציות" - פרי תאווה חמוץ-מתוק וטעים מאוד. מטורקיה וממדינות נוספות לחופי הים התיכון הגיע המשמש המיובש. אין מדובר בסוג המוכר בישראל. המשמש המיובא הוא צבעוני פחות, אינו מועשר בגופרית ובריא הרבה יותר, ועוד ועוד.
צילום: דובי זכאי
חוות דרך התבלינים צילום: דובי זכאי
ראשד להגברת החשק

אבי לא שומר את המידע לעצמו. בהרצאות שהוא מקיים על תבלינים ופירות מיובשים הוא מספר על המגמה ההולכת וגדלה להשתמש בתבלינים במקום תרופות. באחת ההרצאות, למשל, הוא סיפר על הפסיפלורה המיובשת המגיעה מתאילנד. אחת מסגולותיה היא הענקת שינה רגועה. רבים בקהל באותה הרצאה ביקשו לנסות. שבועיים ימים חלפו ורובם התקשרו כדי להזמין עוד מהפסיפולרה הזו. אז הנה עוד כמה טיפים על תבלינים ולמה הם עוזרים:

• רבע כפית כמון עוזרת בהפחתת תחושות פחד וחרדה, מונעת הצטננות בחורף, מקילה קשיי הנשימה וכאבי בטן ואף מעבירה אותם.

• הקצח - גם לו יש תכונות מרפא. הוא מזין בחומצה פולית המסייעת לחיזוק הדם, מוריד את רמת הסוכר בדם ועוד.

ג'ימנמה - גם צמח זה מסייע בהורדת רמת הסוכר בדם (לאחר טיפול של לפחות שלושה חודשים).

• תערובת זרעים של אניס, שומר וקימל ממשפחת הסוככים מיועדת למערכת העיכול. מומלץ ללעוס רבע כפית אחרי הארוחה. טוב גם לניקוי השיניים.

• ואם שיניים, אזי ליקוריץ (שוש), בצורת מקל למציצה, מנקה ומלבין אותן, מגן בפני עששת וגם מטפל בדלקות חניכיים.

• למחפשים זוגיות מאושרת כדאי לנסות את הראשד (גרגיר הנחלים) המוגדר כצמח המחזק את היצר והאון, ומגביר זקפה וחשק אצל שני המינים. ניתן להוסיף אותו לסלט.

מובן שאם אתם מגיעים לחנות, כדאי לבקש הסברים מאחד המדריכים וכמובן לזכור תמיד ש"העיקר לחלוט ולא לחלות".

איך מגיעים? מצומת העמקים (לא רחוק מקריית טבעון) נוסעים מזרחה, פונים שמאלה בצומת אלונים לכביש קטן ומקסים - 7513, שמוביל עד בית לחם הגלילית, השוכנת בשלווה אצילית בשולי עמק יזרעאל. חוות דרך התבלינים, 04-9533405, הכניסה למקום ללא תשלום ויש גם טעימות.

צילום: דובי זכאי
אבי ציטרשפילר צילום: דובי זכאי
בית טמפלרי עתיק

את בית לחם הגלילית הקימו ב-1906 גרמנים , בני מסדר הטמפלרים, שהגיעו לכאן מחיפה. הטמפלרים הקימו מושבות גם במקומות אחרים בארץ ישראל כמו ירושלים וחיפה.

במהלך מלחמת העולם השנייה הכריזו המשפחות הגרמניות על הזדהות עם המשטר הנאצי. הבריטים, ששלטו אז בארץ, לא אהבו זאת, והטמפלרים אולצו להיפרד מארץ ישראל ועברו לאוסטרליה.

מוזיאון קטן ומרתק, המתעד את סיפורה של בית לחם הגלילית, נמצא בבית טמפלרי עתיק ומשוחזר אצל משפחת פליישמן. קובי מדריך שם בחן רב סיור מרתק, מתובל בסיפורים וגם בקצת רכילות בת 100 שנים ויותר. בית פליישמן: 04-9532901.

אם עדיין לא התעייפתם, אתם מוזמנים לבקר בגלריה מתוקה וקסומה, שיש בה גם בית קפה ומסעדה מצוינת. המקום נקרא "אצל נירל'ה" והוא נמצא באחת החצרות הנסתרות. מדי פעם מציגה נירל'ה עבודות פיסול מיוחד בחומרים מקוריים של פסלים שונים וכן עבודות שלה עצמה. אפשר לרכוש את העבודות. 052-8590364.

וממש ממול, בחצר בית עתיק של אחת המשפחות הוותיקות במקום, נפתח ספא מיוחד - קסם המגע, המיועד לזוגות. יורם ונחמה מדן: 04-9531159.

הורים לילדים וגם חובבי היסטוריה מקומית יכולים ללמוד על הרפת של פעם, ואיך מכינים מוצרי חלב בסיור המותאם לילדים שכולל גם הפעלות. משק ברנדס: 04-9832437.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים