קטקט במשקפיים

רוחק ראייה, עין עצלה, פזילה קלה - כיצד פותרים בעיות עיניים אצל הפעוט, ואיך מבשרים לו עליהן?

כרמית ספיר-ויץ | 30/4/2008 13:13 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
"בגלל המשקפיים/ כולם אומרים שאני נראה כמו פרופסור קטן/ כל מה שאני רוצה/ שיגידו איזה ילד יפה, ממש דוגמן" (כס"ו, משקפופרית מגיל 10 חודשים, בקריאה נרגשת לאומה. השם המלא שמור במערכת) כשהיה בן שנה, הוריו של אורן התייצבו איתו לבדיקת עיניים. האופטומטריסטית הציגה בפני הדברן הצעיר קובייה, כשעל כל פאה מפאותיה התנוסס ציור אחר. "זה אוטו", "זה ילד", "זה עץ קטן", הצביע על פרח. משם עבר להזלפת טיפות ולבדיקה אצל רופאת העיניים, שקבעה כי הקטנצ'יק סובל מרוחק ראייה.

נוכח בהלת הוריו מהרעיון שיזדקק למשקפיים בגיל כה פעוט, הרופאה הרגיעה והמליצה לחכות, משום שייתכן שיפור משמעותי עם הזמן. "אני מודה", צלצלה אמו אל הרופאה בטון מדוכדך, "שרק מאז הבדיקה אני מבחינה בכל מיני דברים המרמזים על העובדה שהוא לא רואה טוב".

בין הוריו של אורן התפתח דיון סביב השאלה אם כשלו במבחן הערנות. "בדרך כלל, פזילה היא הסימן המובהק המצביע על בעיית ראייה אצל פעוטות. במקרים שאין פזילה, הורים אינם צריכים להרגיש אשמים אם לא הבחינו בבעיה", אומר ד"ר יוסף דוייב, רופא בכיר ברשת מרפאות "עיניים".

אז מתי בכל זאת כדאי לערוך בדיקת ראייה?
"רצוי לערוך בדיקה לפני גיל שנתיים, פרט למקרים בהם קיים ממצא קליני ברור כגון פזילה, אישון לבן, או סיפור משפחתי של בעיית עיניים. במקרים אלה, עם הופעת הממצא, על התינוק להיבדק ללא דיחוי".

בבעיות העיניים אצל פעוטות מככבות פזילה ועין עצלה. הורים לילדים פוזלים מכירים את טוב הלב השופע מכל עבר, שכן תמיד יימצא בסביבתם מישהו שיעיר את תשומת לבם לעובדה שלילדם יש מבט מוזר.
פזילה

קל לזהות פזילה: שתי העיניים אינן מתמקדות על אותו העצם. העין "הטובה" ממוקדת על עצם מסוים, בעוד העין השנייה מתמקדת בכיוון אחר וברוב המקרים נוטה פנימה לכיוון האף. הפזילה הנפוצה ביותר מולדת, ומופיעה במחצית השנה הראשונה לחיי התינוק.

לא נעים? גם לא ממש נורא, משום שניתן לתקן ליקוי ראייה זה בכל גיל באמצעות ניתוח. לעומת זאת, כאשר קיימת פזילה סמויה, לא ניתן לראותה כלל, ולכן קיימת חשיבות גדולה לעריכת בדיקה.

על מנת לזהות את התופעה

חשוב לשים לב לדברים הבאים:
- הילד פוזל אפילו לרגע קצר, או שהעין "בורחת" מעט ומיד חוזרת למיקומה
- הילד נוהג לעצום עין אחת, דבר המעיד על בעיה בסנכרון בראייה של שתי העיניים בו זמנית, הגורמת לכפילות בראייה
- הילד נוטה להתקרב לחפצים ואינו מסוגל לבצע פעילויות המצריכות קואורדינציה פשוטה, כגון ציור, הרמת חפץ וכדומה.

כאשר מאבחנים פזילה סמויה, הטיפול השכיח הוא ביצוע תרגילי עיניים. במקרים מסוימים יש צורך במשקפיים.

עין עצלה

עין עצלה מוגדרת כעין בעלת חדות ראייה ירודה, הנובעת מגירוי ראייה לקוי בגיל הרך, בתקופה שבה מתפתחת הראייה. "לרוב, העין העצלה נראית כעין בריאה ותקינה, וכל עוד לא תיבדק לא תעורר כל חשד לראייה לקויה", מסביר ד"ר דוייב. "הסיבה לעין עצלה היא הבדל במספר בין שתי העיניים. הבדל זה גורם לאי התפתחות של החלק האחראי במוח על קבלת התמונה. רוחק ראייה, אסטיגמציה וקוצר ראייה גבוה עלולים לגרום לעין עצלה במידה שהבעיה מופיעה רק בעין אחת, משום שהם גורמים לטשטוש ראייה תמידי באחת מהעיניים". החדשות הטובות: במידה שהאבחנה מתבצעת בגיל מוקדם, ניתן לשפר את חדות הראייה.

ואיך מטפלים בעין עצלה?
ד"ר דוייב: "הטיפול מתבצע עד גיל 8, הגיל שבו מערכת הראייה עדיין מצויה בתהליך התפתחות. מטרת הטיפול היא לחייב את העין העצלה לעבוד באמצעות הרכבת משקפיים מתאימים או באמצעות סגירת העין הטובה עם רטייה.

"במידה שלאחר הרכבת המשקפיים משתפרת הראייה, הילד צריך להמשיך להרכיב משקפיים. במידה שחדות הראייה אינה משתפרת עם הרכבת המשקפיים, יהיה צורך בחסימת העין הבריאה על ידי רטייה, כדי לאמץ את העין העצלה. כאשר העין עצלה עקב פזילה, חוסמים את העין שאינה פוזלת ומאלצים שימוש בעין הפוזלת. גם כאשר קיימת הצלחה וישנו תפקוד חלקי או מלא של העין העצלה, יש צורך בביצוע מעקב אחת לחצי שנה".

סיבות נוספות לאי התפתחות ראייה תקינה הן אנטומיות, ונגרמות בשל הפרעה במעבר קרני האור לעין, קטרקט מולד, הימצאותו של כתם על האישון או צניחת עפעף המכסה את האישון. "במקרים אלו, חדות הראייה תהיה גרועה מאוד", אומר ד"ר דוייב. "כאשר קיימת הפרעה לחדירת קרני האור לעין יש לטפל בכך כבר בחודשים הראשונים לחיי התינוק. אם הסיבה היא קטרקט, יש לנתח את התינוק אף בחודש הראשון לחייו. עכירות בקרנית וצניחת עפעף יטופלו מיידית".

איך מבשרים לילד?

אחרי שהבנו מה עושים מבחינה רפואית, נשאלת השאלה איך מבשרים לילד כי מעתה ואילך הוא חובר לעם האבו-ארבע מעדת המשקפופרים.האם לערוך טקס חגיגי? לכפות עליו משקפיים העונים לטעמם של ההורים או להפוך אותו לחלק פעיל בתהליך?

"כל דבר שהוא יוצא דופן אצל ילד יכול להיתפס כפגם שהילד זקוק לפיצוי על קיומו, אומר ד"ר רגילי גולדצויג, פסיכולוג קליני לילדים ולמתבגרים ומרצה בכיר במכללה האקדמית תל אביב-יפו. "מאידך,אפשר גם לתפוס את השוני כיתרון או כיכולת. הדבר תלוי בהתייחסותם של ההורים. בכל מקרה, המסר שההורים מעבירים אל ילדיהם מוכרח להיות אמין בעיניהם. לילדים גדולים אפשר להסביר שהתייחסותם למשקפיים תקבע את התייחסותה של הסביבה, ואצל צעירים יותר לפעמים נדרשת התערבות של איש החינוך שבסביבתו של הילד".

החלק הראשון בהעברת הבשורה הוא החלק הרפואי. "ברוב המקרים, כבר בזמן הבדיקה הילד מבין שהוא יכול לראות טוב יותר. זה הזמן להגיד לו 'תראה כמה נהדר אתה רואה עם המשקפיים', תוך הדגשת הדבר החיובי בהרכבתם", אומר ד"ר גולדצויג. "הדבר השני הוא הדגשת הבחירה בשלב רכישת המשקפיים. כל ילד בהתאם לגילו: אם מדובר בילד קטן מאוד, ניתן לצמצם את האפשרויות שמתוכן הוא בוחר כדי להקל עליו, ותוך כדי כך לייצר מרכיב של שליטה או בחירה".

במילים אחרות: גם אם האדון בוחר זוג מכוער להפליא, חבל להתעקש איתו. "החלק השלישי הוא החלק שמתפעל ממראהו החדש של הילד", ממשיך ד"ר גולדצויג. "ניתן לערוך טסטים מוזמנים מהמשפחה. לגשת אל הדודה ולבקש ממנה מבעוד מועד להראות התפעלות. לא כדאי לעשות מהדבר עניין גדול, אבל כן רצוי ליידע את הגננת או את המורה בדבר החידוש. ניתנת כאן הזדמנות להביע התפעלות ולשים עין במקרה שמתעוררות בעיות כמו עלבונות או ניסיונות של פעוטות אחרים לגעת במשקפיים".

ואם הילד לא משתכנע ושונא את המשקפיים? "אני ממליץ לא לסתור את הרצונות של הילד, ולתת מקום לאי נעימות. משפט כמו: 'אני מבין שאתה שונא את זה, אבל תראה שלא כולם שונאים את זה', צריך להיאמר מתוך הבנה שאולי לא נעים לו אבל המשקפיים מקנים לו יתרון עצום".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים