סוף הקיץ בחוף פלמחים

מערות, חולות מוזהבים, צבי ים, דייגים, וגם קצת צדפים בטיול מבדר שיער לאורך מצוק הכורכר היפהפה בחוף פלמחים

דובי זכאי | 26/8/2008 9:50 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בשעות הבוקר המוקדמות נצבע חוף פלמחים בגוונים רכים של אדום, מצוקי הכורכר חמורי הסבר מתרככים בגוון ורדרד, והצדפים שקליפתם החלקה לבנה ובוהקת, מזהיבים בגוונים של שמש הבוקר. צללי מצוק הכורכר מתארכים ונושקים למים התכולים, על החוף סרטן הולך במהירות את הליכת הצד המשונה, כאילו נבהל מצלו הארוך, וגם הכרבולות הלבנות של הגלים נצבעו בגוני הזריחה.

הים רגוע הבוקר, גלים משועממים מסיימים את דרכם בקשת לבנה שנפרסת על פני החוף, וחוזרים בעצלות אל הים. הבוקר הזה הוא כמעט האחרון לימי החופשה. האם אפשר להכריז על סוף הקיץ? טיול הבוקר מתחיל בשמיטת סנדלים, ובעקבות ראשונים בחול העמוק.

חוף פלמחים הוא רצועה יפה עם חולות זכים, ושפך נחל שורק הממוקם מדרום לתל העתיק יבנה ים. רצועה ארוכה ומלאה במערות, בסלעים ובהמון צדפים. וגם פרק בהיסטוריה הקרבית של יהודה המכבי.


בין מצוק לים   

בחרנו בשעת בוקר מוקדמת, שעה שיש בה יותר דייגים ממתרחצים. ברגעים אלה מתמרק החוף לקראת יום חדש, טרקטור חורש תלמים עמוקים בחול ואוסף את הלכלוך. החול משוטח, בתולי, ממתין לטביעות רגל ראשונות.

למעדיפים מסלול ארוך, הטיול מתחיל ב"חניון הצנחנים" בגדה הדרומית של גן לאומי נחל שורק. בחניון אפשר להשאיר את הרכב. כדאי להשאיר רכב בחניה של חוף פלמחים רכב, המחזיר את המטיילים לנקודת ההתחלה.

יש דרך מסודרת ומסומנת לאורכו של נחל שורק, בין עצי אקליפטוס עבי גזע, צמחיית נחלים וצבי מים שמתחרדנים על אי קטן בלב הנחל. המסלול נמשך עד למפגש עם הים, ואורכו כחמישה קילומטרים. בנקודת החיבור של הדרך עם החוף הרחב והמזמין, משמאל, בשולי גבעת הכורכר, שוכנת מערה קטנה – "מערת הגמדים", המוכרת לילדי קיבוץ פלמחים. המסלול ממשיך דרומה לאורך החוף הרחב, עד למפגש עם גלי הים. אגב, אפשרות נוספת היא ללכת בשביל על מצוק הכורכר, כדי לראות את הנוף מלמעלה.

 
הליכה בחוף פלמחים
הליכה בחוף פלמחים צילום: דובי זכאי

רוחבו של החוף מצטמצם סמוך למצוק, ולעתים בעת סערה גלי הים מכים בחלקו התחתון של המצוק. כאן נמצא ביתם של דייגי החכה: הם יושבים או עומדים על סלע, רגליהם במים, נהנים ממראות הים, כשסביבם אנפות לבנות חוטפות דגיגים קטנים מהמים. במצוק שתי מערות החצובות בסלע. בעת סערה גלי הים חודרים פנימה. כעת התנחלה שם משפחה אופטימית, הקימה את האוהל במערה, עד שיבוא גל.

בין הקיבוץ לחוף הרחצה המוכרז שוכן חוף המריבה. מדובר בסכסוך בין הארגונים הירוקים למשקיעים שרוצים לבנות כאן מלון. משמרת מחאה של הירוקים ממוקמת באוהל גדול, כמעט על שפת המים. בימים אלה נבחנת השאלה אם היה טעם לפגם במכרז על קניית המקום מבחינה משפטית. בינתיים המקום מגודר בפחים ובגדרות, ובאוהל אפשר לחתום על עצומה נגד בניית המלון.


קצת היסטוריה

בדרום החוף המוכרז נמצאת יבנה ים, המוזכרת בכתובים במאה השמינית לספירה. חוקרים שבדקו את שכבות ההיסטוריה באזור, מגלים שהעיר קדומה לתקופת הברונזה התיכונה (לפני כ-‭3,500‬ שנה‭,(‬ ושבאחד מגלגולי שמה העניקו לה ההלניסטים את השם ימיינה.

בספר המכבים מסופר על יהודה המכבי שתקף את העיר במאות השנייה או הרביעית לפני הספירה, ושרף את כל צי האוניות שעגן כאן. המקום יושב על סלע כורכר הנשלח אל הים, ובחלקו העליון שרידי חפירות ונקודת תצפית אל הים. מצדו הצפוני של התל, אפשר להבחין בשרידי חומה שתלויה מעל המים. משערים שהמקום היה נמל לא מוצלח במיוחד לאוניות, וחלקן אכן טבע.

צדפים בחוף פלמחים
צדפים בחוף פלמחים צילום: דובי זכאי

ותיקי החוף זוכרים את הסערה הגדולה של ‭.1988‬ באחד מימי דצמבר התנשאו הגלים לגובה של שישה מטרים, רוח חזקה סחפה אונייה אומללה שיצאה מנמל אשדוד אל החוף, והאונייה הגדולה לא יכלה לרוחות החזקות, ושייטה כשיכורה בין הגלים. כשהיא ריקה ממטען וקלה כנוצה, גל גדול אחד הרים את האונייה לגובה רב, והנחית אותה היישר על הסלעים מול יבנה
ים. בקרקעיתה נפער חור גדול, הצוות חולץ אל החוף, ובמשך שנים עמדה האוניה על הסלעים, כשגלי הים והמלח מכים בה ומפוררים את גוף הברזל.
  

מדרום לתל שוכנת ממלכת הצדפים. מכאן ועד אשדוד נמתח חוף סגור לקהל, שטח אש במשך השבוע. גדר המפעל הביטחוני ניצבת במרחק 50 מטר מקו המים. כאן נמצאת כמות הצדפים הגדולה ביותר, בצבעים ובצורות שונות.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''תיירות בארץ''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים