עכו: בין הסימטאות
עיר הנמל העתיקה אותה ניסה נפוליאון לכבוש היא פסיפס של חומות, מנהרות סתרים, חאנים ושווקים. מסלול טיול לאורך ההיסטוריה
את עכו ניתן לבקר בדרכים רבות. מסלול זה יכלול את האתרים העיקריים לאורכה, אך כדאי פשוט לשוטט בסימטאותיה ולספוג את אווירתה.
מהחניה בעיר העתיקה פונים לעבר החומות המזרחיות ועולים בגרם מדרגות רחב אל החומה. עכו העתיקה מוקפת בשלוש חומות עיקריות ובחפירים. אחת החומות שרדה כמעט בשלמותה, ואילו מהאחרות שרדו רק חלקים.
החומה הראשונה שהוקמה בעכו בתקופה העוסמנית נבנתה על ידי ד'אהר אל-עומר בשנים 1751-1750. חומה זו נבנתה בחיפזון רב, במקרים רבים על-ידי שיקום ותיקון שרידי החומה הצלבנית, ובתום המלאכה הקיפה את כל עכו, מן היבשה ומן הים. זו היתה חומה דקה, שגובהה נע בין 13-10 מטרים, שעמדה בשנת 1799 בפני התקפותיו של נפוליאון. חלקים מחומה זו ניתן עדיין לראות מצפון.
החומה הרחבה שעליה עליתם נבנתה בימי אחמד אל-גַ'זאר, שלא נכנע לנפוליאון ובנה אחר-כך גם את החומה הגדולה הזו, עם חפיר היקפי ותותחים להגנת העיר. חלק מהתותחים עדיין ניצבים על מקומם.
יורדים מן החומה, חוצים את החניה, עוברים את הכביש ונכנסים אל מיתחם אולמות האבירים. כאן ניתן לרכוש כרטיס כניסה משולב לכמה אתרים (כרצונכם), ולהיכנס אל המצודה של המסדר ההוספיטלרי.
ארבעת אגפי המצודה נבנו סביב חצר פתוחה, וכל אחד מהם כלל עשרה אולמות ענק. באגף הדרומי נחשף אולם מפואר ששימש, כנראה, כחדר האוכל של המסדר. סמוך לאולם זה מתחילה מנהרת סתרים המובילה אל מחוץ למצודה, לאזור בית המרחץ.

הצלבנים כבשו את עכו רק בשנת 1104, כעשר שנים לאחר כיבוש ירושלים, והפכו אותה לנמל המרכזי בארץ. ב-1187, עם נפילת ירושלים בידי סלאח א-דין, נכבשה גם עכו. ארבע שנים אחר-כך החזיר אותה ריצ'ארד לב הארי לידי הצלבנים והפך אותה לבירת הממלכה, עד נפילתה הסופית בידי הממלוכים בשנת 1291. מתחת לעכו הנראית לעין קבורה עיר צלבנית שלמה הנחשפת לאיטה, שלב אחרי שלב.
יוצאים מאולמות האבירים, פונים ימינה ושוב ימינה ומשמאל רואים את הצריחים הגבוהים של מסגד אל-ג'זאר. זהו המסגד הגדול ביותר בארץ (מחוץ לירושלים) והגדול מבין המסגדים שהוקמו בארץ ישראל בימי הטורקים. על-פי הכתובת הערבית החקוקה מעל פתח הכניסה, נחנך המסגד בשנת 1196 להיג'רה (1782-1781 לספירה), כלומר בראשית שלטונו של אחמד אל-ג'זאר בעכו. אגב, ג'זאר הוא כינויו של השליט האכזר, שנהג לגזור אצבעות, אפים ושאר איברים של מתנגדיו. ניתן לבקר במסגד בלבוש הולם, אך לא בשעות התפילה.
ממשיכים ברחוב ופונים שמאלה עם השילוט לחמאם אל-באשא. כאן, בתוך החמאם הטורקי המשופץ, אפשר לחזות במיצג "הבלן האחרון", המתאר את עכו
כשיוצאים מהחמאם פונים שמאלה וברחוב הבא שוב שמאלה, ומגיעים אל רחוב השוק, המשמר עדיין אותנטיות אמיתית. בשוק הססגוני יש דוכנים רבים של דגים, מיני מתיקה מזרחיים, פרפומריות ותבלינים. פונים ברחוב השוק ימינה, הולכים עד סופו ופונים שמאלה אל הנמל. סירות דייגים לרוב עוגנות ברציפים ורשתותיהם פזורות סביב לייבוש.
מכאן הולכים אל מגדל השעון, הבולט מעל נוף הנמל. נכנסים תחתיו אל חאן אל-עומדאן, חאן סוחרים גדול שנבנה סמוך לנמל. סוחרים שהגיעו לנמל פרקו את סחורותיהם במחסנים שבקומה הראשונה, והשתכנו בחדרי הקומה השנייה.
יוצאים מצידו השני של מיבנה החאן ופונים שמאלה אל סימטה. לאחר כ-100 מטרים פונים שוב שמאלה, ועוברים דרך שער אל הים. עולים מייד ימינה, במדרגות המובילות דרך שולי מסעדה אל חומת הים. הולכים על החומה הים ומביטים בנערים (שתמיד נמצאים כאן) המזנקים באומץ מהחומות אל הים הכחול המכה בהן. ההליכה על החומות מובילה אל המגדלור, וכאן מסתיים המסלול. אפשר לחזור אל החניה באותה דרך, אך מומלץ להיעזר במפה ולשוטט בסימטאות.

אזור: צפון מישור החוף.
סוג המסלול: רגל, מעגלי.
נקודת מוצא וסיום: חניית עכו העתיקה.
משך הטיול: 2-3 שעות.
אורך המסלול: 2 ק"מ.
דרגת קושי: קל.
עונה מומלצת: כל השנה.
כניסה: הסיור בעיר ללא הגבלה. אולמות האבירים והחמאם הטורקי: א-ה, שבת וחג 08:30–17:00, שישי 08:30–14:00; הביקור במסגד אל-ג'זאר בתיאום מראש: חסן סרואן, טל' 9913039- 04
איך מגיעים: כשמגיעים מדרום פונים בכניסה לעכו שמאלה לרח' יהונתן החשמונאי, ההופך בהמשך לדרך הארבעה. ברמזור הראשון פונים שמאלה (מערבה) ברח' פנקס. בכיכר השנייה פונים שמאלה (דרומה), נכנסים בין קירות האבן הגבוהים של חומת עכו וחונים משמאל, בחניה הציבורית.
המסלול מתוך הספר החדש "ישראל: 60 שנים וטיולים", בעריכת אורן נהרי, בהוצאת מפה. כתב: עומר יגאל.