כפר קנה: נסים וכנסיות
הנסים שקרו לישו בכפר קנה הפכו את המקום לאתר תיירות חשוב לצליינות הנוצרית • הזמנה לטיול בין הסמטאות אל כנסיות עתיקות
דמיינו לרגע שאתם בלבה של חגיגת חתונה בכפר קטן בגליל. משפחה ענייה. אין כסף ליין. החגיגה מתנהלת וכטוב לבם במים (כי אין יין, כמובן), הגיעו לחתונה אם ובנה הצעיר. כאמא יהודייה רחומה, אומרת האם לבנה: "הנה, אין להם יין. . ." אומר הבן הצעיר לבעלי השמחה: "מלאו הכדים במים", ה"ארכיטריקליני" (כינוי יווני לפקיד המשתה בחתונה) טעם את המשקה, והנה, ראה זה פלא, המים הפכו ליין. זה הנס הראשון של ישוע הצעיר, שנעשה בכפר קנה.
הכנסיה היוונית בכפר קנה דובי זכאי
תודו, גם אתם הייתם מתפעלים ממעשה הנסים כזה. מקרה שני קרה באותו כפר: ישו מבטיח לאב דואג שבנו הנוטה למות יישאר בחיים, ואמנם הבן נשאר בחיים, שני הנסים אספו סביב ישו קהל של תלמידים, אלה הלכו אחריו והרבו לספר במעשי הנסים.
כפר קנה ליד נצרת היה כנראה קנה הגלילית, עייריה יהודית גדולה, בה מספרת המסורת נעשו מעשי הנסים הראשונים. הנוצרים שמקדשים כל מקום שכף רגלו של ישו דרכה בו, מקימים שם כנסייה, לא אחת-שלוש. שתיים קתוליות ואחת יוונית.
מעשי הנסים, קבע האפיפיור בזמנו, העלו את כפר קנה לאתר תיירות חשוב לצליינות הנוצרית. ולכן צליינים רבים מגיעים לכפר. אנו היהודים, מוצאים את המקום כיפה לטיול, בין הסמטאות אל הכנסיות, להכיר מקום מיוחד לא רחוק מנצרת העיר. כפר קנה במרכז הגליל התחתון, מרחק של שישה קילומטרים מצפון-מזרח לנצרת. כיום, רוב תושביו מוסלמים.
בכפר שלוש כנסיות. אחת מהן היא כנסייה פרנציסיקנית מרשימה שנבנתה בשנת 1879, ועל פי המסורת, באזור הזה התקיימה החתונה שנעשה בה נס היין. שמה, כמובן, הוא "כנסיית החתונה". על רצפת הכנסייה כתובת פסיפס עתיקה, בארמית, שמעידה שכאן היה בית כנסת. הדרך לכנסייה תחומה במשעול אבן, לאורך הקיר, ובו נמתחת כתובת, חלקה מנותצת, שמספרת על הנס הגדול שאירע כאן בכפר.
ויש גם את הכנסייה היוונית האורתודוכסית, הנמצאת בסמוך. יש בה חצר מקסימה עם מקום ישיבה בלב הגן, ושורת ברושים עתיקי ימים שמובילה אל הכניסה. מסביב-גינה יפה. אפשר
להיכנס לחצר הכנסייה, לא תמיד אפשר להיכנס לתוך הכנסייה.
עוד כנסייה יפה, סגורה, היא כנסיית נתנאל (סנט ברתולומיאו). על פי המסורת, כאן היה ביתו של נתנאל, אחד מ-12 השליחים של ישו. אפשר לראותה מבחוץ. הרחוב הראשי בכפר עמוס חנויות, מסעדות ומאפיות. סמטאות אבן ציוריות מעלות את המטיילים אל הכנסיות.
איך מגיעים: כדאי לטפס בכביש 60 המפותל והיפה העולה מעפולה צפונה לנצרת. עוברים לכביש 754, דרך נצרת?עילית, ומגיעים עד כפר קנה.
בסביבה 1: בספרות העתיקה נזכר ליד היישוב "בקעת רימון". בכתובים מסופר שהרימונים הטובים ביותר היו גדלים בבקעה זו. כביש 754 מוליך מכפר קנה אל "צומת רימון" ומשם מטפס בהר טוראן לעבר הקיבוץ הדתי, בית רימון, אזכור לשם העתיק של העמק. משם מתחילה דרך נוף קק"ל על רכס הר טוראן, שצופה אל נופי בקעת בית נטופה והרי נצרת. אגב, בימים אלה עץ הרימון מתכסה בפריחה אדומה מרהיבה.
בסביבה 2: נצרת , עיר עשירה בכנסיותיה ותצפיות. כנסיית הבשורה, ישו הנער, כנסייה יוונית לצידה כנסיית בית הכנסת, (לבקש מהכומר היווני לראות את הכנסייה), הר הקפיצה ועוד. אוכל: ביציאה הצפונית של הכפר, ליד המעיין, מסעדה מצוינת שנקראת (איך לא) "מסעדת המעיין". 7353141- 050. כדאי לבוא רעבים מאוד.
