35 פעילויות ביתיות וזולות לחופש הגדול
ברוכים הבאים לשעמומון הגדול שעלול להטריף כל הורה נורמלי. מצאנו כמה פתרונות יצירתיים שעוזרים לפתח את המיומנויות של הזאטוט הממוצע, וגם מסייעים להשקיט את ייסורי המצפון
אבל כמה עניין כבר הם יכולים למצוא בין ארבעה קירות? איך בכל זאת נוכל לתת להם משהו בעל משמעות? משהו שלא יהיה משעמם ואם אפשר שגם לא יעלה הרבה? וגם... אם לא קשה, שיכלול גם אלמנטים של למידה, חוויה, מזגן והשקטת ייסורי המצפון. הגזמנו?
אז זהו שלא. רונית אניץ, מרפאה בעיסוק, מיכל הראל, מאבחנת דידקטית ומורה להוראה מתקנת, ומיכל זיו, פסיכולוגית הנמנית עם חברי צוות מרכז "אפשרויות", מרכז לאבחון וטיפול בילדים והורים, התבקשו להגיש את עזרתן המקצועית. הן ערכו וליקטו פעילויות שגרתיות של כולנו, ושזרו בהן אווירת משחק, מילאו אותן בתוכן ועניין ויצרו פעילות מהנה ומשעשעת לשני הצדדים.
"תכנים הנלמדים מתוך חוויות מוחשיות", הן מדגישות, "משמעותיים יותר ומהווים קרקע מזמינה לשימוש עבור הילד". הפעילויות מתאימות בעיקר לילדים העולים לכיתות א' ומעלה, אבל עם מעט דמיון ויצירתיות ניתן להקיש מרעיונות אלו עבור ילדים צעירים יותר או בוגרים יותר.
כדי להגיע ליכולת תנועה טובה יותר של כף היד עלינו לעודד את הילד לבצע פעילויות ידיים עדינות המשפרות את היכולת להזיז כל אצבע בנפרד, לעדן את התנועה ולשפר את רמת הדיוק בביצוע. לצורך כך,
1. השף הצעיר – הציעו לילד להיות שותף בפעילויות מטבח כמו קילוף בקולפן, חיתוך ירקות או פירות לסלט. אם הילד חושש ניתן להמיר את הסכין הרגילה בסכין פלסטיק חד פעמית. הכינו יחד עוגיות וקשטו בדרך יצירתית. תוספות שונות, חריתה בעזרת שפוד, עיצוב צורות ועוד.
2. שרשרת פסטה – פסטות מסוגים שונים (בתנאי שהן חלולות) יכולות לשמש למחרוזות – צובעים, משחילים על חוט ותולים על הצוואר.
3. תליית כביסה – פעילות שניתן לעשות יחד ולהפיק ממנה תועלת – שימוש באטבים משכלל את המוטוריקה העדינה.
4. פרויקט גינון – מנו את הילד להיות אחראי למספר צמחים בחצר או מספר עציצים במרפסת, ובקשו אותו להשקותם מדי יום באמצעות "שפריצר". הכינו איתו גינת תבלינים בחצר או באדנית, והוא יהיה אחראי לשתילה, השקיה וגיזום.
כדי לבנות את התשתית לקריאה עלינו לטפח מודעות פונולוגית (צלילית) ולהעשיר את אוצר המילים. ניתן לשחק בבית או להנעים את זמן הנסיעה ברכב במשחקים בעל פה, שלא צריך עבורם שולחן או ערכת משחק.
1. משחק החרוזים – ילדים אוהבים לדבר בחרוזים. אחד אומר מילה, והשני מנסה לחרוז אותה.
2. צליל פותח/סוגר – השתעשעו במשחק תחרותי – מי אומר הכי הרבה מילים שמתחילות בצליל מ' (מטוס, מחבת, מרגרינה וכו') או מי אומר הכי הרבה מילים שמסתיימות ב"רה" (פרה, שרה, צרה וכו'). למתקדמים – שילוב צליל פותח וסוגר בקטגוריה מסוימת: למשל, איזה שם של חיה מתחיל בצליל "ג'י" ונגמר בצליל "פה".
3. משחק ההפכים – שעשוע נחמד להעשרת השפה – מה ההיפך מגבוה, בהיר, שמח, מהיר וכו'.
שכלול היכולת הגרפו-מוטורית תהווה בסיס ללימוד הכתיבה – שליטה בציור קו, סבולת עבודה לאורך זמן ודיוק בביצוע.
1. חלק וחלק – ציירו על חלוקי נחל עיטורים שונים, ואז תוכלו להשתמש בהם כמעצורי דלת, כקישוט לאורך שביל הכניסה לבית, קישוט לאדן החלון ועוד.
2. עיר המכוניות – על גבי בריסטול גדול, שנפרש על הרצפה, מניחים מכוניות. ביניהן מציירים כבישים, תמרורים, רמזורים. בשלב הבא מכינים שלטים: "עצור", "האט", "זהירות ילדים חוצים" ועוד – עודדו את הילד להעתיק את המילים. על פי אותו עיקרון ניתן להקים עיר של חיילים, עיר של גיבורי-על, עיר ארמונות וכו'.
3. מובייל צדפים – את הצדפים שאספתם בים (נכון שאספתם?) צובעים בצבעי גואש. לאחר שהם מתייבשים משחילים אותם על חוטי ניילון (של חכות) ותולים על שני מקלות שחוברו בהצלבה.
4. הרי החדשות – מכינים קולאז' משפחתי מגזרי מגזינים צבעוניים – גוזרים דמויות ללא ראשים ומציירים להם פנים, בהתאם לבני המשפחה. גם מצחיק, גם מלמד.
5. ספר טלפונים – כיוון שמדובר בפרויקט גדול, מומלץ לבצעו בשלבים, על פי הרצון והיכולת של הילד. פעילות זו מסייעת להפנים באופן חווייתי את ההבדל בין אותיות לספרות בהקשר של כיווני הכתיבה. במהלך ההכנה אין צורך להקפיד על כתיבת אותיות קטנות ובתוך השורות. מה שחשוב הוא ליצור הזדמנויות בהן יוכל הילד להשתמש בפנקס בהמשך. כדאי לקנות פנקס קשיח, ובו ייכתבו שמות בני המשפחה וחברים ומספרי הטלפון שלהם. אם הילד מנסה לכתוב לבד – נפלא, ואם הוא עדיין אינו יודע באילו אותיות להשתמש, מומלץ לכתוב את השמות על דף מולו ולבקשו להעתיקם.
6. רשימת קניות – הכינו יחד רשימת קניות לסופר, המשלבת מילים ומספרים, ואחר כך צאו יחדיו לקניות. במהלך הקניות המשותפות ילמד הילד על יתרונות הכתיבה לחיים, ותוך כדי כך גם יוכל ללמוד שיעור בהתמצאות מרחבית ובחלוקה לקטגוריות, על פי המחלקות השונות: בשר, ירקות, מוצרי חלב וכו'.
7. איקס-מיקס-דריקס – התאמנו בכתיבת ספרות ואותיות באמצעות המשחק המוכר גם בשם "איקס-עיגול", שבו השאיפה היא ליצור שורה אחידה של סימנים לאורך, לרוחב או באלכסון, בתוך מבנה בעל תשעה ריבועים. מומלץ להרחיב את מנעד "כלי" המשחק ובמקום איקס ועיגול לכתוב אותיות או ספרות.
פיתוח העצמאות של העולים לכיתה א' הוא אלמנטרי ויוכיח את עצמו בזמן אמת. עצמאות בארגון הילקוט, עצמאות בהכנת שיעורי הבית ואחריות לציוד שברשותם הן מיומנויות נרכשות, וחשוב ליזום התנסויות דומות לפני תחילת הלימודים בבית הספר.
1. תיק שינה – אפשרו לילד לארגן בעצמו תיק כשהוא הולך לישון אצל חבר או תנו לו להיות שותף בהכנת צידנית לפיקניק. תרגלו עמו הכנסה והוצאה של ציוד גרפי מקלמר, כשהוא מכין ברכה ליום ההולדת.
2. עמידה בזמנים – כדאי לנצל את חופשת הקיץ לתרגול עמידה בזמנים והתארגנות מהירה בבקרים. קשה בטירונות? יהיה קל בקרב. אחת השיטות האפקטיביות היא להיעזר בטבלת בוקר (שאותה ניתן לרכוש בחנויות או ליצור לבד), הכוללת את פעילויות הבוקר ומסייעת בהתארגנות. אפשר לנצל את חופשת הקיץ ולהוסיף לטבלה תמריץ של יעד או של זמן – אם משיגים את היעד, תצא המשפחה לבילוי משפחתי שייבחר על ידי הילד. כך נעורר מודעות ללוח זמנים, נעביר תחושת אחריות, וניתן להם לחוות חוויית מסוגלות.
3. ספר השיאים המשפחתי – ערכו תחרויות משעשעות שיכולות להיכנס לספר השיאים המשפחתי: מי לובש הכי הרבה חולצות/גרביים/תחתונים זה על זה בזמן קצוב? מי מקפל את ערימת הכביסה שלו הכי מהר ומדויק? מי מסיים לשרוך הכי מהר? מי מכין את הכריך הכי מושקע, יצירתי וטעים? מי מכין ארוחת בוקר בשבת להורים? ועוד ועוד.
משחקי ספירה וחשבון משעשעים מאוד את הילדים, כיוון שיש רק תשובה אחת ברורה והחלטית.
1. עריכת שולחן – בקשו מהם לחשב כמה צלחות ופרטי סכו"ם צריך להניח על השולחן, בהתאם למספר הסועדים כמובן. במהלך הארוחה בקשו לחלק לכל סועד מספר שונה של זיתים לפי הנחיה: תן לאבא חמישה, לאימא בשניים יותר, ולאחיך ארבעה פחות מאבא.
2. באולינג ביתי – הציבו עשרה בקבוקי מים קטנים, מלאו אותם במעט מים או חול וסגרו היטב. גלגלו לעברם כדור וחשבו את מספר הבקבוקים שנופלים לאחר כל משחק – כל משתתף זורק את הכדור פעמיים בתורו.
3. גוגואים – חוררו שלושה חורים בקופסת נעליים – אחד קטן ולצדו רשמו את הספרה 5, אחד בינוני ולצדו – הספרה 3 וחור גדול יותר ולצדו הספרה 2. כל ילד בתורו מנסה לקלוע גוגו לאחד החורים. במידה שקלע לאחד החורים רשמו את הספרה שלצדו. בסוף המשחק מסכמים את הנקודות, המנצח הוא בעל מספר הנקודות הגבוה ביותר.
4. מספר חזק – אפשר לנצל את הנסיעה ברכב ללמידת מספרים. ספרו רמזורים או מכוניות על פי צבע או סוג, ובדקו איזה סוג מכונית או צבע מכונית הכי נפוץ.
5. בשעה טובה – רגע לפני שהם שואלים "מתי כבר נגיע?", נסו ללמד אותם את מושגי הזמן באמצעות שעון. כך תוכלו לתת להם הזדמנות לערוך תרגילי חיבור וחיסור, ולחשב תוך כמה זמן מגיעים ליעד או כמה זמן נמשכת נסיעה ממקום אחד לאחר.
גם אם בסוף כיתה א' הילד שלכם מסוגל לקרוא לבד, אל תפסיקו להקריא לו. להקראת ההורים יש ערך מוסף גדול גם בהקשר הלימודי וגם בהקשר הרגשי של יחסי הורה-ילד. באמצעות הקראה הילד מתוודע אל שטף קריאה, הוא מעשיר את שפתו, ולומד שימוש נכון באינטונציה ומבנים תחביריים בשפה.
הפכו את שעת הקריאה לשעת כיף משפחתית – כל אחד וחומר הקריאה שלו – אך כולם יחד בחדר המשפחה. עשו מנוי על עיתון בנושא שהילד אוהב. חשוב שהתוכן יהיה מעניין עבור הילד, ושיכיל קטעי קריאה וסיפורים על פי טעמו האישי. אם הילד יקרא בהנאה הוא יפתח סקרנות בעתיד גם כלפי העיתונות היומית. מומלץ לקרוא או לגלות בקיאות בחומר הקריאה של הילד, כדי שאפשר יהיה לשוחח איתו עליו או אפילו לצייר את הדמויות.
פעילות זו מתאימה יותר לילדים העולים לכיתה ב' ומעלה. כדי שהילד ישמור על הישגי הכתיבה שרכש ועל יכולתו לכתוב בשטף, מומלץ לעודדו לכתוב במהלך חופשת הקיץ. יש לזכור שילדים משתפים פעולה במסגרת חוויות נעימות, שמעניינות ומשרתות אותם, יותר מאשר כשמדובר בהקניית חומר לימודי. מספר רעיונות שיכולים להיות שימושיים ומלמדים כאחד:
1. רשימת תוכניות – ערכו עם הילדים רשימת תוכניות לחופש הגדול, פעילויות שהוא היה רוצה לעשות עם המשפחה או החברים.
2. מכתב עם בול – עודדו אותם לכתוב מכתב לחבר או לקרוב משפחה שנסע לחופשה בחו"ל.
3. חיבור היתולי – כל אחד מהמשתתפים כותב שורה העולה על רוחו. מסתירים את המשפט על ידי קיפול הנייר ומגלים רק את המילה האחרונה. הבא בתור כותב משפט המשך למילה שהוא רואה, ובסוף המשפט הוא מקפל את הדף וחוזר חלילה. לבסוף פותחים את הדף ומקבלים סיפור משעשע עם רצף של משפטים מצחיק ומפתיע.
4. יומן אישי – הציעו לילד לקנות עבורו יומן עם מפתח כדי שיכתוב בו חוויות יומיות למזכרת. חשוב להדגיש בפניו שהוא יכול לכתוב ככל העולה על רוחו ואף אחד לא יעיר או יציץ. חוויית הכתיבה עצמה חשובה ולא המבנה התחבירי או הניסוח ושגיאות הכתיב. כך שאם הוא ממצה את היום ב"כמתי, אחלתי, שיכקתי" – אל תתקנו אותו.
5. בלוני מחשבה – הורידו מהמחשב או גזרו מהעיתון תמונות מאירועי היום, הדביקו על נייר והוסיפו בלוני מחשבה, כך שהילד יוכל להכין חוברת קומיקס, אותה יראה, אם ירצה, כשישוב לבית הספר.
6. ספר חידות – המציאו יחד חידות בכתב וצרו ספר חידות משפחתי או שחקו "ארץ-עיר". והכי חשוב: אל תרוצו לקנות חוברות עבודה – יש המון אתרי אינטרנט המציעים פעילויות רבות לילדים בסגנון דפי צביעה, תפזורת, תשבצים, תמונות ברצף. מגוון פעילויות ניתן למצוא באתרים של "מכללת קיי".
אחת המטלות המורכבות היא לשבת בכיתה במשך שיעור שלם, באופן יציב, בלי לזוז כל רגע, לקפוץ להתנדנד או לקום. לשם כך נדרשת שליטה של הילד בגופו. לשם אימון אפשר ליצור עבור הילדים מרחב להתנסויות מגוונות גם בבית:
1. הליכת מריצה – את הדרך למקלחת היומית אפשר לעשות בהליכת מריצה, שתחזק את חגורת הכתפיים של הילד, ואולי גם תמנע את הוויכוח המוכר לגבי מתי מתקלחים.
2. מסלול מכשולים – מניחים חמש כריות על הרצפה ומקלות (מטאטא ומגב) – אלה יכולים לשמש מסלול מכשולים לאימון קפיצות בשתי רגליים ועל רגל אחת לשיפור שיווי המשקל והתיאום בין שני צדי הגוף.
3. הליכה מדודה – בדרך לשולחן האוכל הכריזו על תחרות מוטורית: הדביקו פס צבעוני על הרצפה, לכו עקב בצד אגודל, דלגו מצד לצד, גם בעיניים עצומות, והציעו לילד להמציא רעיונות נוספים לפיתוח השליטה הגופנית והיצירתיות.
4. דריכה בטוחה – הכינו מסלול של חפצים שניתן לדרוך עליהם, ובדקו מי מגיע ממקום למקום בלי לדרוך על הרצפה.
יכולת זו מהווה תשתית ללימוד ההתארגנות המרחבית של הדף במחברת, יכולת העתקה מהלוח ותפיסה של כיווני שמאל וימין. אפשר להתייחס למרחב וליחסים בין הפריטים באמצעות בניית דגמים על פי מודל או תמונה. למשל: דגמי לגו, פליימוביל, הרכבת פאזל ובניית תמונה עם צורות גיאומטריות.
1. מחבואים – החביאו בחלל החדר חפץ מסוים. על הילד לשאול שאלות שהתשובה עליהן היא כן או לא. בלי לזוז עליו לנסות לגלות היכן החפץ מוסתר (האם מימין לשולחן? לפניו? מאחוריו?). לאחר מספר שאלות עליהן הוסכם, עליו לציין מיקום מדויק ולבדוק אם צדק.
2. על המפה – שרטטו יחד מפה של הבית, כולל החדרים ומיקום הריהוט בכל חדר.