שאכטה לבריאות: עלייה בשימוש במריחואנה רפואית

בדיקת מעריב מגלה גידול מסחרר במספר האישורים הניתנים בישראל לשימוש במריחואנה רפואית. חולים הסובלים מכאב, פיזי או נפשי, מקבלים מהרופא מרשם לעשן, ומתארים שיפור קיצוני בחייהם מאז הג'וינט הראשון. אבל כדי להשיג את החומר הם עוברים מסלול מכשולים

דן אבן | 4/1/2009 9:17 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
לפני שבע שנים היתה א' בדרכה לשינוי משמעותי בחיים, במעבר מאזור המרכז לראש פינה שבצפון, עד שאירעה תאונת דרכים ששינתה את חייה. א' נחבלה קשות וסבלה משברים, מהפרעות בראייה ומכאבים עזים. היא טופלה רפואית במשך חודשים, אך הסיוטים הליליים נמשכו, ומצוקתה הנפשית גברה.
 
סיגריית מריחואנה.
סיגריית מריחואנה. צילום: SXC

"החיים שלי הפסיקו", היא אומרת. "המעבר צפונה בוטל, לא יכולתי לעבוד, והכל נעצר אצלי. פניתי לפסיכיאטר כי סבלתי מדיכאון משולב בכאבים, והייתי מתעוררת בלילות. קיבלתי כדורים שלא הועילו. בהמשך הקצינו המחלות, והתפתחו בעיות בלב ובריאות".

לפני ארבע שנים הידרדר מצבה, וא' אושפזה בבית החולים איכילוב כשהיא חסרת הכרה ומונשמת במשך עשרה ימים, עד שהתאוששה והחליטה לנסות לחפש פתרונות מחוץ לרפואה הקונבנציונלית. "ניסיתי כל מיני שיטות אלטרנטיביות, דיקור סיני, רפלקסולוגיה, הילינג", היא מספרת, "כל יום משהו אחר". אלא שהשיפור הגדול חל במפתיע לפני קרוב לשנה, כשזכתה לקבל אישור להשתמש במריחואנה רפואית.
לוקחים לריאות

כיום, בגיל 61, מייחסת א' את השינוי בחייה למריחואנה הרפואית שהיא מעשנת בכל יום. את האישור לחומר השיגה באמצעות פסיכיאטר כ"טיפול חמלה", לאחר שהוגדרה כסובלת מתסמונת נפשית פוסט טראומה עקב תאונת הדרכים הטראומטית. אולי זה נשמע מפתיע, אך ראיות מדעיות בדבר השפעה חיובית אפשרית של המריחואנה על מצוקות נפשיות סייעו לה בקבלת האישור ממשרד הבריאות.

"הרופאים אמרו שהשיפור במצבי מוזר", היא מספרת, "רופא הריאות ראה לאחרונה שהריאות שלי פועלות טוב יותר, ונראה לו לא הגיוני בכלל, כי אני הרי מעשנת מריחואנה, והשיפור מנוגד לכל היגיון. רופא הלב אמר שאני נעשית צעירה יותר, וגם הפחתתי את כמויות הכדורים ללב, כי אני רגועה יותר, ולחץ הדם שלי מאוזן יותר. אני עוסקת ברוחניות, ומצבי הרוחני והרגשי טוב יותר. הקנביס עוזר לי להתחבר לרגשות. הגוף שלנו יודע לרפא את עצמו אם אנו נותנים לו את התנאים לכך".

ומה על ערפול ההכרה שנלווה לעישון מריחואנה? "יש מצבים שבהם אני מתערפלת,

אבל לומדים בהדרגה להכיר את החומר. זו תרופה שלוקחים לפי ההרגשה. לפעמים כשאני חשה כאב נוראי, אני יכולה לעשן הרבה ג'וינטים ביום. כשאין כאבים, אני מעשנת רק חצי ג'וינט ביום. זה לא ממכר, אלא טיפול שאני לוקחת לפי הצורך".

משהו עובר לאחרונה על מפעל המריחואנה הרפואית בישראל. בעוד המשטרה צדה עבריינים החשודים במכירת מריחואנה בשוק השחור, פועלת בארץ רשת חוקית הולכת וגדלה להספקת מריחואנה לחולים ובחינם. האישורים הראשונים למריחואנה רפואית כבר ניתנו לפני עשור לחולים סופניים שהתמודדו עם סרטן או עם איידס, וביקשו להקל את הכאבים בימים האחרונים לחייהם. אך בחודשים האחרונים, בד בבד עם מחקרים חדשים על יכולות הריפוי של המריחואנה, הורחבה בישראל רשימת המחלות המאפשרת לקבל את הטיפול הייחודי, וכיום הוא ניתן גם לחולים כרוניים, אפילו לנפגעי נפש שסובלים מפוסט טראומה.

מספר האישורים למריחואנה רפואית של משרד הבריאות זינק בחודשים האחרונים משמעותית, כפי שמדווח ד"ר יהודה ברוך, מנהל בית החולים הפסיכיאטרי אברבנאל, האחראי למתן האישורים. אמנם קו 1,000 המטופלים עדיין לא נחצה, אך כיום חיים בארץ 300 חולים שמקבלים מריחואנה רפואית, בהשוואה ל-20 בלבד לפני שנתיים - זינוק של פי חמישה-עשר במספר האישורים החדשים. אגב, מאז החל מתן מריחואנה רפואית בישראל לפני עשור, אושר החומר לכ-500 ישראלים.

ישראל בהיי

קבוצה גדולה של חולים כרוניים זוכה לאחרונה באישורים למריחואנה רפואית. נוהל חדש שפרסם לפני חודשיים ד"ר ברוך מאפשר אישורים מהירים לשלוש מחלות כרוניות: כאבים כרוניים ממקור עצבי (כאב נוירופתי), חולי קרוהן (דלקת כרונית של מערכת העיכול) וחולי טרשת נפוצה במצב סטטי.

נוסף על כך, זה שנים שגם חולי סרטן המבקשים להקטין את העוצמה של הבחילות וההקאות בגלל הכימותרפיה מקבלים מריחואנה רפואית, ובמרוצת השנים אף זכתה לאישור מיוחד חולת אסתמה, שהסתייעה בחומר לפתיחת הסימפונות.

ישראל, אגב, היא אחת המדינות היחידות בעולם המנפיקות אישורים ממשלתיים למריחואנה רפואית, לצד הולנד, קנדה ו-13 מדינות בארצות הברית. לאחרונה הוחלט לתת אישור למריחואנה רפואית גם לטיפול במצוקות נפשיות, כשהכוונה בינתיים היא ל-26 חולי תסמונת פוסט טראומטית (PTSD), שמקבלים את החומר בהגדרה של "טיפול חמלה". בבית החולים אברבנאל אף תוכנן מחקר על הטיפול במריחואנה רפואית לפוסט טראומה, אולם הוא לא הצליח לקבל את אישור הוועדה לניסויים בבני אדם (ועדת הלסינקי), עקב היעדר ראיות מדעיות קודמות.

אחד מנפגעי הפוסט טראומה שקיבל מריחואנה רפואית כבר הפסיק את הטיפול, לאחר שפיתח תופעות לוואי. למעריב נודע על מתן הטיפול גם לנפגעי טראומה ממלחמות ישראל, אפילו ממלחמת יום כיפור. "אני עוקב אחר הנבדקים, ואינני בטוח שנמשיך לאשר להם את הטיפול", מוסר ד"ר ברוך.

בספרות הרפואית טרם הצטברו תימוכים מדעיים ליעילות הטיפול במריחואנה הרפואית למצוקות נפשיות שכיחות יותר, כמו דיכאון קליני, אבל ברקע כבר נשמעים קולות תמיכה גם במחקר שכזה, המתמקדים בעיקר בקשר האפשרי בין ההשפעה על הקולטנים הסופגים את המריחואנה במוח לדיכאון.

קשר שכזה עלה לכותרות לאחרונה באשר לתופעות הלוואי מעודדות הדיכאון שדווחו בתרופה להרזיה "אקומפליה", המשפיעה על הקולטנים במוח שמופעלים גם בהשפעת המריחואנה. ניסוי בנושא שתוכנן בבתי החולים אברבנאל וולפסון לבדיקת ההשפעה של המריחואנה הרפואית על חולי אלצהיימר לא יצא לבסוף לפועל אף הוא, מסיבות דומות של היעדר ראיות מדעיות.

ואיך משיגים?

הראשון שהביא ארצה את הרעיון לאשר מריחואנה לצרכים רפואיים היה, למרבה האירוניה, בועז וכטל, שייסד בשנת 1999 את מפלגת "עלה ירוק". כבר בשנת 1995 הגיש וכטל בקשה ראשונה למשרד הבריאות לאשר את השימוש במריחואנה רפואית לחולה האיידס ד"ר גדעון הירש ז"ל, שלימים היה למנכ"ל הוועד למלחמה באיידס, ולפני שבועיים נמצא מת בביתו בתל אביב. ד"ר הירש אמנם לא קיבל אז את האישור המבוקש, אך דיון שנפתח בנושא הוביל להסדרת האישורים למריחואנה רפואית במשרד הבריאות.

"העלייה שקיימת כעת מבורכת, אך זהו עדיין שבריר מתוך סך האנשים שמשתמשים בארץ במריחואנה רפואית מסיבות רפואיות", מעריך וכטל. "אולי בגלל חשש מפני ביורוקרטיה או בגלל הקושי לקבל את החומר בדרך חוקית, רבים משתמשים בזה במחתרת, וחלקם גם סובלים מהמשטרה. עם זאת, אני משבח את ד"ר ברוך שפתח את הצוואר הביורוקרטי, וכיום ניתן אישור אוטומטי למחלות רבות, וזה מצביע על נאורות של ישראל בתחום".

גם א' מאושרת מהעלייה במספר האישורים. "מה שקורה כעת בארץ מרגש אותי מאוד, כי החמלה לחולים גדולה מאוד", היא אומרת, "ישראל קטנה מאוד, ולכל אחד יכולים להיות קרובים שיהיה להם צורך כלשהו מריחואנה הרפואית, ואישור הטיפול הזה משמח מאוד".

בקשות למריחואנה רפואית אפשר להגיש לד"ר ברוך רק באמצעות רופא מומחה, ורק כשקיימות אסמכתאות מדעיות ליעילות הטיפול במחלה המבוקשת.

אפשר לגדל לבד

אחד ממגישי הבקשות הפעילים הוא ד"ר איתי גור-אריה, מנהל היחידה לשיכוך כאב במרכז הרפואי שיבא וראש האגודה הישראלית לכאב. "האפשרות לרשום מריחואנה רפואית לחולים עם כאב ממקור עצבי (כאב נוירופתי) לא אומרת שכל מי שבא עם כאב כזה מקבל מרשם למריחואנה", מדגיש ד"ר גור- אריה.

עשרות אלפי ישראלים סובלים מכאב ממקור עצבי, ועשויים כעת לקבל מרשמים למריחואנה רפואית, אך לדבריו "סדר הטיפולים הוא בהתאם להחלטת הרופא המטפל, מאחר שעדיין יש חשש מפני השימוש במריחואנה רפואית. צריך לזכור שזה כרוך בעישון, וגם יש קושי בהשגת החומר, ולכן כתרופה מריחואנה איננה במקום הראשון. במחקרים, היעילות שלה לעומת התרופות האחרות לטיפול בכאב ממקור עצבי מתאימה לקו טיפול שני או שלישי, ולהערכתי, אין מקום להציע אותה כטיפול ראשון בכאב ממקור עצבי, בהסתמך על העובדות המדעיות. במצב הבעייתי של המריחואנה, אנו מחויבים לזהירות יתר".

ד"ר גור-אריה נתקל לא אחת במטופלים עם כאב עצבי, שביקשו אישור למריחואנה רפואית כדי להשתחרר מחקירת משטרה, אחרי שנתפסו בחשד להחזקת הסם. "בעבודתי הקלינית אני מפעיל שיקול דעת, ולעתים אפילו קצת מחמיר", הוא אומר, "אינני רוצה שמקרים ספורים של שימוש לא אחראי במריחואנה רפואית יפגעו בשאר החולים. אני עדיין מנסה לקדם את התרופה כרופא, ולא כאידיאל פוליטי", מדגיש ד"ר גור-אריה.

לטענת וכטל, יש לפתוח את אפשרות מתן האישורים לרופאים רבים יותר. "לא צריך להגביל את האפשרות להגיש בקשה למריחואנה רפואית רק למנהלי מחלקות ולרופאים מומחים", הוא אומר, "אלא לאפשר גם לרופאים כלליים כמו רופאי משפחה להגיש את האישור לטיפול".

בשלב הבא, לאחר גידול במספר האישורים, יידרש משרד הבריאות לטפל בשיטות לגידול מריחואנה רפואית בישראל, שלאחרונה מהוות סלע מחלוקת בין הרשויות. חולים המצטיידים באישור למריחואנה רפואית יכולים כיום לגדל את הצמח בעצמם בתנאים קפדניים: גידול עצמי של עד עשרה עציצים בגובה מירבי של מטר וחצי לעציץ, בכתובת מסוימת בלבד שמדווחת למשרד הבריאות, וכן החזקה של עד 200 גרם חומר פעיל או יבש בכל נקודת זמן שהיא באותה הכתובת.

במקום גידול עצמי גם יכולים החולים לבקש הספקה של החומר, שניתן להם בחינם לפי הנחיות משטרת ישראל. המגדלים, ארבעה במספר, אינם יכולים לגבות כסף תמורת החומר. האישור לגידול מריחואנה רפואית ניתן להם ממשרד הבריאות בכפוף לבדיקה משטרתית קפדנית, כדי לוודא שלא קיים חשש לסחר בסמים.

החולים המבקשים לקבל חומר מאחד המגדלים, צריכים להגיע אליהם ישירות לאיסוף החומר, או באמצעות קרוב משפחה, כשמדובר בחולים משותקים. בשביל המגדלים, הגידול הוא פעולה שנעשית ל"טובת החולים" וללא מטרות רווח.

לפי דיווחים שהגיעו למעריב, גידול והפקה של 100 גרם מריחואנה רפואית מסתכמים ב-2,000 עד 2,500 שקל לחודש - עלות גבוהה לחולה שלא מסובסבדת כיום על ידי קופת החולים, וגם לא עונה להגדרה של תרופה, מאחר שהיצרן אינו עומד בתנאי איכות (GMP).

אחד מארבעת מגדלי מריחואנה רפואית בישראל נאלץ להחזיק עצמו מתרומות, ולאחרונה זכה בתרומה של ה-MAPS - האגודה הבינלאומית ללימודים פסיכדליים, ארגון התומך במחקר על הסגולות הרפואיות של מריחואנה ואקסטזי.

בענף יש גורמים שמספרים כי למגדלים יש אינטרס להמשיך ולספק מריחואנה רפואית בחינם, בעיקר כדי לצבור ניסיון לקראת כניסה לשוק של יצוא מריחואנה רפואית, שנושא רווחים נאים. אחרים מעט יותר ספקנים באשר לכך שיינתן בארץ אישור לייצא מריחואנה לצורכי מרפא.

אגב, הולנד היא כיום המדינה היחידה שמאפשרת יצוא של מריחואנה רפואית, אבל בישראל לא ניתן אישור ליבוא מריחואנה מהולנד, חרף ניסיונות משרד הבריאות בעבר להשיג אישור כזה, ולמרות עמדה חיובית מצד המשטרה, שמבקשת לייבא את החומר ולהימנע מגידולה בארץ.

אישורים למריחואנה רפואית עשויים להיות מנוצלים לרעה, אך מאחר שהם ניתנים לחולים, המערכת מעדיפה להניח כי החומר המסופק לחולה אינו משמש בהמשך לסחר. בנובמבר 2007 נעצר צעיר בן 22 מאזור נתניה לאחר שנמצאה בביתו מעבדה לגידול מריחואנה, אבל לאחר שהתברר כי אביו של הצעיר חולה סרטן שמצויד באישור לגידול סמים, החליטה השופטת להקל בעונשו, ולשחררו למעצר בית.

בהחלטת בית משפט נקבע לאחרונה כי גם אדם שנעצר בעבר על החזקת מריחואנה יכול לקבל אישור לטיפול במריחואנה רפואית מטעמים רפואיים בהמשך. כך למשל, אישר משרד הבריאת בסוף חודש נובמבר לתושב אילת שנפצע קשה בתאונת דרכים בשנת 2000 לגדל ולהשתמש במריחואנה רפואית, לאחר שהוכח כי הוא סובל מכאבים כרוניים, על אף שנעצר לפני שנה כשברשותו 100 גרם חשיש.

למעריב נודע כי לאחרונה ביקשה משטרת ישראל ממשרד הבריאות לקבל לידיה את רשימת כל החולים שבחרו לגדל עציצי מריחואנה רפואית בביתם בכפוף להגבלות, כדי שיוכלו לעבור פיקוח משטרתי, בדומה לארבעת המגדלים המורשים בהספקת החומר לחולים. "אני מקווה שהחולים לא מספקים לחברים 'מתנות' מהחומר, אך אני לא יכול לעקוב, ואין לי כוונה לעקוב אחרי כל אחד מהם", אומר ד"ר ברוך, "גם בנוגע למגדלים, אינני יכול לבדוק אם הם גידלו את החומר בעצמם או קנו בשוק השחור. אני נותן אמון בחולים הנזקקים לטיפול הזה".

המצב הנוכחי דורש פתרונות יצירתיים שבקרוב אמורים לעבור בחינה במערכת הבריאות. "המודל שישראל משתמשת בו להספקת מריחואנה רפואית בחינם אינו בר קיימא כלכלית, כי הוא גורם למגדלים לרוץ אחר תרומות ולממן מכיסם מריחואנה", אומר וכטל. "על קופות החולים להכיר בזה ולכסות את העלות, או לכלול את הטיפול בסל התרופות, או לאפשר למגדלים לגבות מהחולים כסף תמורתו. גם ההפצה בבתי המגדלים בעייתית, ויש להגיע להסכמים עם בתי המרקחת כדי לאפשר פיזור גיאוגרפי בכל הארץ להשגת מריחואנה רפואית בכמות מספקת, או להגיע להסכמים עם הדואר לשליחה של מריחואנה רפואית בצורה מאובטחת".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים