עיר השוקולד: טיול בברוז'
בשביל לקבל מנה גדולה של רומנטיקה אמיתית לא חייבים לחזור לפריז או ונציה. ברוז' שבבלגיה, המכנה את עצמה בירת השוקולד העולמית, עושה את העבודה לא פחות טוב

יעד פופלרי. ברוז' צילום: לשכת התיירות הבלגית
תחילתה בשטחי ביצות. החומה הראשונה שהקיפה את העיר נבנתה במאה ה-.12 אז היה לה מוצא לים, והחל שגשוגה בהיותה שותפה לברית ערי ההנזה ואחת מערי הנמל החשובות לחוף הים הצפוני. מגדל התצפית, הבלפורט, שהוא סמלה היום, נבנה במאה ה-.13
בחלוף כ-200 שנה איבדה ברוז' את הבכורה לאנטוורפן, בעיקר בשל סתימת המוצא אל הים בסחף. העיר נעשתה לעיר פרובינציאלית, והמהפכות הגדולות דילגו עליה. עובדה זו הקנתה לה את מעמדה הנוכחי כעיר מתוירת.
העיר העתיקה של ברוז' הוכרזה בשנת 2000 כאתר מורשת עולמי של אונסק"ו. מרבית הרחובות בחלק זה של העיר סגורים לתנועת מכוניות, או שהתנועה בהם מוגבלת. במקביל, התחבורה הציבורית מתנהלת באוטובוסים חשמליים שאינם מזהמים, אולם התייר, שיתמקם באחד מבתי המלון שבעיר העתיקה או בקרבתה, לא יידרש להם.
מרכבה רתומה לסוס
ברוז' היא עיר שהולכים בה ברגל, או לכל היותר מובלים במרכבה רתומה לסוס בין אתריה. אופציה נוספת להיכרות ראשונית עמה היא שיט מודרך בתעלות. שתי כיכרות שכנות, המרקט (de Markt) והבורג (Burg) ניצבות במרכזה של העיר ומהוות נקודת מוצא אידיאלית לכל טיול. כמקובל בערי ימי הביניים האירופאיות, הכיכר המלבנית מוקפת בבניינים מעוטרים.

כאן הולכים ברגל או לפחות במרכבה רתומה לסוס צילום: איריס בר-טל
מגדל הבלפורט שבכיכר המרקט מציע לתיירים תצפית (התענוג מחייב טיפוס בלמעלה מ-350 מדרגות) על כל העיר העתיקה. בכיכר זו תמצאו שפע של בתי קפה, טברנות ומסעדות. לעומת המרקט, הגדושה במטיילים בכל שעות היום והערב, כיכר הבורג סואנת פחות, אם כי לא פחות מרשימה.
הבורג מארחת את בית העירייה הגותי, העטור בשפע פסלים, את ארמון שליטי העיר ואת הבזיליקה "הדם הקדוש" שבעיר (יש בה בקבוקון שמכיל, לפי המסופר, טיפות מדמו של ישו). אל תוותרו על ביקור בשתי הקפלות - העליונה
והתחתונה - של הבזיליקה היפה הזאת.
לשכת המודיעין לתיירים הועברה מכיכר המרקט למעונו החדש של אולם הקונצרטים - עניין של 10 עד 15 דקות הליכה דרך שני רחובות שופעי חנויות: אודה בורג וסטינסראט (steenstraat) וכיכר סימון סטיבן, שמחברת ביניהם. תוך כדי הליכה, תגלו את קסמן של חנויותיה של ברוז.' בראשן ממוקמות חנויות השוקולד ואחריהן חנויות מוצרי הרקמה, הבירה וצעצועי הילדים. "כל חנות מוזיאון," בלשונו של שייקה הגשש.
בירת השוקולד
וגם את זאת יש לדעת: ברוז' הכתירה עצמה כ"בירת השוקולד", ומהשוקולד יוצרים כאן כל צורה, בכל אריזה, כך שמתנה לאומללים שנשארו במזרח התיכון לא קשה למצוא. אם הגעתם ללא מדריך ואינכם מסתפקים במפה שנתנו לכם בבית המלון, מומלץ לרכוש בלשכת התיירות עלון ובו מידע ומסלולי הליכה.

בברוז' יוצרים כל צורה מהשוקולד צילום: יחסי ציבור
מסלול אחד, שאורכו חמישה קילומטרים, יוליך אתכם בין אתרי ברוז' המונומנטאלית בחלקה הדרומי של העיר, והוא מומלץ להיות הראשון. המסלול האחר, שאורכו שלושה קילומטרים, מתמקד בחלקה הצפוני של העיר ושמו הוא "ברוז' של תור הזהב." ותור הזהב, כפי שכבר ראינו, היה זה של סוחריה, במאה ה-,15 שידעו לבנות לעצמם ולמשפחותיהם מבנים מרשימים למדי.
עם זאת, חשוב לומר שגם אם תשוטטו בלי מפה תצליחו לייצר חוויה בעצמכם ולמצוא פינות חמד. ייתכן שלרומנטיקה זה יעזור, אלא שבהיותנו אנשים מסודרים, לא נתעלם מנקודות הציון החשובות של העיר. מבט אל הרקיע יבליט בנוסף לבלפורט את צריחיהן של כנסיות אחדות.
הבולטת שבהן, הנושקת לרחוב סטינסראט, היא קתדרלת המושיע, שהיא העתיקה בעיר והמרשימה בכנסיותיה של העיר. לא רחוק ממנה ניצבת כנסיית הגבירה שלנו, הבולטת בזכות צריח הלבנים האדומות הנישא שלה. שתי הכנסיות אוצרות שפע של יצירות אמנות. אם צעדתם מכנסיית המושיע לזו של הגבירה, המשיכו באותו רחוב (רחוב האריאשטט) בכיוון השלטים ל-Beguinage.
מדובר במתחם שנוסד ב-.1245 הוא מוקף חומה, במרכזו גן ומדשאה, ובבניינים הייחודיים שבו, הצבועים לבן, מתגוררות נזירות. ביקור בבנגווין יבהיר כיצד חיו שם לפני כמה מאות שנים. לקינוח נמליץ לצאת מהמרכז ברגל או באופניים. העיר העתיקה מוקפת תעלה, חומה, טחנות רוח ושערים, והכל טובל בירוק. כאן מובטח לכם טיול רגוע.