והרי העדשות: הסכנות בעדשות מגע לילדים
זה נשמע כמו פתרון פלא לילדים עם בעיות ראייה: מרכיבים עדשות מגע מיוחדות בלילה, ומתעוררים בלי להזדקק למשקפיים • אלא שיותר ויותר מחקרים וראיות מצביעים על סכנת זיהום, על כאבים ואף על התעוורות • ובישראל? המומחים עדיין חלוקים
בשנים האחרונות צברו פופולריות עדשות המגע ללילה המכונות "אורתו קיי", עדשות שנויות במחלוקת המיועדות לשימוש לילי, ונמכרות כדי לחסוך מהסובלים מהפרעות ראייה את הצורך במשקפיים. מדובר בעדשות קשות המורכבות לפני השינה, פועלות בלחיצה על פני הקרנית ובשיטוחה, ומוסרות בכל בוקר.
התוצאה היא שהמטופל אינו נזקק למשקפיים, לאורך היום ראייתו מידרדרת באיטיות, עד הלילה, אז הוא מרכיב מחדש את העדשות הליליות. המוצר אטרקטיבי בעיקר בקרב ילדים, שאינם מתאימים לניתוחי לייזר להסרת משקפיים, משום שבגיל צעיר מספרי העדשות שלהם אינם יציבים.
לאחר חודשיים שבהם הרכיב את עדשות הלילה החל א' לפתח סימני אדמומיות בעין. בבדיקה אצל רופא העיניים נאמר לאמו כי הוא סובל מווירוס בעיניים שגרם דלקת ויראלית, ואין צורך לטפל בו בטיפות אנטיביוטיות, מכיוון שלא מדובר בזיהום חיידקי. יום אחד כוסתה לפתע עינו הימנית בשכבת מוגלה, העין התנפחה, וא' איבד את יכולת הראייה בה. במקביל פיתח כאבים עזים, והובהל לחדר המיון במרכז שניידר לרפואת ילדים כדי לאבחן את מצבו.
א' הועבר לאשפוז במחלקת ילדים כשהיה בסכנת עיוורון, לאחר שהתברר כי פיתח זיהום חיידקי חריף בעקבות שימוש בעדשות הלילה. הילד פיתח בצקת קשה בקרנית, ותאי הדלקת התפשטו לאמצע העין. "עינו הפכה אדומה, הוא סבל מכאבים, והיה בסיכון לחדירת הזיהום לאזור הרשתית בחלקה האחורי של העין ולעיוורון", מתארת ד"ר רונית פרילינג, רופאת עיניים בכירה במרפאת העיניים שבניהולו של ד"ר משה שניר בשניידר.
רק כעבור חמישה ימי אשפוז הצליחו הרופאים להציל את ראייתו, והוא שוחרר לביתו לפני חודש. צלקת מהטיפול נותרה באישון העין של א' לכל חייו, והוא נשאר במעקב רפואי בניסיון לברר אם לראייתו נגרם נזק קבוע. אמו מספרת כי הוא חזר להרכיב משקפיים אחרי הניסיון הכושל בעדשות הליליות.
לאחרונה מצטברות בעולם ובישראל עדויות כי עדשות המגע לשימוש לילי עלולות להיות מסוכנות, דווקא בקרב ילדים, שאצלם הן נחוצות במיוחד כדי לעצור את העלייה במספר המשקפיים. שני ילדים בסכנת עיוורון טופלו בחודש האחרון בשניידר עקב זיהום שהתפתח לאחר הרכבת עדשות מגע ללילה. פרט לא', טופלה בשניידר גם ילדה בת תשע שפיתחה זיהום מקומי בקרנית לאחר הרכבת עדשות לילה במשך מספר חודשים, ועיניה ניצלו לאחר טיפול במרפאה.
אופן הפגיעה של עדשות הלילה בעיניהם של הילדים המרכיבים אותן אינו ברור, וההערכה כי העדשות פוצעות את הקרניות במהלך השינה בלילה, מאחר שמדובר בעדשות קשות שלוחצות על הקרנית, ובילדים שלרוב נוטים לשינה סוערת יותר ממבוגרים. "במצבים מסוימים העדשות גורמות פציעה קלה בקרנית, ובמקום החשוף עלול להתיישב חיידק הגורם זיהום", מסבירה ד"ר פרילינג.
הזיהום הנפוץ בקרנית, שפגע גם בשני הילדים בשניידר, נגרם מחיידק הפסאודומונס. הילדים שפיתחו את הזיהומים טופלו בעירוי אנטיביוטיקה לווריד ובטיפות עיניים אנטיביוטיות עד שהחלימו, אך שניהם נותרו עם צלקות בקרנית.
השימוש בעדשות לילה אצל ילדים נידון לאחרונה בחוג לרפואת עיניים תיאורים על נפגעי זיהומים בעיניים לאחר שימוש בעדשות מגע ללילה משנת 2001. רוב המקרים שדווחו היו על ילדות בנות שמונה עד 15, מרביתן ממדינות מזרח אסיה, כשברוב המקרים הזיהום נגרם מחיידק הפסאודומונס (38 אחוז ).
אחד הדיווחים התקבל מהונג קונג, ובו דווח על שישה ילדים בני תשע עד 14 שפיתחו זיהומים בעיניים, לאחר שהרכיבו את העדשות הללו שמונה עד 12 שעות בכל לילה. בקנדה פיתח ילד בן 12 זיהום קשה בעינו, שנה וחצי לאחר שהחל להרכיב עדשות לילה.
עדשות ה"אורתו קיי" ללילה נמכרות אצל אופטומטריסטים ללא מרשם, בדומה לעדשות מגע רגילות. הן נחשבות יקרות יותר, ועלותן עשויה להסתכם ב-4,800 שקל , פי חמישה ויותר מעדשות רגילות, אבל הן נמכרות לשימוש רב-פעמי, עד שנתיים.
לנוכח השיעור הגבוה של ילדים ופזילה, שמאגד כ-100 רופאים ומתמחים
בשנים האחרונות התקבלו דיווחים בעולם על סכנת זיהום בעקבות השימוש בעדשות לילה אצל ילדים. חוקרים מאוסטרליה פרסמו לפני חצי שנה מידע שנאסף בנושא מהספרות הרפואית העולמית, ואיתרו 123 סיכונים וסיבוכים בעדשות לילה מסוג 'אורתו קיי'.
"אני מאוד לא ממליץ עליהן לאף אחד, ובעיקר לא לילדים", אומר קלוד סמואל, אופטומטריסט בכיר המשמש גם יועץ בתחום במרכז הרפואי שיבא, שטיפל בחודשים האחרונים בילדים שפיתחו זיהומים לאחר השימוש בעדשות מגע ללילה. "בפעולתן העדשות הללו אמנם משפרות את הראייה למספר שעות, אך הסיבה לשימוש בהן היא אסתטית, ואין להן שום סיבה רפואית. דווקא הסיבות הרפואיות מצביעות על הצורך להימנע מהעדשות האלה, כי במקרים רבים הן גורמות 'ארוזיה' - חיכוך וקילוף של השכבה החיצונית של הקרנית בגלל הלחץ על מרכז הקרנית בעת הרכבת העדשות".
לדברי סמואל, הצורך האסתטי בהסרת משקפיים אצל ילדים כיום כבר אינו מוצדק בהכרח. "יש מקרים רפואיים שבהם נדרשת התאמת עדשות מגע לתינוקות ולילדים, אך במקרה זה עושים את הפעולה אחרי ניתוח קטרקט או כשיש פער גדול בשתי העיניים, ולא משתמשים בעדשה שלוחצת על הקרנית", הוא מסביר.
"יש פתרונות אחרים למי שרוצה להימנע ממשקפיים, כמו ניתוחי לייזר, ואצל ילדים כבר אין סיבה לנסות להוריד את המשקפיים מטעמים אסתטיים באמצעות העדשה הזו. היום כבר אין סטיגמות על ילדים שמרכיבים משקפיים, אנחנו כבר לא בעידן המשקפופר. יש רופאי עיניים שממליצים על עדשות לילה, כי זו פעולה כלכלית ששווה כסף, אבל במקרה זה יש צורך באחריות. העין היא האיבר הרגיש ביותר בגוף, וצריך לשמור עליו".
באיגוד רופאי העיניים נחרצים פחות, אך גם שם הבינו את הצורך להתייחס לסוגיית עדשות המגע ללילה, ומכינים נייר עמדה בנושא. את העדשות הליליות אישר לשימוש מינהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) כבר בשנת 2002, אולם גם שם פורסמה בקיץ 2006 המלצה לפנות לרופא מוסמך בעת התאמת עדשות אלו.
"כל מי שמתחיל עם עדשות מגע מכל סוג שהוא, חשוף לסיכון גבוה יותר לפתח דלקת זיהומית בקרנית, בעיקר מחיידקים או מתגובה אלרגית, בהשוואה למי שמשתמש במשקפיים", אומר ד"ר יורם ביגר, יושב ראש החוג לעדשות מגע באיגוד רופאי העיניים.
"אמנם במקרה הזה הילדים ישנים בלילה עם העדשות, מה שתיאורטית מגביר את הסיכון לפתח זיהום, אך אין כיום הוכחה מדעית לריבוי זיהומים בקרנית אצל המרכיבים עדשות מגע בלילה. אדם מבוגר עושה בעצמו את השיקול אם הוא מוכן להסתכן ולהשתמש בעדשות, ואצל ילדים ההורים עושים את השיקול הזה. לכן כשעושים התאמה של עדשות לילדים, יש להביא בחשבון את העובדה שההורים מחליטים בשביל הילד, ולהציג להם את הסיכונים".
לדברי ד"ר ביגר, עדשות מגע ללילה הן עדיין השיטה המוכחת היחידה כיום לטיפול בקוצר ראייה בילדים, או לפחות בהאטת החמרתו. "אצל ילדים קטנים מטרת השימוש בעדשות הלילה אינה אסתטית, אלא בעצירת העלייה במספרים", הוא מדגיש.
בימים אלה עמלים חוקרים בעולם על פיתוחים אחרים לעצירת העלייה במספרי המשקפיים בקרב ילדים, שאולי ישנו בעתיד את אופן הטיפול בבעיה. בין היתר דווח על פיתוח אמריקני של טיפות עיניים מיוחדות לעצירת קוצר ראייה מתקדם, אבל מוצר שכזה נמצא בשלבי פיתוח התחלתיים בלבד.
"יש הוכחות מדעיות שעדשות הלילה עוצרות את העלייה במספר, כשהן משפיעות על צמיחת העין כך שלא תגדל, כפי שקורה כשלא מרכיבים את העדשות הללו", טוען ד"ר ביגר, וממליץ: "חשוב להתייחס גם לסיכון לזיהום, ולהשתמש בעדשות אלה רק בפיקוח צמוד של רופא עיניים, המתמצא במוצר וזמין כל העת למקרה של חדירת זיהום לעין".