גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


גוש דן של בית שני

אלפיים שנה לפני שמרכז היישוב היהודי התמקם לו בתל־אביב ובסביבתה, שקקו להם חיים יהודיים ענפים בארץ ישראל. כפר ביש, אשר שרידיו נחשפו בימים אלו במרכז שפלת יהודה, היה באותם ימים חלק ממטרופולין הומה.השבוע תעניק אותו קק"ל למדינת ישראל לכבוד חגיגות ה־‭,60‬ ביחד עם פארק עדולם שבמרכזו הוא שוכן

דליה מזורי | 13/4/2008 10:12 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בשנת 69 לספירה ניצב המצביא הרומי צראליס עם צבאו הרב אל מול חומותיו המבוצרות של כפר ביש. לפתע, ללא צורך בקרב, פתחו תושבי הכפר את שעריהם ואיפשרו לכובש הזר להיכנס לביתם.

סיפור זה, אשר מופיע בספר "מלחמות היהודים" של ההיסטוריון היהודי הגדול יוסף בן מתתיהו, הינו העדות הכתובה להישרדותו של מרכז חיים יהודיים בתקופת בית שני - הכפר ביש, ששרידיו נחשפו השבוע.
שרידי מטרופולין יהודי לפני 2000 שנה, חורבות כפר ביש. צילום: אמיר גנור, רשות העתיקות
שרידי מטרופולין יהודי לפני 2000 שנה, חורבות כפר ביש. צילום: אמיר גנור, רשות העתיקות יחצ

כפר ביש, יישוב יהודי מרכזי מתקופת בית שני המוזכר בתלמוד הירושלמי, בתלמוד הבבלי ובכתבי יוסף בן מתתיהו, התגלה בימים אלו באתר "חורבת בורגין" במרכז שפלת יהודה, כ-‭7.5‬ ק"מ מצפון מזרח לבית-גוברין וכ-17 ק"מ מצפון מערב לחברון, על ידי הארכיאולוגים אמיר גנור ואלון קליין מהיחידה למניעת שוד ברשות העתיקות.

בשנת 2001 חשף גנור ביחד עם ד"ר בועז זיסו את חורבת עתרי הסמוכה, אשר מזוהה עם היישוב הקדום

כפר־עתרה, שהוזכר אף הוא בכתביו של יוסף בן מתתיהו.

שני אתרים אלו, אשר נמצאים במתחם 50 אלף הדונמים של "פארק עדולם‭,"‬ היו יישובים יהודיים פעילים מרכזיים בתקופת בית שני, וחלק מאזור שפלת יהודה כולו שהיה מרכז ההתיישבות היהודית בתקופה, מעין גוש דן של ימי בית שני.

אך בניגוד לכפר עתרה, אשר הוחרב על ידי הרומים בשנת 69 לספירה, בחרו תושבי כפר ביש להיכנע, וכך המשיכו להתקיים כיישוב גדול.
שרטוט: טניה קורנפלד, רשות העתיקות
שרטוט: טניה קורנפלד, רשות העתיקות יחצ

שרידי הביצורים

חורבת בורגין היתה אזור ההתיישבות המרכזי בתקופת הבית השני, עד לסיום מרד בר כוכבא. ההתיישבות באתר, על פי הממצאים הארכיאולוגיים, החלה בתקופת הברזל השנייה 2 (800- 586 לפני הספירה) ונמשכה ברציפות עד סוף התקופה הערבית (638-1099).

החורבה מתפרסת על פני שטח של כ-60 דונם, וחו־לשת על כל סביבתה. בסמוך לה נמצאים עמקים רחבים ופוריים המאפשרים חקלאות ותנאי מעבר נוחים, וכן באר בורגין שהיתה באר מים פעילה ושופעת עד לשנים האחרונות.

בדומה לאתרים עתיקים אחרים, סבלה גם חורבה זו מחפירות גנבי עתיקות, אשר פרצו ושדדו מערות קבורה ועתיקות נוספות. באתר חצובות עשרות מערות ומערכות תת קרקעיות מתקופות שונות, אשר שימשו למגוון תפקידים. במפלסים נמוכים ישנם קירות גזית באיכות בנייה מעולה, המתוארכים לתקופת הבית השני, וסביב האתר נמצאו שרידי ביצור או חומה היקפית.

בורגין שימש כבית הקברות המרכזי של אתרי האזור החל מהמאה השנייה לפני הספירה ועד לראשית התקופה הביזנטית (324-638).

היקפו ועוצמתו של בית הקברות בחורבת בורגין, כמו גם הביצור שנחשף, היו המאפיינים העיקריים שתרמו לזיהוי של האתר ככפר ביש.

בנוסף לסיפור הכניעה המופיע ב"מלחמות היהודים‭,"‬ מוזכר כפר ביש גם באגדות החורבן בתלמוד ירושלמי, ככפר גדול ואף כעיירה. השם הערבי, השגור "אום בורג‭- "'‬ אם המצודות, אם המגדלים המבוצרים - הוא עדות לביצור החזק שהגן על כפר ביש בימי המרד הגדול, והוזכר אצל יוסף בן מתתיהו.

לכבוד חגיגות ה-60 למדינת ישראל, תעניק השבוע הקרן הקיימת לישראל את פארק עדולם לראש הממשלה אהוד אולמרט, ובאמצעותו-למדינה. נחל האלה מציין את גבולו הצפוני של הפארק, אשר שוכן בלבה של שפלת יהודה, מדרום לבית־שמש, ונחל גוברין מציין את גבולו הדרומי. ביחד עם פארק בריטניה ופארק ארצות־הברית, יוצר פארק עדולם את המרחב הירוק של מרכז הארץ.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים