סוכר או סטיביה?
צמח הסטיביה הדרום האמריקאי משמש כבר שנים בתור ממתיק טבעי, אבל רק לאחרונה הוא קיבל את אישור ה-FDA האמריקאי, ובקרוב נפגוש אותו במשקה ספרייט, או בתור טבליית סוכר
- הכי מתוק שיש: כך תבחינו בין ממתיקים
זה לא בדיוק מי מעין זכים, אבל תחליף הסוכר החדש בשוק זוכה לבאז תקשורתי בזכות העובדה שמקורותיו הם בעולם הצומח, ולא במעבדה.

מינהל התרופות והמזון האמריקני קבע בחודש דצמבר האחרון כי התמצית של צמח הסטיביה בטוחה למאכל. בערך באותו זמן השיקה ענקית המזון קרגיל את הפרסומת לחפיסות טרוביה. בחודשים הקרובים, יותר ויותר מוצרים עם התמצית יצטרפו לשוק הצפוף של מוצרי הדיאט שמשרת כ-194 מיליון צרכנים אמריקנים, לפי נתוני "המועצה לפיקוח על הקלוריות", גוף בתעשיית המזון.
קוקה קולה מתכננת להשתמש בטרוביה בשביל הספרייט שלה, וחברת אודוואלה תשתמש בו בכמה מהמיצים שלה. לפפסיקו יש כבר מוצרים בהכנה עם PureVia הגרסה שלה לטרוביה. קרגיל מוכרת את הממתיק בחפיסות מאז אוקטובר, תחת אישור ה-FDA מאוקטובר שמרשה לחברה לשווק תוספים מעין אלה שנבדקו והוכחו כבטוחים.
תמצית הסטיביה שנמצאת בשימוש של יצרני מזון מגיעה מצמח דרום אמריקני ממשפחת החרציות, והוא נצרך במשך עשורים במדינות מחוץ לארה"ב, כמו יפן. התמצית עשויה לעודד חלק מהצרכנים לעזוב את הממתיקים המלאכותיים כמו סכרין ואספרטיים, שבעבר עוררו שאלות בדבר מידת הבטיחות שלהם.

עם זאת, המבקרים טוענים ש"טבעי", לא בהכרח משמעו בריא יותר. גורמים רשמיים בממשל האמריקני אסרו את צמח הסטביה מאז שנות ה-70, מכיוון שלא היו משוכנעים שהוא אינו רעיל. הממשל הסכים שייעשה בו שימוש על ידי יצרני מזון אחרי בדיקות
"ביקשנו בדיקות מעמיקות יותר לפני שזה יאושר", אומר מייקל יעקובסון, ראש המרכז למדע ב-FDA. יעקובסון אומר שבדיקות קישרו את סטביה בין השאר לבעיות פוריות אצל חיות מעבדה.
ל"טבעי" אין הגדרה רשמית של ה FDA, וכמה מן הצמחים הם רעילים", מדגיש איהאב בישאי, כימאי ודבר מטעם מכון הטכנולוגים של המזון בשיקגו, ארגון של עובדים במדע המזון ובמקצועות שכנים. הוא ייעץ בעברו לנוטרה-סוויט אבל כיום לא עובד עם יצרני ממתיקים מלאכותיים. "הציבור מרגיש בטוח עם תווית של 'טבעי', אבל זה לא הופך את זה ליותר טוב", אומר בישאי.
לדבריו, ממתיקים הם בטוחים מכיוון שלרעילות יש לרוב קשר עם כמות. מכיוון שתחליפי הסוכר הם הרבה פעמים יותר מתוקים מסוכר, נדרשת כמות פחותה על מנת ליצור את אותו האפקט, מה שעושה את הממתיקים בטוחים בכמויות שבדרך כלל צורכים אותם.
פיטר בוטקו, מרצה בבית הספר לרוקחות של אוניברסיטת מרילנד, מסכים שהתחליפים הם בטוחים ומוסיף כי אלו הרואים בסוכר את הבחירה הטבעית צריכים להבין שאלא אם כן הם אוכלים סלק סוכר, הם בכל מקרה מקבלים מוצר מעובד. לדבריו, מרבית הממתיקים פועלים מכיוון שהם לא נספגים במערכת חילוף החומרים ולא הופכים לשומן.
אבל זו לא המלצה לשימוש בלתי מוגבל בתחליפי סוכר. ממתיקים מלאכותיים הם "בטוחים בכמויות שבהן אנו צורכים אותם, וגם לי יש חפיסות של ממתיק 'ספלנדה' בבית", אומר בוטקו. "אבל אני מנסה להגביל את זה. הכל במידה, בין אם זה סוכר או תחליף סוכר".