תנ"ך עכשיו
על שלוחה מבודדת בדרך העולה לירושלים, נח יישוב יד השמונה, שנראה ממעוף הציפור כחרטומה של ספינה גדולה

יד השמונה צילום: דובי זכאי
שני נחלים חורצים את תמונת הנוף ומתלכדים לאחד, נחל יתלה. בשמים עופות דורסים משייטים בזרמי האוויר, מתרוממים בדאייה חרישית ובולשים אחר הקרקע. בקצה השלוחה, רגע לפני המדרון בגובה של כמעט 700 מטר, תלוי גן יפה, ממנו נשלחים מראות מערבה. חדי העין מגלים בקצה הנוף פיסה של כחול הים התיכון.
הם היו שמונה, שמונה יהודים שחצו את הגבול לפינלנד. התקופה: מלחמת העולם השנייה, הגרמנים שימנו היטב את מכונת ההשמדה ושמונת היהודים האומללים הוסגרו על ידי הממשלה הפינית לציפורני החיה הנאצית. רבים מתושבי פינלנד הזדעזעו מהמקרה.
בשנות ה־70 של המאה הקודמת הגיעה לארצנו קבוצה של פינים זהובי שיער כדי לכפר על מעשה ההסגרה, להתיישב בארץ ולעזור בבניית מדינת ישראל הצעירה. וכך, אחרי קשיי בירוקרטיה אופייניים לארצנו, קיבלו שטח זעיר בשיפולי הרי יהודה כדי להקים שם כפר קטן, גלעד לשמונת היהודים שנשלחו למחנות ההשמדה, יד־השמונה.
היישוב צמח בצנעה, בתחילה גרו הפינים בבתי אבן, אחר כמה שנים הגיעה משלחת מצוידת בעצים חסונים מהמולדת
ונבנו בקתות עץ פשוטות ויפות נטועות מול הנוף. למשפחות הפיניות נולדו ילדים שקישטו את הנוף בשערם הזהוב ובשפתם השונה. אנשיה החרוצים של הקבוצה הקימו מפעל רהיטים פיניים שנאמר על תוצרתו: "קנית רהיט לנצח נצחים," וגם פתחו בית הארחה מול הנוף בסגנון פינלנד. בימים שבהם מזג האוויר מצטנן, עננים מטפסים ממישור החוף והקור נושב, נעים להתכדרר בבקתה. לזרים החרוצים הצטרפה במשך השנים קבוצה של יהודים המאמינים בתנ"ך ובברית החדשה.
בשנת 2000 נבנה הגן, שביליו נאחזים בשיפולים התלולים היורדים לנחל יתלה. הגן הוקדש לחקלאות ולמסורת היהודית בתקופת התנ"ך. קשת אבן גדולה מפארת את הכניסה לגן, מיד אחריה ניצב פסל ברונזה, המלך מנשה קורע את בגדיו בזמן חזרתו בתשובה. בהמשך משתרע על קו הנוף מבנה מאבני בזלת כבדות, זהו בית כנסת עתיק, בן אלפיים שנה, שהועתק מהגולן בעזרת רשות העתיקות. שחזור של מקווה טוהרה, בתי בד עתיקים, יקב עתיק להכנת יין ומקום בו היו דורכים את הענבים. לצד השביל הוכן גורן עם כלים עתיקים לקציר ולניפוי החיטה. מסביב שתלו הפינים החרוצים את צמחי התנ"ך: גפן ששריגיה נאחזים בחומת האבן, מטפסים כסוכה מצלה, מטע זיתים צנוע שגולש למתלול רימונים ועוד.

יד השמונה צילום: דובי זכאי
הטיול נינוח, אפשר לקרוא את ההסברים, לשבת בפינות קסומות מול הנוף. הכניסה למקום ללא תשלום. הדרכה בתיאום ובתשלום. בשבת לא מתקיימת הדרכה, אבל אפשר להיכנס לגן לטיול, בתנאי שמשאירים את הרכב במגרש החניה מחוץ ליישוב.
אם הגעתם למקום ביום שישי, עד הצהריים מתקיימת בצריף העץ הגדול, המשמש כחדר אוכל, בראנץ' (ארוחת בוקר מורחבת.( על המרפסות תחת עצי האורן מול הנוף פזורים שולחנות לסועדים באווירה כפרית נעימה. שמעה של ארוחת הבוקר המשובחת הגיע עד לשפלה ולכן כדאי להזמין מקום מראש. כדי להעצים את החוויה בשעה 12 בכל יום שישי מתקיים קונצרט של הרכבים מתחלפים.
איך מגיעים: נוסעים בכביש 1 לכיוון ירושלים. יורדים במחלף חמד, חוצים את אבו גוש, ממשיכים מערבה לכיוון יד־השמונה ונווה־אילן (כביש .(425 אחרי המבנה הגדול של ג.ג אולפני ישראל פונים ימינה ליד־השמונה. טלפון: 5343956־.02
בסביבה :1 בקצה המערבי של אבו־גוש, על התל, כנסיית קריית-יערים ומנזר "גבירתנו של ארון הברית." המנזר הבנדיקטי נחבא במבנה צלבני מעוטר בציורים במרכז כפר אבו־גוש.