שלא תעשו בושות: המדריך ללוק הנכון
הוזמנתם לוועידת עסקים, למסיבה בבית השגריר, לפתיחת תערוכה, לפרמיירה או לפגישת מחזור ואתם לא יודעים מה ללבוש? קבלו את המדריך שיחסוך מכם את עוגמת הנפש הכרוכה בהופעה לא ראויה למעמד

למרות שמדובר באירוע אקסקלוסיבי במיוחד, בילוי במספר לא מבוטל של מסיבות קוקטייל בבתי שגרירים בישראל חושף כי הרגלי הלבוש של המוזמנים המקומיים לוקים בחסר. אלו מופיעים אל האירוע כאילו מדובר בחתונה משפחתית או לחלופין, כאילו הוזמנו לארוחת ערב בשיפודייה השכונתית.
המעצבת לילך אלגרבלי ל"לילה מיסט", המתמחה בעיקר בשמלות ערב, טוענת כי קוד הלבוש של האישה צריך להיות מותאם לקוד הלבוש של הגבר, המצוין בהזמנה.
"אם מצוין טוקסידו", היא מסבירה, "האירוע הוא פורמלי ועל האישה להתייצב בשמלת ערב ארוכה, מה שמכונה אצלנו 'שמלות אוסקר' - משהו קלסי, מעט קונסרבטיבי, חשוף במידה ורצוי בצבע כהה, כמו שחור או כחול רויאל. לעומת זאת, אם קוד הלבוש משוחרר יותר
כדאי לזכור שהקודים אמורים להתגמש בהתאם לגילה, למבנה גופה ולגובהה של הלובשת. אישה בעלת מבנה גוף מלא, למשל, תיראה וולגרית בשמלת ערב חושפנית, אך בחצאית ארוכה או בחצאית באורך הברך ובז'קט מחמיא, היא תזכה למבטי הערכה.
גם אביזרים תואמים, כמו תיק ערב קטן, זוג עגילים או מחרוזת דומיננטית (אך לא שניהם יחד) יתרמו למראה. "אני לא אוהבת עומס", מוסיפה אלגרבלי, "לכן על כל אישה לזכור שהשיער שלה, האיפור וצבע העור משמשים גם הם כאביזרים. כך שאם הבגד עשוי היטב, אין צורך להעמיס יתר על המידה. שמלה יפה ועקבים - נמוכים או גבוהים - הם הבחירה האולטימטיבית לאירוע כזה".

במקרה זה, מגוון האירועים הרחב מצריך התאמה ספציפית של האאוטפיט למקום האירוע, לאופיו ולסוג הקהל. אם למשל הוזמנתם לערב חגיגי באופרה הישראלית, קוד הלבוש יזגזג בין שמרנות קלסית לאקסצנטריות ארטיסטית.
לדוגמה, שמלת ערב צבעונית עם אביזר ייחודי (רצוי לא טרנדי מדי, אלא כזה שיציב אתכן במרכז ההתעניינות מהסיבות הנכונות), כמו כובע רחב תיתורה או ענק יהלומים.
הגברים שביניכם יוכלו לשמור על הופעה שקטה הכוללת מכנסי כותנה כהים וז'קט קל, אך מוזמנים להפתיע באמצעות משקפיים בעלי מסגרת צבעונית או עניבה ייחודית (בשום פנים ואופן לא כזו הנושאת הדפסי דמויות מצוירות).
אם לעומת זאת הוזמנתם לפתיחת תערוכה של אמן חשוב בגלריה טרנדית, אתם בבעיה גדולה. הניואנסים של הלבוש באירועים כאלה מתבססים על שילוב בין מגמות אופנה, שמות מעצבים עכשוויים ומראה כללי לא מתאמץ. אם לא בורכתם בחוש סטייל מפותח, מומלץ ללכת על בטוח: שחור, צמוד וסקסי. ב-99 אחוז מהמקרים, זה יעשה את העבודה. על האחוז האחרון אנחנו לא מתחייבים.

"טקס חלוקת תארים הוא אירוע על רמה", טוענת מדריכת הנימוסים הנודעת תמי לנצוט ליבוביץ ומדגישה כי "זה גם אירוע מאוד שמרני".
מכיוון שברוב המוסדות האקדמיים בישראל לא מתקיימת מסורת הגלימות הנהוגה באוניברסיטאות באירופה ובארצות הברית, ממליצה לנצוט ליבוביץ להקפיד על מראה שמרני עם מינימום צבע, ועל גזרות בקווים נקיים וגרפיים. כלומר, בגדים חלקים בצבעוניות שקטה של כחול, לבן, אפור או שחור, בגזרות ישרות וללא התחכמות מיותרת.
"בדרך כלל בהזמנות לאירועים כאלה רשום קוד הלבוש", מוסיפה לנצוט ליבוביץ. "ואם לא, תמיד מומלץ להתקשר ולשאול מהו קוד הלבוש. זה מראה על רצינות".
מצד שני, ישנה משמעות גם לסוג התואר או המוסד האקדמי, כך שדין טקס הסיום של לימודי תואר שני באמנות או באופנה אינו כדין טקס הסיום בפקולטה למשפטים, גם מבחינת הלבוש.
ריאיון עבודה שקול לדייט ראשון, הפעם עם הבוס. בשניהם מומלץ להגיע בלבוש נוח, פשוט ולא מתאמץ.
"בריאיון עבודה צריך לזכור שאתה הוא המסר", מחדדת לנצוט ליבוביץ. "הכי גרועים הם המתחפשים, שרוצים להציג אישיות אחרת, אולי מתוחכמת יותר, אבל עולים על זה מהר מאוד, גם המלל שלהם יוצא לרוב מבולבל". לדבריה, לפני הריאיון מומלץ לעשות מיני תחקיר על מקום העבודה ולבדוק את קוד הלבוש בו.
בכל מקרה, היא אומרת, אל תופיעו לריאיון העבודה בג'ינס, גם אם הוא מהקולקציה החדשה והלוהטת של ליוויס. " אותו הדין לגבי נשים", היא מוסיפה. "כל מכנסיים אחרים מקובלים עליי, רק לא ג'ינס".
גם כתפיים חשופות, חולצות משובצות או בדוגמת פסים, סנדלים, מכנסיים קצרים ואיפור כבד מועדים לפורענות במקרה זה, לפי לנצוט ליבוביץ. ראו הוזהרתם.

בעוד שלקראת חתונתן מרבית הנשים תרות במשך חודשים אחר השמלה המנצחת, אל טקס הגירושים ברבנות הן נוטות להגיע לבושות סחבות.
לדעת מעצב האופנה יוסף פרץ, ההופעה הכי משובחת להגיע איתה אל בית הדין הרבני היא שמלת מיני שחורה, פרחית אם אפשר, כזו שלבשה לבית הדין הרבני אשתו לשעבר, לה היה נשוי במשך שמונה חודשים בלבד.
"זה מסוג הפריטים שמחזירים לך את הביטחון העצמי תוך שעתיים", הוא אומר ומוסיף בשמץ קל של רשעות: "בעוד שהחברות 'הטובות' מעודדות אותך ואומרות לך שאת נראית מיליון דולר, בפועל את בכלל נראית כמו שק תפוחי אדמה".
אז השמלה היא סוג של נקמה, שחרור אישי?
"בדיוק. האישה תרגיש בה נחשקת, לאחר שהבעל עזב אותה לטובת איזו פרגית צעירה או בשביל הבויפרנד החדש שיקבל אישה נועזת. כך או כך, אני ממליץ להקצין בלבוש ביום זה, כי את נפרדת מהחיים הקודמים שלך לטובת עתיד חדש".

חלק מהלחץ הכרוך בביקור הראשון אצל ההורים של בן/בת הזוג הוא גם עניין ה"מה לובשים". "זה מאוד תלוי מי ההורים", אומרת הסטייליסטית ליאת אשורי. "אני תמיד אומרת: 'ברומא תתנהג כרומאי'. מכיוון שעד עכשיו רק שמעת על ההורים ומעולם לא נפגשתם, מומלץ כמה שפחות להתחכם - ללבוש משהו חלק, רצוי שחור.
"אם את בלונדינית, העדיפי חולצה בצבע תכלת, שתחמיא לפריזורה שלך. כמובן שכדאי לשמור על הזהות העצמית שלנו, אבל לא בהגזמה. אם למשל את אוהבת את המראה הגותי האפלולי, כדאי לוותר עליו הפעם או לעדן אותו, כדי לא ליצור אנטגוניזם כבר בפגישה הראשונה".
את ממליצה להתייעץ עם בן/בת הזוג?
"עדיף שלא. יש כאלה שמבלים עם אנשים בעלי טעם רע והם אפילו לא יודעים את זה. עדיף לא לחזור על טעויות של אחרים".

גם אם היא מתקיימת שלושים שנה לאחר סיום הלימודים, פגישת מחזור היא לרוב אירוע מכונן בו אתה הבוגר מתעמת חזיתית עם הזיכרונות מחייו של הצעיר שהיית.
בין אם עברתם מאז שינוי קיצוני ובין אם לא, זה עדיין האירוע בו כולם רוצים להוכיח, לזכות בהכרה ולהתערות במקובלים.
הסטייליסט גדי אלימלך ממליץ להשקיע ביום זה, אפילו קצת יותר מבליל הכלולות. "חייבים לדפוק כניסה לאירוע כזה", הוא אומר. "בעיניי חובה לקפוץ לקוסמטיקאית יום קודם, ואפילו לעבור אצל הספר".
מצד שני, בכל הנוגע ללבוש אלימלך מבקש לצנן את ההתלהבות: "יש גבול דק מאוד בין השתדלות יתר למראה טוב", הוא מדגיש וממליץ להשקיע במראה קז'ואל איכותי, כמו ג'ינס בגזרה מחמיאה, נעליים מגניבות וחולצה נאה - מראה שיהלום נשים וגברים כאחד.
"מי שעברה שינוי גדול לטובה מאז ימי התיכון", הוא מוסיף, "כדאי לה להציג אותו במלוא תפארתו בפגישת המחזור, במיוחד אם מדובר בניתוח פלסטי. משפטים כמו 'אין מצב שזו סיגל, היא היתה כזו דבה בתיכון!' לא מופיעים רק בסרטים, אלא גם במציאות, ולכן כדאי מאוד להשקיע".

לאנשי עסקים יש קוד לבוש תחום ומוגדר, שלא מותיר מקום לטעויות. "קוד הלבוש לגברים דורש מהם להופיע בחליפה כהה, חולצה מכופתרת ועניבה, רצוי כהה", אומרת לנצוט ליבוביץ. "לנשים מומלץ להופיע בז'קט. לאו דווקא בלייזר, אלא סוג של ז'קט נשי או חליפה קוקטית".
מה הם הדגשים שחשוב לשים אליהם לב?
"חשוב לא להתחפש למישהו אחר, ובעיקר לוודא שהבגד לא מאפיל עלייך. לגבי אביזרים נלווים, צריך להיזהר מאוד ולא להעמיס. יש לי חוק מעניין בשם חוק ה-13: כל כפתור בבגד, אבזם בחגורה או בנעל הוא בעיניי תכשיט, ולפי החוק צריך לספור עד 13 מנצנצים כאלה ולעולם לא להעמיס יותר מזה, אחרת תיראי כמו עץ חג המולד".

"תלוי מאוד אם את גלית גוטמן או אלונה פרידמן", שולף אלימלך תשובה לשאלה מה אמורה ללבוש האם הטרייה ביציאה מבית היולדות.
ומכיוון שהסיכוי שאת דומה לראשונה קלוש, חשוב שתפעלי בהתאם להנחיות הבאות של אלימלך: "בגד צמוד לא עובד במקרה הזה. לכן אני ממליץ להצטייד מראש בטוניקה מגניבה בגזרת אמפייר, מעט רחוקה מן הגוף, אותה כדאי ללבוש עם - וזה יישמע מאוד קיצוני - טייץ שמגיע עד הירך.
"הלוק שנוצר הוא מאוד נוח ומחמיא - הוא מטשטש את הבטן וחושף זוג רגליים נאות. מומלץ לרכוש טייץ במידה אחת גדולה יותר מהרגיל, כדי שהגומי לא ילחץ באזור המותניים. מובן שגם שמלה בגזרה רחוקה מהגוף יכולה להתאים במקרה הזה".
יותר מהכול ממליץ אלימלך לצאת מבית היולדות בגלבייה אופנתית וצבעונית, מהז'אנר שאפשר לרכוש בחופים של סיני ובעיר העתיקה בירושלים.
ומה לגבי אקססוריז?
"בטח שלא סטילטו, אבל כן כפכפים עם הגבהה קלה כדי לא להיראות כמו גוש. לגבי אביזרים נלווים, זה קצת טו מאץ' בעיניי".
כמי ששימשה במשך שנים כדיילת מחלקה ראשונה בחברת תעופה, חקרה אלגרבלי לעומק את הרגלי הלבוש של המאיון העליון. עבור אלה, מתברר, אין הבדל בין שמים לארץ והם מקפידים על לבוש מתוקתק גם בגובה 12 אלף רגל.
"יש לפחות שעתיים פנויות מרגע הכניסה לנמל התעופה ועד להמראת המטוס", מסבירה אלגרבלי. "בזמן הזה נוסעי המחלקה הראשונה ומחלקת העסקים נוהגים להחליף לבגדים נוחים, טרנינג בעיקר".
ושלא יהיו אי הבנות, לא מדובר בטרנינג המהוה המקובל במחלקת תיירים, אלא במכנסי טרנינג מעוצבים וממותגים, רצוי של דולצ'ה וגבאנה או של אמפוריו ארמאני.
"זה חלק מהשואו", אומרת אלגרבלי, "אבל בעיניי זה נחמד". נוסעי מחלקות היוקרה מעניקים תשומת לב מיוחדת גם לאביזרים הנלווים, ובהם בעיקר לתיקי הטרולי המלווים אותם אל המטוס. "לרוב מדובר בסטים הכוללים תיק טרולי ותיק קטן לעלייה למטוס. זה לא פחות חשוב מהבגדים".

תרבות מכוני הכושר שפשתה במחוזותינו בעשור האחרון עוררה לחיים גם את הקולקציות המוצגות בחנויות הספורט, שהופכות מעונה לעונה לצבעוניות, חושפניות ויקרות יותר. וכשבן הזוג המיוחל עשוי להופיע גם בתור למלתחות, מה הפלא שכולם רוצים להזיע בבגדים אופנתיים ומחטבים.
אשורי מבקשת להפריד בין הומואים לסטרייטים בכל הנוגע לקוד הלבוש במכוני הכושר. "אם אתה סטרייט", היא טוענת, "אז תלבש משהו נוח. אם אתה הומו - אתה צריך להשקיע יותר וכדאי לך אפילו להרים אליי טלפון באופן אישי". יחסה של אשורי לנשים צונן יותר: "בעיקר להסתיר את מה שצריך ושלא יזלוג החוצה", היא ממליצה.