החוש התשיעי: מיתוסים על הריון
גם הנשים הרציונליות ביותר מתפתות לפעמים לשלל אמונות חסרות בסיס הקשורות להריון. בין הלהיטים: לנשים בהריון אסור להניף ידיים, מזון חריף מזרז לידה והריון פוגע בבריאות השיניים
כשהריון מגיע נפתח שלב חדש ומרגש בחיי המשפחה, אך סביב ההריונות התפתחו מקדמת דנא אינסוף מיתוסים, אמונות ואגדות. לרוב האמונות אין בסיס רפואי, וגם המדע נחלץ לאחרונה להפגת החששות המתלווים לזוג המצפה בכיליון עיניים ללידת התינוק המושלם.

במיוחד בישראל, שבה כבר איתרו החוקרים חשש מוגבר, בלשון המעטה, מפני לידת תינוקות פגועים, המומחים לגינקולוגיה ומיילדות נדרשים להסביר לאישה ההרה מהו מיתוס, מה מציאות, מה מומלץ ומה נחשב בסופו של דבר לשטות גמורה.
אחת האגדות שמועברות לעתים לנשים בשלבי ההריון הסופיים, גורסת כי קיום יחסי מין מועיל לזירוז הלידה. אך סדרת מאמרים שמתפרסמים לאחרונה מבהירים כי אין לאמונה בסיס מדעי. במחקר שהתפרסם בשנת 2007 בכתב העת המדעי למיילדות וגינקולוגיה, הומלץ ל-108 נשים הרות לקיים יחסי מין עם בני זוגן לזירוז הלידה. במקביל גויסה קבוצת ביקורת של 102 נשים שלהן לא הומלץ
"המקור לאמונה התפלה הוא בהתכווצויות באזור איברי המין הנשיים במהלך קיום יחסי מין, אשר ברפואה העממית נטען כי הם עשויים לזרז את מהלך הלידה", מסביר ד"ר יואב פלד, רופא נשים בכיר במחלקת נשים בבית החולים בילינסון ובמחוז דן-פתח תקווה בשירותי בריאות כללית. "אמנם פרוסטגלנדינים המצויים בזרע יכולים לגרום זאת, אבל בריכוזים אחרים".
אמונות שונות נקשרות גם לתנוחות מסוימות בעת קיום יחסי מין, העשויות להעלות כביכול את הסיכויים להריון. "אלו שטויות, כי מספר שניות אחרי שהזרע נוחת בנרתיק, הוא כבר בתוך גוף האישה, ולתנוחה אין שום השפעה על הסיכוי להרות", מבהיר ד"ר פלד. עוד נטען כי הליכה מרובה עשויה לזרז את הלידה, אך גם ממצא זה לא נסמך על ראיות מדעיות, אומר ד"ר פלד.
במאמר שהתפרסם בכתב העת Birth לפני שש שנים נסקרו אמונות עממיות לזירוז הלידה, על סמך ראיונות עם 102 נשים הרות. אלה האמצעים שהנשים האמינו בהם ביותר כמזרזי לידה: הליכה מרובה (64 אחוז הסכמה), יחסי מין (46 אחוז), אימון מוגבר (31 אחוז), שימוש במשלשלים ובשמן קיק (14 אחוז), גירוי הפטמות (12 אחוז), אכילת מזון חריף (9 אחוזים), בהלה (8 אחוזים), הרעבה עצמית (8 אחוזים), חוקן (6 אחוזים) ושתיית תה צמחים (5 אחוזים). " הכל שטויות", אומר ד"ר פלד, "פרט לגירוי הפטמות, הגורם הפרשת פיטוצין שעשוי לזרז את הלידה. אך זו לא פעולה שמומלצת כדרך קבע".
ומה על ניבוי מין הילוד? חוקרים מאוניברסיטת ג'ונס הופקינס בארצות הברית מצאו כי נשים מסורתיות שחזו את מין היילוד באמצעות אמונותיהן, רשמו יכולת ניבוי שאיננה גבוהה יותר מאשר בניחוש פרוע, וצדקו ב-55 אחוז מהמקרים.
גם אזהרות שונות נשמעות במהלך ההיריון שאין להן כל אחיזה במציאות. למשל, אזהרה מפני הרמה של הידיים למעלה, העשויה לגרום כביכול חנק של העובר עקב כריכת חבל הטבור סביבו. המלצות האיגודים האמריקניים משנת 2005 קוראות לנשים להמשיך ולבצע פעילות גופנית מתונה במהלך ההריון, ללא הגבלה כלשהי של הרמת ידיים, במשך חצי שעה ביום, ולהימנע אך ורק מפעילויות העלולות להגביר את הסיכון לנפילות ולחבלות בבטן.
אזהרה מיותרת נוספת קוראת להיזהר מפני רחצה באמבטיה בזמן ההיריון, שעשויה להכניס לרחם מים מזוהמים. "זה ממש שטות, כי הנרתיק סגור", אומר ד"ר פלד. "גם בהריון האישה יכולה להתרחץ באמבטיה, בבריכה או בים ללא חשש".
אמונות רבות מתייחסות לתזונת האישה ההרה, אך לטענת ד"ר פלד מדובר באמונות מוגזמות, שעשויות לעורר אצל האישה חששות מיותרים. "בהריון מותר לאכול הכל, בתנאי שהאוכל מגוון ובמידה. מותר אפילו לשתות קפה ומשקאות דיאט במידה. גם שוקולד אפשר לאכול, רק שזה משמין".
גם האיסור הגורף שנשמע לעתים מפני אכילה של בשר נא ופירות ים, אינו תקף לדבריו לכלל הנשים ההרות. "קיים חשש מפני הידבקות בחיידק הטוקסופלסמה שעלול להימצא בבשר נא ובפירות ים המבושלים למחצה, לכן יש לבדוק במהלך ההריון אם האישה מחוסנת מפני חיידק. אם היא איננה מחוסנת מפניו, עליה לנקוט אמצעי זהירות ולא לאכול פירות ים או בשר נא כמו קרפצ'יו".
אגב , הטפיל מועבר לא רק באוכל, אלא גם במזהמים נוספים, ולפיכך אימצה הרפואה סדרת המלצות לנשים הרות, ובהן לבישת כפפות בזמן עבודות בגינה, הקפדה על מרחק מחתולי בית וניקוי ארגז החול של חתולי בית תוך שימוש בכפפות. בינואר 2007 פרסם האיגוד האמריקני לטרטולוגיה, המאגד רופאים ומדענים העוסקים בהתפתחות לא תקינה של העובר, את ההמלצות המוכחות מפני טוקסופלזמה, ובהן הצורך לוודא בעת אכילת בשר אדום את בישול הבשר עד שצבעו הוורוד ייעלם ועד שהנוזלים יופרשו.
התאחדות הדיאטנים האמריקנית (ADA) פרסמה במארס השנה נייר עמדה המפריך אמונות הקשורות בתזונת האם ההרה, וקובע כי "נשים שנכנסות להריון צריכות לשמור על רמה תזונתית טובה, תוך אימוץ אורח חיים שמועיל לבריאותן, ומפחית את הסיכון להולדת תינוקות פגועים ולהתפתחות מחלות כרוניות אצל הילד לעתיד".
בין היתר מופרכת בנייר העמדה האמונה הגורסת כי אישה הרה צריכה לאכול 300 קלוריות נוספות ביום כדי לספק את צורכי העובר. "אין כמות של קלוריות המתאימה לכל הנשים, ומכיוון שלכל אישה הרה מאפיינים ייחודיים, הרופא ימליץ על טווח המשקל הנוסף המומלץ. ההמלצה תלויה במשקל לפני ההריון, בגובה, בגיל ובמספר העוברים ברחם", נקבע .
עוד אמונה שמפריכה ההתאחדות היא זו שלפיה שתיית כוס משקה אלכוהולי ביום משפרת את בריאות העובר. נקבע כי כל חשיפה לאלכוהול במהלך ההריון באופן קבוע ואפילו במינונים נמוכים מעלה את הסיכון להפלות וללידת תינוקות קטנים.
כמו כן התאחדות הדיאטנים מנפצת את האמונה כי שמירה על אורח חיים צמחוני בהריון מסכנת את בריאות העובר. לפי ההתאחדות, אפשר להתאים תפריט להריון במסורת המטבח הצמחוני תוך שמירה על כמויות מספקות של חלבונים, קלוריות, ויטמינים ומינרלים.
המחלקה לאם, לילד ולמתבגר במשרד הבריאות פרסמה באוקטובר 2007 הנחיות תזונתיות לאישה ההרה, הקוראות להימנע ממוצרים העשויים להזיק להתפתחות העובר, לרבות מיעוט בצריכת קפאין. כמו כן מומלץ להמעיט בממתקים ובממתיקים מלאכותיים, ובייחוד סכרין וציקלומט.
"חלקם עוברים את השליה, לכן יש הסתייגויות לממתיקים מסוימים", אומרת סיגל פרידמן, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון. כמו כן מומלץ להגביל את צריכת המלח לכפית ליום, להימנע ממונוסודיום גלוטומט המצוי באבקות מרק ובמוצרי תיבול, ולהמעיט בצריכת דגים המכילים הרבה כספית, כמו מקרל גדול וסטייק טונה. בשר מומלץ כשהוא מבושל, וחשוב להימנע מנקניקים שלא עברו עישון חם ומדגים מעושנים ומשומרים שלא בושלו.
ולסיום, אמונה נוספת שחשוב להפריך על נזקי השיניים הצפויים כביכול לנשים לאחר ההיריון. לפי האמונה, במהלך ההריון עצמות העובר זקוקות לסידן, וזה מגיע מהשיניים. "אין לזה כמובן שום בסיס", אומר ד"ר פלד. "אמנם ההשפעה ההורמונלית במהלך ההריון עשויה לגרום להגדלה של החניכיים, ולכן הן בנטייה מוגברת לדמם בצחצוח שיניים, אך זה חולף לאחר הלידה, ולא מעיד על נטייה לפתח מחלות קבועות בשיניים".