4 עונות, 5,000 התנגדויות
כבר משנות ה-90 ניסתה רשת המלונות היוקרתית בעולם, "ארבע העונות", לפתוח מלון בירושלים, ובכל פעם צץ מכשול אחר. הפעם אלו אלפי תושבי המושבה הגרמנית, הטוענים שהמלון המתוכנן יהרוס להם את הנוף. "גם כשהקמנו את המלון בבוורלי הילס היו לנו התנגדויות עזות", אומרים ראשיו, "אחרי שנה הם הבינו עד כמה המלון נוטה לייקר את ערך האדמה"
בתוך מספר שעות הורחבו המעליות במלון. אחר כך שוגר פקס בתפוצה עולמית ליתר מלונות הרשת. סטנדרט "סטיבן הוקינג" למעליות "ארבע העונות" נקבע. לתשומת לבם של מנהלי המלון שיארח את הוקינג בביקורו הקרוב בארץ.
אבל גם ל"ארבע העונות" יש מכשולים בלתי עבירים. הקמת מלון בישראל, למשל. תשע שנים, מאז המחצית השנייה של שנות ה-90, מנסה הרשת להתחיל בבנייה של מלון תענוגות במושבה הגרמנית בירושלים.
בכל פעם עומד בפניה מכשול חדש, הפעם בדמות כ-5,000 התנגדויות מצד תושבים שהוגשו לעיריית ירושלים לקראת ההחלטה על תחילת הבנייה על פי התוכניות שהגישה הרשת. מדובר בקרב קשה.
ב"ארבע העונות" מעסיקים את עורך הדין דוד שמרון ואת משרד יחסי הציבור של רוני רימון. המתנגדים, מנגד, מריצים אתר אינטרנט פעיל ולוחמני, מקיימים עצרות תמיכה המלוות על ידי אנשי רוח וסלבריטאים אחרים, ושולחים מאמרים נוקבים לעיתונות.
במסגרת קמפיין יחסי הציבור של הרשת, הנועד לרכך את דעת הקהל להקמת המלון, הוזמנתי להתרשם מ"ארבע העונות" סניף הונג קונג. בחירת היעד נעשתה, כיוון שברשת מאמינים שמודל הונג קונג הוא הקרוב ביותר לזה שיוקם, אם וכאשר, בירושלים.
אחרי יום של התרשמות מהפאר שמתחיל בשלוש המסעדות, דרך הספא המפואר ועד לחדר האוכל המצוחצח של העובדים, אנחנו נפגשים עם ויליאם מקאי, מנכ"ל המלון בהונג קונג מיום הקמתו ואחד מ-16 סגני הנשיאים של הרשת.
לשאלה מה קורה עם המלון בירושלים,
אז למה אתם מתעקשים לבנות בירושלים?
"כי ישראל היא כרגע חור הולך וגדל מבחינת 'ארבע העונות'. יש לנו שני מלונות בקהיר, אחד בשארם א-שייח, אנחנו בונים מלון באלכסנדריה, מלון בעמאן, מלון בדמשק, מלון בביירות, יש לנו נוכחות כבירה במזרח התיכון".
אולי הירושלמים המתנגדים צודקים. מה תרוויח ירושלים מנוכחות של "ארבע העונות"?
" למלון של'ארבע העונות' יש אפקט הילה בכל עיר מרכזית. עיר שרוצה לראות את עצמה בעולם כיעד מרכזי חייבת מלון 'ארבע העונות', כי אנחנו מביאים איתנו קבוצה מבוססת של אורחים אמידים, כאלה שיודעים לטייל, ושלא יבקרו בעיר מסוימת אלא אם כן יהיה בה'ארבע העונות'. תסתכל למשל על דמשק. יש אורחים רבים של 'ארבע העונות', שאילו הצעת להם לפני שלוש שנים לנסוע לדמשק, הם היו אומרים 'אין סיכוי'. אבל נוכחות של 'ארבע העונות' נוסכת בהם ביטחון. יש לנו מלון בבאלי שאחרי התקפת הטרור עדיין רווחי ומצליח. זה הסכם המבוסס על אמון שיש לנו עם הלקוחות. ירושלים היא עיר מרכזית בעולם בעלת סיפור, זו עיר שאנחנו מאמינים שאנחנו צריכים להיות בה".
אתה מסוגל להבין ללבם של אנשי המושבה הגרמנית, הטוענים שהקמת המלון תפגע במרקם המיוחד מאוד של השכונה?
"אני יכול להבין את זה. כל שכונה תהיה מודאגת מכל בניין שיוקם בתוכה. אותו דבר היה כשהקמנו את המלון בבוורלי הילס. בתוך שנה אחרי הבנייה כולם שכחו מהכול, כי התושבים אהבו את העובדה ש'ארבע העונות' לידם. נוכחות של 'ארבע העונות' נוטה לייקר את ערך האדמה".
תושבי המושבה הגרמנית חוששים שיפתחו את חלון הסלון שלהם וישקיפו על אורח של "ארבע העונות" מתקלח במקום לצפות על חומות ירושלים.
"אם נוף של מישהו מופרע, מובן שאי אפשר להגיד לו שזה טוב, אבל צריך להבין שביום מן הימים יקום מלון כזה בכל מקרה. ירושלים צריכה את זה. ואם כבר מלון הולך להפריע לנוף, כדאי לטובתו האישית של אותו תושב שזה יהיה 'ארבע העונות', מלון שרגיש מאוד ארכיטקטונית לסביבתו. אם אתה רוצה להתאים את עצמך לרצונות הנוסע האמיד בסטנדרטים של היום, אתה לא יכול לשקוט על שמריך".
במהלך שנות ה-90 החלה "ארבע העונות" להתעניין בהקמת מלון בירושלים. לצורך הפרויקט גויסה החברה האמריקנית ג'ם, המחזיקה בבעלות על בתי מלון רבים בעולם. המדינה איתרה קרקע בין גן הפעמון לבין רחוב עמק רפאים בירושלים, שנמכרה לאחר שהוצא פטור ממכרז. בהמשך נרכשה חלקה נוספת צמודה שבה פעל גן ילדים של רשת "אמונה", כדי שניתן יהיה להגדיל את המלון.
אבל כשהגישה הרשת את התוכנית לוועדה לתכנון ולבנייה בעיריית ירושלים, החלו מיד ההתנגדויות. לדברי התושבים המתנגדים, היזמים שרכשו את הקרקע מבקשים להגדיל את היקף הבנייה וגובהה במידה ניכרת.
לדבריהם, המלון שיוקם יחסום את מסדרון התצפית לעיר העתיקה, שנקבע בתוכנית המתאר החדשה לירושלים. התושבים גם יוצאים נגד הכוונה לבנות דירות מגורים מעל חדרי המלון. הם מדגישים כי אלה מגורי יוקרה, שמיועדים לתושבי חוץ שלא יתרמו דבר לעיר או לשכונה, וייצרו שכונת רפאים מסוגרת.
בשנים האחרונות הפכה המושבה הגרמנית, שבה עומד להיות מוקם המלון, לאזור בילוי אליטיסטי, המקפיד להבדיל את עצמו ממרכז העיר וממדרחוב בן יהודה. להערכת מומחים, מחירו של מטר רבוע במושבה יכול להגיע עד ל-10,000 דולר.
מאבק או לא, בסופו של דבר לשני הצדדים ברור שהמלון יקום, השאלה היא באיזו מתכונת, באיזה היקף בנייה, ואיזה צד ישיג את הישגי הרגע האחרון.
"ארבע העונות" נחשבת לרשת ניהול בתי המלון היוקרתית בעולם. זו הסיבה שלפני כשבוע בלבד הציעה קבוצת אנשי עסקים, הכוללת בין היתר את ביל גייטס והנסיך בן-טלאל, סכום של 3.7 מיליארד דולר עבור רשת מלונות היוקרה. העסקה טרם יצאה לפועל, אבל השניים יודעים שהשקעה ברשת המלונות היא השקעה לטווח קצר - כולם רצים ללון שם.
70 מלונות הרשת ב-30 מדינות בעולם מספקים לאורחיהם שירות שנבדל ממלונות יוקרה אחרים במספר העובדים הגדול לאורח, הכשרתם של עובדי השירות (המחויבים למשל בידיעה של ארבע שפות), הגודל הממוצע של החדרים (כ-70 מ"ר), וכמובן המחיר שעומד על בין 500 ל-700 דולר ללילה לחדרים הרגילים.