בא לי לצעוק: פריחה!
אוסף הנקודות האדמומיות והזדוניות משתלט מדי פעם על הילד, ולכן כדאי להכיר את ההבדל בין פריחות מסוכנות לסתם תמימות. מדריך שימושי
הזוג כהן עמד נבוך ואמא כהן אמרה: "בחיי שהיתה לקטנצ'יק פריחה מבהילה. מיד כשראינו אותה, הגענו אליך. אני לא יודעת איך זה יכול להיות, אבל פעם אחר פעם עד שאנחנו מגיעים אליך, הפריחה נעלמת. אנחנו עוזבים את הקליניקה, והפריחה מופיעה שוב".
הזוג כהן הוא דוגמה להורים שבאמת ובתמים לא יודעים מה לעשות כשהילד שלהם מלבלב ופורח בלי התראה מוקדמת. בהיעדר הוראות הפעלה, לזוג כהן לא היה סיכוי לדעת כי מדובר ב"אורטיקריה"-פריחה על רקע אלרגי, הנעלמת ומופיעה שוב מדי כמה עשרות דקות. מעל ל-20 אחוז מהאוכלוסייה סובלים מאלרגיות הגורמות לפריחות שונות. חלקן עונתיות ומופיעות בעיקר באביב או בסתיו, וחלקן מבלות איתנו לאורך כל השנה.
אז איך מתייחסים אל פריחות? איך מבדילים בין אלרגיה לווירוס, ומתי, אם בכלל, לרוץ למיון? ד"ר גל דובנוב-רז, מומחה ברפואת ילדים ב"הדסה אופטימל" ובמחלקת ילדים בבית החולים הדסה הר הצופים, אומר כי פריחות יכולות לנבוע מכמה גורמים. "רוב הפריחות הן על רקע ויראלי, ובדרך כלל אינן מסוכנות", פותח ד"ר דובנוב-רז בצפירת הרגעה. "לעתים נדירות, הפריחה מופיעה בנקודות אדומות אשר אינן נעלמות בלחיצה, ואם הדבר מלווה בחום גבוה ובתחושה לא טובה של הילד - ייתכן ומדובר במאורע חיידקי מסכן חיים".
האם ניתן לחלק את הפריחות הנפוצות לקבוצות?
"בהחלט. ישנן פריחות הנובעות ממחלה זיהומית הנגרמת מווירוס או מחיידק, ישנן כאלה הנגרמות עקב אלרגיה למזון, לתרופה, למשחה וכדומה, או לעתים נדירות יותר - ממחלות דלקתיות, בהן יש רק תגובה דלקתית של הגוף ללא מחולל זיהומי".
נתחיל בפריחות המלוות מחלות זיהומיות. על פי מחקרים, לפחות 30 מחלות ילדים מלוות בחום ובפריחה. מרביתן אינן מסוכנות ואף אינן מצריכות טיפול, אולם צריך להבחין בין הפריחות השונות. רוב הפריחות אצל ילדים נובעות ממחלות ויראליות ומתאפיינות בנקודות קטנות ורדרדות על פני כל הגוף, בדגש על הגב. לפעמים ניתן למשש אותן במגע על העור, הן נעלמות בלחיצה ובדרך כלל חולפות עם חלוף המחלה או זמן קצר לאחר מכן. "ישנם מספר מאפיינים לכל פריחה, היכולים לרמז על סוג הווירוס", אומר ד"ר דובנוב-רז, "לדוגמה, במחלת האדמדמת, הפריחה מופיעה לאחר ירידתו של חום גבוה".
באילו מקרים הפריחה מדבקת?
"באבעבועות רוח הפריחה היא שלפוחיתית ומגרדת. חשוב לציין, כי כאן הפריחה מדבקת מאוד כי היא מכילה וירוס חי בתוכה, בניגוד לרוב הפריחות הוויראליות אשר אינן מדבקות במגע. פריחה נקודית ורדרדה המערבת גם את כפות הידיים והרגליים יכולה להתאים ל'אנטרווירוסים' - נגיפי מעיים האופייניים לעונת האביב. פריחות אופייניות נוספות יש גם במחלת החצבת, אשר כמעט אלף מקרים שלה זוהו בישראל בחודשים האחרונים, או אדמת. אולם היצמדות לשגרת חיסוני הילדות הפכה מחלות אלו לנדירות כיום".
ברשימת המחלות החיידקיות הגורמות לפריחה דקורטיבית על העור, לחום גבוה ולמראה חלשלושי
פריחה נוספת שחשוב להכיר מבעוד מועד נגרמת מחיידק המנינגוקוק. הפריחה אינה נעלמת בלחיצה ונראית כשטפי דם קטנים על פני העור - לפעמים בגודל ראש סיכה ולפעמים נרחבים מאוד, שאינם נעלמים בלחיצה. הופעתה של פריחה כזאת דורשת הגעה מיידית אל הרופא.
פריחות נוטות להופיע בדרך כלל אצל ילדים בעלי נטייה לאלרגיה. המפשפשים באילן היוחסין המשפחתי מגלים בדרך כלל רקע של אלרגיה עונתית, אסתמה או שימוש באינהלציות/משאפים, דלקת עיניים אלרגית, אלרגיה למזון או תרופות וכדומה.
ד"ר דובנוב-רז: "הפריחה הנפוצה הינה אטופיה - אטופיק דרמטיטיס. מדובר בפריחה מגרדת המצויה לרוב באזורי קפלים ומפרקים, אך לעתים היא מפושטת יותר. הטיפול כולל שימון העור בעת האמבטיה ומשיחת קרם לחות, ובמידת הצורך משחות סטרואידיות או תרופות נוגדות אלרגיה". ילדים ששימון העור לא עוזר להם במקרה הזה - מוזמנים לסור עם הוריהם אל מומחה לאלרגיה, שיבצע מעקב.
פריחה אלרגית נוספת, כאמור, היא האורטיקריה, אותם נגעים הנעלמים ומופיעים ונראים כנודדים ממקום למקום על פני העור מדי כמה עשרות דקות. הסיבה הינה לרוב מעין תגובה אלרגית לווירוסים נשימתיים שונים, אך גם תגובה לשינויי עונות, לתרופות, למזון וכדומה. לידיעת משפחת כהן.
בעוד שהטיפול המקובל ברפואה המערבית הוא בעזרת תרופות אנטי היסטמיניות, תכשירים מקומיים או סתם סבלנות, הרפואה המשלימה מציעה פתרונות כמו רפואה סינית, צמחי מרפא, הומוטוקסיקולוגיה, הומאופתיה ואחרות.
"הסינים טוענים שפרט לגורמי תורשה, קיים עודף חום במערכת העיכול, הגורם ליובש ולגירוי בעור", אומר ד"ר מוטי לוי, מנהל תחום הוליסטי ב"בית דרך חיים" משירותי בריאות כללית. "העבודה על מערכת העיכול יכולה לפתור את הבעיה: דיקור בנקודות ספציפיות, תזונה המבוססת על ירקות לא מבושלים, טיפול באמצעות צמחי מרפא סיניים ועוד".
צמח הסירפד, למשל, מתאים לתגובות עוריות עם פריחה אדומה המלווה בגרד. "חשוב לבצע התאמה נכונה של סוג הצמחים והמינונים על ידי בעל מקצוע בתחום ולא ליטול צמחים באופן עצמאי, מאחר שעלולות להופיע תופעות לוואי או תופעות אחרות כתוצאה ממינון לא נכון או מצמח לא מתאים", מדגיש ד"ר לוי.
שיטת טיפול נוספת היא ההומוטוקסיקולוגיה, הגורסת כי הצטברות של פסולת ורעלים בגוף כתוצאה מתזונה לא נכונה, מזהמים שונים באוויר ושתייה לא מספקת, מסייעים להיווצרות תנאים לפריחות אלרגיות. שינוי ההרגלים תוך שילוב תרופות הומאופתיות יוצר תהליך ניקוי המאפשר לגוף ולמערכת החיסון לשוב לאיזונם.
שיטה נוספת היא ההומאופתיה. "מאחר שבהומאופתיה משתמשים במינונים אפסיים של צמחים ומינרלים, הטיפול מתאים גם לילדים ולתינוקות ללא חשש מתופעות לוואי", אומר ד"ר לוי. "בכל מקרה, יש להתחיל בטיפול מוקדם ככל האפשר על מנת לחסוך סבל מיותר. לשמחתנו, אנחנו לא ממש פוגשים במצבים היסטריים של ריצה לחדר מיון, מפני שפריחות אצל תינוקות נמשכות לרוב כל השנה ובדרך כלל מוכרות להורים. החדשות הטובות הן שהפריחות נוטות להיעלם עד גיל 5 גם באופן טבעי".