גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


ביקור חורפי בארץ אסורה

חלקו הדרומי של הירדן ממתין לגשם שישטוף מעליו את אבק הקיץ. הזדמנות נדירה להציץ באתרים ההיסטוריים שהיו חסומים בפנינו

דובי זכאי | 22/11/2007 8:13 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
מדבר יהודה מוכן לימי הגשם. העננים המתקבצים במערב מעל הים עושים דרכם במחול סהרורי, כאסופה של נוצות כהות הנעות בנחישות מזרחה. העבים חולפים מעל המדבר, גולשים לים המלח, ונבלמים רק בקירות התלולים של הרי מואב בממלכת ירדן. רחוק רחוק נתלה אד לבן כצעיף שקוף על המים, מראם הכהה של ההרים הרחוקים מתרכך בערפל.

ערוצי הנחלים המרכזיים הגולשים אל ים המלח מתמלאים בתקווה-שיטפון טוב ינקה וירענן את מראם. על גדות הנחלים אוג, ערוגות, דרגות, חבר, צאלים ואחרים בודקים את אחיזתם של הסלעים הרופפים. עם בוא השיטפון ייפרדו מהמצוקים ויתגלגלו במורד לים המלח.

הירדן אף הוא יתאושש. בימי הקיץ בקושי אסף את מימיו, התעקל במסלול עצל כנחש מתחתר. אך זרימות החורף החזקות יקצרו את העיקולים ויציפו את מלוא רוחב הנהר - בחורף המים הדוהרים מסתערים על כל עיקול ומתפרצים מתוכו. הדלתא הענקית נפרסת שלוש פעמים לקראת השפך לים המלח.

הפעם נפליג בזמן ובמורד הירדן. תחילה נחזור לרגע היסטורי, אל תחילת שנות ה-30 של המאה ה-20. באותם ימים הניחו את היסודות לסכר בין הכנרת לירדן הדרומי. כך יכלו לשלוט במי הכנרת ובמי ירדן, ולנתב אותם לייצור החשמל בתחנת הכוח בנהריים. רגע לפני שנבנה הסכר, קלחו מי הירדן בשמחה אל הירדן הדרומי. מים צלולים כבדולח המפלסים את דרכם בסבך צמחייה עשירה.

לאחר קום המדינה, בשנות ה-50, הסכר הפך לוויסות זרימת מי הכנרת לירדן הדרומי, סגור ברוב עונות השנה כדי להעלות את מפלס המים בכנרת. וכך, בשנת 1950 החלה גוויעתו של ים המלח. בדרכם לים המלח המים המזוהמים פוקדים אתרים הקדושים לנוצרים, צליינים רבים מכל העולם מבקרים בהם. אחד האתרים, מול יריחו, נקרא "קסר אל יהוד" (מצודת היהודים) ורבים מהם נוהגים לטבול בו, במים המעופשים.

הפעם מסלול הטיול שלנו מוקדש לחלקו הדרומי של הירדן, לקטע מ"קסר אל יהוד", דרומה עד שפך הירדן לים המלח, אותה דלתא גדולה וירוקה שבה הנהר מתפתל בעיקולים האחרונים לפני ים המלח. כדי להגיע לאזור נדרשים אישורים ביטחוניים מצה"ל. לקראת כנס "מלח הארץ" שמתקיים בעין גדי  יש אפשרות לצאת לטיול מודרך באזור שלא נחשף לעיני רבים.

במקביל לכביש 90, ממזרח לדרך, נמצאת ערבת יריחו. כביש קטן שבדרך כלל בשימוש צה"ל נושק לגדר המערכת ולשערים הממוגנים. כדי להיכנס לשטח נדרש ליווי של רכב צבאי מזווד היטב, הממתין למטיילים ליד אחד השערים הדרומיים בגדר המערכת. השער נפתח - וכלי הרכב האזרחיים נכנסים בליווי הצבא.
מצודת היהודים

מנזר יווני אורתודוקסי השוכן במרחק 600 מטר מהירדן על גבעה, משקיף ממעל. על פי המסורת הערבית, כאן חצו בני ישראל את הירדן בדרכם לארץ המובטחת. גם לנוצרים המקום קדוש. כאן, במי הירדן, הוטבל ישו על ידי יוחנן המטביל.

על גדות הירדן הוקמו מספר מנזרים של זרמים שונים בנצרות לזכר אותו אירוע. נזירים שניהלו

חיים במנזרים המבודדים גידלו גני ירק סביב המבני. בשנות ה-70 פונו המנזרים בגלל סיוע למחבלים. המקום נסגר בפקודת הצבא, הפך שומם ונטוש, וזכה לשם "ארץ המנזרים האסורה". מפעם לפעם מאשרים סיורים באזור בתיאום מראש. בכל שנה מאפשרים למאמינים נוצרים לערוך את הטקסים ה"אפיפניה" על יד נהר הירדן לקראת חג המולד.

גשר עבדאללה

אחד המראות המדכאים של אחרי מלחמה הם הגשרים ההרוסים, ובמיוחד גשר עבדאללה שממוקם בסמוך. בימיו הטובים שימש הגשר כחיבור בין ירושלים לרבת עמון. כיום מרכזו של הגשר צנח אל הירדן, גוש הבטון האדיר נפגע בהפגזה במלחמת ששת הימים. הגשר מחורר בחורים, קורות הברזל שלו מעוקמות-תוצאה של עבודת השמדה יסודית בהפצצה אווירית של הגשר במלחמת ששת הימים.

מסביב רק שממה של אדמת חוואר מתפוררת. הרוחות והמים טרחו כאן על מלאכת פיסול, מעניקים גלריה צנועה של פסלים מן הטבע. שם הגשר על שמו של המלך הראשון של ממלכת ירדן, אבי סבו של המלך חוסיין. שביל הבטון הוא הדרומי מבין גשרי הירדן, והוא למעשה האחרון לפני שהירדן נשפך אל ים המלח.

מהגשר אין רואים את החיבור לים המלח, ומיקומו 370 מטר מתחת לפני הים. בסמוך נמצאים שרידי היישוב בית הערבה הישן שהוקם ב-1938 ושחבריו נטשו אותו עשר שנים לאחר מכן, אז נחרב היישוב על ידי הצבא הירדני.

חיבור שפך הירדן

נקודת החיבור היא אחת המקומות שבדרך כלל לא נשזפים לעיני המטיילים, באזור שפך הירדן לים המלח. לכאן מגיעים מי הירדן לאחר הדרך הארוכה שעשו, ולפניהם נפרסת כמניפה דלתא ענקית. בין עצי אשל לצמחי קנה ירוקים זורם לו הירדן.

בשעת שיטפונות עולים המים, ממלאים את כל רוחבה של הדלתא, ונוגסים בקירות הזקופים של הקניון שנולד. לקו המים אי אפשר להגיע בגלל חשש למיקוש, אך התצפית היפה מקצה המצוק המספקת מבט לים המלח הנסוג, מרהיבה-כאן הירדן מסיים את זרימתו. במרכז הדלתא איים של אבן וירק. מה שהיה פעם נחל שוקק חיים, זורם בלחישה כואבת אל ים המוות.

הים הגווע

ים המלח הולך וגווע מול עינינו, מפלס ים המלח צונח ומשאיר אחריו הרס עצום. כיום ירידת המפלס השנתית עומדת על ‭1.12‬ מטר, כאשר בחודש האחרון בלבד התכווץ עומק הים בשבעה סנטימטרים.

לפני שכלאו את הזרם שצפו בערוצו של הירדן ‭1.3‬ מילארד מ"ק של מים והעשירו את ים המלח. אך אלה נלקחו על ידי ירדן, סוריה וישראל והוחלפו בזרם עלוב, מי ביוב לא מטופלים ומים מליחים המוטים מהכנרת.

התייבשות ים המלח מביאה מומחים רבים אל עין גדי לכנס שנתי, לזעוק את זעקת הים הנגזל. סדרת הרצאות תתמקד בסיפורו של ים המלח, באוצרות הטבע, באתרי הטבע בסביבה, בבולענים ובהיסטוריה של ים המלח. כמו כן יתקיימו מספר מסלולי טיול מיוחדים בתקופת הכנס.

משתתפי האירוע יכולים להישאר לכל תקופת הכנס בכפר הנופש בעין גדי, וליהנות מכניסה להרצאות בכל ימי הכנס. אפשר לשלב כניסה יומית להרצאות מעניינות. סיורים מיוחדים יתקיימו בארץ הנעולה, לגשר עבדאללה, שפך הירדן לים המלח, ארץ המנזרים האסורה, סיורים במצדה בעזרת מומחים חוקרי מצדה ומפגשים לאורו של ירח עם מופעים מוזיקליים.

כנס "מלח הארץ" יתקיים ב-25-27 בנובמבר. הרשמה ופרטים בטל' 08-9975010‭

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים