קמפינג חורפי: פארק הירדן הדרומי

פארק הירדן הדרומי פותח את שעריו גם בחורף ומציע טיול שבו הכל כלול: טבע, היסטוריה, ארכיאולוגיה והרבה כיף משפחתי

עדי כץ | 1/12/2008 12:32 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
כאשר יוצאים לטבע בחיפוש אחר השקט והאווירה הפסטורלית ההכרחיים, כדאי לעתים לחשוב מחוץ לקופסה. למשל, מדוע לצאת לקמפינג בשלהי הסתיו ואף בחורף (כאשר לא צפוי גשם, כמובן), בזמן שכל האחרים מסתגרים בבית ושקועים בעיכול החמין? מזג אוויר קריר אך שטוף שמש הוא העיתוי האולטימטיבי לטיולים רגליים נטולי זיעה, ואם הצטיידתם בשמיכות ובביגוד חם, גם לילה תחת כיפת האוהל יהיה נעים.
 
נהר הירדן
נהר הירדן צילום: אייל ברטוב


פארק הירדן שלחופה הצפוני של הכנרת הוא אופציה מצוינת לבילוי סוף שבוע חורפי שכזה. נכון ששכשוך בבריכות מי הירדן הקרים מוגבל לאמיצים בלבד, אבל הכל ירוק מסביב ורחש המים הזורמים וציוץ הציפורים מספקים פסקול מרגיע. אפשר להקדיש את הבוקר לטיול בין סבך הקנים, לצפייה בעופות המים ואף לדיג. בהמשך, תוכלו להתיישב סביב אחד משולחנות הפיקניק עם האוכל שהבאתם מהבית או לנפנף מעל אחד ממתקני המנגל שבפארק, לאכול ארוחה טובה ולהתפנות לקריאת ספר או סתם לנמנם. הילדים, אם הבאתם כאלה, מוזמנים להשתעשע במתקני המשחקים או לנסות לטבול את רגליהם במים הרדודים. הכל הולך כאן.
שיט בנהר הירדן
שיט בנהר הירדן צילום: תומר גינטר

אבל לפני הכל, קצת מידע: שמורת פארק הירדן משתרעת מגשר בנות יעקב עד גשר אריק. חלקה הדרומי הוא אתר נופש ששטחו כ–600 דונמים. האתר, שפותח על ידי קק"ל ב–1975, ומנוהל היום על ידה בשיתוף החברה הכלכלית של יישובי הגולן, מציע מתקני נופש, שבילי טיול, טחנות קמח עתיקות, אמות מים ואת האתר הארכיאולוגי בית צידה. ערוצי הירדן העוברים בתחומי הפארק מעניקים חוויה רטובה ומרעננת לטובלים בהם ואפשרות לדיג ושיט.

בכניסה לאתר תידרשו לשלם 70 שקלים לרכב למשך 24 שעות - מחיר סביר ליום בילוי הכולל לינה לכל המשפחה. לא רחוק מהכניסה מובילה הדרך הסלולה אל מגרש חניה, שבו ניתן להשאיר את הרכב ולצאת לחפש מקום להקמת האוהל. לאחרונה הוחלט להסב את הפארק מאתר פיקניקים לאתר קמפינג משוכלל ומאובזר, בדומה לאלה שניתן למצוא באירופה, ארה"ב או אוסטרליה. מימין לשביל הכניסה יוכשר על ידי קק"ל בשיתוף משרד התיירות והמועצה האזורית גולן בחודשים הקרובים שטח שישמש קבוצות של תלמידי בתי ספר ותנועות נוער.

ייבנו בו חדרים למגורי צוות המורים והמדריכים, יישתלו מדשאות ויוקמו מתקני תאורה, שירותים ומקלחות. בחגים המתחם יהיה פתוח למשפחות. שטח נוסף יוכשר להקמת אוהלים או חניית קרוואנים. כל משפחה תקבל שטח של 30 מטרים רבועים, שבו היא תוכל להקים את האוהל, לצד שולחן פיקניק, מתקן מנגל ונקודות התחברות לזרם מים וחשמל. תאי קירור לאחסון מזון לרווחת הנופשים יוצבו בנקודה מרכזית בשטח הקמפינג.

חידוש נוסף הוא הנגשת הפארק כולו לנכים, בשיתוף עמותת נגישות ישראל. כבר היום ניתן למצוא בשטחי הפארק מקומות חניה לנכים, הסלולים באספלט ומחוברים למתחמי פיקניק הסלולים שעליהם שולחנות אבן המותאמים לרתוקים לכיסאות גלגלים. עד סוף השנה יוקמו עמדות נוספות.

כיום ניתן להקים אוהל בסביבות המדשאה המרכזית, שבה שולחנות פיקניק מאבן, מתקני שעשועים לילדים ושפע של צל באדיבות עצי תמר, אלון, איקליפטוס ועוד. בקירבת המדשאה בנויה אמת מים משוחזרת, המובילה מים מהירדן ומגיעה עד כורסי. עומק המים אינו עולה על 20 סנטימטרים וניתן לדשדש בתוכה או לטייל לאורכה.

אם לא באתם רק כדי לשבת ולזלול, תוכלו לחלץ עצמות לאורך שלושה מסלולי הליכה נעימים. מסלול טחנות הקמח הוא הקצר שבהם. הוא מסומן באדום ונמשך כ–30 דקות. זהו מסלול טבעתי, המתחיל ומסתיים באזור הטחנות. הוא נוח ומוצל ברובו, עובר בין עצי ערבה ופלגי מים ומתאים גם לילדים קטנים. מסלול "עדן", המסומן בצהוב, הוא ארוך מעט יותר. ההליכה בו נמשכת כשעה ורבע והוא עובר לאורך הירדן בצל עצים ו"מנהרות" של קנים עבותים.

המסלול מתחיל בגשרון הנמצא בסמוך לחורשת האיקליפטוס בחלק הדרומי–מערבי של הפארק ומסתיים באתר טחנות הקמח. מסלול "אמות המים", המסומן בכחול, הוא הארוך ביותר וניתן לגמוא אותו בכשעתיים וחצי. הוא עובר לאורך פלגי המים דרך נקודות תצפית לירדן ולכנרת, בתוך או לאורך אמת המים. חלק מהמסלול אינו מוצל ולכן מתאים לטיול בשעות הקרירות, וכמובן - בחורף.

אבל בלי שיעור היסטוריה לילדים - הטיול אינו ממש טיול. לשם כך מומלץ לנסוע ברכב או ללכת לתל בית צידה (תל משפע), אתר ארכיאולוגי השוכן בתחומי הפארק, על גב שלוחת בזלת היורדת מרמת הגולן. צליינים רבים מבקרים באתר, שכן לפי המסורת הנוצרית שם נולדו שלושה מחשובי השליחים. כאן גם חולל ישו את נס הלחם והדגים (שמאוחר יותר הועתק מיקומו המשוער לטבחה) ואף השיב את מאור עיניו של עיוור. מכאן, מספרים, גם נראה ישו מהלך על מי הכנרת. הרבה נסים, אתר אחד.

בימי הבית הראשון שכנה במקום העיר צר, בירת ממלכת גשור ומקום הולדתה של מעכה, אשת דוד המלך ואם בנו אבשלום. בעיר היו ארמון מפואר, חומה ובניינים מרשימים. בחפירות ארכיאולוגיות נחשפו חלק מהחומות ושער העיר, שהוביל לכיכר רחבה. בימי הבית השני שכן במקום כפר דייגים.

באתר הוכשר שביל משולט עם ציטוטים של מקורות קדומים המתארים את בית צידה, ויש גם נקודת תצפית מרהיבה שביום בהיר ניתן לצפות ממנה אל כורזין, הר האושר, טבחה, כפר נחום, טבריה, הכנרת, כורסי וסוסיא. למרגלות תל צידה נובע עין משפע, מעיין שמימיו חמימים גם בחורף. לידו נחפרה בריכה רדודה, שממנה נמשך פלג הנשפך לירדן ולאורכו הוצבו שולחנות פיקניק. באזור המעיין נערכות, בתשלום ובהזמנה מראש, סדנאות פעילות אתגרית קבוצתית.   

גם טחנות הקמח, שפעלו עד לפני כמאה שנים בתחומי הפארק, טומנות בחובן היסטוריה מפוארת. רובן השתייכו לסוג טחנות המגלש ושכנו במבנה דו–קומתי. מי הירדן הגיעו אליהן באמצעות אמות מים, גלשו במגלשה אלכסונית לקומה התחתונה, שם סובבו גלגל כנפיים

גדול שסובב את אבן הרכב שבקומה העליונה, וזו טחנה את גרגירי החיטה. חלק מהטחנות נקברו עם השנים על ידי הסחף, אחרות נותרו חשופות למחצה. בסמוך לחניון המרכזי ניצבות שתי טחנות ששוחזרו. אמת מים ששופצה, באורך 600 מטרים, מובילה מים לשלוש בריכות שכשוך בנויות אבן, שמהן זורמים המים בחזרה לירדן.

ליד תל צידה אפשר להבחין בשרידי מוצב סורי, על תעלות המסתור שלו העשויות אבני בזלת שחורות. מלבדו, אין דבר שיעיד על המלחמה שהתחוללה פה בעבר הלא רחוק. נהפוך הוא: פינות החמד הנסתרות והקסומות המזמינות להתבודד, והשבילים  בינות לצמחייה הסבוכה אומרים רק שקט ושלווה. מלבד האיקליפטוסים יש כאן קנים, שיחי פטל, עצי שיזף, דולב, ערבה, אלון, זית ותאנה, אבל גאוות הפארק היא עץ השקמה העתיק ואדיר הממדים. הוא נחשף בעקבות הסחף הגדול של חורף 2002, שלמעשה שינה את פני הפארק. כל הצמחייה סביבו פונתה, וכיום הוא ניצב במלוא הדרו במרכזה של רחבה. בלילות אפשר לצפות כאן בתנים, שועלים וחזירי בר, ובימים מציצים שפני סלע סקרנים בין הסלעים. לעתים מגיעים לכאן צבאים או פרות שאיבדו את העדר. 

ישי סוקר, סגן מנהל מרחב צפון בקק"ל, מספר שמדי שנה בשנה מבקרים בפארק כ–250 אלף בני אדם, ובשל לשטחו הגדול הוא יכול להכיל אלפי כלי רכב בלי שתורגש צפיפות. "הפארק פתוח כל השנה, אבל לא רבים יודעים שדווקא החורף הוא העונה היפה שלו. לא קר כאן ואין הרבה גשמים, כך שרוב ימות החורף מתאימים לטיולים ולקמפינג. יפה לראות בחורף איך בערוצי הנחל זורמים יותר מים אחרי הגשם, אף שיש כאן מים כל השנה."  


איך מגיעים

פארק הירדן שוכן כשני קילומטרים מצפון לחופי הכנרת. מכיוון טבריה, נוסעים צפונה לאורך חופי הכנרת (כביש מספר 87), חוצים את הירדן בגשר אריק וממשיכים עוד כשלושה קילומטרים לצומת בית צידה. ממשיכים צפונה עוד כשני קילומטרים ומערבה על פי הסימון, עד הכניסה לפארק. אפשר להגיע לצומת בית צידה גם בכביש הכנרת המזרחי (מספר 92). הבאים מצפון יכולים לחצות את הירדן בגשר בנות יעקב (כביש מספר 91) ולהמשיך דרומה בכביש היורד לפארק הירדן מצומת בית המכס (כביש מספר 888). מחיר הכניסה לרכב הוא 70 שקלים ל–24 שעות. הכניסה ברגל - ללא תשלום.

הכתבה פורסמה במקור במגזין e ירוק של קק"ל בשיתוף נשיונל ג'יאוגרפיק ישראל

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''תיירות בארץ''

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים