חיוך של תינוק מעורר תגובת התמכרות אצל האם

כשאם מתבוננת בתינוק מחייך, מתרחש במוחה תהליך הדומה להתמכרות לסם. כשהיא מתבוננת בילד בוכה, העוצמה של התגובה דווקא פחותה. מחקר חדש

יעל גלר | 10/7/2008 11:11 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
כאשר אֵם רואה את תינוקהּ מחייך, מתעוררים במוחהּ אזורים שקשורים לדופמין, הפעילים בין השאר בזמן התמכרות לסם – כך עולה ממחקר שערכו מדענים בריטיים ואמריקניים. החוקרים מצאו עוד כי כאשר התינוק בוכה, עוצמת הפעילות המוחית דווקא פוחתת.

המחקר פורסם בגיליון יולי של כתב-העת Pediatrics, ובראשו עמד ד"ר ליין סטרת'רן, מהמרכז הפדיאטרי המסונף לבית-הספר לרפואה שביוסטון, טקסס, יחד עם חוקרים מאוניברסיטת לונדון.

ד"ר סטרת'רן ועמיתיו סרקו את מוחותיהן של 28 אמהות, שגילו של תינוקן היחיד הוא בין חמישה לעשרה חודשים. סריקת המוחות נעשתה באמצעות הדמיית MRI פונקציונאלית (fMRI) – בדיקת הדמיה שמאפשרת זיהוי חזותי של אזורי פעילות-מוחית.
החיוך מעורר תגובה של התמכרות.
החיוך מעורר תגובה של התמכרות. צילום: SXC lisa fanucchi


סריקות ה-MRI בוצעו כאשר האמהות התבוננו בתמונות שונות, שהציגו הבעות מִשתנות של תינוקן ושל תינוקות זרים. בכל תמונה הביטו הנשים למשך 2 שניות, ובין תמונה לתמונה הן קיבלו 2-6 שניות הפוגה.

לנשים הוצגו שש תמונות שונות: (1) תמונה שבה תינוקן צוחק, (2) תמונה שבה לתינוקן הבעה ניטרלית, (3) תמונה שבה תינוקן נראה עצוב, (4) תמונה שבה תינוק זר צוחק, (5) תמונה שבה לתינוק זר יש הבעה ניטרלית, ו-(6) תמונה שבה תינוק זר נראה עצוב.
דווקא כשהוא מחייך

מתוצאות המחקר עלה שכאשר האמהות הביטו בתינוק שלהן, "נדלקו" מרכזי המוח אשר פעילותם קשורה בדופמין – מוליך עצבי שמעורב בפונקציות מוחיות רבות, ביניהן חשיבה, שינה, למידה, עיבוד רגשי, שליטה מוטורית ותגובות גמול והתמכרות.

בנוסף, במוחן של המשתתפות, האזורים הדופמינרגיים הקשורים לתגובות הגמול וההתמכרות "נדלקו" ביתר שאת בתגובה לפניהם המחייכים של תינוקיהן, ולא בתגובה לפניהם הבוכיים.

לדברי החוקרים, העובדה המפתיעה בתוצאות המחקר היא שתגובת הנשים להבעותיהם העצובות של התינוקות שלהן לא הייתה חזקה כמו התגובה שלהן לחיוכים.

החוקרים מסבירים שהם ציפו – לכל הפחות – לתגובה רגשית שווה בעוצמתה, ואולי אפילו לתגובה חזקה יותר כאשר האם מתבוננת בתינוקה בוכה.

לטענת החוקרים העובדה הזו היא בבחינת "חומר למחשבה", שבסופו של דבר עשוי להועיל לחקר הקשר המתהווה בין אם ובנה או בִתהּ.

בהצהרה שנמסרה לעיתונות אמר ד"ר סטרת'רן כי הקשר שבין האם והתינוק הוא קריטי להתפתחותו של התינוק. "מסיבות כאלו ואחרות", הוא ציין, "קורה שהקשר הזה אינו מתפתח באופן נורמאלי; ייתכנו מקרים של הזנחה או אף התעללות, ולאלו יש השפעות מכריעות על התפתחותו של הילד".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים